Boekenplank:
Kies

Boeken van Pat Barker

Overzicht
 • Blaas je huis op - Blow your house down
 • De man die er niet was - The man who wasn't there
 • Dochter van de eeuw - The century's daughter
 • Een andere wereld - Another world
 • Modelklas - Life class
 • Over de grens - Border crossing
 • Tegenbeeld - Double vision
 • Union street - Union street
Weg der geesten trilogie
 1. Niemandsland - Regeneration
 2. Het oog in de deur - The eye in the door
 3. Weg der geesten - The ghost road

Gedetaileerd overzicht

Overzicht

Blaas je huis op
In een Noord-Engelse stad heeft een seriemoordenaar het vooral op prostituées gemunt. De politie staat machteloos. Elke avond kan er weer een slachtoffer vallen. Toch gaan Brenda, Audrey en de anderen weer de baan op. Op straathoeken, onder viaducten en in achterafsteegjes leveren zij, ieder voor zich en elk op haar eigen manier, een heroïsche strijd tegen de angst. Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Nergens ben je veilig.
Schrijver: Pat Barker
Oorspronkelijke titel: Blow your house down
Eerste uitgave: 1984
ISBN: 90-5226-354-X
Uitgever: De Geus
De man die er niet was
Colin weet niet beter of zijn vader is in de Tweede Wereldoorlog neergeschoten tijdens een bombardementsvlucht. Toch is hij met die uitleg van zijn moeder niet tevreden en wil hij per se ontdekken wie zijn vader werkelijk was.
Schrijver: Pat Barker
Oorspronkelijke titel: The man who wasn't there
Eerste uitgave: 1989
ISBN: 90-5226-633-6
Uitgever: De Geus
Dochter van de eeuw
De 84-jarige Liza Jarrett woont nog als enige in een verarmde afbraakbuurt. Duurthuiswerker Stepehn moet haar zover zien te krijgen dat ze naar een bejaardenhuis vertrekt. Beetje bij beetje vertelt Liza hem haar levensverhaal, en Stephen - gedesillusioneerd in zijn idealen - krijgt een diep respect voor deze vrouw, wier veerkracht hem helpt in een moeilijke periode van zijn leven.
Schrijver: Pat Barker
Oorspronkelijke titel: The century's daughter
Eerste uitgave: 1986
ISBN: 90-417-0476-0
Uitgever: Maarten Muntinga
Een andere wereld
In een troosteloze wijk van de Noord-Engelse stad Newcastle woont het gezin van Nick en Fran. Problemen met de kinderen verhogen de onderlinge spanningen. Als Fran en de kinderen na de verhuizing de woonkamer opnieuw willen behangen, doen ze een griezelige ontdekking, die een waarschuwing lijkt voor wat hen te wachten staat. Tussen de beslommeringen door bezoekt Nick zijn doodzieke, hoogbejaarde grootvader Geordie, die opnieuw beleeft hoe zijn broer Harry als zestienjarige sneuvelde in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog.
Schrijver: Pat Barker
Oorspronkelijke titel: Another world
Eerste uitgave: 1998
ISBN: 90-5226-667-0
Uitgever: De Geus
Modelklas
In het voorjaar van 1914 komt een groep studenten aan de Slade School of Art samen voor een modelklas tekenen. Paul Tarrant wordt al snel afgeleid door de intrigerende studente Elinor Brooke. Hij is echter niet de enige die zich tot haar aangetrokken voelt en Elinor wordt het charismatisch centrum van een liefdesdriehoek. De oorlog is aanvankelijk niet meer dan een ver rumoer op Het Continent, maar het gedruis komt dichterbij en betrekt ook de kunststudenten. Paul meldt zich als vrijwilliger voor het Belgische Rode Kruis, een wereld die ver verwijderd is van zijn dagen op de academie. Hij gaat zichzelf en de groep kunstenaars, waartoe ook zijn geliefde behoort, zien als verwende, zelfingenomen kinderen. Modelklas toont de kloof tussen degenen die de hel van de oorlog kennen en zij die veilig buiten schot zijn gebleven.
Schrijver: Pat Barker
Oorspronkelijke titel: Life class
Eerste uitgave: 2007
ISBN: 978-90-445-1117-8
Uitgever: De Geus
Over de grens
Kinderpsycholoog Tom Seymour redt tijdens een wandeling met zijn vrouw Lauren het leven van een jongeman die zichzelf klaarblijkelijk wil verdrinken in een getijrivier. Luttele uren later realiseert Seymour zich dat hij de drenkeling kent. Het is de nu 23-jarige Danny Miller, die op tienjarige leeftijd werd veroordeeld voor de moord op een oude vrouw. Als getuige-deskundige heeft Seymour destijds een belastende verklaring tegen hem afgelegd. Nu moet hij de gevolgen van zijn verklaring onder ogen zien.
Schrijver: Pat Barker
Oorspronkelijke titel: Border crossing
Eerste uitgave: 2001
ISBN: 90-445-0015-5
Uitgever: De Geus
Tegenbeeld
Slapeloosheid, vermoeidheid, terugkerende nachtmerries; Stephen Sharkey lijdt aan de gevolgen van zijn carrière als oorlogsverslaggever. Bij zijn laatste opdracht in Afghanistan wordt Ben Frobisher, oorlogsfotograaf en vriend, tijdens een reportage vermoord. Stephen laat zijn roeping voor wat die is en verhuist naar het Noord-Engelse platteland, waar hij werkt aan een boek over de beeldvorming rondom oorlogen. Daar ontmoet hij Bens weduwe Kate en de jonge Justine. Ver verwijderd van de grote oorlogen hoopt Stephen eindelijk rust te vinden, maar zelfs het platteland biedt geen bescherming tegen geweld.
Schrijver: Pat Barker
Oorspronkelijke titel: Double vision
Eerste uitgave: 2003
ISBN: 90-445-0468-1
Uitgever: De Geus
Union street
Pat Barker portretteert in dit boek zeven meisjes en vrouwen die in een afbraakbuurt van een Noord-Engelse industriestad wonen. De tijd van handeling is 1973, het jaar waarin een strenge winter de Britse eilanden teisterde en bovendien de steenkoolvoorziening door een mijnwerkersstaking in gevaar dreigde te komen. Het leven is bikkelhard in Union Street. Dat geldt zowel voor de elfjarige Kelly, die het slachtoffer wordt van een verkrachting, als voor de gelukkig getrouwde Muriel, die haar geliefde echtgenoot aan een longziekte ziet sterven, of voor Iris, die gedwongen is haar jongste dochter een clandestiene abortus te laten ondergaan.
Stanley & Iris - 1990
Regisseur: Martin Ritt
Cast: Jane Fonda, Robert De Niro, Martha Plimpton, e.a.
Schrijver: Pat Barker
Oorspronkelijke titel: Union street
Eerste uitgave: 1982
ISBN: 90-5226-013-3
Uitgever: De Geus

Weg der geesten trilogie

Niemandsland
Het is 1917. In een openbare verklaring neemt Siegfried Sassoon, dichter en officier in het Britse leger, stelling tegen de zinloosheid van de oorlog. Zijn provocerende aanklacht, gericht tot de politici die verantwoordelijk zijn voor de slachtingen aan het front, brengt hem echter niet voor de krijgsraad. Sassoon wordt opgenomen in het militaire hospitaal Craiglockhart, waar het tot een treffen komt tussen hem en Dr. Rivers.
Regeneration - 1997
Regisseur: Gillies MacKinnon
Cast: Jonathan Pryce, James Wilby, Dougray Scott, e.a.
Schrijver: Pat Barker
Oorspronkelijke titel: Regeneration
Eerste uitgave: 1991
ISBN: 978-90-445-0968-7
Uitgever: De Geus
Het oog in de deur
In Het oog in de deur wordt luitenant Billy Prior gekweld door de vraag aan welke zijdes van verschillende medailles hij dient te leven: lafaard of held, gek of gezond, homoseksueel of heteroseksueel. De roman vertelt het moreel complexe verhaal over de gruwelijke gevolgen van de Eerste Wereldoorlog voor de menselijke geest en de Britse maatschappij in zijn geheel.
Schrijver: Pat Barker
Oorspronkelijke titel: The eye in the door
Eerste uitgave: 1993
ISBN: 978-90-445-1016-4
Uitgever: De Geus
Weg der geesten
De loopgraven van de Eerste Wereldoorlog leiden de lezer van het slagveld naar een psychiatrische inrichting, waar twee slachtoffers van een 'Shell-shock', Siegfried Sassoon en Wilfred Owen, in behandeling zijn bij Dr. Rivers. Ook officier Billy Prior is patiënt geweest van Dr. Rivers en hij zoekt weer hulp bij de dokter als hij last krijgt van geheugenverlies.
Schrijver: Pat Barker
Oorspronkelijke titel: The ghost road
Eerste uitgave: 1995
ISBN: 90-5226-342-6
Uitgever: De Geus