Boekenplank:
Kies

Boeken van Herman Melville

Herman Melville is het meest bekend door zijn literaire klassieker Moby Dick. Naast romans schreef Melville ook poëzie en korte verhalen.

Meer over Herman Melville

Genre: Roman

Geboren: 1819 / Overleden: 1891

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

  • Bartleby - Bartleby, the scrivener
  • Benito Cereno en andere verhalen - The Piazza tales
  • Billy Budd, voormarsgast - Billy Budd, foretopman
  • De betoverde eilanden & Bartleby - The Encantadas, or Enchanted Isles & Bartleby the scrivener
  • De maskerade - The confidence-man, his masquerade
  • Moby Dick - Moby Dick
  • Redburn - Redburn
  • Typee - Typee, a peep at Polynesian life
  • Witjak - White Jacket

gedetailleerd overzicht

OverzichtBartleby
Het is druk op het griffierskantoor. Er moet iemand bij. Op een ochtend staat hij op de stoep: Bartleby. Vanaf het moment dat hij het kantoor betreedt wordt alles anders. Want in eerste instantie werkt hij braaf mee, hij doet zijn best, maar op een gegeven moment weigert hij een gewoon, alledaags klusje. En dat weigeren, dat wordt erger en erger...

Bartleby is een klassiek verhaal van Melville, die beroemd werd met Moby Dick. Het zou gaan over de vrije wil, over klinische depressie, over protest, over de moderne maatschappij, over nee durven zeggen, over verhalen vertellen, over eenzaamheid, over opstand. Maar waarom kan het niet het over al die zaken tegelijk gaan?

Bartleby is een groots en tijdloos en tegelijk heel klein meesterwerkje, tot en met het tragische einde en de dramatische verzuchting in de laatste zin.
Schrijver: Herman Melville
Oorspronkelijke titel: Bartleby, the scrivener
Eerste uitgave: 1853
ISBN/EAN: 9789025304195
Uitgever: Athenaeum
Benito Cereno en andere verhalen
Deze bundel met zes verhalen bevat onder meer Benito Cereno, een 'slaven-verhaal' over de confrontatie tussen blank en zwart, Bartleby, een beklemmende vertelling à la Kafka over een eigenzinnige notarisklerk en De Encantadas, tien schetsen over de Betoverende eilanden van de Galapagos.
Schrijver: Herman Melville
Oorspronkelijke titel: The Piazza tales
Eerste uitgave: 1856
ISBN/EAN: 9789031503278
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Billy Budd, voormarsgast
Wanneer matroos Billy Budd aanmonstert, is het afgelopen met de ruzies en gevechten van de bemanningsleden op het Engelse oorlogsschip Indomitable. Zijn indrukwekkende verschijning en natuurlijke gezag maken hem binnen de kortste keren geliefd bij zijn maten en de officieren.

De sfeer op het schip verandert echter als een scheepsprovoost hem valselijk beschuldigt van muiterijplannen. Door zijn spraakgebrek kan Billy zich daar niet tegen verweren. Hij reageert op de beschuldiging met een geweldige vuistslag, die de provoost het leven kost.

De kapitein is overtuigd van Billy's onschuld, maar lijkt geen andere keuze te hebben dan hem tot de doodstraf te veroordelen.

* Billy Budd verscheen voor het eerst in 1924, 33 jaar na de dood van Herman Melville.
Billy Budd - 1988
Regisseur: Barrie Gavin
Cast: Thomas Allen, Philip Langridge, Richard Van Allan, e.a.
Schrijver: Herman Melville
Oorspronkelijke titel: Billy Budd, foretopman
Eerste uitgave: 1924
ISBN/EAN: 9789028421592
Uitgever: Wereldbibliotheek
De betoverde eilanden & Bartleby

Beschrijving niet beschikbaar.

Schrijver: Herman Melville
Oorspronkelijke titel: The Encantadas, or Enchanted Isles & Bartleby the scrivener
Eerste uitgave: 1854
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Wereldbibliotheek
De maskerade
Op All Fools Day - 1 april - vertrekt de raderstoomboot 'Fidèle' vanaf de kade in het Amerikaanse St. Louis, en zakt dan langzaam de Mississippi af. Tijdens de reis komt op dezelfde dag achtmaal een oplichter aan boord, die uiteindelijk dezelfde (hoofd)persoon in acht verschillende gedaantes blijkt te zijn.
Schrijver: Herman Melville
Oorspronkelijke titel: The confidence-man, his masquerade
Eerste uitgave: 1857
ISBN/EAN: 9789025333881
Uitgever: Athenaeum


Moby Dick
De wereldberoemde en meeslepende avonturenroman Moby Dick van de Amerikaanse schrijver Herman Melville geldt als een van de onbetwiste hoogtepunten in de wereldliteratuur. Het centrale thema van dit vele malen verfilmde boek is de jacht over de halve aardbol van de bezeten kapitein Achab op de witte walvis Moby Dick.

Willens en wetens offert de kapitein het welzijn van zijn schip en bemanning op aan zijn persoonlijke haat tegen Moby Dick, door wie hij bij een vorig treffen werd verminkt. Voor Achab vertegenwoordigt Moby Dick het kwaad, de erfzonde en het demonische.

Kapitein Achab slaagt erin zijn gehele bemanning mee te slepen in een waanzinnig en noodlottig avontuur. Maar zijn hoogmoed wordt zijn ondergang. Langzaam maar onontkoombaar volgt de tragische climax.
Moby Dick - 1998
Regisseur: Franc Roddam
Cast: Henry Thomas, Patrick Stewart, Bruce Spence, e.a.
Schrijver: Herman Melville
Oorspronkelijke titel: Moby Dick
Eerste uitgave: 1851
ISBN/EAN: 9789049901455
Ebook: 9789049901738
Uitgever: OverAmstel
Redburn
Ook in Redburn toont Herman Melville de grote romantische symbolist te zijn. De uiterste beproeving van het menselijk geweten, het tarten van noodlot en natuur: dat zijn de gegevens die hem telkens weer inspireren.

Redburn is deels gebaseerd op de reis die hij op 18-jarige leeftijd in 1839 als hutjongen naar Liverpool maakte.
Schrijver: Herman Melville
Oorspronkelijke titel: Redburn
Eerste uitgave: 1849
ISBN/EAN: 9789022816318
Uitgever: De Boer Maritiem
Typee
Direct al bij de publicatie in het voorjaar van 1846 werd dit eerste boek van Herman Melville gezien als klassieker in de reisliteratuur. Het leverde Melville de reputatie op van 'de man die tussen de kannibalen heeft geleefd'. Hij werd hierdoor een schrijver van avonturenboeken die te vergelijken was met Smollett en Defoe en ook een literaire ontdekker van de zuidelijke zeeën.

Tot ver in de twintigste eeuw werd Typee gezien als Melvilles best werk. Tot op de dag van vandaag wordt Typee door antropologen geroemd om de literaire en onbevooroordeelde kijk op primitieve beschavingen die eruit spreekt. De literaire critici die Moby Dick als een van de belangrijkste werken uit de Amerikaanse literatuur beschouwen, zien in Typee al de thema's beelden en stijlen van Melvilles latere werk.
Schrijver: Herman Melville
Oorspronkelijke titel: Typee, a peep at Polynesian life
Eerste uitgave: 1846
ISBN/EAN: 9789025409180
Uitgever: Atlas Contact
Witjak
In Witjak, dat in 1849, voorafgaand aan Moby Dick, werd geschreven en dat de tand des tijds glansrijk heeft doorstaan, beschrijft Herman Melville een veertien maanden durende reis op het fregat de Neversink.

Het is een onvergetelijke verkenning van het leven op een oorlogsschip in het midden van de vorige eeuw, en tevens een kostelijke satire op de samenleving in de zeemanswereld, als wereld in een notendop, op een schip 'waar niemand te vinden was die gezag eervol kon uitoefenen'.
Schrijver: Herman Melville
Oorspronkelijke titel: White Jacket
Eerste uitgave: 1850
ISBN/EAN: 9789026977565
Uitgever: Villa