Boekenplank:
Kies

Boeken van Pearl Abraham

Pearl Abraham werd geboren in Jeruzalem. Haar vader was een rabbijn. Het gezin woonde afwisselend in New York en Israël om zich uiteindelijk definitief te vestigen in New York. Daar studeerde Abraham Jiddish en later Engels. Naast schrijven geeft ze les op een Universiteit.

Meer over Pearl Abraham

Genre: Roman

Geboren: 1960

Geboorteland: Israël

Website: Pearl Abraham


Overzicht

  • Afstand van Amerika - Giving up America
  • De zevende bedelaar - The seventh beggar
  • Een sterke vrouw, wie zal haar vinden? - Jewish heroines in literature
  • Hemelse golven - American taliban
  • Vreugde der wet - The romance reader

Dubbel uitgegeven titels

  • De romanlezeres - zie Vreugde der wet
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtAfstand van Amerika
Deena wil trouwen met Daniel, een orthodoxe jood, Deena's vader, een chassidische geleerde, verzet zich aanvankelijk krachtig tegen dit huwelijk: de getallen die de Hebreeuwse letters van hun namen symboliseren, vormen bij elkaar opgeteld het woord Verdriet. Toch lijkt het aanvankelijk een gelukkig huwelijk te worden. Samen werken Deena en Daniel aan de restauratie van een oud huis, hun droomhuis. Dan brengt Daniel van zijn werk twee jonge vrouwen mee. Eén van hen komt uit het zuiden en is van plan deel te nemen aan de Miss Amerika-verkiezingen, de ander is haar beste vriendin. Daarmee onstaan ook de eerste barsten in het fundament van het huwelijk van Deena en Daniel: de waarden waarmee Deena is opgegroeid en haar gevoel van wat 'thuis' betekent, komen op losse schroeven te staan.
Schrijver: Pearl Abraham
Oorspronkelijke titel: Giving up America
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-290-5840-4
Uitgever: Meulenhoff
De zevende bedelaar
Zó kunnen alleen kinderen lezen: meegesleurd en ingespannen, met een rimpel boven hun neus die opperste concentratie verraadt. Zo leest ook de kleine Joel, een orthodox-joods jongetje dat een steeds grotere liefde voor boeken opvat. Maar de lectuur die hem zo opslokt, blijkt levensgevaarlijk: het zijn de verhalen van de rabbijn Nachman van Bratslav, verhalen die zijn vader hem verboden heeft te lezen, omdat ze niet alleen de kennis voeden, maar ruimte geven aan de scheppende verbeelding. Nachmans onvoltooide Verhaal van de zeven bedelaars inspireerde Pearl Abraham tot het schrijven van De zevende bedelaar, een meeslepende roman die verleidt tot nachtenlang doorlezen. Joel, zijn zusje Ada en zijn neefje Joel Jacob staan erin centraal – elk op zoek naar de verwezenlijking van hun dromen.
Schrijver: Pearl Abraham
Oorspronkelijke titel: The seventh beggar
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-290-7568-6
Uitgever: Meulenhoff
Een sterke vrouw, wie zal haar vinden?
Het viel Pearl Abraham op, dat “joodse heldinnen” in de literatuur vóór de twintigste eeuw eigenlijk nauwelijks voorkwamen, en dat de vrouwelijke personages die de 20ste eeuwse auteurs creëerden bepaald geen compliment vormen voor de joodse vrouwen in het werkelijke leven.
Voordat de joodse vrouwen zelf gingen schrijven, was de joodse heldin (of anti-heldin!) meestal niet mooi, niet gevat en niet bijster intelligent.
In Een sterke vrouw, wie zal haar vinden? verzamelde Pearl Abraham joodse heldinnen uit de literatuur.
Zij lopen zeer uiteen, van Eva uit de bijbel tot Isadora White Wing uit het “ritsloze nummer”. Tussen de onbekende juweeltjes bevinden zich onder meer de prinses uit Nachman van Bratslaws verhaal “De koning en de Keizer”, en Perele, de ambitieuze rabbijnsvrouw uit “Di Kloiz oen di Gas” van Chaim Grade.
Deze en andere verhalen werden speciaal voor deze bundel uit het Jiddisch of Hebreeuws vertaald.
Schrijver: Pearl Abraham
Oorspronkelijke titel: Jewish heroines in literature
Eerste uitgave: 2000
Uitgever: Meulenhoff
Hemelse golven
John Jude Purist is een fervent surfer en skater, een rechtgeaarde Amerikaanse jongen van liberale, welgestelde ouders die de zomer met zijn vriendin en surfvrienden doorbrengt op de extatische cadans van de oceaangolven. Wanneer hij ten val komt en op krukken moet lopen, neemt zijn leven een abrupte wending. Gedreven door een gevoel van innerlijke leegte gaat hij op zoek naar spiritualiteit en transcendentie en komt aan de vooravond van 9/11 terecht in moslim-chatrooms. Hij legt zich toe op de studie van de mystieke tak van de islam, het soefisme, en komt in contact met de moslimgemeenschap. Louter uit nieuwsgierigheid reist hij af naar een trainingskamp in Pakistan en voor hij het weet maakt hij deel uit van de Taliban. Hemelse golven is een meesterlijk gecomponeerde coming of age-roman over een uit de hand gelopen zoektocht naar spiritualiteit. Abraham beschrijft de wereld van het surfen en skaten op een betoverende manier en brengt het conflict tussen de westerse vrijheden en de islamitische onderworpenheid aan het geloof op een zinderende, beklemmende manier tot leven.
Schrijver: Pearl Abraham
Oorspronkelijke titel: American taliban
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-290-8477-2
Uitgever: Meulenhoff
Vreugde der wet
Geen badpakken, dunne panty's of mouwloze jurken. Geen radio, tv of bibliotheek-lidmaatschap. Niet zingen, niet dansen, of zelfs maar een man een hand geven. Een gearrangeerd huwelijk op je 17e met iemand die je nauwelijks kent.
Dat is de dagelijkse werkelijkheid waarin Rachel opgroeit...
Rachel Benjamin, de oudste dochter van een chassidische rabijn, is een gehoorzame dochter die erg haar best doet het haar moeder naar de zin te maken. Maar haar intelligentie, nieuwsgierigheid en verlangen brengen haar ertoe telkens weer de strenge wetten die haar vader strikt naleeft te ontduiken.
* Dit boek is ook uitgebracht onder de titel De romanlezeres.
Schrijver: Pearl Abraham
Oorspronkelijke titel: The romance reader
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-290-6602-4
Uitgever: Meulenhoff

Dubbel uitgegeven titelsDe romanlezeres
Zie voor de beschrijving van dit boek: Vreugde der wet.
Schrijver: Pearl Abraham
Oorspronkelijke titel: zie Vreugde der wet
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789029086042
Uitgever: Meulenhoff

Gerelateerde schrijvers