Boekenplank:
Kies

Boeken van Hilary Mantel

Meer over Hilary Mantel

Genre: Roman

Geboren: 1952

Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk

Website: Hilary Mantel


Overzicht

 • Acht maanden in de Gazastraat - Eight months on Ghazzah Street
 • De moord op Margaret Thatcher - The assassination of Margaret Thatcher
 • Liefde verkennen - An experiment in love

Cromwell Trilogie

 1. Wolf Hall - Wolf Hall
 2. Het boek Henry - Bring up the bodies
 3. De spiegel & het licht - The mirror and the light

Een veiliger oord / A place of greater safety

 1. Een veiliger oord - A place of greater safety
 2. Vrijheid - A place of greater safety (deels)
 3. Gelijkheid - A place of greater safety (deels)
 4. Broederschap - A place of greater safety (deels)

Non-Fictie

 • De geest geven - Giving up the ghost
Een veiliger oord / A place of greater safety
Non-Fictie

gedetailleerd overzicht

OverzichtAcht maanden in de Gazastraat
Saoedi-Arabië in de jaren tachtig: de olieprijzen reiken tot in de hemel. Frances Shore en haar echtgenoot Andrew - voor veel geld aangetrokken voor een groots bouwproject - betrekken in Jeddah een appartement buiten de expat-compound. Meteen wordt duidelijk hoezeer de situatie en de ultraconservatieve, islamitische mores van het land invloed hebben op Frances' leven.

Behalve wat incidentele contacten met een paar vrouwen in het gebouw is ze afgesneden van werk, sociale contacten en haar vrijheid buitenshuis. Af en toe ongestoord boven op het dak staan en over de stad uitkijken is het hoogst haalbare. Het maakt haar hypergevoelig en paranoïde, de voortdurende beklemming van haar leven is bijna tastbaar en creëert scheuren in hun huwelijk. Bovendien bestaan er in deze claustrofobische omstandigheden amper mogelijkheden om de muur van vooroordelen over westerlingen te doorbreken.

Behalve een intiem portret van een vrouw en een huwelijk is Acht maanden in Gazastraat achtentwintig jaar later onverminderd actueel.
Schrijver: Hilary Mantel
Oorspronkelijke titel: Eight months on Ghazzah Street
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789025449865
Ebook: 9789025449872
Uitgever: Atlas Contact
De moord op Margaret Thatcher
In elf pittig grensverleggende verhalen wendt Hilary Mantel haar talent als scherp observator aan om de verborgen gebreken en de duistere kanten van de menselijke ziel aan het licht te brengen.

Trefzeker ontmaskert Mantel in deze verhalen de afgronden waarover het leven ligt als een dun tapijtje. Het titelverhaal, waarin op indringende en treffende wijze de geschiedenis uit zijn baan wordt getikt, veroorzaakte zelfs een ware rel in Engeland.
Schrijver: Hilary Mantel
Oorspronkelijke titel: The assassination of Margaret Thatcher
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789048824090
Ebook: 9789048824106
Uitgever: Meridiaan
Liefde verkennen
'Het derde jaar leerde ik (a) alles over de anatomie van het konijn; (b) dat schoonheid waarheid is en waarheid schoonheid; (c) hoe je vloeibare eyeliner opdoet.'

Vier jaar nadat Carmel McCabe deze kennis opgedaan heeft, verruilt zij samen met Karina en Julianne de nonnenschool voor de universiteit van Londen. Ze krijgen kansen die hun moeders nooit gehad hebben en toch worden ze heen en weer geslingerd tussen de gedachten dat alles mogelijk en dat alles onmogelijk is: ze kunnen alles doen, alles worden, maar voor hetzelfde geld verspelen ze die kansen en worden ze helemaal niets.

Het is het jaar waarin de minirok moet wijken voor de lange rok, de socialisten voor de conservatieven, en de ongezonde praatjes van de nonnen voor het onduidelijke geflirt van jongens die zich niet zozeer voor meisjes interesseren omwille van de seks, maar omdat ze die hun was willen laten doen.
Schrijver: Hilary Mantel
Oorspronkelijke titel: An experiment in love
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789025452667
Ebook: 9789025452674
Uitgever: Atlas Contact

Cromwell TrilogieWolf Hall
Thomas More, niet bepaald een goede vriend van Thomas Cromwell, zegt: 'Sluit Cromwell op in een kelder en je kunt er donder op zeggen dat als je terugkomt, hij op een fluwelen kussen nachtegalentongetjes aan het verorberen is, terwijl de rest van de gevangenen hem geld schuldig is.'

Engeland in de 1520-er jaren is een haar verwijderd van rampspoed. Als de koning overlijdt zonder mannelijke troonopvolger, zou dat een burgeroorlog en destructie betekenen. Hendrik VIII wil zijn huwelijk ongeldig laten verklaren en met Anna Boleyn trouwen. De paus en het grootste deel van Europa zijn er tegen. Dit verzoek om die vrijheid te mogen hebben, maakt zijn adviseur Kardinaal Wolsey kapot, waarmee een machtsvacuüm ontstaat en een impasse.

Het is Thomas Cromwell die in deze impasse stapt. Zoon van een brute smid, een politiek genie, een omkoper, een mannetjesputter en een charmeur. Hij heeft met alle regels van een rigide maatschappij gebroken in zijn stijging naar waar de macht is, en is bereid er nog wat meer te breken. Hij staat op uit de ruïne van privérampspoed - het verlies van zijn jonge gezin en het verlies van Wolsey, zijn geliefde baas - en vindt buitengewoon behendig zijn weg naar en door het koninklijk hof, waar 'man is wolf to man'. Tegen alles en iedereen in is hij bereid Engeland te hervormen naar zijn eigen en Hendriks wensen.
Schrijver: Hilary Mantel
Oorspronkelijke titel: Wolf Hall
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789020415346
Ebook: 9789020415353
Uitgever: L.J. Veen
Het boek Henry
Het boek Henry gaat hoofdzakelijk over de val van Anne Boleyn, de tweede vrouw van Henry VIII. Na te hebben gebroken met de Kerk om met Anne te kunnen trouwen, lijkt Henry net zo snel zijn interesse in haar weer te verliezen als er almaar geen mannelijke troonopvolger komt. Niet veel later laat hij haar onthoofden.

Hilary Mantel verhaalt in Het boek Henry de korte periode van Anne Boleyns neergang en de cruciale rol die Thomas Cromwell opnieuw speelt om Henry VIII ter wille te zijn. Cromwell is oppermachtig, maar is zelf de eerste die beseft hoezeer ook zijn macht afhangt van Henry's humeuren, wensen en verlangens.
Schrijver: Hilary Mantel
Oorspronkelijke titel: Bring up the bodies
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789020415827
Ebook: 9789020415834
Uitgever: Atlas Contact
De spiegel & het licht

Beschrijving momenteel niet beschikbaar.

Verschijnt in april 2020.

Schrijver: Hilary Mantel
Oorspronkelijke titel: The mirror and the light
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789493169043
Ebook: 9789493169050
Uitgever: Meridiaan

Een veiliger oord / A place of greater safetyEen veiliger oord

Een veiliger oord is een monumentale roman over de Franse Revolutie in drie delen: Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap.

Vrijheid: 1789, de revolutie is in aantocht in Frankrijk. De staatskas is leeg, er heerst hongersnood en de onvrede onder de burgers neemt toe. In deze explosieve sfeer treden drie jonge mannen op de voorgrond: Georges-Jacques Danton, Camille Desmoulins en Maximilien Robespierre. De revolutie is onomkeerbaar, de bestorming van de Bastille een logische stap.

In Gelijkheid zijn de eerste doden gevallen en is de revolutie begonnen. De monarchie houdt voorlopig stand maar naarmate de honger groeit en de wanhoop toeneemt, kan de stemming elk moment omslaan. Desmoulins, Danton en Robespierre bevinden zich in het centrum van de gebeurtenissen, die zich razendsnel ontwikkelen. De lijn tussen slagen en falen is flinterdun, en falen is geen optie.

Frankrijk, 1792. In Broederschap hangt de revolutie aan een zijden draadje en is de terreur niet meer te stoppen. Het komt tot een confrontatie tussen de onkreukbare idealist Robespierre en de pragmatische levensgenieter Danton. Desmoulins levert zijn messcherpe kritiek en raakt verpletterd in de titanenstrijd, waarvan er maar één de overwinnaar kan zijn...

Schrijver: Hilary Mantel
Oorspronkelijke titel: A place of greater safety
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789056725365
Ebook: 9789044973808
Uitgever: Signatuur
Vrijheid
Een veiliger oord: Vrijheid. Dit eerste deel gaat over de opmaat naar de Franse Revolutie: de lege staatskas; het onvermogen van de koning om die weer te vullen; zijn besluiteloosheid; de hongersnood en de idioot hoge broodprijzen; de onvrede onder de burgers; de weigering van de boeren om hun herendeel te vervullen; de steeds luider wordende roep van burgers om stemrecht.

In deze explosieve sfeer groeien drie jongens op, die elkaar ontmoeten als ze gaan studeren in Parijs: Camille Desmoulins, Georges-Jacques Danton en Maximilien de Robespierre. Mantel schetst de jonge jaren van deze mannen, waar ze vandaan komen en hoe ze hun mening vormen in deze tumultueuze tijd en laat zien hoe ze worden tot de personen zoals wij die nu kennen.

Mantel beschrijft burgers en werklieden die niet langer genoegen nemen met de verdeeldheid van de standen en de oneerlijke rechtsstaat, en als lezer ervaar je dat alsof je waarnemer bent, en dat het logisch is om 'revolutie!' te roepen en met z'n allen naar de Bastille te gaan.
Schrijver: Hilary Mantel
Oorspronkelijke titel: A place of greater safety (deels)
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789056724702
Ebook: 9789044969672
Uitgever: Signatuur
Gelijkheid
Een veiliger oord: Gelijkheid. De eerste doden zijn gevallen, de Revolutie is begonnen. Eén ding is zeker, de krachten die het volk drijven zijn onomkeerbaar. Vooralsnog bestaat de monarchie en leeft de koning en lijkt het volk te willen vasthouden aan die stand van zaken. Maar we weten hoe snel de stemming kan omslaan naarmate honger groeit en wanhoop toeneemt door een man, een mening, een woord.

Desmoulins, Danton en Robespierre zijn inmiddels volwassen. Ze bevinden zich in het centrum van de gebeurtenissen, die zich razendsnel ontwikkelen. Niemand weet waar hij morgen zal staan en of dat nog aan de goede kant van de wet zal zijn, nu de wet dagelijks verandert. De lijn tussen slagen en falen is flinterdun en falen is geen optie.
Schrijver: Hilary Mantel
Oorspronkelijke titel: A place of greater safety (deels)
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789056724788
Ebook: 9789044969979
Uitgever: Signatuur
Broederschap
Een veiliger oord: Broederschap. Frankrijk, 1792. De jonge Republiek wordt vanbinnen verscheurd door burgeroorlog en vanbuiten bedreigd door de grootmachten van Europa, die de monarchie met geweld willen herstellen. De Revolutie hangt aan een zijden draadje. In de oplopende spanning klinkt steeds luider de roep om daadkrachtig optreden van de overheid, totdat de Terreur niet meer te stoppen is.

Botsten in Gelijkheid republikeinen en royalisten met elkaar, in Broederschap komt het tot een treffen tussen de wapenbroeders van het eerste uur: onkreukbare idealist Robespierre en pragmatische levensgenieter Danton.

Dantons manoeuvres maken hem rijk en kwetsbaar voor chantage. Robespierres rigide opvattingen maken hem machtig en angstaanjagend. Desmoulins, vriend van beiden, levert zijn messcherpe kritiek zonder aanzien des persoons en raakt verpletterd in de titanenstrijd, waarvan er maar één de overwinnaar kan zijn...
Schrijver: Hilary Mantel
Oorspronkelijke titel: A place of greater safety (deels)
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789056724795
Ebook: 9789044969986
Uitgever: Signatuur

Non-FictieDe geest geven
Hilary Mantel groeide op in het landelijke na-oorlogse Engeland. Ridder wilde zij worden en zij leefde in de volle overtuiging dat de benodigde vaardigheden en talenten, zoals ridderlijkheid, paardrijkunst en zwaardvechten, binnen handbereik lagen.

Eenmaal getrouwd begon zij te lijden aan een hardnekkige pijn die agressieve medicatie en zelfvertrouwen-ondermijnende psychotherapie noodzakelijk maakten, en ten slotte onderging ze een ineffectieve maar niet terug te draaien operatie. Zij zou nooit meer kinderen kunnen krijgen. In plaats daarvan ontdekte zij in haarzelf de ene roman na de andere.

Dit memoir geeft ons een inzicht waar haar vertelkunst vandaan komt. Die bron, lezen we, ligt al in haar vroege jeugd.
Schrijver: Hilary Mantel
Oorspronkelijke titel: Giving up the ghost
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789025451837
Ebook: 9789025448042
Uitgever: Atlas Contact