Boekenplank:
Kies

Boeken van Damon Galgut

Meer over Damon Galgut

Genre: Roman

Geboren: 1963

Geboorteland: Zuid-Afrika


Overzicht

  • De belofte - The promise
  • De goede arts - The good doctor
  • De groeve - The quarry
  • Gewapende stilte - Small circle of beings
  • Het bedrog - The impostor
  • Het welluidend gekrijs van varkens - The beautiful screaming of pigs

Non-Fictie

  • In een vreemde kamer - In a strange room

Dubbel uitgegeven titels

  • De goede dokter - zie De goede arts
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe belofte

Kort voor haar overlijden dwingt Amor Swarts moeder haar man een belofte af. Het jonge meisje is daarvan een stille getuige: hun zwarte hulp, Salomé, zal haar eigen huis krijgen, als dank voor jarenlange trouwe dienst. Amors vader heeft echter zijn eigen prioriteiten en de belofte wordt niet ingelost.

Na zijn dood ontstaan nieuwe kansen, maar Amors broer en zus blijven zich verzetten: Anton is lafhartig en maakt geen keuzes, Astrid is gefocust op haar eigen gewin. Amor blijft achter met een sluimerend schuldgevoel. Kan zij nog iets uitrichten of is het daarvoor te laat?

Schrijver: Damon Galgut
Oorspronkelijke titel: The promise
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789021424552
Uitgever: Querido
De goede arts
Wanneer de net afgestudeerde Zuid-Afrikaanse arts Laurence Waters zich aanmeldt bij een afgelegen, verwaarloosde kliniek voor de zwarte bevolking, is oudgediende Frank direct achterdochtig. Laurence heeft alles wat Frank in de loop der jaren heeft verloren; hij is jong, heeft een aanstekelijk optimisme en zit vol ambitieuze plannen. Terwijl de rest van het team Laurence met wantrouwen en ontzag behandelt, groeit er toch een ongemakkelijke vriendschap tussen de twee artsen.

Ook in het naburige stadje is de sfeer gespannen. De brigadegeneraal, een zelfbenoemde, lokale dictator uit de dagen van het apartheidsregime, is opnieuw in de omgeving gesignaleerd, en in Mama's café arriveert een oude bekende die bij Frank pijnlijke herinneringen naar boven brengt.

Laurence wil iedereen helpen, maar raakt met zijn idealisme verstrikt in de afgeschafte maar nog immer bestaande machtsstructuren. Overgeleverd aan onzichtbare krachten wacht hem een even onvermijdelijk als sinister lot.
Schrijver: Damon Galgut
Oorspronkelijke titel: The good doctor
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789029073585
Ebook: 9789021440101
Uitgever: Meulenhoff
De groeve
Een dominee moet zijn keus om op een eenzame weg een lifter mee te nemen met de dood bekopen. Behalve zijn leven verliest hij ook zijn identiteit: de moordenaar trekt zijn toog aan en neemt zijn nieuwe betrekking in een township over.

De plaatselijke politie-inspecteur is van meet af aan geïntrigeerd door de nieuwe dominee. Een confrontatie tussen de twee wordt onvermijdelijk wanneer in een steengroeve het lijk van een onbekende man wordt gevonden. Er ontstaat een macaber spel tussen jager en prooi, dat culmineert in een achtervolging door een kaal en onherbergzaam landschap.
Schrijver: Damon Galgut
Oorspronkelijke titel: The quarry
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789021437903
Ebook: 9789021438177
Uitgever: Querido
Gewapende stilte
Een gezin leidt een ogenschijnlijk idyllisch bestaan in een groot huis aan de rand van het Afrikaanse oerwoud. De vrouw vertelt over haar leven met haar man, hun enig kind David, haar gekke moeder en twee zwarte bedienden. Wanneer David ernstig ziek wordt, nemen de spanningen en stille verwijten hand over hand toe.

In deze korte roman draait het vooral om wat er niet gezegd wordt. Galgut maakt de stilte en de spanning tastbaar; de onmacht om liefde te uiten en de voelbare haat zijn pijnlijk nauwgezet opgeschreven. Door zijn bondige stijl en zijn gevoel voor understatement maakt Galgut Gewapende stilte tot veel meer dan een familiedrama.
Schrijver: Damon Galgut
Oorspronkelijke titel: Small circle of beings
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789038826745
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
Het bedrog
In Het bedrog wordt Adam Napier ontslagen waarop de bank zijn appartement in beslag neemt. Hij betrekt het vervallen vakantiehuisje dat zijn broer jaren geleden kocht in de Karoo.

Al snel dreigt de eenzaamheid bezit van hem te nemen - tot Adam bij toeval Canning ontmoet, die beweert dat hij een jeugdvriend is en die hem uitnodigt om de weekeinden door te brengen op zijn landgoed.

De vrouw van Canning oefent zo'n grote aantrekkingskracht op Adam uit dat hij zijn ogen sluit voor de dubieuze activiteiten op het landgoed. Langzaam maar zeker wordt hij medeplichtig aan het bedrog dat hij vroeger veroordeelde.
Schrijver: Damon Galgut
Oorspronkelijke titel: The impostor
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789021434407
Uitgever: Querido


Het welluidend gekrijs van varkens
Een jaar nadat Patrick Winter, een blanke Zuidafrikaan, zijn militaire dienst heeft vervuld aan de grens van Namibië, keert hij er samen met zijn moeder terug. Ze brengen een bezoek aan haar vriend Godfrey - een jonge kleurling, lid van de SWAPO, de organisatie waartegen Patrick zijn land het jaar daarvoor heeft moeten verdedigen. Het is 1989, het jaar waarin er in Namibië voor het eerst vrije verkiezingen worden gehouden.

Voor Patrick is de hernieuwde kennismaking met Namibië een ironische confrontatie met het verleden. Hij moet nu Godfrey's kameraad Andrew gaan begraven, een blanke vrijheidsstrijder, doodgeschoten met een geweer dat een jaar geleden het zijne had kunnen zijn. In Andrew herkent hij de jongen die hij altijd al had willen zijn. Dit inzicht dwingt hem tot het afbreken van de muur, waarachter hij zichzelf jarenlang verstopt heeft.
Schrijver: Damon Galgut
Oorspronkelijke titel: The beautiful screaming of pigs
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789038826653
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar

Non-FictieIn een vreemde kamer
De Zuid-Afrikaan Damon reist rond de wereld. In Griekenland ontmoet hij een Duitser, Reiner, van wie hij in de ban raakt. Hij volgt de man in alles - of wordt hij juist gevolgd?

In Afrika raakt hij bevriend met de Zwitserse rugzaktoerist Jerome, die hij vervolgens weer uit het oog verliest. Damon vervolgt zijn tocht met een manisch-depressieve vriendin naar India, waar zij een zelfmoordpoging doet.

In welke 'vreemde kamers' hij ook is, en wie hij onderweg ook ontmoet, elke reis in deze liefdevolle roman eindigt rampzalig en alleen, ondanks al Damons goede bedoelingen.
Schrijver: Damon Galgut
Oorspronkelijke titel: In a strange room
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789021439488
Ebook: 9789021439709
Uitgever: Querido

Dubbel uitgegeven titelsDe goede dokter

Zie voor de beschrijving van dit boek: De goede arts.

Schrijver: Damon Galgut
Oorspronkelijke titel: zie De goede arts
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789021467801
Uitgever: Querido