Boekenplank:
Kies

Boeken van Virginia Woolf

Meer over Virginia Woolf

Genre: Roman

Geboren: 1882 / Overleden: 1941

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Virginia Woolf


Overzicht

 • De golven - The waves
 • De jaren - The years
 • De uitreis - The voyage out
 • Flush - Flush
 • Jacobs kamer - Jacob's room
 • Maandag of dinsdag - A haunted house
 • Mrs Dalloway - Mrs Dalloway
 • Naar de vuurtoren - To the lighthouse
 • Nacht en dag - Night and day
 • Orlando - Orlando
 • Tussen de bedrijven - Between the acts

Non-Fictie

 • Ben ik een snob? - Moments of being
 • Een kamer voor jezelf - A room of one's own
 • Ezeltje West - The letters of Vita Sackville-Westand Virginia Woolf
 • Geachte Heer - Three guineas
 • Geheim Londen - The London scene
 • Hoe lees je een boek?
 • Schrijvende vrouwen - Women and writing
 • Schrijversdagboek I: 1918-1932 - A writer's diary (deels)
 • Schrijversdagboek II: 1933-1941 - A writer's diary (deels)

Dubbel uitgegeven titels

 • Drie Guineas - zie Geachte Heer
 • Je eigen kamer - zie Een kamer voor jezelf
 • Over Londen - zie Geheim Londen
 • Wezenlijke momenten - zie Ben ik een snob?

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe golven
Beschrijving van de levens van een groep vrienden, vanaf hun jeugd tot hun middelbare leeftijd, in hun eigen woorden en gedachten.

Tussen de gedachten van de verschillende karakters staan poëtische, sfeerbepalende passages, waarin een zeegezicht beschreven wordt met de opkomende en ondergaande zon, de kust en de brekende golven.
Schrijver: Virginia Woolf
Oorspronkelijke titel: The waves
Eerste uitgave: 1931
ISBN/EAN: 9789023423881
Uitgever: De Bezige Bij
De jaren

De jaren zijn momentopnames, te vergelijken met herinneringen aan ons eigen leven: er zijn jaren die eruit springen, waarvan we ons hele periodes voor de geest kunnen halen, als bergtoppen in de verte. Daartussen liggen de mistige dalen van de jaren die vergeten zijn.

In een serie schetsen, van 1880 tot de jaren dertig, verweeft Virginia Woolf de geschiedenis van de familie Pargiter met gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis: de Boerenoorlog, de Eerste Wereldoorlog, de suffragettebeweging, de Ierse kwestie, India en het kolonialisme, de benzinemotor die het paard verdrong, elektrisch licht dat de gaslamp verving, de avant-garde, de nieuwe atoomtheorie. De jaren is een prachtig geschreven reeks portretten van een familie, tegen de achtergrond van een samenleving die je voor je ogen ziet veranderen.

Bij Woolf is de geschiedenis geen continuüm. Ze vervlecht het publieke met het persoonlijke en zoekt naar de essentie van het verleden, met de beleefde tijd en de herinnering als rode draad. Net als bij Tolstoi en Proust gaat het niet alleen over de lotgevallen van een familie, maar ook over geschiedenis en herinnering.

Virginia Woolfs op één na laatste roman The Years verscheen in 1937 in Engeland en de Verenigde Staten. Het is haar enige titel die de bestsellerlijst van The New York Times haalde. Nu verschijnt de eerste Nederlandse vertaling.

Schrijver: Virginia Woolf
Oorspronkelijke titel: The years
Eerste uitgave: 1937
ISBN/EAN: 9789025303471
Ebook: 9789025303464
Uitgever: Athenaeum
De uitreis

De uitreis is een reis naar volwassenheid, naar de liefde en de dood. Woolfs eerste roman vermengt satire, zedenschets, bildungsroman en tragedie. Net als in haar latere werk gaat het Woolf om maatschappelijke patronen, keuzes, willekeur en toeval die mensenlevens bepalen. Wat is eigen verantwoordelijkheid? Wat is het noodlot? Hoeveel keuzevrijheid heeft een vrouw in de tijd en de maatschappij waarin ze leeft?

Rachel Vinrace vaart naar Zuid-Amerika, een reis vol ontdekkingen (over zichzelf, anderen en het leven) die tragisch ten einde komt. Ze bevrijdt zichzelf uit de argeloze, beschermde jaren die achter haar liggen en leert het leven, zichzelf en veel verschillende mensen kennen - en de literatuur.

We ontmoeten onderweg mevrouw Dalloway (die later in een eigen roman terugkeert), een pedante geleerde, een liefhebbende tante (die doet denken aan Virginia’s zus Vanessa) en vele kleurrijke personages. Over hen en over Rachels mythische reis lezen we nu eindelijk in het Nederlands.

Schrijver: Virginia Woolf
Oorspronkelijke titel: The voyage out
Eerste uitgave: 1915
ISBN/EAN: 9789025308230
Ebook: 9789025308247
Uitgever: Athenaeum
Flush
De hond van Elizabeth Barrett Browning, Flush, is een Cocker Spaniel. Vanaf zijn geboorte op het platteland tot aan zijn dood, vertelt Woolf het leven van deze bijzondere hond, die geadoreerd werd door zijn bazin. En via Flush' leven levert ze kritiek op de Britse samenleving.
Schrijver: Virginia Woolf
Oorspronkelijke titel: Flush
Eerste uitgave: 1933
ISBN/EAN: 9789023406150
Uitgever: De Bezige Bij
Jacobs kamer
'Wie is er bang voor Virginia Woolf?' luidt de titel van een legendarisch toneelstuk. De auteur doelde niet op de zware, associatieve stijl die de late romans van Virginia Woolf kenmerkt, maar op het ongeëvenaarde vermogen van de Engelse schrijfster om emoties op te diepen en de psychologie van haar personages bloot te leggen.

Jacobs kamer zou je kunnen zien als een voorstudie van het beroemde Mrs Dalloway, waarin de Eerste Wereldoorlog een belangrijke rol speelt. Het is de coming-of-age story van een student die zijn einde vindt in de loopgraven. Een weemoedige roman waarin Woolf succesrijk experimenteerde met de techniek van de stream of consciousness.
Schrijver: Virginia Woolf
Oorspronkelijke titel: Jacob's room
Eerste uitgave: 1922
ISBN/EAN: 9789085104278
Uitgever: Bakker


Maandag of dinsdag
De enige bundel korte verhalen die Virginia Woolf tijdens haar leven publiceerde was Monday or Tuesday en die is vele jaren uitverkocht geweest. Kort voor haar dood in 1941 besloot ze een verzameling voor publicatie gereed te maken, waarin zowel de meeste korte verhalen opgenomen zouden worden uit Monday or Tuesday, als enige andere die daarna in tijdschriften waren verschenen en een paar die nog niet eerder waren uitgegeven.

In deze Nederlandse vertaling, zijn nog drie verhalen toegevoegd, zodat deze uitgave met recht de ondertitel Verzamelde Verhalen draagt
Schrijver: Virginia Woolf
Oorspronkelijke titel: A haunted house
Eerste uitgave: 1943
ISBN/EAN: 9789060198223
Uitgever: Bakker
Mrs Dalloway
Clarissa Dalloway is begin vijftig, elegant en de perfecte gastvrouw, maar ze voelt zich oud en uitgerangeerd. Haar man is succesvol, maar saai, en haar volwassen dochter heeft haar zorg niet meer nodig.

Op een dag komt Clarissa, terwijl zij bloemen koopt voor het feest van die avond, haar voormalige aanbidder Peter tegen, die zij in een ver verleden heeft afgewezen. Wat zou er van haar geworden zijn als ze dertig jaar eerder voor een avontuurlijk leven met Peter had gekozen?

Het verhaal van Mrs Dalloway speelt zich af op een dag in juni 1923, de dag van het feest dat eindigt in een drama. Het is een virtuoos gecomponeerde roman vol herinneringen en bespiegelingen over de waarde van het leven en de onomkeerbaarheid van onze keuzes.
Mrs Dalloway - 1997
Regisseur: Marleen Gorris
Cast: Vanessa Redgrave, Natascha McElhone, Michael Kitchen, e.a.
Schrijver: Virginia Woolf
Oorspronkelijke titel: Mrs Dalloway
Eerste uitgave: 1925
ISBN/EAN: 9789023493228
Ebook: 9789023492023
Uitgever: De Bezige Bij
Naar de vuurtoren
Het echtpaar Ramsay en hun acht kinderen brengen in de jaren twintig de zomervakantie door in hun tweede huis op het eiland Skye. Mr. Ramsay is een man van principes die vindt dat de kinderen moeten wennen aan een hard leven. De verhoudingen binnen de familie worden dan ook op de proef gesteld als hij ze wil leren hoe met teleurstellingen om te gaan.

Naar de vuurtoren wordt gezien als het belangrijkste werk van Virginia Woolf.
Schrijver: Virginia Woolf
Oorspronkelijke titel: To the lighthouse
Eerste uitgave: 1927
ISBN/EAN: 9789046420102
Uitgever: Muntinga
Nacht en dag

Voor Virginia Woolf was haar tweede roman, Nacht en dag, haar meesterproef. Ze trad in de voetsporen van de Engelse schrijfsters die ze het meest bewonderde, met name Jane Austen. In hun traditie schreef ze een modern verhaal over moderne mensen.

We zijn aanwezig bij theevisites en diners, die Woolf beschrijft met haar bekende ironie en haar humoristische gevoel voor het absurde. En we gaan mee op prachtig beschreven omzwervingen door Woolfs geliefde Londen. Haar hoofdpersonen, drie vrouwen en twee mannen, staan voor grote keuzes in hun leven. Trouwen? Een carrière zonder huwelijk? Een combinatie?

Mary Datchet, voorvechtster van vrouwenrechten, is verliefd op Ralph Denham, maar die is verliefd op Katharine Hilbery. Zij weet het nog niet, verlooft zich eerst met William Rodney maar twijfelt - en zijn oog valt op een nichtje van Katharine.

Met groot psychologisch inzicht verweeft Woolf een subtiel liefdesverhaal met een moderne sociale roman over kwesties als vrouwenkiesrecht en de verschillende rollen van vrouwen.

Schrijver: Virginia Woolf
Oorspronkelijke titel: Night and day
Eerste uitgave: 1919
ISBN/EAN: 9789025309879
Uitgever: Athenaeum
Orlando
'Te lang voor een grap, te frivool voor een serieus boek,' zo omschreef Virgina Woolf zelf haar inmiddels klassiek geworden roman Orlando.

In deze speelse roman verkent Woolf de grenzen tussen de mannelijke en vrouwelijke identiteit. Het is een fictieve biografie over een personage dat vierhonderd jaar leeft en voortdurend van geslacht verandert. Ze schreef dit intens erotische werk voor haar minnares, de Engelse aristocrate Vita Sackville-West, wier zoon het 'de langste en meest charmante liefdesbrief in de literatuur' noemde.
Orlando - 1992
Regisseur: Sally Potter
Cast: Tilda Swinton, Billy Zane, Quentin Crisp, e.a.
Schrijver: Virginia Woolf
Oorspronkelijke titel: Orlando
Eerste uitgave: 1928
ISBN/EAN: 9789492086969
Uitgever: Orlando


Tussen de bedrijven

Tussen de bedrijven was de laatste roman die Virginia Woolf schreef, en hij was, volgens haar eigen woorden, essentiëler dan alles wat ze daarvoor had geschreven. De roman verschijnt nu voor het eerst in het Nederlands, in een vertaling van Erwin Mortier.

Het verhaal speelt zich af op een zomerse dag in 1939, de dag waarop de jaarlijkse dorpsvoorstelling wordt opgevoerd op het landgoed van de familie Oliver. De gedachten en gesprekken van de intrigerende personages worden verweven met hun reactie op de aanstaande oorlog die de toekomst zal veranderen.

Hoewel de publicatie van het boek destijds werd overschaduwd door de zelfmoord van Virginia Woolf, wordt het nu gezien als een van haar meest uitdagende en subtiele werken.

Schrijver: Virginia Woolf
Oorspronkelijke titel: Between the acts
Eerste uitgave: 1941
ISBN/EAN: 9789023476962
Ebook: 9789023479987
Uitgever: De Bezige Bij

Non-FictieBen ik een snob?

Ben ik een snob? is een collectie van de schamele hoeveelheid overgebleven autobiografische teksten van Virginia Woolf, die pas jaren na haar dood werden verzameld en uitgegeven. De vijf teksten waaruit de bundel bestaat zijn telkens voor een ander publiek geschreven - zo vinden we een onaf dagboek, het begin van een autobiografie en essays om voor te dragen bij de ‘Memoir Club’ van de Bloomsburygroep.

Niet alleen het publiek is uiteenlopend, maar ook de tijdspanne waarin de teksten zijn geschreven. Gezamenlijk beslaan ze veertig jaar van Woolfs leven, waarin we haar herinneringen, toon, observaties en gedachten bijgesteld zien worden, hoewel de onderlinge samenhang van haar stijl en haar gevoelsleven overheerst.

De teksten geven een uniek inkijkje in haar jeugd met haar zus Vanessa, haar relatie met haar overleden moeder, broer en stiefzus, haar onstuimige vader, en het misbruik van haar stiefbroer. De verschillende kringen waarin zij zich bewoog - huiselijk, artistiek, intellectueel, aristocratisch - bieden een breed beeld van de vroege twintigste eeuw. Ze is nietsontziend, maar tegelijk humoristisch en relativerend. Haar scherpe observatie van mensen en situaties en haar beeldende, treffende schrijfstijl bekend uit haar fictie, maken ook haar autobiografische teksten tot een leesbaar en inzichtrijk geheel.


 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Virginia Woolf
Oorspronkelijke titel: Moments of being
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 9789083312668
Uitgever: HetMoet
Een kamer voor jezelf
Virginia Woolf: 'Hoe kan ik u nu verder aanmoedigen u aan het leven te wagen? Jonge vrouwen... u bent naar mijn mening schandelijk onwetend, u heeft nooit enige ontdekking van belang gedaan. U hebt nooit een rijk op zijn grondvesten doen schudden of een leger ten strijde gevoerd. De toneelstukken van Shakespeare zijn niet door u geschreven. Wat is uw verontschuldiging?'

In Een kamer voor jezelf speelt Virginia Woolf met de gedachte dat William Shakespeare een zuster heeft gehad, Judith, die even begaafd was als hij, maar zich nooit heeft kunnen ontplooien. 'Nu geloof ik dat deze dichteres, die nooit een woord heeft geschreven, en begraven ligt aan een zijweg, nog altijd leeft', besluit Virginia Woolf.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Virginia Woolf
Oorspronkelijke titel: A room of one's own
Eerste uitgave: 1929
ISBN/EAN: 9789082821406
Ebook: 9789082821413
Uitgever: Chaos
Ezeltje West
Integrale vertaling van de brieven van Woolf aan Vita Sackville-West. Deze unieke relatie tussen de twee gezien vanuit een perspectief van de belangrijkste schrijfster van de vorige eeuw.

Over een onmogelijke liefde. Het spel van aantrekking en afstoting uit zich in een stortvloed van beelden. Deze vitalistische, associatieve brieven werpen een nieuw licht op de persoon van Virginia Woolf. In een bevlogen poëtische stijl wordt haar sterk wisselende gemoedsgesteldheid over het voetlicht gebracht.
Schrijver: Virginia Woolf
Oorspronkelijke titel: The letters of Vita Sackville-Westand Virginia Woolf
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789074328159
Uitgever: IJzer
Geachte Heer
Virginia Woolf legt in dit vlijmscherpe boek een verbinding tussen de onderdrukking van de vrouw en het fascisme. Zij behandelt het dilemma van haar tijd: wat te doen tegen het opkomend fascisme? Voor haar was de voortdurende devaluering van het vrouwelijke en de vrouw de oorzaak van de psychologische verminking die het fascisme mogelijk maakte.

Stapje voor stapje leidt Virginia Woolf haar lezerspubliek naar onontkoombare conclusies. Daarbij doet ze geen concessies aan de complexiteit van haar onderwerp. Ze hakt geen knopen door, wantrouwt blind activisme en is tegen gemakkelijke oplossingen.
Schrijver: Virginia Woolf
Oorspronkelijke titel: Three guineas
Eerste uitgave: 1938
ISBN/EAN: 9789063280468
Uitgever: Sara
Geheim Londen
Virginia Woolf beschrijft in vijf korte essays o.a. de havens, het lagerhuis en het straatleven in het Londen van de jaren '30.
Schrijver: Virginia Woolf
Oorspronkelijke titel: The London scene
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 9789058470959
Uitgever: Byblos


Hoe lees je een boek?

Virginia Woolf geldt als een der belangrijkste en meest vernieuwende schrijvers van de twintigste eeuw. Haar wereldberoemde romans, zoals Mrs Dalloway, Naar de vuurtoren, Orlando, De golven en De jaren, worden beschouwd als meesterwerken van de modernistische literatuur. Zij experimenteerde immers op uiterst overtuigende wijze met psychologische motieven, onorthodoxe verhaalstructuren, doorbreking van chronologie en 'stream of consciousness' als verteltechniek.

Daarnaast is de reputatie van Woolf gefundeerd op de talrijke essays en literaire kritieken die zij schreef voor bladen als 'Times Literary Supplement' en 'The Yale Review'. Zelf bundelde zij een eerste collectie enkele hiervan in de bundels 'The Common Reader' en 'The Second Common Reader', die verschenen bij de Hogarth Press, de uitgeverij die zij samen met haar echtgenoot Leonard Woolf had opgericht, en waar ook werk verscheen van onder anderen T.S. Eliot en E.M. Forster, leden van Woolfs vriendengroep van intellectuelen, schrijvers en kunstenaars die bekend werd als de 'Bloomsbury Group'.

Niet eerder verscheen in Nederland een selectie van Woolfs alom bejubelde essays over literatuur, waarin de grote thema’s van haar leven en werk voortdurend herkenbaar zijn: de manier waarop kunst het leven kan veranderen, de ongrijpbaarheid van het menselijk karakter, de problemen waarmee vrouwelijke schrijvers en intellectuelen moeten worstelen in een door mannen gedomineerde wereld, de verknoping van tijd en eeuwigheid in een mensenleven en de voor iedereen op elk moment uiterst belangrijke vraag: hoe lees je een boek?

Schrijver: Virginia Woolf
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789061317630
Uitgever: Bijleveld
Schrijvende vrouwen
Virginia Woolf heeft twee belangrijke werken geschreven die niet van een fictief gegeven uitgaan, A room of one's own en Three guineas. In het eerstgenoemde boek legt zij de nadruk op de maatschappelijke omstandigheden die ten grondslag liggen aan het literaire werk van de vrouw, en in het tweede gaat zij de verhouding tussen de overheersing door de man en het fascistische militarisme na.

Gedurende haar hele leven behield Virginia Woolf een grote naam als literatuurcritica voor The Times Literary Supplement en andere periodieken. Tijdens haar leven reeds werd zij beschouwd als een van de belangrijkste essayistes en critici - met een bijzondere belangstelling voor de literatuur van haar tijd en de vrouwenliteratuur.

Vijftig jaar na de publicatie van A room of one's own is het tijd om Virginia Woolfs opinie over vrouwen en hun literatuur weer opnieuw onder de aandacht te brengen, evenals haar kritische afweging van individuele schrijfsters van de hertogin van Newcastle, die werd geboren in 1624, tot en met Dorothy Richardson, die in 1957 is overleden.

In deze bundel is voor de eerste maal werk bijeengebracht dat voordien was verspreid over de talloze publicaties van Virginia Woolf. Het bevat ook stukken die alleen bestonden in de vorm van (soms ongesigneerde) krantenartikelen.
Schrijver: Virginia Woolf
Oorspronkelijke titel: Women and writing
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 9789062879687
Uitgever: De Arbeiderspers
Schrijversdagboek I: 1918-1932
In 1941, drie weken na haar laatste dagboeknotitie, schrijft Virginia Woolf haar laatste brief, verzwaart haar jaszakken met stenen en loopt de rivier in. Om een laatste aanval van waanzin te vermijden koos zij voor death by water, het water waarvan het geluid in haar beste boeken doorklinkt en waarop haar leven dobbert 'als een kottertje dat slagzij maakt'.

Te zeggen dat met haar dood een tijdperk werd afgesloten gaat te ver. Wel vormt ze een belangrijke schakel tussen de Engelse literatuur van de Victoriaanse tijd en de periode na de Eerste Wereldoorlog. Achtergrond en omstandigheden maakten van een scherpzinnige, ontvankelijke vrouw een eigenzinnige intellectualiste die leefde om te schrijven en door te schrijven kon leven. Haar gevoelsleven, dat ondanks alle zelfspot en ironie geregeld diepe inzinkingen, zelfs vlagen van krankzinnigheid veroorzaakte, wordt verwoord in haar dagboeken, waarmee ze in 1915 begon.

In dit doorlopende verslag van 27 jaar schrijversleven komen we de belangrijke figuren en gebeurtenissen tegen die in het leven van Virginia Woolf een rol speelden. Ze schreef liefst 26 delen van dergelijke dagboeknotities vol. Leonard Woolf heeft er een keuze uit gemaakt en die integraal laten verschijnen. Dat was een dáád, want er staan vrij sensationele onthullingen over tijdgenoten in.

Natuurlijk is het verder ook bij uitstek interessant als 'de keuken' van een schrijfster. Vertaler Joop van Helmond heeft er een fraai afgerond geheel van gemaakt voor de Nederlandse lezer door een nawoord toe te voegen, een overzicht te geven van namen en afkortingen, alsmede toelichtende aantekeningen en een chronologische bibliografie van het werk van de schrijfster.
Schrijver: Virginia Woolf
Oorspronkelijke titel: A writer's diary (deels)
Eerste uitgave: 1953
ISBN/EAN: 9789029557832
Uitgever: De Arbeiderspers
Schrijversdagboek II: 1933-1941
De laatste jaren valt er een grote wederopleving te bespeuren in de belangstelling voor het werk van de Engelse schrijfster Virginia Woolf. Door het naar haar vernoemde fameuze toneelstuk van Edward Albee werd bij mensen, die nooit één letter van haar hadden gelezen, nieuwsgierigheid gewekt naar haar literaire prestaties.

Dat zal voor de meeste van die nieuwsgierigen dan een vreugdevolle leeservaring hebben opgeleverd. Literair-historisch gezien vormt haar werk een essentiële schakel tussen de Engelse literatuur van het Victoriaanse tijdperk en de moderne naoorlogse letteren. Haar naam en literaire opkomst in de eerste decenniën van onze eeuw zijn nauw verbonden aan de invloed en reputatie van de zogenoemde Bloomsbury-groep, een milieu van kunstenaars, intellectuelen en avant-gardisten, dat een stempel drukte op de Engelse literatuur vóór de Tweede Wereldoorlog.

Na eerst door Lytton Strachey ten huwelijk te zijn gevraagd, trouwde Virginia met Leonard Woolf, zelf een schrijver en intellectueel van aanzienlijke rang. Onstuimiger overigens dan haar verhouding met Leonard waren haar relaties tot enkele vrouwen. Haar ambivalente erotische persoonlijkheid heeft ze romantechnisch het meest indrukwekkend verbeeld in de roman Orlando. Ook als recensente (o.a. voor de Times Literary Supplement) en als uitgeefster (Hogarth Press) heeft ze grote invloed uitgeoefend op het culturele gebeuren tussen de twee wereldoorlogen.
Schrijver: Virginia Woolf
Oorspronkelijke titel: A writer's diary (deels)
Eerste uitgave: 1953
ISBN/EAN: 9789029557832
Uitgever: De Arbeiderspers

Dubbel uitgegeven titelsDrie Guineas

Zie voor de beschrijving van dit boek: Geachte Heer.

Schrijver: Virginia Woolf
Oorspronkelijke titel: zie Geachte Heer
Eerste uitgave: 1938
ISBN/EAN: 9789063280468
Uitgever: Sara
Je eigen kamer

Zie voor de beschrijving van dit boek: Een kamer voor jezelf.

Schrijver: Virginia Woolf
Oorspronkelijke titel: zie Een kamer voor jezelf
Eerste uitgave: 1929
ISBN/EAN: 9789022338476
Uitgever: Davidsfonds
Over Londen

Zie voor de beschrijving van dit boek: Geheim Londen .

Schrijver: Virginia Woolf
Oorspronkelijke titel: zie Geheim Londen
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 9789070585044
Uitgever: Tabula
Wezenlijke momenten
Zie voor de beschrijving van dit boek: Ben ik een snob?.
Schrijver: Virginia Woolf
Oorspronkelijke titel: zie Ben ik een snob?
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 9789023415480
Uitgever: De Bezige Bij