Boekenplank:
Kies
  • Home
  • R
  • Marilynne Robinson

Boeken van Marilynne Robinson

Meer over Marilynne Robinson

Genre: Roman

Geboren: 1943

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

  • Een huishouden - Housekeeping

Gilead

  1. Gilead - Gilead
  2. Thuis - Home
  3. Lila - Lila
  4. Jack - Jack

Non-Fictie

  • De gegevenheid der dingen - The givenness of things
  • Wat doen wij hier? - What are we doing here?

gedetailleerd overzicht

OverzichtEen huishouden
Een huishouden speelt in een dorpje aan een gletsjermeer in het verre westen van Amerika. De zusjes Lucille en Ruth hebben er een rommelige jeugd.

Na de dood van hun moeder (die net als hun grootvader in het diepe meer verdrinkt) is het eerst hun oma die voor hen zorgt, daarna twee aandoenlijk onhandige oudtantes en tot slot hun excentrieke en verstrooide tante Sylvie. Zij is een rusteloze vrouw die tot dusver kriskras door het land heeft gezworven. Sylvie zet zich met de beste bedoelingen aan haar huishoudelijke taken, maar ze 'houdt een huis' dat nogal afwijkt van de norm.

Terwijl Lucille zich verzet tegen hun wanordelijke manier van leven en aansluiting zoekt bij de buitenwereld, groeit Ruth juist naar Sylvie toe.
Schrijver: Marilynne Robinson
Oorspronkelijke titel: Housekeeping
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 9789023992721
Uitgever: Mozaïek

GileadGilead
Gilead speelt zich af op het platteland van Iowa, in 1956, en wordt verteld door de 76-jarige John Ames, een predikant. Hij heeft te horen gekregen dat hij niet lang meer te leven heeft, en in deze sfeer van eindigheid besluit hij een lange brief te schrijven aan zijn zeven jaar oude zoon.

Hij vertelt hem over diens voorvaderen, drie generaties geestelijken; over hoe het voelt een baby te dopen; over zijn liefde voor baseball en de natuur.
Schrijver: Marilynne Robinson
Oorspronkelijke titel: Gilead
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789023992172
Ebook: 9789029539616
Uitgever: De Arbeiderspers
Thuis
Glory Boughton keert terug naar Gilead om voor haar stervende vader te zorgen. Al gauw verschijnt haar broer Jack, de verloren zoon, die twintig jaar spoorloos was. Hij zoekt een toevluchtsoord, een thuis, en wil in het reine komen met een verleden vol wangedrag en ellende.

Jack, briljant, aandoenlijk en onvoorspelbaar, is zonder twijfel een van de mooiste personages uit de moderne literatuur. Hij kan nergens aarden, is aan de drank, maar zijn vader aanbidt hem. Zijn pogingen om nader tot zijn zuster en zijn peetvader, buurman John Ames, te komen zijn hartverscheurend.
Schrijver: Marilynne Robinson
Oorspronkelijke titel: Home
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789023992851
Ebook: 9789029539609
Uitgever: De Arbeiderspers
Lila

Lila zwerft dakloos rond als ze de dorpskerk van Gilead, Iowa, binnen stapt omdat het regent. Daar ontmoet ze dominee en weduwnaar John Ames, met wie ze voorzichtig een nieuw leven begint, terwijl ze probeert haar verleden te verwerken.

Als verwaarloosde peuter werd Lila van haar ouders gered door Doll. Samen trokken ze in een groep arme dagloners door het uitgestrekte Middenwesten, met niets dan elkaar en een oud mes om zich te beschermen.

Lila worstelt met het wereldbeeld en het geloof van haar man, dat pretendeert een geloof van liefde te zijn. Paradoxaal genoeg worden echter de mensen die Lila liefheeft door datzelfde geloof veroordeeld. Dat leidt tot confronterende vragen: wat maakt iemand tot een goed mens? En wat vermag de liefde?

Schrijver: Marilynne Robinson
Oorspronkelijke titel: Lila
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789029538749
Ebook: 9789029538756
Uitgever: De Arbeiderspers
Jack

Gilead, jaren 50. Jack, een intelligente, rondzwervende alcoholist, en Della, een jonge, vrome lerares, worden onverhoeds ingesloten op een kerkhof, omdat ze beiden de tijd waren vergeten. Ze zijn gedwongen er de nacht door te brengen, en na enige aarzeling raken ze in een urenlang gesprek over diepgaande emoties en grote levensvragen.

Er ontluikt een liefde, maar Jack is wit en Della is zwart, en vanwege de segregatie is een relatie verboden. Als hun verhouding aan het licht komt, ontregelt dit hun leven - wat vermag dan de liefde?

Deze gedwarsboomde relatie tussen geheime geliefden toont de paradoxen van het Amerikaanse leven, toen en nu.

Schrijver: Marilynne Robinson
Oorspronkelijke titel: Jack
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789029542647
Uitgever: De Arbeiderspers

Non-FictieDe gegevenheid der dingen

De geest van onze tijd lijkt er een te zijn van vreugdeloze urgentie. In plaats van het verkennen van onze glorieuze geest, zijn we meer geïnteresseerd in technologieën en middelen die ons materieel welzijn bezorgen. Hoewel cultuurpessimisme de mode is, toont Marilynne Robinson dat onze toekomst gelukkig nog genoeg hoop en vertrouwen geeft.

In De gegevenheid der dingen weet ze onze huidige maatschappij feilloos te doorgronden en ze laat zien wat humanisme, filosofie, calvinisme, theologie en (angst)cultuur ons gebracht hebben, en wijst ons nieuwe richtingen. Ze vraagt ons eerbied te hebben voor wie en wat we zijn: wezens van belang en waarde, ondanks onze dwalingen en vergissingen.

Schrijver: Marilynne Robinson
Oorspronkelijke titel: The givenness of things
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789023971061
Ebook: 9789029510097
Uitgever: De Arbeiderspers
Wat doen wij hier?

In een roerige tijd waarin we volgens Marilynne Robinson tussen links en rechts heen en weer worden gesleurd in een draaikolk, vraagt ze zich af wat het betekent om mens te zijn.

Dankzij haar kennis van theologie, geschiedenis en literatuur brengt zij een verloren verleden in verband met het heden, en schenkt zij aandacht aan grote levensvragen als: waarom bestaan wij, hoe moeten wij leven? In prachtig proza pleit ze voor het omarmen van de ideeën van grote denkers, en reflecteert ze op het hedendaagse politieke klimaat en op geweten, geloof, geluk, liefde, schoonheid en wat het betekent om te leven.

Schrijver: Marilynne Robinson
Oorspronkelijke titel: What are we doing here?
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789029524407
Ebook: 9789029526364
Uitgever: De Arbeiderspers