Boekenplank:
Kies

Boeken van Khaled Hosseini

Khaled Hosseini is een Amerikaanse schrijver en arts van Afghaanse afkomst. Hij is ambassadeur voor de United Nations High Commissioner for Refugees en de United Nations Refugee Agency, en hij is de oprichter van de Khaled Hosseini Foundation, een organisatie die humanitaire hulp biedt aan het volk van Afghanistan.


Meer over Khaled Hosseini

Genre: Roman

Geboren: 1965

Geboorteland: Afghanistan

Website: Khaled Hosseini


Overzicht

  • De vliegeraar - The kite runner
  • Duizend schitterende zonnen - A thousand splendid suns
  • En uit de bergen kwam de echo - And the mountains echoed

Diversen

  • Bede aan de zee - Sea prayer

Dubbel uitgegeven titels

  • De vliegeraar van Kabul - zie De vliegeraar
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe vliegeraar
Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in de hoofdstad van Afghanistan. Als blijk van hun verbondenheid kerft Amir hun namen in een granaatappelboom: 'Amir en Hassan, de sultans van Kabul'.

Maar sultans zijn ze alleen in hun fantasie, want Amir hoort tot de bevoorrechte bevolkingsgroep en Hassan en zijn vader zijn arme Hazaren, in dienst van Amirs vader. Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. 'Voor jou doe ik alles!' roept Hassan hem toe voordat hij wegrent om de vallende vlieger uit de lucht op te vangen. Die grenzeloze loyaliteit is niet wederzijds.

Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan verraadt hij zijn trouwe metgezel. Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan, dat inmiddels door de Taliban is bezet. Daar wordt Amir geconfronteerd met spoken uit zijn verleden. Zijn voornemen om zijn oude schuld jegens Hassan in te lossen sleept hem tegen wil en dank mee in een huiveringwekkend avontuur.
The Kite Runner - 2007
Regisseur: Marc Forster
Cast: Khalid Abdalla, Atossa Leoni, Shaun Toub, e.a.
Schrijver: Khaled Hosseini
Oorspronkelijke titel: The kite runner
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 978-90-234-2567-0
Uitgever: De Bezige Bij
Duizend schitterende zonnen
De ongeschoolde Mariam is vijftien wanneer ze wordt uitgehuwelijkt aan de dertig jaar oudere schoenverkoper Rasheed in Kabul. Jaren later moet zij de beeldschone en slimme Laila naast zich dulden, die door Rasheed na een raketaanval uit het puin is gered. Rasheed neemt Laila in huis in de hoop dat zij hem de zoon zal schenken die Mariam hem niet kan geven.

In eerste instantie overheersen tussen de twee vrouwen gevoelens van achterdocht en jaloezie, maar door de tirannieke houding van Rasheed ontstaat er langzamerhand een innige vriendschap. Samen zetten Mariam en Laila alles op alles om te overleven in de eindeloze oorlog van Afghanistan, die voor hen ook binnenshuis woedt.
Schrijver: Khaled Hosseini
Oorspronkelijke titel: A thousand splendid suns
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-234-2606-6
Uitgever: De Bezige Bij
En uit de bergen kwam de echo

Voor de driejarige Pari is haar grote broer Abdullah meer een vader dan een broer. Voor de tienjarige Abdullah is zijn zusje alles. Als Pari noodgedwongen wordt verkocht aan een rijk maar kinderloos echtpaar in Kabul zet dat een reeks gebeurtenissen in gang die een ontroerend en onthutsend beeld geven van de problemen waarmee mensen geconfronteerd worden.

Khaled Hosseini volgt zijn personages van Kabul naar Parijs, van San Francisco naar het Griekse eiland Tinos, en weer terug naar Kabul. Hij onderzoekt de vele manieren waarop mensen elkaar liefhebben, elkaar pijn doen en verraden - én hoe ze zich voor elkaar opofferen.

Schrijver: Khaled Hosseini
Oorspronkelijke titel: And the mountains echoed
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789023476603
Uitgever: De Bezige Bij

DiversenBede aan de zee

Op een maanverlicht strand houdt een vader zijn slapende zoon vast terwijl ze wachten op een boot. Hij vertelt de jongen over de lange zomers van zijn jeugd, hij herinnert zich zijn opa's huis in Syrië, het geritsel van de olijfbomen in de wind, het gemekker van de geit van zijn oma, het gerinkel van haar pannen. En hij herinnert zich de bruisende Oude Stad van Homs, de drukke steegjes, de moskee en de grote soek, de tijd dat de hemel nog geen bommen spuugde en ze moesten vluchten.

Als de zon opkomt, verzamelen zij en de andere mensen hun spullen en gaan ze een gevaarlijke reis tegemoet, op zoek naar een veilige plek om te leven.

* De novelle Bede aan de zee bevat illustraties van Dan Williams met begeleidende teksten van Khaled Hosseini. De opbrengst van het boek wordt gedoneerd aan de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.

Schrijver: Khaled Hosseini
Oorspronkelijke titel: Sea prayer
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789403131900
Uitgever: De Bezige Bij

Dubbel uitgegeven titelsDe vliegeraar van Kabul

Zie voor de beschrijving van dit boek: De vliegeraar.

Schrijver: Khaled Hosseini
Oorspronkelijke titel: zie De vliegeraar
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789023411949
Uitgever: Cargo