Boekenplank:
Kies

Boeken van Kate Atkinson

Meer over Kate Atkinson

Genres: Mysterie / Spanning / Thriller, Roman

Geboren: 1951

Website: Kate Atkinson


Overzicht

 • Achter de schermen - Behind the scenes at the museum
 • Bladeren van licht - Human croquet
 • De wereld vergaat niet - Not the end of the world
 • Geschift - Emotionally weird
 • Transcriptie - Transcription

De Todd familie

 1. Leven na leven - Life after life
 2. Gevallen god - A god in ruins

Jackson Brodie

 1. Oude zaken - Case histories
 2. Een goede daad - One good turn
 3. Wachten op goed nieuws - When will there be good news
 4. Vanochtend vroeg vertrokken - Started early, took my dog
 5. De wijde lucht - Big sky

gedetailleerd overzicht

OverzichtAchter de schermen
Vanaf het moment dat Ruby Lennox verwekt wordt, is het duidelijk dat zij een vertelster is die geen blad voor de mond neemt. In deze komische, maar ook aandoenlijke roman over vier generaties vrouwen uit Yorkshire vertelt ze over een hele eeuw familieleven - vanaf haar overgrootmoeders affaire met een Franse fotograaf, via haar moeders onvervulde dromen over de glamour van Hollywood tot haar zusjes poging de koningin tijdens haar kroning uit het voetlicht te manoeuvreren.

Ruby neemt de lezer bij de hand en wandelt twee wereldoorlogen in en uit, langs economische depressies en door de tolerante jaren zestig, om uiteindelijk te eindigen met het heden. Ze schildert daarbij een rijk en levendig portret van het hartzeer en het geluk van een familie.
Schrijver: Kate Atkinson
Oorspronkelijke titel: Behind the scenes at the museum
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789025408978
Uitgever: Atlas Contact
Bladeren van licht
Bladeren van licht is een gewaagde mengeling van geschiedenis, komedie en tragedie, geïnspireerd op Shakespeare. Het is de kroniek van de excentrieke familie Fairfax, die al eeuwen bij het grote woud van Lythe woont. In de loop der tijden verdwijnt het bos en daarmee ook de glorie van deze Engelse familie.

Gezien door de ogen van Isobel Fairfax, geboren in het midden van de twintigste eeuw, ontrolt zich het meeslepende verhaal van deze bijzondere familie.
Schrijver: Kate Atkinson
Oorspronkelijke titel: Human croquet
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789025424046
Uitgever: Atlas Contact
De wereld vergaat niet
Charlene en Trudi maken driftig boodschappenlijstjes terwijl buiten de bommen zachtjes in het asfalt slaan. Marianne woont na haar dood onzichtbaar verder bij haar gezin: Missie is een supergouvernante die haar lievelingspupil naar Italië ontvoert en Meredith Zane, een Amerikaanse uit een gezin met louter opmerkelijke dochters, ontdekt op een borrel het geheim van het eeuwige leven.

Al deze personages belanden in De wereld vergaat niet, de eerste verhalenbundel van Kate Atkinson, vanuit de wereld die we denken te kennen in een wereld die zich onder ons bewustzijn schuilhoudt. In deze wereld bevinden zich niet alleen de mythes die we uit ons dagelijkse leven hebben gebannen, maar heeft de fantasie de kracht om de werkelijkheid te veranderen. Anders gezegd met elkaar in botsing komen, is alles mogelijk....
Schrijver: Kate Atkinson
Oorspronkelijke titel: Not the end of the world
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789045008592
Uitgever: Atlas Contact
Geschift
Het is 1972 en de twintigjarige studente Effie heeft zich met haar moeder Nora teruggetrokken in het vervallen huis van hun voorouders op een eiland voor de ruige westkust van Schotland. Effie vertelt over het studentenleven van de jaren zeventig vol vrije seks en drugs.

Nora is behoedzaam met het vertellen van haar levensgeschiedenis, terwijl Effie hoopt dat ze eindelijk de identiteit van haar vader zal onthullen. Dat wil zeggen: als de verhalen die op het Schotse eiland door moeder en dochter worden uitgewisseld waar zijn.
In Geschift speelt Kate Atkinson op humoristische en ingenieuze wijze met de verhouding tussen taal en betekenis en de (on)mogelijkheden van fictie. Daarnaast geeft ze een hilarisch beeld van de jaren zeventig en een bijzondere kijk op de moeder-dochter relatie.
Schrijver: Kate Atkinson
Oorspronkelijke titel: Emotionally weird
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789045005522
Uitgever: Atlas Contact
Transcriptie

In 1940 laat de achttienjarige Juliet Armstrong zich aarzelend rekruteren door de binnenlandse spionagedienst MI5. Ze wordt gedetacheerd naar een obscure afdeling die de activiteiten van een groep pro-fascistische Londenaren in de gaten moet houden. Het werk is grotendeels eentonig, maar gedurende een paar weken angstaanjagend. Na de oorlog sluit ze dat hoofdstuk van haar leven voorgoed af. Denkt ze.

Tien jaar later woedt er een heel andere oorlog, tegen een nieuwe vijand. Juliet is inmiddels producent bij de BBC geworden als ze wordt ingehaald door schimmige figuren die haar het verleden betaald willen zetten.

Schrijver: Kate Atkinson
Oorspronkelijke titel: Transcription
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789025452421
Ebook: 9789025452438
Uitgever: Atlas Contact

De Todd familieLeven na leven
Stel dat er niet alleen tweede kansen waren, maar derde kansen, vierde kansen, een oneindige hoeveelheid kansen om je leven te herhalen - totdat je het eindelijk goed deed. Zou je dat wel willen?

In een koude, besneeuwde nacht in 1910 komt bankiersdochtertje Ursula Todd ter wereld in een lommerrijke buitenwijk van Londen - dood. In diezelfde koude, besneeuwde nacht komt Ursula Todd ter wereld, schreeuwt lang en hard, en begint aan een leven dat, om het zachtjes uit te drukken, heel ongewoon zal blijken. Want terwijl ze groeit, gaat ze ook dood, herhaaldelijk, op verschillende manieren. Tegelijkertijd nadert de tweede grote oorlog van de eeuw.

Kan Ursula, gezegend door een schijnbaar oneindige hoeveelheid levens, de wereld redden van de onvermijdelijke neergang? En als ze dat kan - zal ze het ook doen?

Schrijver: Kate Atkinson
Oorspronkelijke titel: Life after life
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789025440701
Ebook: 9789025441166
Uitgever: Atlas Contact
Gevallen god
'Inmiddels was de oorlog voor hem een wirwar van willekeurige beelden die hem in zijn slaap achtervolgden: de Alpen in het licht van de maan, een propellerblad dat door de lucht vloog, een bleek gezicht in het water. Nou, succes dan maar. Nu eens de penetrante stank van seringen, dan weer een lieflijk zuiver danswijsje. En altijd kwam aan het eind van de nachtmerrie het onvermijdelijke einde zelf...'

Teddy, de geliefde jongere broer van Ursula Todd, dichter in spe, RAF-piloot, echtgenoot en vader, heeft in de Tweede Wereldoorlog veel doorstaan, maar niets viel hem zo zwaar als verder te moeten leven in een toekomst die hij nooit had verwacht.

Schrijver: Kate Atkinson
Oorspronkelijke titel: A god in ruins
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789025445270
Ebook: 9789025445287
Uitgever: Atlas Contact

Jackson BrodieOude zaken
Zaak 1: Olivia Land, de jongste van het gezin en favoriet, verdwijnt op een nacht en wordt nooit meer weergezien. Dertig jaar later doen haar zussen een schokkende ontdekking in de studeerkamer van hun onlangs overleden vader.

Zaak 2: Laura is haar vaders oogappel. Maar de dag waarop zij bij hem op kantoor in dienst treedt, wordt zijn wereld op zijn kop gezet.

Zaak 3: Michelle is achttien jaar oud en wordt knettergek van haar huilende baby en veeleisende man. Ze voelt zich als een gevangene - totdat ze zich van alles bevrijdt in een angstaanjagende vlaag van woede.

Privédetective Jackson Brodie wordt aangesteld om onderzoek te doen naar deze schijnbaar niet verwante zaken. Hoe dieper hij graaft, des te meer verrassende verbindingen en ontdekkingen bovenkomen. En des te meer hij verstrikt raakt in het verdriet, de vreugde en het verlangen van zijn klanten.
Schrijver: Kate Atkinson
Oorspronkelijke titel: Case histories
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789045013916
Uitgever: Atlas Contact
Een goede daad
Op een zomerse dag tijdens het Edinburgh Festival is een handvol festivalgangers getuige van een verkeersruzie die al snel uitmondt in een vechtpartij.

Het incident ontketent een bizarre reeks gebeurtenissen die de levens zal veranderen van alle betrokkenen: de huurmoordenaar, de schaapachtige schrijver, de vervelende cabaretier, een paar Russische prostituees, de hatelijke vastgoedontwikkelaar en diens lankmoedige vrouw.

Jackson Brodie, ex-privédetective en gepensioneerd miljonair, is eveneens een onschuldige toeschouwer, en wordt algauw zelf een verdachte in de zaak.
Schrijver: Kate Atkinson
Oorspronkelijke titel: One good turn
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789045000183
Uitgever: Atlas Contact
Wachten op goed nieuws
Dokter Jo Hunter is als klein meisje getuige geweest van het verschrikkelijke misdrijf waardoor ze half wees werd, maar ze lijkt het verleden achter zich te hebben gelaten. Ze is getrouwd met een welgestelde zakenman, woont in een chique buurt van Edinburgh en geniet met volle teugen van haar jonge moederschap. Totdat een onverwacht nieuwtje haar perfecte leventje in gevaar dreigt te brengen.

De zestienjarige Regina probeert op eigen benen te staan nadat ze haar moeder heeft verloren bij een afschuwelijk ongeluk. Haar baantje als oppas bij de familie Hunter is een van de weinige lichtpuntjes in haar verder eenzame bestaan - totdat dokter Hunter, samen met de baby, plotseling verdwijnt.

Privédetective Jackson Brodie zit in de verkeerde hogesnelheidstrein als hij plotseling in aanraking komt met Regina.
Schrijver: Kate Atkinson
Oorspronkelijke titel: When will there be good news
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789045006703
Uitgever: Atlas Contact
Vanochtend vroeg vertrokken
Voor Tracy Waterhouse, een overtuigde single, een geharde oud-rechercheur van de zedenpolitie in Leeds en tegenwoordig hoofd beveiliging van een winkelcentrum, zou het een gewone werkdag achter de monitoren worden - totdat ze een oude bekende van de politie tegenkomt.

Kelly Cross, drugsverslaafde en prostituee, dendert door haar territorium en sleurt een verontrustend krijsend meisje mee. In een flits neemt Tracy een besluit dat haar leven voorgoed zal veranderen - en ze gaat naar huis als de kersverse, onzekere moeder van een kleuter.

Ondertussen is Jackson Brodie in zijn eigen reddingsactie verwikkeld, ten behoeve van een hond die door zijn baas wordt mishandeld. Dit vormt een kleine afleiding van zijn werkelijke opdracht: de ware herkomst achterhalen van een ander meisje dat dertig jaar geleden onder duistere omstandigheden in Leeds blijkt te zijn geadopteerd.
Schrijver: Kate Atkinson
Oorspronkelijke titel: Started early, took my dog
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789045018898
Uitgever: Atlas Contact
De wijde lucht

Jackson Brodie is onlangs verhuisd naar een rustig dorp aan de Engelse kust. Zijn werkzaamheden (bewijs van echtelijke ontrouw verzamelen voor achterdochtige vrouwen) zijn rechttoe rechtaan, de setting is pittoresk. Maar onder het oppervlak sluimert iets duisters.

Een toevallige ontmoeting met een wanhopige man op een afbrokkelende klif leidt Jackson naar Crystal Holroyd, het vrachtwagenimperium van haar man Tommy, en naar een sinister netwerk – en terug op het pad van zijn oude vriend Reggie.

Schrijver: Kate Atkinson
Oorspronkelijke titel: Big sky
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789025456542
Uitgever: Atlas Contact