Boekenplank:
Kies

Boeken van Toni Morrison

Meer over Toni Morrison

Genre: Roman

Geboren: 1931 / Overleden: 2019

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Toni Morrison


Overzicht

 • Beminde - Beloved
 • De hemelvaart van Solomon - Song of Solomon
 • Een daad van barmhartigheid - A mercy
 • God sta het kind bij - God help the child
 • Het blauwste oog - The bluest eye
 • Het paradijs - Paradise
 • Jazz - Jazz
 • Liefde - Love
 • Recitatief - Recitatif
 • Sula - Sula
 • Thuis - Home
 • Zwarte lokvogel - Tar baby

Non-Fictie

 • De herkomst van Anderen - The origin of others
 • Spelen in het donker - Playing in the dark

Dubbel uitgegeven titels

 • Lied van Solomon - zie De hemelvaart van Solomon
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtBeminde
De gevluchte slavin Sethe vermoordt uit wanhoop haar dochtertje Beminde om haar te behoeden voor de slavernij. Maar Beminde keert terug als kwade geest en terroriseert het leven van haar moeder.

Het is uiteindelijk Denver, de tweede dochter van Sethe, die het gezin van de beklemmende vloek weet te verlossen.
Beloved - 1998
Regisseur: Jonathan Demme
Cast: Oprah Winfrey, Danny Glover, Thandie Newton, e.a.
Schrijver: Toni Morrison
Oorspronkelijke titel: Beloved
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789053337486
Ebook: 9789403195100
Uitgever: Prometheus
De hemelvaart van Solomon
Macon Dood, de zoon van een welgestelde zwarte huiseigenaar, groeit op te midden van zijn zussen, zijn moeder die hem tot in zijn kleuterjaren de borst geeft en hem zodoende de bijnaam Milkman bezorgt, en de mythische verhalen van zijn excentrieke tante Pilatus.

De vader van Macon Dood heeft na zijn vlucht vanuit het zuiden van de VS naar Michigan nog maar één ideaal: zo rijk worden als de blanken. Voor zijn zoon en dochter heeft hij eenzelfde toekomst in gedachten, maar Milkman raakt meer en meer gebiologeerd door de bizarre verhalen over de oorsprong van zijn familie.

Als op een gegeven moment wordt gesproken over een verborgen schat die zijn vader en tante Pilatus bij hun vlucht naar het Noorden hebben achtergelaten, besluit hij zuidwaarts te reizen. Maar in plaats van rijkdom in goud, vindt Milkman de magische geschiedenis van zijn familie en van de omstandigheden waaronder zij moest leven.

Op een dag hoort hij een lied, gezongen door kinderen, over de negerslaaf Solomon, die zichzelf van de ketens van slavernij bevrijdde door vleugels te gebruiken.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Toni Morrison
Oorspronkelijke titel: Song of Solomon
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789022974414
Uitgever: Bruna
Een daad van barmhartigheid
Amerika in de tweede helft van de zeventiende eeuw, de slavernij is nog in opkomst. Jakob is een avonturier en handelaar van Nederlandse komaf die een bedrijfje runt in het ruige Noorden. Hij is tegen mensenhandel maar accepteert toch een jong slavenmeisje als betaling, nadat haar moeder hem hierom gesmeekt heeft.

Ondanks de goede bedoelingen van de moeder voelt het meisje, Florens, zich door haar afgewezen. Ze gaat op zoek naar liefde, allereerst bij Lina, een oudere bediende van het huis, maar later ook bij een aantrekkelijke Afrikaanse hoefsmid, door wie haar leven in een stroomversnelling belandt.

Een daad van barmhartigheid is een ambivalente en onrustbarende roman over de relatie tussen een moeder en een dochter - een moeder die haar dochter afstaat om haar te redden en een dochter die de rest van haar leven probeert deze beslissing te begrijpen.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Toni Morrison
Oorspronkelijke titel: A mercy
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789023430544
Uitgever: De Bezige Bij
God sta het kind bij
God sta het kind bij is een indringende roman over de manier waarop jeugdtrauma's een heel leven kunnen bepalen. Centraal staat een jonge vrouw die geboren wordt als Lula Ann Bridewell, maar zichzelf Bride noemt. Haar prachtige donkere huid is slechts een deel van haar aantrekkingskracht; ze barst van het zelfvertrouwen en is in haar werk zeer succesvol.

Maar haar donkere huid heeft er ook voor gezorgd dat haar moeder, die een veel lichtere teint heeft, haar in haar jeugd zelfs de meest basale vormen van liefde onthield. Tot het moment dat Bride als scholiere een leugen vertelde die het leven van een onderwijzeres, een onschuldige vrouw, volledig ruïneerde.
Schrijver: Toni Morrison
Oorspronkelijke titel: God help the child
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789023490302
Ebook: 9789023490500
Uitgever: De Bezige Bij
Het blauwste oog
In Het blauwste oog beschrijft Toni Morrison de verregaande invloed van racisme op een zwarte familie. Twee zwarten zusjes vergapen zich aan hun blanke buurmeisjes en kunnen daardoor hun eigen schoonheid net zien. Ze zijn de slachtoffers van een mythe.

In een interview heeft Toni Morrison ooit gezegd dat ze weigert de lezer de pijnstillende middelen te geven waar hij om schijnt te vragen. Haar boeken hebben dan ook zelden een gelukkig einde, maar geven wel een indringend beeld van de gecompliceerde maatschappij waarin zwarte Amerikaanse mannen en vrouwen zichzelf proberen te zijn.
Schrijver: Toni Morrison
Oorspronkelijke titel: The bluest eye
Eerste uitgave: 1969
ISBN/EAN: 9789035101326
Uitgever: Bakker


Het paradijs
Het stadje Ruby in Oklahoma is een paradijs alleen voor zwarten. Gesticht als enclave in een land 'waar elk groepje blanken op nikkerjacht leek', floreert het bij gratie van zijn isolement en zijn geloof - geloof in de eigen onschuld en geloof als religie. Totdat het isolement niet vol te houden blijkt en de rampzalige gebeurtenissen plaatsvinden waarmee het boek opent.

In Het paradijs beschrijft Toni Morrison op onnavolgbare wijze de geschiedenis van het stadje. Verleden, heden en toekomst worden behendig vervlochten en de drijfveren van de inwoners van Ruby worden invoelbaar gemaakt door middel van dromen, visioenen en herinneringen.

Het verhaal van deze mensen schetst een fascinerend beeld van de conflicten die hun leven hebben beheerst: tussen verschillende generaties, tussen mannen en vrouwen, gemeenschap en individu, ras en rasloosheid, tussen institutionele religie en instinctieve magische werelden, trouw en promiscuïteit, onsterfelijkheid en vrijheid.
Schrijver: Toni Morrison
Oorspronkelijke titel: Paradise
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789035119734
Uitgever: Bakker
Jazz
Harlem, 1926. Het tintelende, sprankelende stadsleven trekt grote aantallen zwarte mensen uit het zuiden die hun geluk zoeken in New York. Eén van hen is Joe Trace die de kost probeert te verdienen door o.a. huis aan huis cosmetica te verkopen. Tijdens één van zijn bezoeken komt hij in contact met het veel jongere meisje Dorcas met wie hij een gepassioneerde liefdesrelatie begint. De verhouding eindigt als de jaloerse Joe Trace het meisje doodschiet. Vanaf dat moment zit Joe thuis als versteend in een stoel, niet meer in staat iets te ondernemen, ondergedompeld in een groot verdriet.

Zijn vrouw Violet probeert in een aanval van razernij en wraakgevoelens het lijk van Dorcas met messteken te verminken. Later zoekt zij contact met de tante van het dode meisje in een poging het overspel van haar man te begrijpen, te analyseren en uiteindelijk te vergeten.

Het verhaal van Joe Trace, Dorcas en de lotgevallen van Violet worden gevolgd door een mysterieuze stem die improviserend en associërend verhaallijnen in een nieuw ritme met elkaar verbindt. Het is de stem van de zwarte bevolking in de grote steden van de Verenigde Staten, de stem van een generatie die opgroeit in een tijd dat de jazz sterk in opkomst is.
Schrijver: Toni Morrison
Oorspronkelijke titel: Jazz
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789050931953
Uitgever: Amber
Liefde
Cosey's Hotel en Resort in het zuiden van de Verenigde Staten was ooit een beroemde plek. Bill Cosey, de voormalige eigenaar, heeft tijdens zijn leven om verschillende redenen grote indruk gemaakt op een groep vrouwen die nog steeds in het hotel verblijft. Zij halen herinneringen op en schetsen zo het portret van een vriend, vreemdeling, weldoener, geliefde, beschermer en vader, en van een man met een duister geheim.

Met Bill Cosey heeft Toni Morrison een onvergetelijke hoofdpersoon gecreëerd. De elegante verteltoon en de zeldzaam mooie sfeer bevestigen Morrisons faam als een van de voornaamste stemmen in de hedendaagse Amerikaanse literatuur. Liefde is een prachtige verkenning naar het wezen van de liefde - en de daarbij horende begeerte, sensualiteit, obsessies en verlangens.
Schrijver: Toni Morrison
Oorspronkelijke titel: Love
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789035126060
Uitgever: Bakker
Recitatief

Twyla en Roberta zijn even oud en kennen elkaar al vanaf hun achtste, toen ze allebei vier maanden lang in een daklozenopvang woonden. Toen waren ze onafscheidelijk, maar ze verliezen elkaar uit het oog als ze ouder worden. Jaren later zullen ze elkaar opnieuw tegenkomen, in een restaurant, in een supermarkt en nog een keer, bij een demonstratie. Ook al zijn ze elkaars tegenpolen en krijgen ze telkens slaande ruzie, de twee vrouwen kunnen de diepe band die hen bindt nooit ontkennen of verbreken.

Toni Morrison schreef Recitatief in 1983 en het is het enige korte verhaal dat van haar hand is verschenen. Het is een nog altijd actueel literair experiment, waarbij de lezer weet dat de meisjes verschillen van huidskleur, maar niet wélk van de twee wit of zwart is.

Recitatief is een wezenlijke kijk op alles wat ons bindt, en alles wat ons van elkaar vandaan houdt.

Schrijver: Toni Morrison
Oorspronkelijke titel: Recitatif
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 9789403187617
Uitgever: De Bezige Bij
Sula
'Ik ben noch blank, noch een man, dus voor mij is vrijheid en overwinning verboden terrein.'

 Tot deze conclusie komt Sula, de hoofdpersoon van deze roman. Zij leeft in 'The Bottom', een negergetto in Ohio, dat zich in de jaren tussen de twee wereldoorlogen heeft ontwikkeld van een primitief dorpje in de heuvels buiten de stad, tot een grotestadsgetto met een zeer hechte gemeenschap, met eigen wetten en een eigen verstikkende moraal.

Sula, intelligent, jong, aanvaardt de uitdaging en breekt uit. Na haar terugkomst in The Bottom zaait zij verwarring door haar onconventionaliteit, haar drang naar innerlijke autonomie en haar met moeite verworven levensvrijheid.
Schrijver: Toni Morrison
Oorspronkelijke titel: Sula
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 9789057132148
Uitgever: Ooievaar


Thuis
Frank Money, een boze en van zelfhaat vervulde soldaat, keert terug naar het racistische Amerika nadat hij in Korea verwondingen heeft opgelopen die niet alleen fysiek van aard zijn.

Thuis ontwaakt Frank met een schok uit zijn verlammende lethargie wanneer hij zijn zusje moet helpen dat slachtoffer is geworden van een medisch experiment. Hij ziet zich gedwongen samen met haar terug te keren naar het kleine plaatsje in Georgia waar ze zijn opgegroeid.

Frank moet zowel zijn nare jeugdherinneringen als zijn oorlogservaringen onder ogen zien en vraagt zich af wie hij eigenlijk is. Maar dan blijkt hij over een ongekende moed te beschikken.
Schrijver: Toni Morrison
Oorspronkelijke titel: Home
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789023475743
Ebook: 9789023472964
Uitgever: De Bezige Bij
Zwarte lokvogel
Zwarte lokvogel is gesitueerd in de Dominicaanse Republiek en gaat over de liefde tussen twee jonge mensen van verschillende culturele en raciale afkomst; de thema's zijn de vervreemding tussen blank en zwart, de kloof tussen rijk en arm, en de verschillen in status tussen zwarten onderling, zoals bijvoorbeeld de positie van de zwarte vrouw.

Zo is Zwarte lokvogel een "zwarte" roman, maar ook een feministische roman. Morrison's genuanceerde visie op de raciale en feministische thematiek, maar ook de structuur van de roman zorgt ervoor dat er verschillende spanningsbogen en verwachtingen ontstaan die de lezer niet meteen voor voldongen feiten plaatsen, maar hem de ruimte laten om zelf mee te denken en vooruit te lopen op gebeurtenissen.
Schrijver: Toni Morrison
Oorspronkelijke titel: Tar baby
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789035113336
Uitgever: Bakker

Non-FictieDe herkomst van Anderen
Eén van Amerika's belangrijkste auteurs schrijft over de thema's die haar werk kenmerken: ras, grenzen, migratie, angst, het verlangen om ergens thuis te zijn. Wat is ras en waarom is het zo belangrijk? Waarom heeft de mens behoefte aan de Ander? En waarom beangstigt de aanwezigheid van de Ander ons?

In De herkomst van Anderen gaat Toni Morrison op zoek naar antwoorden. Ze grijpt terug naar haar eigen jeugd, maar onderzoekt ook de geschiedenis, de politiek en de literatuur. Ze schrijft over de negentiende-eeuwse literatuur waarin slavernij werd geromantiseerd en vergelijkt deze boeken met de dagboekaantekeningen van slavenhouders.

Morrison onderzoekt wat het betekent om zwart te zijn en verkent verschillende opvattingen over raciale zuiverheid, globalisering en massamigratie in deze eeuw. De herkomst van Anderen is Morrisons persoonlijkste non-fictiewerk tot nu toe.

Schrijver: Toni Morrison
Oorspronkelijke titel: The origin of others
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789403122601
Ebook: 9789403129907
Uitgever: De Bezige Bij
Spelen in het donker
Drie essays over de rol van 'de neger' in drie romans van blanke Amerikaanse auteurs: Cather, Poe en Twain.
Schrijver: Toni Morrison
Oorspronkelijke titel: Playing in the dark
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789035113435
Uitgever: Bakker

Dubbel uitgegeven titelsLied van Solomon

Zie voor de beschrijving van dit boek: De hemelvaart van Solomon.

Schrijver: Toni Morrison
Oorspronkelijke titel: zie De hemelvaart van Solomon
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789403189406
Ebook: 9789403195209
Uitgever: De Bezige Bij