Boekenplank:
Kies

Boeken van Peter Carey

Meer over Peter Carey

Genre: Roman

Geboren: 1943

Geboorteland: Australië

Website: Peter Carey


Overzicht

 • Amnesie - Amnesia
 • De belastinginspectrice - The tax inspector
 • De chemie van tranen - The chemistry of tears
 • De dikke man in de geschiedenis - The fat man in history
 • Diefstal - Theft
 • Het ware verhaal van de Kelly-bende - True history of the Kelly gang
 • Jack Maggs - Jack Maggs
 • Oscar en Lucinda - Oscar and Lucinda
 • Parrot en Olivier in Amerika - Parrot and Olivier in America
 • Ver van huis - A long way from home
 • Zijn verborgen bestaan - His illegal self

Jeugdboeken

 • De grote graaibaai - The big bazoohley

Non-Fictie

 • 30 dagen in Sydney - 30 days in Sydney

gedetailleerd overzicht

OverzichtAmnesie
Wanneer activiste Gaby Baillieux een virus loslaat in het computersysteem van talloze Australische gevangenissen, krijgen honderden asielzoekers de mogelijkheid om te ontsnappen. Maar er wordt nog iets anders duidelijk: de Amerikaanse gevangenissen zijn gekoppeld aan de Australische en ook daar worden de deuren van vijfduizend huizen van bewaring geopend. De banden tussen Amerika en Australië blijken veel hechter te zijn dan gedacht. Was deze onthulling een onbedoelde bijkomstigheid van de actie van Gaby of was het opzet?

Felix Moore - een linkse journalist van de oude stempel - kent geen twijfel: Gaby's daad heeft te maken met het conflict tussen de twee landen dat teruggaat op de lang vergeten Slag om Brisbane in 1942. Financieel ondersteund door zijn beste vriend Woody Townes besluit Felix de biografie van Gaby te schrijven. Maar hoe kan hij haar vertrouwen winnen? En welke rol speelt haar moeder, een bekende filmster? En wat wil Woody nu eigenlijk echt van Felix?
Schrijver: Peter Carey
Oorspronkelijke titel: Amnesia
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789023490555
Ebook: 9789023491958
Uitgever: De Bezige Bij
De belastinginspectrice
Op de dag dat de hoogzwangere belastinginspectrice Maria Takis het familiebedrijf Catchprice Motors bezoekt voor een inspectie van de kasboeken wordt de debiele Benny Catchprice door zijn tante Cathy ontslagen als beheerder van het reserveonderdelenmagazijn. Maria Takis weet niets van het failliete bedrijf, waar oma Catchprice op onnavolgbare wijze de leiding voert.

De inspectrice treft een totaal ontredderde boekhouding aan en grote vijandigheid van de familieleden die allen op een zorgvuldig in stand gehouden eiland lijken te leven zonder zich al te veel te bekommeren om de inkomsten van de autohandel. Zo is de tante van Benny een fervent country en westernzangeres, terwijl zijn broer ondergedoken is in de Hare Krisna-beweging en tegen heug en meug betrokken wordt bij de nieuwe, gevaarlijke ontwikkelingen in het bedrijf.

De spanningen in Catchprice Motors lopen hoog op, nog aangewakkerd door het onderzoek dat de belastinginspectrice wil gaan doen naar de financiële huishouding. Zonder dat Maria Takis dit wil, gaat zij deel uitmaken van de ingewikkelde relaties tussen de diverse familieleden. Zij wordt bedreigd, gechanteerd en uiteindelijk bereikt haar geschiedenis en die van de familie Catchprice een waanzinnige apotheose, zoals die alleen uit de pen van de Australische schrijver Peter Carey kan vloeien...
Schrijver: Peter Carey
Oorspronkelijke titel: The tax inspector
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789050931632
Uitgever: Amber
De chemie van tranen
Londen, 2010. Catherine Gehrig, een restaurator in een museum, hoort dat een collega plotseling is overleden. Wat de meeste mensen in haar omgeving niet weten, is dat ze al dertien jaar een geheime affaire met deze man had en ze kan met haar verdriet dan ook geen kant op. Catherines baas, de enige die op de hoogte was van de affaire, biedt haar een onderzoeksproject aan dat ze in alle eenzaamheid kan uitvoeren. Haar opdracht is een negentiende-eeuwse machine weer aan de praat te krijgen.

Naast de machine ontdekt Catherine de dagboeken van Henry Brandling, die deze mysterieuze creatie in 1854 liet maken. Henry's avonturen in Duitsland en zijn meeslepende levensverhaal bieden Catherine op een vreemde manier troost. Maar het is bovenal de machine zelf die een prachtige imitatie van het leven van Catherine en Henry samenbrengt terwijl ze beiden worden geconfronteerd met de mysteries van leven en dood.
Schrijver: Peter Carey
Oorspronkelijke titel: The chemistry of tears
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789023476252
Ebook: 9789023472544
Uitgever: De Bezige Bij
De dikke man in de geschiedenis
Vaak krijgt een bepaalde bevolkingsgroep - joden, kleurlingen, allochtonen - de schuld van alles wat er mis is in de maatschappij. Volgens deze volstrekt arbitraire methode zou deze keuze even goed op dikke mensen kunnen vallen. Dus waarom zou er niet ooit een revolutionaire groepering de macht grijpen en vervolgens beweren dat we in een aards paradijs zouden leven als er maar geen dikke mensen meer bestonden?

In het titelverhaal van deze bundel beschrijft Peter Carey wat er gebeurt als een groep dikke mensen in deze situatie probeert een contrarevolutie op touw te zetten.

Ook in de andere verhalen worden ogenschijnlijk bizarre voorvallen door Carey zo overtuigend beschreven dat ze op de alledaagse werkelijkheid lijken.
Schrijver: Peter Carey
Oorspronkelijke titel: The fat man in history
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 9789047100072
Uitgever: Eldorado
Diefstal
Diefstal vertelt het verhaal van de schilder Michael Boone en zijn zwakzinnige broer Hugh. Michael 'Butcher' Boone is een eigenzinnige, onstuimige en bij vlagen briljante man. Ooit was hij een gevierd kunstenaar, maar zijn afnemende succes en zijn drankprobleem dwingen hem te verhuizen.

Hij komt te wonen in het afgelegen landhuis van de grootste - maar corrupte - verzamelaar van zijn werk. Hier probeert Butcher zijn carrière nieuw leven in te blazen en te zorgen voor zijn broer.

Dan verschijnt de mysterieuze Marlene in hun leven, haar voeten gestoken in Manolo Blahniks. Ze is knap, intelligent, ambitieus én de schoondochter van de befaamde kunstenaar wijlen Jacques Liebovitz, het grote voorbeeld van Butcher.

Al snel vinden in haar aanwezigheid een aantal ingrijpende gebeurtenissen plaats die het succes of de ondergang kunnen betekenen van hen allemaal.
Schrijver: Peter Carey
Oorspronkelijke titel: Theft
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789045013305
Uitgever: Atlas Contact


Het ware verhaal van de Kelly-bende
De jonge Ned Kelly wordt door zijn moeder in de leer gedaan bij de beroemde struikrover Harry Power, die hem de fijne kneepjes van het vak bijbrengt. De overvallen op postkoetsen leveren echter maar een paar pond en heel veel glazen knikkers op.

Nadat Ned in aanraking is gekomen met de politie, trekt hij zich terug in de bergen, waar zijn jongere broer Dan, Joe Byrne en Steve Hart zich bij hem voegen...
Schrijver: Peter Carey
Oorspronkelijke titel: True history of the Kelly gang
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789045007649
Uitgever: Atlas Contact
Jack Maggs
Het jaar is 1837. Na een jarenlang verblijf in een strafkolonie in Australië, keert Jack Maggs in het diepste geheim terug naar London. Voor het plegen van een overval werd hij verbannen, en het werd hem verboden ooit nog voet op Engelse bodem te zetten. Als hij nu wordt opgepakt, wacht hem dan ook de doodstraf. Hij riskeert echter alles om op zoek te gaan naar zijn protegé Henry Phipps.

Maggs treedt, nadat hij zichzelf een nieuw verleden heeft aangemeten, als knecht in dienst bij de gefortuneerde Percy Buckle. Maar tijdens een feestje praat hij zijn mond voorbij. Zo ontdekt de gevierde schrijver en journalist Tobias Oates dat Maggs niet de man is die hij zegt te zijn.

Oates raakt gefascineerd door Maggs en wil doordringen tot het wezen van zijn criminele geest. Maggs is bereid hem hierbij van dienst te zijn. Oates op zijn beurt zal Maggs helpen bij zijn zoektocht naar Phipps.

Deze wederzijdse afhankelijkheid ontaardt echter in een machtsstrijd, waarvan de gevolgen verder gaan dan de twee mannen ooit konden vermoeden...
Schrijver: Peter Carey
Oorspronkelijke titel: Jack Maggs
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789055014972
Uitgever: BZZTôH
Oscar en Lucinda
Oscar Hopkins, anglicaans predikant, weet na het opgooien van een munt dat hij zijn roeping moet zoeken in het verre, ruige Australië. Op de boot ontmoet hij Lucinda Lepastrier, de eigenaresse van een glasfabriek in Sydney die zijn passie voor kaartspellen en gokken blijkt te delen.

Wanneer Oscar hopeloos verliefd op haar wordt, ziet hij maar één manier om haar voor zich te winnen: hij besluit een glazen kerk te bouwen in de Australische binnenlanden - het wordt de grootste gok van zijn leven.
Oscar and Lucinda - 1997
Regisseur: Gillian Armstrong
Cast: Ralph Fiennes, Cate Blanchett, Tom Wilkinson, e.a.
Schrijver: Peter Carey
Oorspronkelijke titel: Oscar and Lucinda
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789057133039
Uitgever: Ooievaar
Parrot en Olivier in Amerika
Frankrijk, het begin van de negentiende eeuw. Olivier is een aristocraat en het getraumatiseerde kind van overlevenden van de Franse Revolutie. Parrot is een arbeiderszoon; hij had altijd kunstenaar willen worden, maar op middelbare leeftijd is hij werkzaam als bediende.

Wanneer de jonge Olivier op reis gaat naar de Nieuwe Wereld - zogenaamd voor een onderzoek, maar eigenlijk om te ontsnappen aan een nieuwe revolutie - wordt hij vergezeld door zijn beschermeling en bediende Parrot.

Wat volgt is een schitterend verhaal over de reizen van dit onwaarschijnlijke duo en hun avonturen in de liefde, de politiek, het Amerikaanse gevangenisleven en de wereld van kunst.

Parrot en Olivier in Amerika is een virtuoos epos waarin de Oude Wereld botst met de Nieuwe en vormt tegelijkertijd een uitzonderlijk scherp en teder portret van een bijna onmogelijke vriendschap tussen twee mensen.
Schrijver: Peter Carey
Oorspronkelijke titel: Parrot and Olivier in America
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789023459194
Ebook: 9789023468073
Uitgever: De Bezige Bij
Ver van huis
Het is 1954. Irene Bobs is een onafhankelijke vrouw zonder enige angst. Boven alles houdt ze van hard rijden. Haar man Titch is de beste autoverkoper van Zuidoost-Australië en samen besluiten ze mee te doen met de Redex Trial, een meedogenloze race rond het continent, over wegen die geen enkele auto kan overleven.

Samen met hun navigator Willie Bachhuber, een mislukte leraar met een obsessie voor landkaarten, beginnen ze aan een tocht die hen, zonder enige waarschuwing, ver weg voert van het witte Australië dat ze zo goed kennen.
Schrijver: Peter Carey
Oorspronkelijke titel: A long way from home
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789403103105
Ebook: 9789403113203
Uitgever: De Bezige Bij


Zijn verborgen bestaan
Zijn verborgen bestaan is het verhaal van Che, een vroegrijpe jongen die wordt opgevoed door zijn grootmoeder. Hij mag geen televisie kijken en ook geen kranten lezen. Zijn ouders waren in de jaren zestig radicale studenten en worden nog altijd gezocht door de politie. Wanneer Che eindelijk de ware identiteit van zijn ouders ontdekt, wil hij niets liever dan hen ontmoeten.

Zijn droom lijkt werkelijkheid te worden wanneer hij ontvoerd wordt door een vrouw die volgens hem zijn moeder is. Samen slaan ze op de vlucht: een wonderlijke, adembenemende reis die hen van schimmige New Yorkse motels naar het platteland van Australië voert.

Onderweg moet Che antwoord zien te vinden op de vragen die de rest van zijn leven zullen bepalen: wie is zijn echte vader? Wie is zijn moeder? En wie is hijzelf?
Schrijver: Peter Carey
Oorspronkelijke titel: His illegal self
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789023428909
Uitgever: De Bezige Bij

JeugdboekenDe grote graaibaai
De ouders van Sam waren nooit op het idee gekomen dat hun zoon nadacht over geld. Wel zeiden ze dingen als: 'Als je wist hoe duur dat was, zou je zoiets niet doen.' Maar Sam wist precies wat alles kostte en hoeveel geld zijn rondtrekkende ouders nog hadden, toen ze het hotel binnenstapten. En dat was niet veel. Stel je voor dat meneer DeVere het schilderij van zijn moeder niet zou kopen! Daarvoor waren ze hier...

Sam piekerde erover wat er zou gebeuren als zijn vader de hotelrekening niet kon betalen. Maar de nachtmerrie waarin hij terechtkwam toen hij werd gekidnapt door Muriel en George, en mee moest doen aan de competitie voor het Volmaakte Kind, had hij nooit kunnen verzinnen! Hoewel hij daar wel geld mee kon verdienen...
Schrijver: Peter Carey
Oorspronkelijke titel: The big bazoohley
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789025832186
Uitgever: Leopold

Non-Fictie30 dagen in Sydney
Na een afwezigheid van zeventien jaar keert Peter Carey terug naar een van de meest bijzondere steden van Australië: Sydney, de stad waar op dat moment de Olympische Spelen worden gehouden.

Als een mozaïek van meningen, uitspraken van passanten en schrijvers stelt Carey zijn eigen versie van deze metropool samen. Hij laat de lezer kennismaken met de stad van de imponerende Harbour Bridge en het wereldberoemde Opera House.

Hij verweeft de geschiedenis van de stad met zijn persoonlijke herinneringen en loopt gedurende zijn verblijf als toerist en als verloren zoon door de stad van zijn jeugd, die hij liefdevol, maar ook met distantie blootlegt.
Schrijver: Peter Carey
Oorspronkelijke titel: 30 days in Sydney
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789045005720
Uitgever: Atlas Contact