Boekenplank:
Kies
 • Home
 • B
 • Louis de Bernières

Boeken van Louis de Bernières

Louis de Bernières studeerde aan de Victoria University in Manchester, deed zijn lerarenopleiding aan het Leicester Polytechnic en behaalde zijn MA aan de Universiteit van Londen. Voordat hij voltijd ging schrijven heeft hij diverse banen gehad, zoals tuinman, bezorger en automonteur. De ervaring die hij opdeed toen hij Engelse les gaf in Columbia, is terug te vinden in zijn Zuid-Amerika Trilogie. De Bernières woont in Norfolk.

Meer over Louis de Bernières

Genre: Roman

Geboren: 1954

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

 • Blauwe hond - Blue dog
 • De rooie hond - Red dog
 • Een partizanendochter - A partisan's daughter
 • Het stof dat van dromen valt - The dust that falls from dreams
 • Kapitein Corelli's mandoline - Captain Corelli's mandolin
 • Nog zoveel om voor te leven - So much life left over
 • Vogels zonder vleugels - Birds without wings

Zuid-Amerika Trilogie / Latin American Trilogy

 1. De oorlog van don Emmanuels edele delen - The war of Don Emmanuel's nether parts
 2. Het vrouwenleger van señor Vivo - Señor Vivo and the Coca Lord
 3. Het lastige kroost van kardinaal Guzman - The troublesome offspring of Cardinal Guzman

gedetailleerd overzicht

OverzichtBlauwe hond
Als Mick na een familietragedie naar een afgelegen gebied wordt gestuurd om bij zijn opa te gaan wonen, lijkt hij een eenzaam leven tegemoet te gaan. Het cattle station is een harde plek voor een kind om op te groeien, de natuur is gewelddadig en de mannen moeten zich in het zweet werken in de hitte en het stof.

Maar nadat een cycloon heeft toegeslagen, verandert de situatie voor Mick. Terwijl hij de rivierbeddingen onderzoekt vindt hij een verdwaalde puppy, bedekt met modder en bijna verdronken. Al snel worden Mick en zijn hondje onafscheidelijk als ze samen het avontuur aangaan.
Schrijver: Louis de Bernières
Oorspronkelijke titel: Blue dog
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789029514323
Ebook: 9789029514330
Uitgever: De Arbeiderspers
De rooie hond
Niemand kende zijn echte naam en zolang men zich kon herinneren werd hij 'de rooie hond' genoemd. De hond die van iedereen was, omdat hij de man van wie hij het meeste hield niet kon vinden en met minder geen genoegen nam.

De rooie hond is een Australisch sprookje gebaseerd op ware feiten. Gaat u zitten en luister!

De echte rooie hond, een Australische schaapshond met darmproblemen - men noemde hem ook wel 'de stinker' -, werd geboren in 1971 en stierf na negen jaar op 20 november 1979. Althans, volgens Nancy Gillespie, die haar ervaringen met 'Stinker' destijds heeft opgeschreven. Louis de Bernières heeft zijn verhalen over de rooie hond deels hierop gebaseerd.

Maar ook al zou het niet waar zijn, en zouden John en Nancy, de familie Collins en Patsy en de mijnwerkers niet hebben bestaan - want dat deel is fictie volgens de verteller -, dan nog is dat niet erg. Het zijn stuk voor stuk prachtige korte verhalen over de rooie hond, c.q. Tally Ho, die door het noordwesten van Australië reist per trein, auto of 'te voet', langs plaatsen als Dampier, Seven Mile Creek en Paraburdoo, en zo een levende legende wordt.

Met dit verrassende verhaal - of mythe zo u wilt! -, laat Louis de Bernières zien dat hij een echte storyteller is. Helaas verliep dit sprookje niet volgens de regels 'en ze leefden nog lang en gelukkig', want de rooie hond zou zijn baasje nooit vinden.
Schrijver: Louis de Bernières
Oorspronkelijke titel: Red dog
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789029504201
Uitgever: De Arbeiderspers
Een partizanendochter
Het is de 'Winter of Discontent', Londen 1978-1979. Alle bonden staken, de straten liggen vol vuil. Een ongelukkig getrouwde, sombere man van middelbare leeftijd ontmoet geheel onverwacht en tot zijn intense vreugde een jonge Servische vrouw, Rosa. Misschien is het leven toch mooi!

Rosa is nog maar pas in Londen en ze heeft een turbulent verleden. Terwijl ze beetje bij beetje haar geschiedenis aan de man vertelt, raakt die onherstelbaar verstrikt in haar wereld: van haar jeugd als dochter van een partizaan tot haar recente, kleurrijker en gevaarlijker bestaan in Londen.
Schrijver: Louis de Bernières
Oorspronkelijke titel: A partisan's daughter
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789029565769
Uitgever: De Arbeiderspers
Het stof dat van dromen valt
Rosie McCosh groeit samen met haar drie zussen op in een idyllisch gezin in de countryside ten zuiden van Londen. Met hun buurjongens, de gebroeders Pitt en Pendennis, vormen ze de 'Pals', vrienden voor het leven. Een van hen zal Rosies geliefde worden.  Aan hun zorgeloze jeugd en kameraadschap komt abrupt een einde als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. De gebroeders Pendennis vechten alle drie als soldaat aan het helse front. Daniel Pitt, altijd al een waaghals, wordt gevechtspiloot. Rosie en haar zus Ottilie nemen vrijwillig dienst als verpleegster.

In de vier oorlogsjaren verliezen sommigen van hen hun leven, anderen hun dierbaren of hun geloof, maar allen verliezen ze hun onschuld. We volgen hen in de loopgraven, in luchtgevechten en in veldhospitalen.

In de nasleep van de oorlog, terwijl de moderne wereld langzaam oprijst uit de as van de oude, moet Rosie opnieuw leren lief te hebben.
Schrijver: Louis de Bernières
Oorspronkelijke titel: The dust that falls from dreams
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789029504843
Ebook: 9789029504850
Uitgever: De Arbeiderspers
Kapitein Corelli's mandoline
Pelagia, de mooie dochter van dokter Iannis, maakt zich op om te trouwen met Mandras, een visser. Hun plannen worden in de war geschopt door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Jonge mannen worden bij hun families weggehaald en de bevolking wordt langs politieke breuklijnen uiteengerukt.

Wanneer eerst de Italianen en daarna de Duitsers het eiland hebben bezet, volgt een bloedige burgeroorlog. Het geweld grijpt diep in het leven van Pelagia in, die verloofde en vader verliest. Maar zij raakt niet alles kwijt.

De Italiaanse legerkapitein en zijn mandoline die ervoor zorgden dat de eerste fase van de bezetting op Kefallinia toch menselijk bleef, blijken een belofte voor de toekomst.
Captain Corelli's Mandolin - 2001
Regisseur: John Madden
Cast: Nicolas Cage, Penélope Cruz, Christian Bale, e.a.
Schrijver: Louis de Bernières
Oorspronkelijke titel: Captain Corelli's mandolin
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789029538428
Ebook: 9789029567992
Uitgever: De Arbeiderspers


Nog zoveel om voor te leven

In de vroege twintigste eeuw stappen militair verpleegkundige Rosie en RAF-piloot Daniel Pitt met hun dochtertje in Southampton op de boot naar Ceylon om een nieuw leven op te bouwen en de trauma's van de Eerste Wereldoorlog achter zich te laten.

De weelderige plantageheuvels blijken weinig houvast te bieden om te kunnen ontsnappen aan de problemen aan het thuisfront. Hun wankele huwelijk wordt bedreigd door hoge verwachtingen en de hunkering naar bevredigende levensdoelen en geluk. Met de toenemende internationale spanningen en de Tweede Wereldoorlog in het verschiet zijn het roerige tijden, waarin ieder zijn onschuld verliest.

Schrijver: Louis de Bernières
Oorspronkelijke titel: So much life left over
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789029526173
Uitgever: De Arbeiderspers
Vogels zonder vleugels
Vogels zonder vleugels is een roman over de verwoestende gevolgen van nationalisme, oorlog en de strijd tussen religies. En het is een boek over de liefde - tussen man en vrouw, tussen vrienden.

Het verhaal speelt in een kleine plaats aan de kust van Anatolië, in de nadagen van het Ottomaanse Rijk, en het wordt verteld door vele stemmen, van moslims en christenen, Turken, Grieken en Armeniërs.

Mensen die wortel hebben geschoten op deze plek, en wier levens met elkaar verstrengeld zijn. Iskander, pottenbakker en bron van wijze spreuken, Karavatuk - zoon van Iskander - en Mehemtcik, die zijn vriend, die analfabeet is, Turks leert schrijven in Griekse letters. Vader Kristoforos en Abdulhamid Hodja, zielenherders die elkaar begroeten met 'Ongelovige'. Philotei, een christenmeisje van legendarische schoonheid, die sinds haar jeugd wordt bemind door Ibrahim de geitenhoeder, een verdoemde liefde.

Vogels zonder vleugels is ook het verhaal van Mustafa Kemal (Atatürk), een militair genie die de West-Europese troepen verslaat wanneer die binnenvallen, en die tracht de regio naar zijn inzichten vormen. Een epische vertelling, doortrokken van geschiedenis en toch volstrekt menselijk en vol details.
Schrijver: Louis de Bernières
Oorspronkelijke titel: Birds without wings
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789029504638
Uitgever: De Arbeiderspers

Zuid-Amerika Trilogie / Latin American TrilogyDe oorlog van don Emmanuels edele delen
De oorlog van don Emmanuels edele delen is het eerste deel in de Zuid-Amerika Trilogie van Louis de Bernières. In deze boeken creëert De Bernières een imaginair land in Zuid-Amerika. Hij gebruikte gebeurtenissen die in verschillende landen plaatsvonden, op allerlei momenten in de geschiedenis, en husselde die door elkaar.

Woorden en uitdrukkingen ontleende hij uit het Braziliaans-Portugees, Spaans en allerlei indianentalen. Voeg hier Louis de Bernières' onnavolgbare gevoel voor humor en menselijk drama aan toe, en het resultaat is een verrukkelijke reeks vertellingen.

Wanneer de tot op het bot verwende en hooghartige doña Constanza probeert een rivier om te leiden om zo haar zwembad te vullen, begint ze een aanhoudende strijd met de lokale bewoners. De schermutselingen zijn zo ernstig dat de regering een bataljon soldaten uitzendt, onder leiding van de vette, wrede en domme Figueras, om de dorpelingen mores bij te brengen.
Schrijver: Louis de Bernières
Oorspronkelijke titel: The war of Don Emmanuel's nether parts
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789029504119
Uitgever: De Arbeiderspers
Het vrouwenleger van señor Vivo
Dionisio Vivo, een jonge docent filosofie aan de universiteit, begrijpt maar niet waarom hij steeds lijken voor zijn deur vindt.

Voor zijn vriend Ramón, de enige eerlijke politieman in de stad, is de boodschap echter volkomen duidelijk: Dionisio moet onmiddellijk ophouden met zijn ingezonden brieven, waarin hij de moordzuchtige praktijken van de drugsbaronnen aan de kaak stelt.

In het begin is Dionisio een roepende in de woestijn, maar gaandeweg groeit zijn aanhang.
Schrijver: Louis de Bernières
Oorspronkelijke titel: Señor Vivo and the Coca Lord
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789029504270
Uitgever: De Arbeiderspers
Het lastige kroost van kardinaal Guzman
Terwijl de economie van zijn Zuid-Amerikaanse staatje ineenstort voegt president Veracruz zich bij het onwaarschijnlijke gepeupel van zijn ex-soldaten, voormalige guerrillastrijders, uitgestoten priesters en bekeerde, zij het allerminst werkloze, hoeren, in een bizarre zoektocht naar seksuele voldoening.

Het lastige kroost van kardinaal Guzman is het derde deel van de Zuid-Amerika Trilogie van Louis de Bernières. Lag in De oorlog van don Emmanuels edele delen de nadruk op de politieke en burgerlijke corruptie van de elite, ging Het vrouwenleger van señor Vivo vooral over de onderdrukking door leger en drugsmaffia, in dit afsluitende deel probeert de orthodoxe Kerk, gepersonifieerd in kardinaal Guzman, haar afbrokkelende macht terug te winnen door een meedogenloze kruistocht tegen andersdenkenden.
Schrijver: Louis de Bernières
Oorspronkelijke titel: The troublesome offspring of Cardinal Guzman
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789029504539
Uitgever: De Arbeiderspers