Boekenplank:
Kies

Boeken van Russell Banks

Meer over Russell Banks

Genre: Roman

Geboren: 1940 / Overleden: 2023

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

  • Bone is de baas - Rule of the bone
  • De erfenis - Affliction
  • De lieveling - The darling
  • De zoete toekomst - The sweet hereafter
  • Huid - Lost memory of skin
  • Vanessa - The reserve

gedetailleerd overzicht

OverzichtBone is de baas
In de traditie van Huckleberry Finn en Holden Cauldfield is hier Bone, de opstandige stem van een nieuwe generatie.

De nieuwe vuistregel luidt: loop je ouders niet voor de voeten en ook de politie niet, anders stuurt de ene partij de andere op je af, want voor hen, voor hen allemaal, ben je gewoon de zoveelste doorgedraaide drop-out die af en toe een beetje dope aan de inboorlingen verkoopt.
Schrijver: Russell Banks
Oorspronkelijke titel: Rule of the bone
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789028417168
Uitgever: Wereldbibliotheek
De erfenis
Wade Whitehouse is een drinker en een amokmaker. Aanvankelijk lijkt hij zijn leven een positieve wending te kunnen geven, maar hij slaagt er steeds minder in om waan en werkelijkheid te scheiden. Kort nadat zijn vrouw en dochter hem hebben verlaten, overlijdt Wades moeder. Als hij voor zijn vader gaat zorgen, slaan de stoppen door.

Langzaam wordt duidelijk dat Wades karakter misvormd is door de wijze waarop zijn vader hem als kind heeft behandeld. Deze jeugdervaringen leiden ertoe dat Wade in de greep komt van krachten die sterker zijn dan hijzelf, en waarvan hij de gevolgen niet kan overzien.
Schrijver: Russell Banks
Oorspronkelijke titel: Affliction
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789028417908
Uitgever: Wereldbibliotheek
De lieveling
De lieveling is het verhaal van Hannah Musgrave. Als jonge studente met links-radicale sympathieën sluit ze zich aan bij de terroristische Weathermen-groep. Wanneer ze wegens extremistische activiteiten door de politie wordt gezocht, is ze gedwongen de Verenigde Staten onder een valse naam te ontvluchten. Ze gaat naar West-Afrika, waar zij en haar Liberiaanse echtgenoot bevriend raken met Charles Taylor, de beruchte krijgsheer en tegenwoordige ex-president van Liberia.

Hannah krijgt drie zoons en wijdt zich aan de zorg voor jonge ouderloze chimpansees. Wanneer er een burgeroorlog uitbreekt in Liberia en ze in de chaos haar man en kinderen uit het oog verliest, moet ze opnieuw vluchten, ditmaal naar haar geboorteland.

Jaren later keert ze terug naar Afrika om uit te vinden wat er met haar man en haar zoons is gebeurd.
Schrijver: Russell Banks
Oorspronkelijke titel: The darling
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789029074926
Uitgever: Meulenhoff
De zoete toekomst
In het stadje Sam Dent in de staat New York komen bij een ongeluk met een schoolbus veertien kinderen om het leven. Vier vertellers laten ieder vanuit de eigen belevingswereld zien hoe ze hun verdriet proberen te overwinnen.

Billy Ansel verloor zijn twee kinderen en lijkt ontroostbaar. Dolores Driscoll bestuurde de bus maar praat op een schijnbaar laconieke toon over het ongeluk. De advocaat Mitchell Stevens stelt zich strikt zakelijk op, maar zijn persoonlijke betrokkenheid bij de afwikkeling wordt steeds groter. En dan is er nog Nichole Burnell, de innemende tiener die het ongeluk overleefde maar die nooit meer zal kunnen lopen.

In het verhaal dat deze vier mensen samen vertellen, staat de nijpende vraag centraal wie je de schuld geeft van zo'n verschrikkelijke ramp.
Schrijver: Russell Banks
Oorspronkelijke titel: The sweet hereafter
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789028417342
Uitgever: Wereldbibliotheek
Huid
Vanuit zijn geïmproviseerde tentje onder het viaduct kan de Kid de zon zien opgaan over de stad Calusa en het Atlantische briesje voelen dat de grote palmbladeren beweegt. Het viaduct is de enige plaats binnen de stadsgrenzen die meer dan 750 meter van een school, park of bibliotheek af ligt en vormt de verzamelplaats voor dakloze zedendelinquenten, die niet binnen die straal mogen komen en nergens anders heen kunnen.

Deze anonieme, beschadigde groep mensen beslaat een heel spectrum, van een politicus met een zwak voor kleine meisjes tot de eenzame, totaal onaangepaste Kid wiens enige seksuele ervaring heeft plaatsgevonden in een chatroom.

Als de Professor in beeld verschijnt om hem te interviewen voor een sociologische studie, wil de Kid hem graag vertrouwen, en ook als lezer hoop je dat wat menselijke interactie zijn redding kan betekenen. Maar de Professor heeft zo zijn eigen demonen.
Schrijver: Russell Banks
Oorspronkelijke titel: Lost memory of skin
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789056724337
Ebook: 9789044966282
Uitgever: Signatuur


Vanessa
Als op een dag de flamboyante linkse kunstenaar Jordan Groves het reservaat in de Adirondacks aandoet, waar vier welgestelde gezinnen 's zomers verblijven, verandert hun leven op slag. Terwijl het land gebukt gaat onder de Grote Depressie, viert het gezelschap zoals elk jaar Onafhankelijkheidsdag op het buiten van de beroemde hersenchirurg dokter Cole.

Die avond overlijdt dokter Cole aan een hartaanval, en stapt zijn 29-jarige adoptiefdochter Vanessa - een bloedmooie, eigenzinnige vrouw met een schandelijke reputatie op het gebied van mannen - in Jordan Groves' vliegtuig. Algauw valt de kunstenaar ten prooi aan de mysterieuze Vanessa en ontdekt hij dat ze een duister, goed bewaard familiegeheim met zich meedraagt.
Schrijver: Russell Banks
Oorspronkelijke titel: The reserve
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789056722869
Uitgever: Signatuur