Boekenplank:
Kies

Boeken van John Boyne

John Boyne is schrijver en journalist. Hij studeerde Engelse literatuur aan het Trinity College in Dublin en creative writing aan de University of East Anglia in Norwich waar hij de Curtis Brown Prijs won. Hij schrijft bookreviews voor The Irish Times en fungeert regelmatig als jurylid voor literaire prijzen.

Meer over John Boyne

Genre: Roman

Geboren: 1971

Geboorteland: Ierland

Website: John Boyne


Overzicht

 • De grote stilte - A history of loneliness
 • De scheepsjongen - Mutiny on the Bounty
 • De witte veer - The absolutist
 • Dief van de tijd - The thief of time
 • Een ladder naar de hemel - A ladder to the sky
 • Een reiziger - A traveller at the gates of wisdom
 • Het Victoriaanse huis - This house is haunted
 • Het winterpaleis - The house of special purpose
 • Mijn broer heet Jessica - My brother's name is Jessica
 • Wat het hart verwoest - The heart's invisible furies

Boy in the Striped Pyjamas

 1. De jongen in de gestreepte pyjama - The boy in the striped pyjamas
 2. Toen de wereld brak - All the broken places

De Elementen / The Elements

 1. Water - Water
 2. Aarde - Earth

Young Adult

 • De jongen die zijn vader zocht - Stay where you are and then leave
 • De jongen op de berg - The boy at the top of the mountain
 • De vreselijke belevenissen van Barnaby Brocket - The terrible thing that happened to Barnaby Brocket
 • Noah Barleywater gaat ervandoor - Noah Barleywater runs away
De Elementen / The Elements

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe grote stilte
1972. De jonge Odran Yates gaat in het klooster, omdat zijn moeder hem ervan overtuigd heeft dat het priesterschap zijn roeping is. Hij begint vol ambitie en hoop aan zijn nieuwe leven, toegewijd aan zijn studie en open voor nieuwe vriendschappen.

Veertig jaar later staat zijn vertrouwen in de Kerk onder grote druk door de vele onthullingen over misbruik. Vrienden van hem zijn voor het gerecht gesleept, collega's zijn gevangengezet en vele jonge parochianen zijn getekend voor het leven.

Odran vermijdt contact met de buitenwereld uit angst voor afkeurende blikken en beledigende opmerkingen. Maar als een familiedrama oude wonden weer openrijt, voelt hij zich gedwongen om de confrontatie aan te gaan en zijn eigen rol in de gebeurtenissen onder ogen te zien.
Schrijver: John Boyne
Oorspronkelijke titel: A history of loneliness
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789022570418
Ebook: 9789402303322
Uitgever: Boekerij
De scheepsjongen
Het is december 1787. De veertienjarige John Jacob Turnstile, die al vaker met de politie in aanraking is gekomen, is voor de zoveelste keer op weg naar de gevangenis. De autoriteiten doen hem een voorstel: er ligt een recent opgeknapt schip in de haven, klaar om te vertrekken op een belangrijke missie. De kapitein is met spoed op zoek naar een scheepsmaatje.

John heeft niet echt iets te kiezen, en voor hij het weet zwaait hij op het dek van de Bounty zijn oude leven uit terwijl het schip vertrekt met bestemming Tahiti. Na een lange, gevaarlijke reis bereiken ze het tropische eiland. De kokosnoten, eeuwige zonneschijn en halfnaakte vrouwen die ze daar aantreffen, hebben een betoverende uitwerking op de bemanning.

Wanneer de terugreis ter sprake komt, slaan ze aan het muiten. De scheepsjongen ziet zichzelf plotseling gevangen in een draaikolk van gewelddadige gebeurtenissen met een zeer onzekere uitkomst...
Schrijver: John Boyne
Oorspronkelijke titel: Mutiny on the Bounty
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789022554562
Ebook: 9789460927492
Uitgever: Arena
De witte veer
September 1919. De twintigjarige Tristan Sadler neemt een trein van Londen naar Norwich om een pakketje brieven te overhandigen aan Marian Bancroft. Tristan vocht tijdens de Eerste Wereldoorlog aan de zijde van Marians broer Will.

De brieven zijn echter niet de ware reden van Tristans bezoek; hij draagt een groot geheim met zich mee. Terwijl ze samen wandelen door de straten van een stad die nog steeds moet bekomen van de schok van de oorlog, hoopt Tristan zijn hart te luchten bij Marian en haalt hij herinneringen op aan de oorlog.

In 1917 legde Will midden op het slagveld zijn wapens neer en verklaarde dat hij gewetensbezwaarde was geworden, waarna hij ter plekke werd veroordeeld als verrader. De bijzondere vriendschap tussen de twee bracht Tristan korte momenten van groot geluk, maar ook een pijn die dieper en heftiger was dan de fysieke lijdensweg van de loopgravenoorlog...
Schrijver: John Boyne
Oorspronkelijke titel: The absolutist
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789022564868
Ebook: 9789460928727
Uitgever: Boekerij
Dief van de tijd
Matthieu Zéla's leven is in alle opzichten uitzonderlijk: tegen het eind van de achttiende eeuw komt de veroudering van zijn lichaam tot stilstand. Zéla is dan vijftig en heeft nog twee volle eeuwen van groots en meeslepend leven voor de boeg.

Aan het eind van de twintigste eeuw - inmiddels is hij 257 jaar oud - kan hij terugkijken op een bijzonder rijk leven. Hij heeft een verleden als ingenieur, fraudeur, filmmagnaat, militair, financier, bestuurder van een televisiezender en als minnaar van honderdnegentien vrouwen. Hij kent moord, verraad, vertwijfeling, hartstocht, roem en uiteindelijk hoop. En het einde is nog niet in zicht.

John Boyne neemt ons mee op een duizelingwekkende reis door de tijd. Op ingenieuze wijze verweeft hij geschiedenis en fictie tot een wervelend verhaal, waar het vertelplezier van af spat.
Schrijver: John Boyne
Oorspronkelijke titel: The thief of time
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789022577721
Ebook: 9789402306873
Uitgever: Boekerij
Een ladder naar de hemel

Overal zijn verhalen te vinden, als je maar goed genoeg zoekt. Het hoeven niet eens je eigen verhalen te zijn. Tenminste, dat is wat de aspirerende schrijver Maurice Swift al vroeg in zijn carrière besluit. Want ambitie heeft hij meer dan genoeg, schrijftalent op zich ook wel, maar door een jammerlijk gebrek aan inspiratie kent zijn schrijversdroom vooralsnog geen vliegende start.

Een toevallige ontmoeting met bestsellerauteur Erich Ackermann in een Berlijns hotel biedt hem de gelegenheid zichzelf in de wereld van de literatuur te lanceren. Erich is namelijk eenzaam, heeft een verhaal te vertellen en vindt in Maurice een gretig luisterend oor. De charme en attenties van Maurice maken hem blind voor de waarheid: hij had zijn verhaal beter voor zichzelf kunnen houden.

Verhalen maken Maurice beroemd maar ze zorgen er ook voor dat hij smeekt, steelt, leent en erger. Een ladder naar de hemel is een psychologisch kat-en-muisspel dat laat zien dat de wereld aan je voeten ligt als je bereid bent tot het uiterste te gaan.

Schrijver: John Boyne
Oorspronkelijke titel: A ladder to the sky
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789029093422
Ebook: 9789402312379
Uitgever: Meulenhoff


Een reiziger

Sommige verhalen zijn universeel, sommige zijn uniek. Ze spelen zich af in onze geschiedenis, en tijd stroomt er als een rivier doorheen.

Dit verhaal begint met een familie: een vader, moeder en twee zoons. Eén zoon met de bloeddorst van zijn vader in zijn bloed, de ander met de creativiteit van zijn moeder. De een vertrekt, de ander blijft.

Hun verhalen zullen in de loop van tweeduizend jaar met elkaar vervloeien - ze zullen elkaar steeds opnieuw ontmoeten op verschillende tijdstippen en plaatsen. Ze reizen van Palestina aan het begin van het eerste millennium naar de verste uithoeken van de ruimte in het derde. De wereld om hen heen verandert, maar hun bestemming blijft hetzelfde. Hun lot staat vast.

Een reiziger is een episch verhaal over de mensheid. Het verhaal van ons allen, dat zich uitstrekt over twee millennia. Fantasierijk, uniek en hartverscheurend, dit is John Boyne op zijn best.

Schrijver: John Boyne
Oorspronkelijke titel: A traveller at the gates of wisdom
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789029094221
Ebook: 9789402315554
Uitgever: Meulenhoff
Het Victoriaanse huis
1867. Op een koude, donkere avond arriveert Eliza Caine met de trein in Norfolk, waar ze een baan als gouvernante heeft aangenomen. Doodmoe dient ze zich aan bij Gaudlin Hall, haar nieuwe huis.

Ze wordt er begroet door de twee kinderen die ze moet verzorgen - maar er zijn geen ouders, geen andere volwassenen, en niemand die haar mysterieuze werkgever vertegenwoordigt. De kinderen kunnen haar ook niet helpen. Later die nacht in haar kamer gebeurt er iets beangstigends, en Eliza begint te vermoeden dat er iets helemaal mis is in Gaudlin Hall.

Vanaf dat moment staat haar nog maar één ding te doen als haar eigen leven en dat van de kinderen haar lief is: de lang verborgen geheimen van het huis ontrafelen en afrekenen met de demonen uit het verleden die zich in elk donker hoekje schuil lijken te houden.
Schrijver: John Boyne
Oorspronkelijke titel: This house is haunted
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789022568354
Ebook: 9789460237522
Uitgever: Boekerij
Het winterpaleis
De tachtigjarige Georgy Jachmenev woont in Engeland met zijn geliefde vrouw Zoya. Hun huwelijk is liefdevol, maar getekend door tragedie: het verlies van geliefden en de ervaringen van een leven in ballingschap. Als Zoya ernstig ziek wordt, maakt het paar zich op om nog eenmaal naar het Rusland van hun jeugd te reizen, het land dat hen heeft gemaakt en gebroken.

Georgy en Zoya nemen ons mee op een spannende, emotionele reis naar Sint Petersburg in het begin van de twintigste eeuw, naar het winterpaleis van de tsaar en zijn vrouw. Het was een tijd van verandering en dreiging, waarin ook een onverwachte, onmogelijke liefde opbloeide. Een liefde die leidde tot een gevaarlijke vlucht door het Europa van tussen de wereldoorlogen.
Schrijver: John Boyne
Oorspronkelijke titel: The house of special purpose
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789022557662
Ebook: 9789460237041
Uitgever: Boekerij
Mijn broer heet Jessica

Broers Sam en Jason zijn altijd onafscheidelijk geweest. Tot Jason op een dag opbiecht dat hij zich al zijn hele leven een meisje voelt. Het is voor Sam en hun ouders een grote schok. Moeder is staatssecretaris met het doel premier te worden en een transseksueel kind is slechte publiciteit. Na een tijdje wordt de situatie voor Jason zo onleefbaar dat hij bij zijn tante gaat wonen, waar hij zichzelf kan zijn.

Kan de familie uiteindelijk toch begrip opbrengen voor Jasons gevoelens? En hoe lang houdt Jason het vol zonder de acceptatie van de mensen van wie hij het meest houdt?

In dit hartverscheurende verhaal weet John Boyne transseksualiteit met zorg te belichten en te normaliseren, zonder ook maar ergens belerend te worden. Een prachtig verhaal over liefde, twijfel, en de moed om jezelf te durven zijn.

Schrijver: John Boyne
Oorspronkelijke titel: My brother's name is Jessica
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789022587546
Ebook: 9789402313345
Uitgever: Boekerij
Wat het hart verwoest
Ierland, 1945. Cyril wordt geboren als bastaardzoon van een verstoten tienermeisje. Het welgestelde echtpaar Avery adopteert hem, maar Cyril vraagt zich vaak af waarom, want zijn adoptieouders laten geen gelegenheid onbenut om hem op het hart te drukken dat hij geen echte Avery is. Hij voelt zich ook geen Avery, en hij voelt zich ook niet thuis in het katholieke naoorlogse Ierland.

Pas als hij de flamboyante charmeur Julian Woodbead ontmoet, is de eerste stap naar de zoektocht van zijn identiteit gezet – een zoektocht die hem tot in Amsterdam en New York voert, in een poging het geluk en de liefde te vinden.

Schrijver: John Boyne
Oorspronkelijke titel: The heart's invisible furies
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789029092326
Ebook: 9789402309775
Uitgever: Meulenhoff

Boy in the Striped PyjamasDe jongen in de gestreepte pyjama
De jongen in de gestreepte pyjama begint in Berlijn in 1943. Als de negenjarige Bruno op een dag uit school komt, zijn al zijn spullen in kratten gepakt. Zijn vader heeft promotie gekregen, en Bruno en zijn familie moeten verhuizen naar een plek die ver weg is, waar niets te doen is en waar niemand is om mee te spelen.

Hun nieuwe huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog maar reikt, een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen. Bruno wil ontdekkingsreiziger worden en besluit op onderzoek uit te gaan.

Op een van zijn tochten ontmoet hij een jongen wiens leven en omstandigheden zeer verschillen van dat van hem. Toch sluiten de jongens vriendschap, maar het is een vriendschap die niet zonder gevolgen blijft...
The Boy in the Striped Pyjamas - 2008
Regisseur: Mark Herman
Cast: Asa Butterfield, Zac Mattoon O'Brien, David Thewlis, e.a.
Schrijver: John Boyne
Oorspronkelijke titel: The boy in the striped pyjamas
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789022558126
Ebook: 9789460925658
Uitgever: Boekerij
Toen de wereld brak

Gretel Fernsby woont al tientallen jaren in een luxe appartement in Londen. Ze leidt een ogenschijnlijk comfortabel en kalm leven, ondanks haar donkere verleden. Ze spreekt niet over haar ontsnapping uit Duitsland meer dan zeventig jaar geleden. Ze spreekt ook niet over de naoorlogse jaren in Frankrijk met haar moeder. En bovenal spreekt ze niet over haar vader, commandant van het meest beruchte concentratiekamp van de nazi’s, of over het gruwelijke lot dat haar broertje Bruno onderging.

Dan komt er een jong gezin wonen in het appartement onder haar. Gretel sluit aarzelend vriendschap met de negenjarige Henry, hoewel hij herinneringen bij haar oproept die ze juist probeert te vergeten. Op een nacht is ze getuige van een gewelddadige ruzie tussen Henry’s ouders, een ruzie die Gretels felbevochten afgezonderde bestaan in gevaar brengt.

Gretel krijgt de kans om iets te doen wat ze in haar jeugd verzaakte: zal ze dit keer wel het leven van een jongen kunnen redden, en zo haar gevoelens van schuld, verdriet en spijt kunnen verzachten?

Maar om dat te doen moet ze haar ware identiteit onthullen...

Schrijver: John Boyne
Oorspronkelijke titel: All the broken places
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789029096874
Ebook: 9789402319804
Uitgever: Meulenhoff

De Elementen / The ElementsWater

Het eerste wat Vanessa Carvin doet wanneer ze op het eiland aankomt, is haar naam veranderen. Hier is ze Willow Hale, een teruggetrokken bewoner van een klein huis op een afgelegen Iers eilandje - niet de vrouw uit Dublin die op de vlucht is voor haar verleden.

Maar grote schandalen blijven aan je plakken. En ze heeft zelf een aantal vragen te beantwoorden. Als haar ex-man echt zo’n monster is als iedereen beweert, hoe medeplichtig was zij dan?

Ontsnappen aan haar oude leven lijkt misschien een goed idee, maar de keuzes die ze heeft gemaakt hebben gevolgen. Uiteindelijk moet Willow de realiteit onder ogen komen over wat ze heeft gedaan - of heeft nagelaten. Alleen zo kan ze erachter komen of ze het überhaupt verdient om een nieuw leven op te bouwen.

Schrijver: John Boyne
Oorspronkelijke titel: Water
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789029099066
Ebook: 9789402322552
Uitgever: Meulenhoff
Aarde

Het is de roddelsensatie van het jaar: twee bekende voetballers die op de beklaagdenbank zitten, beschuldigd van aanranding, en een reeks aanstootgevende sms-berichten die hun schuld lijkt te bewijzen.

Terwijl het proces zich ontrolt, denkt Evan Keogh na over de gebeurtenissen die hem naar dit moment hebben geleid. Sinds hij zijn eilandhuis verliet, is zijn leven op veel niveaus een leugen geweest. Hij is een getalenteerde voetballer die eigenlijk kunstenaar wilde worden. Een homoseksuele man in een sport die diversiteit verwerpt. Een beklaagde wiens kennis van wat er die noodlottige nacht heeft plaatsgevonden meer dan alleen zijn vrijheid of carrière bedreigt.

De jury zal een oordeel vellen, maar voordat ze dat doet, moet Evan zelf oordelen of de man die hij is geworden de man is die hij wil zijn.

Schrijver: John Boyne
Oorspronkelijke titel: Earth
Eerste uitgave: 2024
ISBN/EAN: 9789089682642
Ebook: 9789402323467
Uitgever: Meulenhoff

Young AdultDe jongen die zijn vader zocht
Op de dag dat de Eerste Wereldoorlog begint, belooft de vader van Alfie Summerfield aan zijn zoon dat hij niet zal gaan meevechten - maar de volgende dag moet hij die belofte al breken. Hij gaat op een zeer speciale, geheime missie, en de hele oorlog lang heeft Alfie geen idee waar zijn vader zou kunnen zijn. Is hij inmiddels gesneuveld?

Na de oorlog werkt de nu negenjarige Alfie als schoenpoetser op King's Cross Station. Dan leest hij onverwachts zijn familienaam op een vel papier dat toebehoort aan een legerarts. Zijn vader leeft nog en ligt met een oorlogstrauma in een ziekenhuis ver weg. Alfie besluit dat het tijd wordt voor zijn eigen geheime missie: hij zal zijn vader in het ziekenhuis opzoeken en hem terugbrengen naar hun huis op Damley Road.
Schrijver: John Boyne
Oorspronkelijke titel: Stay where you are and then leave
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789022565797
Ebook: 9789460921544
Uitgever: Boekerij
De jongen op de berg
Als de zevenjarige Pierrot zijn beide ouders verliest, moet hij zijn huis in Parijs verlaten om een nieuw leven te beginnen bij zijn Duitse tante Beatrix. Zij is huishoudster bij rijke mensen die boven op een berg wonen, ergens in Duitsland. Maar het zijn geen gewone tijden: Pierrot leeft in 1935 en de Tweede Wereldoorlog nadert met rasse schreden.

Evenmin is het huis op de bergtop een gewoon huis; het is Berghof, het adelaarsnest waarin Adolf Hitler zich regelmatig terugtrekt. Pierrot maakt al snel deel uit van Hitlers wereld. Een gevaarlijke wereld waarin terreur, geheimen en verraad aan de orde van de dag zijn. Is ontsnapping nog mogelijk?
Schrijver: John Boyne
Oorspronkelijke titel: The boy at the top of the mountain
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789022581858
Ebook: 9789402304978
Uitgever: Boekerij
De vreselijke belevenissen van Barnaby Brocket
De familie Brocket is saai, alledaags en burgerlijk - tot hun grote genoegen! Als hun zoon Barnaby wordt geboren zijn ze opgetogen, maar hun vreugde slaat al snel om in schaamte en afschuw als blijkt dat Barnaby heel anders is dan andere kinderen. Barnaby zweeft. Hij doet vreselijk zijn best om op de grond te blijven, in een wanhopige poging om zijn ouders van hem te laten houden, maar het lukt hem gewoonweg niet.

Op een dag is zijn moeder haar abnormale, beschamende zoon zo zat dat ze hem wegstuurt. Eenzaam, verdrietig en verslagen zweeft Barnaby weg, op zoek naar een plaats waar ze hem wel willen accepteren zoals hij is. En hij vindt op zijn weg genoeg fantastische mensen om hem te overtuigen van het feit dat niets hem gelukkiger kan maken dan gewoon zichzelf zijn.
Schrijver: John Boyne
Oorspronkelijke titel: The terrible thing that happened to Barnaby Brocket
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789022564547
Ebook: 9789460235658
Uitgever: Boekerij
Noah Barleywater gaat ervandoor
'Noah Barleywater verliet zijn huis vroeg in de ochtend, voordat de zon opkwam, voordat de honden wakker werden, voordat de ochtendnevel optrok.'

De achtjarige Noah lijkt beter met zijn problemen om te kunnen gaan als hij ze zo veel mogelijk vermijdt. Dus gaat hij er op een dag vandoor, weg van huis, over een moeilijk begaanbaar paadje door het bos. Na enige tijd komt hij bij een winkel. Maar het is geen gewone winkel; het is een speelgoedzaak, vol bijzonder, prachtig, wonderlijk en magisch speelgoed. En de eigenaar is een heel bijzondere speelgoedmaker.

De speelgoedmaker vertelt Noah een verhaal over avonturen, wonderen en verbroken beloftes. Hij neemt Noah mee op reis. Een reis die zijn leven zal veranderen...
Schrijver: John Boyne
Oorspronkelijke titel: Noah Barleywater runs away
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789022554807
Ebook: 9789460923463
Uitgever: Boekerij