Boekenplank:
Kies

Boeken van Tracy Chevalier

Meer over Tracy Chevalier

Genre: Roman

Geboren: 1962

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Tracy Chevalier


Overzicht

  • De jonkvrouw en de eenhoorn - The lady and the unicorn
  • De laatste vluchtelinge - The last runaway
  • De onschuld - Burning bright
  • Een losse draad - A single thread
  • Maagdelijk blauw - The virgin blue
  • Meisje met de parel - Girl with a pearl earring
  • Nieuwe jongen - New boy
  • Opmerkelijke schepsels - Remarkable creatures
  • Vallende engelen - Falling angels

Dubbel uitgegeven titels

  • Ik droomde in blauw - zie Maagdelijk blauw
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe jonkvrouw en de eenhoorn
Het was een revolutionair ontwerp...

Jean le Viste is een vijftiende-eeuwse edelman die op goede voet met de koning staat. Hij wil zijn statusverhoging aan het hof vieren en geeft een ambitieuze kunstenaar de opdracht om zes wandtapijten te ontwerpen.

De getalenteerde miniatuurschilder Nicholas des Innocents overwint snel zijn schroom als hij kennismaakt met Claude, de weelderige dochter van zijn patroon. Zijn poging haar te verleiden, zuigt hem in het web van kwetsbare betrekkingen tussen echtelieden, ouders en kinderen, geliefden en bedienden.

Het was de opdracht van zijn leven...

De gerenommeerde Brusselse wever Georges de la Chapelle neemt de grootste opdracht van zijn carrière aan. Nooit eerder heeft hij een opdracht aangenomen waarmee hij zoveel op het spel heeft gezet. Eenmaal in aanraking gekomen met een verlokkelijke, materialistische wereld, raken hij en zijn gezin door het project geobsedeerd en dreigen ze ten onder te gaan, ook al doordat ze in aanraking komen met de onbetrouwbare flierefluiter Nicholas des Innocents.

Het zou ieders leven veranderen...
Schrijver: Tracy Chevalier
Oorspronkelijke titel: The lady and the unicorn
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789045301358
Uitgever: BZZTôH
De laatste vluchtelinge
De jonge Engelse quaker Honor Bright emigreert met haar zus Grace naar Ohio in de hoop daar een nieuw leven op te kunnen bouwen. Maar de zaken lopen anders dan gedacht en Honor komt er al gauw achter dat negentiende-eeuws Amerika een onzekere en harde plek is om te wonen. De mensen zijn direct en ongevoelig, het landschap is ruig en gevaarlijk en het land is verdeeld door slavernij: legaal in de zuidelijke staten, maar in de noordelijke staten is men er fel op tegen.

Wanneer er op een dag een gevluchte slaaf aankomt bij de boerderij van haar nieuwe familie, komt Honor voor de keuze te staan of ze zal helpen of niet. De quakergemeenschap waar ze deel van uitmaakt keurt slavernij weliswaar af, maar zal ze door hen gesteund worden als ze de wet overtreedt?

Langzaam maar zeker raakt Honor steeds meer betrokken bij de activiteiten van de Underground Railroad, een netwerk van mensen die weggelopen slaven helpen hun vrijheid terug te krijgen. Wanneer ze bevriend raakt met twee bijzondere vrouwen, leert ze pas echt wat verzet kan bereiken.
Schrijver: Tracy Chevalier
Oorspronkelijke titel: The last runaway
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789022960370
Ebook: 9789044970920
Uitgever: Bruna
De onschuld
Het gezin Kellaway ontvlucht na een dramatische gebeurtenis het landelijke Dorset en gaat in het laat achttiende-eeuwse Londen wonen. Ze komen terecht in de arbeiderswijk Lambeth, als buren van de straatarme dichter en schilder William Blake.

Vader Kellaway gaat als timmerman werken voor een circus. En Jem, de jongste zoon van het gezin, raakt bevriend met Maggie Butterfield. Jem is verlegen en teruggetrokken, terwijl de spontane Maggie vol leven zit. Ze kent bovendien iedere uithoek van de buurt. De twee kinderen krijgen een sterke band, vooral ook door hun vriendschap met Jems buurman en zijn vrouw.

In Parijs woedt ondertussen de Franse Revolutie, en in Londen voeren de volgelingen van de koning een waar schrikbewind uit X iets wat uiteindelijk zijn invloed zal hebben op het leven van Jem en Maggie.
Schrijver: Tracy Chevalier
Oorspronkelijke titel: Burning bright
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789022546567
Uitgever: Boekerij
Een losse draad

Engeland, 1932. De gevolgen van de Eerste Wereldoorlog zijn nog altijd voelbaar. Violet Speedwell verloor zowel haar broer als haar verloofde en wordt door de maatschappij gezien als een 'overtollige' vrouw, gedoemd haar leven te slijten als oude vrijster.

Vastbesloten om haar verstikkende moeder te ontvluchten en haar eigen plek te vinden, verhuist ze naar Winchester. Daar sluit ze zich aan bij de borduursters, een groep uiteenlopende vrouwen die de knielkussens voor de kathedraal maken. Al snel raken hun levens vervlochten en delen ze elkaars geheimen.

Wanneer het ondenkbare dreigt te gebeuren en een nieuwe Wereldoorlog op uitbreken staat, blijkt Violets nieuw verworven onafhankelijkheid niet vanzelfsprekend.

Schrijver: Tracy Chevalier
Oorspronkelijke titel: A single thread
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789493081314
Uitgever: Orlando
Maagdelijk blauw
Ella Turner doet haar best om zich in de kleine, hechte gemeenschap Lisle-sur-Tarn aan te passen. Ze neemt zelfs de achternaam van haar voorvaderen aan, Tournier, en poetst haar middelbareschoolfrans op. Tevergeefs. Geïsoleerd van de dorpelingen en eenzaam verdiept ze zich in haar voorouders, bijgestaan door een wolfachtige plaatselijke bibliothecaris.

Vier eeuwen eerder wordt Isabelle du Moulin, bekend als La Rousse vanwege haar rode haar, geplaagd en gemeden in het dorp. Ze wordt verdacht van hekserij en beschimpt vanwege haar band met de Heilige Maagd. Maar als ze zwanger raakt, wordt ze gedwongen met de zoon van de heersende familie, de Tourniers, te trouwen. Ze huwt haar grootste kwelgeest en er wacht haar een vreselijk lot.

Ella wordt achtervolgd door parallellen met het verleden en heeft een steeds terugkerende droom waarin de kleur blauw een opvallende rol speelt. Als ze op een morgen ontwaakt, is haar haar vuurrood geworden...
Schrijver: Tracy Chevalier
Oorspronkelijke titel: The virgin blue
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789045300092
Uitgever: BZZTôH


Meisje met de parel
De zestienjarige Griet is de dochter van een vader die blind geworden is door een arbeidsongeval en daardoor niet langer voor het levensonderhoud van zijn gezin kan instaan. Daarom gaat ze, anno 1664 in Delft, als dienstmeid werken bij de schilder Johannes Vermeer.

Daar moet ze onder meer de zorg op zich nemen van zijn verwende en arrogante kinderen. Zijn nogal jaloerse vrouw Catharina is opnieuw zwanger en snel wordt duidelijk dat het huishouden in feite bestuurd wordt door Maria Thins, de zeer autoritaire schoonmoeder van Vermeer. Zij is het trouwens die de kwakkelende carrière van haar schoonzoon overeind moet houden.

Vermeer is de obsessief nauwkeurige waarnemer van lichtschakeringen, de schilder van meestal verstilde tafereeltjes. Van haar kant is Griet duidelijk gefascineerd en geïntrigeerd door het werk van haar zwijgzame, ietwat excentrieke en verstrooide baas.
Girl with a Pearl Earring - 2003
Regisseur: Peter Webber
Cast: Scarlett Johansson, Colin Firth, Essie Davis, e.a.
Schrijver: Tracy Chevalier
Oorspronkelijke titel: Girl with a pearl earring
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789022960387
Ebook: 9789044970937
Uitgever: Bruna
Nieuwe jongen
Aanbeland op zijn vierde school in zes jaar tijd, weet diplomatenzoon Osei Kokote dat hij een bondgenoot nodig heeft wil hij zijn eerste schooldag overleven. Hij heeft dus geluk dat het klikt met Dee, het populairste meisje van de school.

Maar één leerling kan het niet uitstaan getuige te zijn van deze ontluikende verwantschap: Ian besluit om de vriendschap tussen de zwarte jongen en het gouden meisje te verwoesten. Aan het eind van de dag zullen de school en haar hoofdrolspelers - zowel de leraren als de leerlingen - nooit meer hetzelfde zijn.

De tragedie van Othello wordt verplaatst naar een voorstedelijk Washingtons schoolplein in de jaren 70, waar kinderen verliefd worden en al voor de lunch niet meer verliefd op elkaar zijn en een onverschillig racisme beoefenen zoals ze dat bij hun ouders en leraren hebben opgepikt.

Verteld over de schouders van vier elfjarigen - Osei, Dee, Ian en zijn tegenstribbelende 'vriendinnetje' Mimi - zal Tracy Chevaliers krachtige drama over vrienden die worden uiteengereten door jaloezie, pesten en verraad je wankelend achterlaten.
Schrijver: Tracy Chevalier
Oorspronkelijke titel: New boy
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789038800783
Ebook: 9789038801100
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
Opmerkelijke schepsels
Wanneer Mary Anning in de rotsen aan de zuidkust van Engeland fossielen vindt van een onbekende dinosaurus, zet ze de wetenschappelijke wereld op zijn kop. De vondst stelt ideeën over de schepping van de aarde aan de kaak en wakkert het debat aan over de oorsprong van de mens. Maar in de academische wereld van de vroeg negentiende-eeuw waar mannen de dienst uitmaken, krijgt Mary al snel een dienstbare rol opgedrongen en wordt ze geconfronteerd met vooroordelen, roddels, en een gebroken hart.

Gelukkig vindt Mary een onverwachte medestandster in de intelligente Elizabeth Philpot, een vrijgezelle dame uit de middenklasse die ook in de ban is van fossielen. In hun relatie weten ze een broos evenwicht te vinden tussen heftige loyaliteit en nauwelijks onderdrukte afgunst. Ondanks de verschillen in leeftijd en achtergrond komen Mary en Elizabeth tot de ontdekking dat vriendschap hun sterkste wapen is in de strijd om erkenning.

Opmerkelijke schepsels is een schitterende roman over een vrouw die met haar talent klasse en gender weet te overstijgen en uiteindelijk een paar van de belangrijkste ontdekkingen doet uit de negentiende eeuw. Bovenal is het een onthullend portret over de complexiteit en veerkracht van een vriendschap tussen vrouwen.

                               
Schrijver: Tracy Chevalier
Oorspronkelijke titel: Remarkable creatures
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789492086501
Ebook: 9789492086518
Uitgever: Orlando
Vallende engelen
Op 23 januari 1901, de dag na het overlijden van koningin Victoria, bezoeken twee families hun familiegraven op een Londense begraafplaats. Het ene is versierd met een traditionele, sentimentele engel. Het ander met een moderne, gedetailleerd bewerkte urn.

De familie Waterhouse heeft de overleden koningin altijd bewonderd en houdt vast aan de Victoriaanse traditie; de familie Coleman hoopt juist dat de samenleving met de komst van Edward VII nu eindelijk zal vernieuwen. Tot hun wederzijdse afkeer raken beide families met elkaar verbonden als hun dochtertjes tussen de grafstenen vriendschap sluiten. De vriendschap van de meisjes met de zoon van de grafdelver - een lagere sociale klasse! - maakt het er niet beter op.

In deze nieuwe eeuw groeien de meisjes op in een turbulente tijd - auto's vervangen paarden, gaslicht wordt verdrongen door elektriciteit - en bloeit de natie vanuit de schaduwen van benauwende Victoriaanse waarden op in een gouden Edwardiaanse zomer.

De aantrekkelijke mevrouw Coleman raakt gefrustreerd door de beperkte vrijheid die ze geniet. Ze raakt in de ban van de suffragettes, wat uiteindelijk desastreuze gevolgen heeft voor zowel de familie Coleman als het gezin Waterhouse.

Vallende engelen is een intiem verhaal over kindvriendschappen, seksueel ontwaken en menselijke zwakheden; dit alles tegen de achtergrond van een veranderende natie, de strijd voor vrouwenkiesrecht en de alom heersende twijfel over rotsvaste overtuigingen.
Schrijver: Tracy Chevalier
Oorspronkelijke titel: Falling angels
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789055019304
Uitgever: BZZTôH

Dubbel uitgegeven titelsIk droomde in blauw

Zie voor de beschrijving van dit boek: Maagdelijk blauw.

Schrijver: Tracy Chevalier
Oorspronkelijke titel: zie Maagdelijk blauw
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789041403551
Uitgever: Areopagus