Boekenplank:
Kies

Boeken van William Boyd

William Boyd is een Schotse schrijver van boeken, korte verhalen en scripts. Boyd is geboren in Ghana waar zijn vader werkte als arts en zijn moeder als lerares in een universitaire gezondheidskliniek; later verhuisde de familie naar Nigeria om daar hetzelfde werk te doen. Boyd heeft gestudeerd aan de universiteiten van Nice, Glasgow en Glasgow en werd in 1983 geselecteerd als een van de twintig beste jonge Britse romanschrijvers.

Meer over William Boyd

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1952

Geboorteland: Ghana

Website: William Boyd


Overzicht

 • Armadillo - Armadillo
 • Bizarre situaties - On the Yankee station
 • Brazzavillestrand - Brazzaville Beach
 • Coupe oorlog - An ice-cream war
 • De blauwe namiddag - The blue afternoon
 • De vele levens van Amory Clay - Sweet caress
 • Donderwolken - Ordinary thunderstorms
 • Gewoon een beste kerel - A good man in Africa
 • Rusteloos - Restless
 • Solo - Solo
 • Sterren & strepen - Stars and bars
 • Wachten op de dageraad - Waiting for sunrise

Dubbel uitgegeven titels

 • Gewoon een oorlogje - zie Coupe oorlog
 • Sterren, strepen en een gewone Engelsman - zie Sterren & strepen

gedetailleerd overzicht

OverzichtArmadillo
Op een winterochtend ontdekt Lorimer Black - een jonge, knappe man met een wat zorgelijke uitdrukking op zijn gezicht - dat de persoon met wie hij een zakenafspraak had, zich heeft opgehangen. Een slecht begin van de dag, dat is zeker, en een onheilspellende start van een verhaal. Het gooit Lorimers leven behoorlijk door de war.

Het wordt er niet makkelijker op als hij verliefd wordt op een mooie, werkloze maar zeer getrouwde actrice. Op de koop toe verdenken zijn collega's hem van fraude. En wat zoekt hij 's nachts in het Instituut van Lucide Dromen?
Schrijver: William Boyd
Oorspronkelijke titel: Armadillo
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789035119680
Uitgever: Bakker
Bizarre situaties
In Bizarre situaties, Boyds eerste verhalenbundel, wordt de lezer als het ware een blik in het laboratorium van de schrijver gegund. Degene die al bekend is met zijn werk zal dezelfde kwaliteiten herkennen die Boyd in zijn romans toont. Hij zal een aantal personages en situaties aantreffen die ook in Boyds romans een plaats hebben gekregen.

De verhalen spelen zich af in Europa, Afrika, Azië en Amerika; hoofdpersonen van verschillende leeftijden raken verzeild in zeer uiteenlopende situaties. Door scherpe typeringen en sterke dialogen wekken ze deernis op en lachlust.
Schrijver: William Boyd
Oorspronkelijke titel: On the Yankee station
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789020422689
Uitgever: Veen
Brazzavillestrand
Hope Clearwater, een jonge Engelse, woont in een fictief Afrikaans land. Daar observeert zij als ethologe de bewoners van een chimpanseekolonie. In de gedragingen van de apen, hun onderlinge relaties, hun conflicten, ziet zij duidelijk paralellen met het gedrag van mensen. Voortdurend vraagt zij zich af hoe ze de tragische gewelddadigheid die zich in de apengemeenschap voordoet, kan of had kunnen voorkomen.

Aanvankelijk is ze er van overtuigd dat de wetenschap voor alles een verklaring heeft en daarom voor elk probleem een oplossing biedt. Maar wanneer de gebeurtenissen in haar leven een dramatische wending nemen, komt zij tot het inzicht dat het juist de onzekerheden, de risico's en de onvoorspelbaarheden zijn die tot de essentie van het leven behoren en het bestaan zin geven.
Schrijver: William Boyd
Oorspronkelijke titel: Brazzaville Beach
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789053330838
Uitgever: Prometheus
Coupe oorlog
In Oost-Afrika vochten de Duitse en Engelse legers, die tijdens de Eerste Wereldoorlog ook daar tegenover elkaar stonden, nog door toen de oorlog in Europa al twee weken beëindigd was. Gewoon omdat niemand eraan gedacht had de strijdende partijen in dat deel van de wereld hierover in te lichten.

Door de ogen van een aantal hoofdpersonen, onder wie Temple Smith - een Amerikaanse pionier in Brits Oost-Afrika en zijn naaste buren - de naargeestige Von Bishops, die net over de grens met Oost-Afrika wonen - doet Boyd op satirische wijze verslag van de bizarre en ongewone strijd in dit vergeten hoekje van de wereld.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: William Boyd
Oorspronkelijke titel: An ice-cream war
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789053331408
Uitgever: Prometheus
De blauwe namiddag
Kay Fischer is een jonge architecte die hard moet werken om haar carrière van de grond te krijgen in het Los Angeles van de jaren dertig. Een charmante oudere man met de naam Salvador Carriscant benadert haar en stelt zich voor als haar vader. Hij voert haar mee op een bizarre zoektocht naar zijn verleden als beroemd chirurg in het Manilla van begin deze eeuw.

Langzaam komt zij meer te weten over het keerpunt in Carriscants leven: een aangrijpende liefdesgeschiedenis maar tegelijk ook een verbijsterend en meeslepend mysterie van moord en verminking, van rivaliteit en verraad.
Schrijver: William Boyd
Oorspronkelijke titel: The blue afternoon
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789053332504
Uitgever: Prometheus


De vele levens van Amory Clay
Amory Clay lijdt in haar jeugd onder de krankzinnigheid van haar vader die gebroken uit de Eerste Wereldoorlog terugkeerde. Ze zoekt steun bij haar oom Greville, een societyfotograaf, die bij haar een levenslange passie voor fotografie ontketent.

Na een kostschoolopleiding wordt ze de assistent van Greville, met wie ze de Londense beau monde fotografeert. Haar zoektocht naar liefde en artistieke expressie brengt Amory vervolgens naar het roerige Berlijn van de late jaren twintig, naar New York in de jaren dertig, naar de antifascistenrellen in Londen en, als een van de eerste vrouwelijke oorlogsfotografen, naar Frankrijk in de Tweede Wereldoorlog.

De vele levens van Amory Clay is een meeslepend verhaal van een leven dat ten volle wordt geleefd, verluchtigd met 'gevonden' authentieke foto's. Tegelijkertijd heeft Boyd een weids panorama geschapen van een aantal cruciale momenten uit de moderne geschiedenis, opgetekend via de lens van een onvergetelijke vrouw.
Schrijver: William Boyd
Oorspronkelijke titel: Sweet caress
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789025446178
Ebook: 9789025446505
Uitgever: Atlas Contact
Donderwolken
Wat zou je doen als je van iemand die je nauwelijks kent het lijk vindt?

Het overkomt de jonge Engelsman Adam Kindred op een avond in mei - en als gevolg van een aantal niet toevallige ongelukken en verkeerde beslissingen op het laatste moment verliest hij alles: zijn huis, zijn baan, zijn paspoort, zijn creditcards, zijn geld en zijn reputatie. Zijn situatie is onhoudbaar. De politie en een sluipschutter zitten achter hem aan.

En dus gaat hij ondergronds, naar een leven te midden van daklozen en anderen die vergeten willen worden. Hij moet zien uit te vinden hoe alles zo mis heeft kunnen gaan. Hoe het komt dat een toevallige ontmoeting in een restaurant met wetenschapper Philip Wang zulke gevolgen kan hebben.

Zijn speurtocht leidt hem tot de meest verpauperde wijken van Londen. Hij ontmoet aristocraten, priesters, prostituees en een politievrouw, maar komt vooral zichzelf tegen, keer op keer.
Schrijver: William Boyd
Oorspronkelijke titel: Ordinary thunderstorms
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789045801155
Uitgever: Mouria
Gewoon een beste kerel
'De diplomatiek standplaats van je leven,' hoont Morgan Leafy als hij het stoffige, stinkende stadje Nkongsamba in ogenschouw neemt. Voor een eerste secretaris van de Engelse delegatie heeft het leven in Afrika maar weinig charmes in petto. Daar is de meedogenloze hitte, de vervelende routine, Morgans aantrekkelijke maar besmettelijke zwarte maîtresse, en zijn voortdurende gevecht met Chloe Fanshawe, de dominerende vrouw van zijn chef.

Gelukkig doemen er nieuwe mogelijkheden op met de komst van Fanshawe's mooie dochter. En wanneer Morgen met het oog op de komende verkiezingen op een delicate politieke missie wordt uitgezonden, beschouwt hij beide gebeurtenissen als een ideale kans om te ontsnappen aan een toch al niet rooskleurige carrière.

Eerst lijkt zijn geluk aan te houden: Priscilla Fanshawe reageert op zijn avances en de pro-Britse politicus Adekunie is bereid om naar zijn voorstellen te luisteren. Maar dan worden zijn plannen doorkruist door een reeks onverwachte, bizarre en komische rampen. Belachelijk gemaakt, gechanteerd, verraden en vernederd bindt Morgan tenslotte onvervaard de strijd aan met de krachten die het voorzien hebben op zijn ondergang.
A Good Man in Africa - 1994
Regisseur: Bruce Beresford
Cast: Colin Friels, Sean Connery, Joanne Whalley, e.a.
Schrijver: William Boyd
Oorspronkelijke titel: A good man in Africa
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789020408379
Uitgever: Veen
Rusteloos
In de zomer van 1976 probeert iemand Sally Gilmartin te vermoorden. De enige die ze kan vertrouwen is haar dochter Ruth. Zij ontdekt dat haar moeder eigenlijk Eva Delectorskaya is, een Russische emigrante die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Britse geheime dienst werd gerekruteerd.

Eva werkte in New York, waar zij als taak had de pers zo te manipuleren dat die - en in haar kielzog het Amerikaanse publiek - zich zou keren tegen de nazi's. Zij was getraind als de perfecte spion: ze was snel, alert en wist vooral dat ze niemand kon vertrouwen, ook niet degene met wie ze een liefdesaffaire had.

Uiteindelijk ontdekt Ruth dat haar moeder nog één laatste opdracht heeft; een opdracht die ze ruim dertig jaar na de oorlog niet alleen kan uitvoeren en waarbij ze Ruths hulp nodig heeft.
Restless - 2012 - Tv
Regisseur: Edward Hall
Cast: Michelle Dockery, Michael Peter Willis, Charlotte Rampling, e.a.
Schrijver: William Boyd
Oorspronkelijke titel: Restless
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789045848143
Uitgever: Mouria
Solo
1969. Een ervaren geheim agent. Een eenmansactie. Een license to kill. James Bond is terug...

Het is 1969 en James Bond staat op het punt een - door wraaklust gedreven - solo-actie te ondernemen. De doorgewinterde geheim agent wordt erop uitgestuurd om een einde te maken aan de burgeroorlog in het West-Afrikaanse land Zanzarim.

Hij krijgt hulp van de bloedmooie Blessing, maar wordt zo gedwarsboomd door een plaatselijke militie dat hij zich onttrekt aan M's bevel en op eigen houtje zijn recht gaat halen. Bonds wraakzucht voert hem naar Washington DC, waar hij op een politieke samenzwering stuit die de wereld op zijn grondvesten laat schudden.
Schrijver: William Boyd
Oorspronkelijke titel: Solo
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789025441432
Ebook: 9789025441456
Uitgever: Atlas Contact


Sterren & strepen
Henderson Dores, een timide Engelsman, wordt door zijn baas naar de Verenigde Staten gestuurd om kunst te kopen. Tegen wil en dank scheept zijn ex-vrouw Melissa hem op met het gezelschap van Bryant, hun eigengereide dochter. In Luxora Beach ontmoet hij de excentrieke miljonair Loomis Gage met wie hij zaken moet doen.

Wanneer de vreemde en groteske gebeurtenissen elkaar in snel tempo opvolgen, beseft Henderson dat de enige verdediging waar hij nog op kan terugvallen bestaat uit zijn beschaving, zijn opvoeding en zijn nationaliteit. Zal hij opgewassen zijn tegen de almaar toenemende spanningen die de merkwaardige en bedreigende familie Gage oproept? Henderson Dores heeft er ernstige twijfels over.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Stars and Bars - 1988
Regisseur: Pat O'Connor
Cast: Daniel Day-Lewis, Harry Dean Stanton, Kent Broadhurst, e.a.
Schrijver: William Boyd
Oorspronkelijke titel: Stars and bars
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789020427127
Uitgever: Veen
Wachten op de dageraad
Wenen, 1913. De Engelsman Lysander Rief raakt in de wachtkamer van zijn psychiater gefascineerd door de mooie Hettie Bull. De liefde die de twee voor elkaar opvatten is even hartstochtelijk als destructief.

Wanneer Hettie Lysander beschuldigt van verkrachting, weet hij met behulp van de Britse ambassade Wenen te ontvluchten. Hun liefdesaffaire zal hem echter blijven achtervolgen: als de oorlog uitbreekt wordt Lysander gedwongen zijn schuld aan de overheid terug te betalen. Als spion.
Schrijver: William Boyd
Oorspronkelijke titel: Waiting for sunrise
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789045802756
Ebook: 9789045802763
Uitgever: Atlas Contact

Dubbel uitgegeven titelsGewoon een oorlogje

Zie voor de beschrijving van dit boek: Coupe oorlog.

Schrijver: William Boyd
Oorspronkelijke titel: zie Coupe oorlog
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789020437638
Uitgever: Veen
Sterren, strepen en een gewone Engelsman

Zie voor de beschrijving van dit boek: Sterren & strepen.

Schrijver: William Boyd
Oorspronkelijke titel: zie Sterren & strepen
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789020422108
Uitgever: Veen