Boekenplank:
Kies
  • Home
  • K
  • Barbara Kingsolver

Boeken van Barbara Kingsolver

Meer over Barbara Kingsolver

Genre: Roman

Geboren: 1955

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Barbara Kingsolver


Overzicht

  • De gifhouten bijbel - The poisonwood bible
  • Demon Copperhead - Demon Copperhead
  • Onbeschut - Unsheltered
  • Vlieggedrag - Flight behavior
  • Zomer van overvloed - Prodigal summer

Taylor & Turtle

  1. Het schildpadmeisje - The bean trees
  2. Varkens aan de hemel - Pigs in heaven

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe gifhouten bijbel
Eind jaren vijftig trekt Nathan Price met zijn vrouw Orleanna en hun vier dochters naar een dorp in Kongo om de bevolking tot het christendom te bekeren.

De onderneming is van begin af aan gedoemd te mislukken. Het gezin is niet ingesteld op de harde, primitieve levensomstandigheden, en Nathans fanatisme en onbegrip voor zijn omgeving roepen gevaarlijke reacties over hen af. Als de kerk zijn handen van Nathan af trekt en de onrust in Kongo toeneemt, vlucht Orleanna met haar dochters door het oerwoud naar de bewoonde wereld.

De gifhouten bijbel is een meeslepende familiegeschiedenis en een ontnuchterend verslag van de gruwelen van religieus fundamentalisme in een uitgebuit land tussen kolonialisme en onafhankelijkheid.
Schrijver: Barbara Kingsolver
Oorspronkelijke titel: The poisonwood bible
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789044627145
Ebook: 9789044627817
Uitgever: Prometheus
Demon Copperhead

Damon Fields woont samen met zijn alleenstaande tienermoeder in een woonwagen in de bergen van de zuidelijke Appalachen. Hij heeft hetzelfde koperkleurige haar als zijn overleden vader, aan wie hij ook de bijnaam ‘Demon Copperhead’ te danken heeft. Afgezien van goede looks, een bijtend gevoel voor humor en overlevingsdrift, zit hem weinig mee in het leven.

Zijn moeder worstelt met haar verslaving aan pijnstillers. Wanneer ze in het ziekenhuis terechtkomt na een overdosis, wordt Demon overgeplaatst naar verschillende pleeggezinnen, waar hij het grootste deel van zijn jeugd doorbrengt. Hij krijgt te maken met kinderarbeid, verwaarlozing en mishandeling, en met de gevolgen van de opiatencrisis in grote delen van de VS.

Toch is er ook hoop, als blijkt dat hij talent heeft voor American football. Zijn geluk is echter van korte duur. Wanneer hij geblesseerd raakt en zware pijnstillers krijgt, dreigt de cyclus van verslaving in zijn familie zich te herhalen. Maar zelfs op het dieptepunt overheerst zijn wil om te overleven. Zijn gevoel voor humor en zijn intelligentie houden hem op de been.

Barbara Kingsolver ontving de Pulitzer Prize en de Women’s Prize for Fiction 2023 voor Demon Copperhead, een beeldend en episch verhaal over een jongen die opgroeit te midden van armoede en drugsverslaving. Ze laat in haar hedendaagse Amerikaanse variant op David Copperfield zien hoe het is om geboren te worden en op te groeien in een achtergesteld, door de politiek vergeten gebied. Demon Copperhead spreekt voor een nieuwe generatie verdwaalde jongeren die maar moeilijk hun verdoemde geboortegrond achter zich kunnen laten.

Schrijver: Barbara Kingsolver
Oorspronkelijke titel: Demon Copperhead
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789029098656
Ebook: 9789402321968
Uitgever: Meulenhoff
Onbeschut

Hoe kan het dat twee mensen alles goed doen in het leven en toch berooid achterblijven? Willa Knox en haar echtgenoot hebben als verantwoorde ouders en werknemers alles volgens de regels gedaan, maar eindigen met niets dan schulden en een huis dat van ellende uit elkaar valt.

In een andere eeuw vraagt een leraar natuurwetenschappen zich af hoe het kan dat een man de waarheid vertelt en daarvoor beschimpt wordt. Thatcher Greenwood komt onder vuur te liggen als hij de nieuwe theorieën van Charles Darwin in zijn lessen behandelt.

Zowel Willa als Thatcher verzetten zich tegen de heersende ideeën en moeten daar een hoge tol voor betalen. Maar beiden vinden inspiratie in de briljante biologe Mary Treat.

Onbeschut is een meeslepend verhaal over twee gezinnen die hun weg moeten zien te vinden in een tijd van grote sociale onrust. Kingsolver schetst een onthutsend relevant beeld van het leven in hachelijke tijden, waarin de in het verleden gelegde fundamenten niet stevig genoeg blijken om ons voor te bereiden op de toekomst.

Schrijver: Barbara Kingsolver
Oorspronkelijke titel: Unsheltered
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789493081079
Ebook: 9789493081086
Uitgever: Orlando
Vlieggedrag
De jonge, bijdehante Dellarobia had ooit dromen en ambities, totdat ze zwanger werd en op haar zeventiende trouwde. Twaalf jaar later, ongelukkig met haar armoedige leven op een boerderij in het oosten van de Verenigde Staten, staat ze op het punt een affaire aan te gaan. Maar in plaats van haar minnaar te treffen, stuit ze op een prachtig en tegelijk angstaanjagend natuurwonder.

Dellarobia ziet zich ineens geconfronteerd met de komst van milieuactivisten, politici, een mediacircus en een charismatische natuurwetenschapper. Terwijl de verhoudingen binnen haar familie en de lokale gemeenschap veranderen, verbrokkelen de bestaande zekerheden van het leven. Hoe nu verder als niets meer hetzelfde is?
Schrijver: Barbara Kingsolver
Oorspronkelijke titel: Flight behavior
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789020412888
Ebook: 9789020412901
Uitgever: Atlas Contact
Zomer van overvloed
Vier mensen, vier levens. Deanna Wolfe, een biologe, leidt een teruggetrokken bestaan. De oude Garnett Walker en Nannie Rawley vechten sinds mensenheugenis een vete met elkaar uit. En het stadsmeisje Lusa Landowski probeert te aarden op het platteland nadat de jonge boerenzoon met wie ze trouwde is overleden.

In Zomer van overvloed verweeft Barbara Kingsolver op liefdevolle wijze de levensverhalen van deze mensen met elkaar. In de loop van één broeierige zomer, die zich afspeelt tegen het decor van de beboste bergen en de kleine boerderijen in het zuiden van Appalachia, komen ze allen voor grote moeilijkheden te staan. Ieder op hun eigen manier leren ze een onvergetelijke les: uiteindelijk ben je niet alleen...
Schrijver: Barbara Kingsolver
Oorspronkelijke titel: Prodigal summer
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789035123496
Uitgever: Bakker

Taylor & TurtleHet schildpadmeisje
Wanneer Turtle op driejarige leeftijd in de auto van Taylor Green wordt achtergelaten door leden van haar Cherokee-stam, is dat het begin van een diepe, wederzijdse liefde tussen het kleine meisje en haar nieuwe moeder. Taylor zorgt voor Turtle als was het haar eigen kind en Turtle hecht zich aan Taylor alsof ze haar nooit meer wil loslaten.
Schrijver: Barbara Kingsolver
Oorspronkelijke titel: The bean trees
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789057136344
Uitgever: Ooievaar
Varkens aan de hemel
Wanneer Turtle op zesjarige leeftijd het leven redt van een volwassen man, verandert alles. Tijdens een televisie-optreden wordt het meisje door een advocate herkend als een Cherokee - en vanaf dat ogenblik begint de strijd om de vraag of Turtle terug moet naar haar stam of dat ze bij haar blanke moeder mag blijven. In paniek slaat Taylor met haar dochtertje op de vlucht.

Is het mogelijk om moeder en dochter bij elkaar te laten blijven zonder de Cherokee-achtergrond van Turtle geweld aan te doen? Hoort Turtle bij het Amerika van de Barbiepoppen of bij de varkens aan de hemel?
Schrijver: Barbara Kingsolver
Oorspronkelijke titel: Pigs in heaven
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789062919635
Uitgever: BZZTôH