Boekenplank:
Kies
  • Home
  • R
  • Marilynne Robinson

Boeken van Marilynne Robinson

Overzicht

  • Een huishouden - Housekeeping
  • Gilead - Gilead
  • Thuis - Home

Gedetaileerd overzicht

Overzicht

Een huishouden
Een huishouden speelt in een dorpje aan een gletsjermeer in het verre westen van Amerika. De zusjes Lucille en Ruth hebben er een rommelige jeugd. Na de dood van hun moeder (die net als hun grootvader in het diepe meer verdrinkt) is het eerst hun oma die voor hen zorgt, daarna twee aandoenlijk onhandige oudtantes en tot slot hun excentrieke en verstrooide tante Sylvie. Zij is een rusteloze vrouw die tot dusver kriskras door het land heeft gezworven. Sylvie zet zich met de beste bedoelingen aan haar huishoudelijke taken, maar ze 'houdt een huis' dat nogal afwijkt van de norm. Terwijl Lucille zich verzet tegen hun wanordelijke manier van leven en aansluiting zoekt bij de buitenwereld, groeit Ruth juist naar Sylvie toe.
Schrijver: Marilynne Robinson
Oorspronkelijke titel: Housekeeping
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 978-90-239-9272-1
Uitgever: Mozaïek
Gilead
Gilead speelt zich af op het platteland van Iowa, in 1956, en wordt verteld door de 76-jarige John Ames, een predikant. Hij heeft te horen gekregen dat hij niet lang meer te leven heeft, en in deze sfeer van eindigheid besluit hij een lange brief te schrijven aan zijn zeven jaar oude zoon. Hij vertelt hem over diens voorvaderen, drie generaties geestelijken; over hoe het voelt een baby te dopen; over zijn liefde voor baseball en de natuur.
Schrijver: Marilynne Robinson
Oorspronkelijke titel: Gilead
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 978-90-239-9217-2
Uitgever: Mozaïek
Thuis
Glory Boughton keert terug naar Gilead om voor haar stervende vader te zorgen. Al gauw verschijnt haar broer Jack, de verloren zoon, die twintig jaar spoorloos was. Hij zoekt een toevluchtsoord, een thuis, en wil in het reine komen met een verleden vol wangedrag en ellende. Jack, briljant, aandoenlijk en onvoorspelbaar, is zonder twijfel een van de mooiste personages uit de moderne literatuur. Hij kan nergens aarden, is aan de drank, maar zijn vader aanbidt hem. Zijn pogingen om nader tot zijn zuster en zijn peetvader, buurman John Ames, te komen zijn hartverscheurend.
Schrijver: Marilynne Robinson
Oorspronkelijke titel: Home
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 978-90-239-9285-1
Uitgever: Mozaïek