Boekenplank:
Kies

Boeken van Monica Ali

Meer over Monica Ali

Genre: Roman

Geboren: 1967

Geboorteland: Bangladesh

Website: Monica Ali


Overzicht

  • Brick Lane - Brick Lane
  • Een liefdeshuwelijk - Love marriage
  • Een ongekend verhaal - Untold story
  • Het blauw van de Alentejo - Alentejo blue
  • In de keuken - In the kitchen

gedetailleerd overzicht

OverzichtBrick Lane
Als de Bengaalse Nazneen de huwbare leeftijd bereikt, wordt ze uitgehuwelijkt aan Chanu en verhuist ze naar Londen. Oppervlakkig gezien verloopt haar leven kalm en jarenlang doet ze wat van haar wordt verwacht: ze doet het huishouden en voedt haar kinderen op.

In werkelijkheid houdt ze met al haar kracht een wankel evenwicht in haar gezin in stand; haar dochters en haar man maken elkaar het leven onmogelijk. In die fragiele staat van vrede stapt Karim haar leven binnen. Hij roept gevoelens in haar op die ze nog nooit heeft gehad en hij veroorzaakt een beroering die de woede van de gemeenschap waarin zij leeft weerspiegelt.

In de groeiende maatschappelijke spanningen in Londen weet Nazneen zich gebonden aan haar afkomst; vanuit Bangladesh schrijft haar zuster Hasina haar brieven over de hel van haar bestaan. Als de mogelijkheid van een terugkeer naar Bangladesh zich aandient, begrijpt Nazneen dat ze haar lot in eigen handen zal moeten nemen.
Brick Lane - 2007
Regisseur: Sarah Gavron
Cast: Tannishtha Chatterjee, Satish Kaushik, Christopher Simpson, e.a.
Schrijver: Monica Ali
Oorspronkelijke titel: Brick Lane
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789044602883
Uitgever: Prometheus
Een liefdeshuwelijk

Yasmin Ghorami heeft veel om dankbaar voor te zijn: een fijne familie, een veelbelovende carrière als arts en een knappe verloofde, Joe. Als hun trouwdag nadert maken Yasmins ouders kennis met Joe’s moeder, een vrijgevochten feministische medialieveling. Deze ontmoeting brengt lang verzwegen geheimen, leugens en verraad aan de oppervlakte.

Yasmin wordt gedwongen haar naasten met andere ogen te bekijken, en zich af te vragen wat ze eigenlijk in een relatie zoekt en wat een 'liefdeshuwelijk' werkelijk inhoudt.

Schrijver: Monica Ali
Oorspronkelijke titel: Love marriage
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789044546378
Uitgever: De Geus
Een ongekend verhaal
In Een ongekend verhaal laat de prinses haar mislukte huwelijk met de kroonprins, haar kinderen, de sensatiebeluste paparazzi en haar volk achter zich om in een afgelegen dorpje in Amerika, onder een andere naam en met een nieuw uiterlijk, eindelijk een normaal bestaan op te bouwen.

Toch blijft ze achtervolgd worden door haar verleden, zowel geestelijk als in de gedaante van een paparazzo die niet in haar sensationele dood gelooft. Zal het de prinses ooit lukken om rust te vinden?
Schrijver: Monica Ali
Oorspronkelijke titel: Untold story
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789044619003
Uitgever: Prometheus
Het blauw van de Alentejo
In Het blauw van de Alentejo vertelt Monica Ali het verhaal van Mamarrosa, een klein dorp in het zuiden van Portugal. Ze laat verschillende inwoners aan het woord: de dorpelingen zelf, zoals Vasco, de uitbater van het café die nooit over de dood van zijn vrouw heen is gekomen, maar ook landverhuizers, toeristen en mensen die het dorp bij toeval aandoen.

Sommigen, zoals het meisje Teresa, dromen ervan het dorp te verlaten; voor anderen, zoals de onaangepaste familie Potts, is het een toevluchtsoord. De schrijver Stanton zoekt er inspiratie maar verliest langzaam zichzelf; een Britse toeriste droomt ervan in het dorp een nieuw leven op te bouwen, terwijl voor een verloofd paar de dromen juist in duigen vallen.

Eén ding verbindt de dorpelingen: de langverwachte terugkeer van Marco Afonso Rodrigues, hun verloren zoon. Als hij zich uiteindelijk weer laat zien wordt de orde verstoord en moeten de inwoners van Mamarrosa toezien hoe jaloezie, liefde en intriges hun ontwrichtende werking kunnen uitoefenen - zelfs in de rustige streek de Alentejo.
Schrijver: Monica Ali
Oorspronkelijke titel: Alentejo blue
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789044608656
Uitgever: Prometheus
In de keuken
Hoe reageer je als je nieuwe leven op het punt staat te beginnen, maar je oude leven je onherroepelijk terug trekt, de afgrond in?

Gabe Lightfoot heeft eindelijk genoeg geldschieters bij elkaar om zijn eigen toprestaurant te beginnen. Maar eerst moet hij bewijzen of hij het restaurant van het Imperial Hotel weer in oude glorie kan herstellen.

Gabe voelt dat er iets mis is, een vermoeden dat alleen maar wordt bevestigd als de Oekraïense portier Yuri dood in de kelder wordt gevonden, waar hij met zijn vriendin Lena illegaal woonde. Gabe raakt door Lena gefascineerd, en als hij haar niet kan weerstaan, begint zijn wereld onherroepelijk te veranderen.

Een intense werkdruk, afbrokkelende relaties met zowel zijn vriendin Charlie als Lena, nachtmerries, slapeloze nachten en de ontdekking over wat er nou echt aan de hand is in het hotel: in In de keuken ziet Gabe zijn leven en toekomst voor zijn ogen instorten.
Schrijver: Monica Ali
Oorspronkelijke titel: In the kitchen
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789044614145
Uitgever: Prometheus