Boekenplank:
Kies

Boeken van Willa Cather

Willa Cather studeerde aan de University of Nebraska-Lincoln. In haar studententijd leverde ze haar eerste bijdrage aan een lokale krant. Cather werd vooral bekend door haar romans over de Great Plains (de grote, droge vlaktes van de Verenigde Staten en Canada). In 1923 ontving ze de Pulitzerprijs, een prestigieuze Amerikaanse literatuurprijs, voor haar boek One of ours.

Meer over Willa Cather

Genre: Roman

Pseudoniem (van): Willa Silbert Cather

Geboren: 1873 / Overleden: 1947

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Willa Cather


Overzicht

  • Alexanders brug - Alexander's bridge
  • De strijd van de aartsbisschop - Death comes for the archbishop
  • Een verloren vrouw - A lost lady
  • Het huis van de professor - The professor's house
  • Oh pioniers! - O Pioneers!

gedetailleerd overzicht

OverzichtAlexanders brug
Tot Bartley Alexander zijn reis naar Engeland onderneemt en Hilda Burgoyne weer ontmoet, is hij een succesvolle, gelukkig getrouwde ingenieur. Dan echter wordt hij zich ervan bewust dat hij precies het leven leidt dat hij getracht had te vermijden. Hilda betekent voor hem de schakel met zijn jeugd, waarin hij, achteromziende, intenser meent te hebben geleefd, en de beveiliging tegen de dodelijke rust van de middelbare leeftijd die hem te wachten staat.

Wat aanvankelijk weinig meer is dan een spel, wordt een obsessie. Hij wordt heen en weer geslingerd tussen twee werelden, waarbij de ene de andere bederft, terwijl de buitenwereld onveranderd blijft. Het ogenblik dat twee werelden onverzoenbaar blijken, wordt voor Bartley een keerpunt, maar de keuze blijft hem bespaard. Op het kritieke moment wordt de beslissing van buitenaf genomen.
Schrijver: Willa Cather
Oorspronkelijke titel: Alexander's bridge
Eerste uitgave: 1912
ISBN/EAN: Salamanderpocket 144
Uitgever: Querido
De strijd van de aartsbisschop
Beschrijving niet beschikbaar.
Schrijver: Willa Cather
Oorspronkelijke titel: Death comes for the archbishop
Eerste uitgave: 1927
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Spectrum
Een verloren vrouw
Marian is jong, aantrekkelijk en het stralende middelpunt van huize Forrester, waar een opgewektheid lijkt te heersen die vooral gebaseerd is op haar persoon, haar schoonheid en haar ongebonden aard. Met haar vijfentwintig jaar oudere man brengt ze de zomers door in Sweet Water, Nebraska, midden in de oneindige Great Plains. Niel, de dromerige buurjongen, heeft al snel zijn hart verloren aan Marian. Zij vertegenwoordigt voor hem het ideaalbeeld van de pioniersvrouw.

Na enkele jaren afwezigheid keert Niel terug naar Sweet Water en dan is Marians leven fundamenteel veranderd. Na twee hartaanvallen moet haar man volledig door haar verzorgd worden. Ze heeft een minnaar en ze drinkt. En hoewel ze nooit klaagt, heeft Niel de indruk dat de wereld waarin ze leeft niet langer bij haar past.

Wanneer een ernstige financiële crisis de Forresters ruïneert, probeert Marian vertwijfeld de schijn op te houden. Vereenzaamd na de dood van haar echtgenoot zoekt ze haar toevlucht in de armen van jongemannen. Ze bemint en wordt bemind, maar de liefde schiet tekort en brengt haar niet het grote geluk. Niel verliest ieder respect voor haar, de betovering is verbroken. Pas aan het eind van haar leven begrijpt hij het geheim van deze vrouw.

Een verloren vrouw is een klassieker en overtuigt nog altijd moeiteloos met de betoverende (natuur)beschrijvingen waarmee Willa Cather zielenroerselen blootlegt en een wereld tot leven laat komen. Tijdlozer kan literatuur niet zijn.
Schrijver: Willa Cather
Oorspronkelijke titel: A lost lady
Eerste uitgave: 1923
ISBN/EAN: 9789059363090
Ebook: 9789059364967
Uitgever: Cossee
Het huis van de professor
Hoofdpersoon is een professor die zich mag verheugen in een ongestoord gezinsleven. Maar een crisis dient zich aan: hij is 52 jaar en in deze kritieke fase van zijn leven gaat zijn gezin verhuizen, symbool van diepergaande veranderingen die op til zijn.

Hij wil niet weggaan uit het oude huis, waar hij zijn levenswerk heeft geschreven en waar de sfeer hangt van de mysterieuze jongeman Tom Outland. Verhuizen immers betekent een breuk met een voor de professor belangrijk verleden en een concessie aan de eisen die het gezinsleven aan hem stelt.

Schrijver: Willa Cather
Oorspronkelijke titel: The professor's house
Eerste uitgave: 1925
ISBN/EAN: 9789025465384
Uitgever: Atlas Contact
Oh pioniers!

De vader van de jonge Alexandra Bergson heeft niet lang meer te leven. Tot ieders verrassing laat hij niet aan Alexandra’s broers, maar aan háár zijn zieltogende boerenbedrijf na: een bedrijf op de desolate vlakte van Nebraska, waar weinig toekomst in lijkt te zitten.

Maar Alexandra grijpt de kans met beide handen aan en weet door haar organisatietalent en interesse in nieuwe technieken een bloeiend bedrijf op te bouwen, temidden van een mannenwereld die haar met argusogen bekijkt. Voor de liefde heeft ze nooit tijd, maar als de jaren verstrijken en haar jeugdvriend Carl op een dag op de stoep staat, lijkt er iets moois op te bloeien.

Maar dan vindt een tragische moord plaats in de kleine boerengemeenschap waarin ze leeft.

Schrijver: Willa Cather
Oorspronkelijke titel: O Pioneers!
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789492168320
Uitgever: Karmijn

Andere titels van Willa Cather

  • Lucy Gayheart - Lucy Gayheart (1935)
  • Mijn Ántonia - My Ántonia (1918)
  • Schaduwen op de rots - Shadows on the rock (1931)