Boekenplank:
Kies

Boeken van Pat Barker

Pat Barker is historicus en schrijfster. Barker won met haar boeken vele prijzen, waaronder de prestigieuze Booker Prize.

Meer over Pat Barker

Genre: Roman

Geboren: 1943

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

 • Blaas je huis op - Blow your house down
 • De man die er niet was - The man who wasn't there
 • Dochter van de eeuw - The century's daughter
 • Een andere wereld - Another world
 • Modelklas - Life class
 • Over de grens - Border crossing
 • Tegenbeeld - Double vision
 • Union street - Union street

Troje / Troy

 1. De stilte van de vrouwen - The silence of the girls
 2. De vrouwen van Troje - The women of Troy

Weg der geesten Trilogie / Regeneration Trilogy

 1. Niemandsland - Regeneration
 2. Het oog in de deur - The eye in the door
 3. Weg der geesten - The ghost road

Dubbel uitgegeven titels

 • Nergens ben je veilig - zie Blaas je huis op
Weg der geesten Trilogie / Regeneration Trilogy
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtBlaas je huis op
In een Noord-Engelse stad heeft een seriemoordenaar het vooral op prostituees gemunt. De politie staat machteloos. Elke avond kan er weer een slachtoffer vallen.

Toch gaan Brenda, Audrey en de anderen weer de baan op. Op straathoeken, onder viaducten en in achterafsteegjes leveren zij, ieder voor zich en elk op haar eigen manier, een heroïsche strijd tegen de angst.
Schrijver: Pat Barker
Oorspronkelijke titel: Blow your house down
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789052263540
Uitgever: De Geus
De man die er niet was
Een jongen op zoek naar zijn vader...

De twaalfjarige Colin, een intelligente scholier uit een armoedig milieu, raakt verstrikt in het raadsel van zijn afkomst. Is zijn vader, die hij nooit heeft gekend, werkelijk gesneuveld in de Tweede Wereldoorlog? Wat betekenen Colins angstaanjagende fantasieën?
Schrijver: Pat Barker
Oorspronkelijke titel: The man who wasn't there
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789052260617
Uitgever: De Geus
Dochter van de eeuw
De hoogbejaarde Liza Jarrett is geboren op de eerste dag van de twintigste eeuw. Zij woont in een slooppand in een afbraakbuurt in een Noord-Engelse stad, maar weigert haar huis te verlaten. De jonge Stephen probeert haar over te halen.

Door de verhalen over haar verleden krijgt hij steeds meer begrip voor Liza en haar weigering. De geschiedenis van haar leven, die veel raakvlakken heeft met de geschiedenis van de twintigste eeuw, maakt in Stephen meer los dan hij ooit had kunnen vermoeden.
Schrijver: Pat Barker
Oorspronkelijke titel: The century's daughter
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9789041704764
Uitgever: Maarten Muntinga
Een andere wereld
In een troosteloze wijk van de Noord-Engelse stad Newcastle woont het gezin van Nick en Fran. Problemen met de kinderen verhogen de onderlinge spanningen. Als Fran en de kinderen na de verhuizing de woonkamer opnieuw willen behangen, doen ze een griezelige ontdekking, die een waarschuwing lijkt voor wat hen te wachten staat.

Tussen de beslommeringen door bezoekt Nick zijn doodzieke, hoogbejaarde grootvader Geordie, die opnieuw beleeft hoe zijn broer Harry als zestienjarige sneuvelde in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog.
Schrijver: Pat Barker
Oorspronkelijke titel: Another world
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789052266671
Uitgever: De Geus
Modelklas
In het voorjaar van 1914 komt een groep studenten aan de Slade School of Art samen voor een modelklas tekenen. Paul Tarrant wordt al snel afgeleid door de intrigerende studente Elinor Brooke. Hij is echter niet de enige die zich tot haar aangetrokken voelt en Elinor wordt het charismatisch centrum van een liefdesdriehoek.

De oorlog is aanvankelijk niet meer dan een ver rumoer op Het Continent, maar het gedruis komt dichterbij en betrekt ook de kunststudenten. Paul meldt zich als vrijwilliger voor het Belgische Rode Kruis, een wereld die ver verwijderd is van zijn dagen op de academie. Hij gaat zichzelf en de groep kunstenaars, waartoe ook zijn geliefde behoort, zien als verwende, zelfingenomen kinderen.

Modelklas toont de kloof tussen degenen die de hel van de oorlog kennen en zij die veilig buiten schot zijn gebleven.
Schrijver: Pat Barker
Oorspronkelijke titel: Life class
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789044511178
Uitgever: De Geus


Over de grens
Kinderpsycholoog Tom Seymour redt tijdens een wandeling met zijn vrouw Lauren het leven van een jongeman die zichzelf klaarblijkelijk wil verdrinken in een getijrivier. Luttele uren later realiseert Seymour zich dat hij de drenkeling kent.

Het is de nu 23-jarige Danny Miller, die op tienjarige leeftijd werd veroordeeld voor de moord op een oude vrouw. Als getuige-deskundige heeft Seymour destijds een belastende verklaring tegen hem afgelegd. Nu moet hij de gevolgen van zijn verklaring onder ogen zien.
Schrijver: Pat Barker
Oorspronkelijke titel: Border crossing
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789044500158
Uitgever: De Geus
Tegenbeeld
Slapeloosheid, vermoeidheid, terugkerende nachtmerries; Stephen Sharkey lijdt aan de gevolgen van zijn carrière als oorlogsverslaggever. Bij zijn laatste opdracht in Afghanistan wordt Ben Frobisher, oorlogsfotograaf en vriend, tijdens een reportage vermoord.

Stephen laat zijn roeping voor wat die is en verhuist naar het Noord-Engelse platteland, waar hij werkt aan een boek over de beeldvorming rondom oorlogen. Daar ontmoet hij Bens weduwe Kate en de jonge Justine. Ver verwijderd van de grote oorlogen hoopt Stephen eindelijk rust te vinden, maar zelfs het platteland biedt geen bescherming tegen geweld.
Schrijver: Pat Barker
Oorspronkelijke titel: Double vision
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789044504682
Uitgever: De Geus
Union street
Pat Barker portretteert in dit boek zeven meisjes en vrouwen die in een afbraakbuurt van een Noord-Engelse industriestad wonen. De tijd van handeling is 1973, het jaar waarin een strenge winter de Britse eilanden teisterde en bovendien de steenkoolvoorziening door een mijnwerkersstaking in gevaar dreigde te komen.

Het leven is bikkelhard in Union Street. Dat geldt zowel voor de elfjarige Kelly, die het slachtoffer wordt van een verkrachting, als voor de gelukkig getrouwde Muriel, die haar geliefde echtgenoot aan een longziekte ziet sterven, of voor Iris, die gedwongen is haar jongste dochter een clandestiene abortus te laten ondergaan.
Stanley & Iris - 1990
Regisseur: Martin Ritt
Cast: Jane Fonda, Robert De Niro, Martha Plimpton, e.a.
Schrijver: Pat Barker
Oorspronkelijke titel: Union street
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789052260136
Uitgever: De Geus

Troje / TroyDe stilte van de vrouwen

De Trojaanse Oorlog draaide om één vrouw, die zelf nooit aan het woord was - tot nu...

Wanneer haar stad in handen valt van de Grieken, is Briseïs’ leven geruïneerd. Haar man en broers worden vermoord en zijzelf verandert van koningin in gevangene, de oorlogstrofee van de goddelijke strijder Achilles.

Tijdens de lange, bittere oorlog werden ontelbaar veel vrouwen uit hun huis geroofd en aan de strijders toebedeeld. De Trojaanse Oorlog staat bekend als een mannenepos, maar hoe verging het de vrouwen, door de geschiedenis de mond gesnoerd?

De stilte van de vrouwen is een historische roman geïnspireerd op de Griekse mythologie, over het leven van een vrouw te midden van de chaos van een van de beroemdste oorlogen van de geschiedenis, waarin zij vecht voor haar vrijheid.

Schrijver: Pat Barker
Oorspronkelijke titel: The silence of the girls
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789026347023
Ebook: 9789026347030
Uitgever: Ambo | Anthos
De vrouwen van Troje

Troje is gevallen. De Grieken hebben de bittere strijd gewonnen en willen als overwinnaars snel huiswaarts keren, beladen met hun oorlogsbuit: goud, wapens en vrouwen. Het enige wat ze nu nog nodig hebben is een gunstige wind zodat ze de zeilen kunnen hijsen. Maar de wind blijft uit. De goden zijn ontstemd en ontzeggen de Grieken hun wens. Terwijl ze rusteloos wachten aan de rand van de stad die ze vernietigden, begint de hiërarchie die hen in de strijd bijeenhield te wankelen: oude vetes steken de kop op en er ontstaan nieuwe irritaties.

Briseïs, de door Achilles ontvoerde oorlogsbruid, verblijft nog steeds in het Griekse kamp, onopgemerkt door haar ruziënde ontvoerders. Ze zoekt bondgenoten - de jonge, naïeve Amina, de tegendraadse Hecuba en Calchus, de in ongenade geraakte priester - en ze ontwikkelen een plan om wraak te nemen. Maar hoewel Briseïs de Trojaanse oorlog overleefd heeft, zou vredestijd weleens veel gevaarlijker kunnen blijken.

Schrijver: Pat Barker
Oorspronkelijke titel: The women of Troy
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789026356667
Ebook: 9789026356674
Uitgever: Ambo | Anthos

Weg der geesten Trilogie / Regeneration TrilogyNiemandsland
Het is 1917. In een openbare verklaring neemt Siegfried Sassoon, dichter en officier in het Britse leger, stelling tegen de zinloosheid van de oorlog. Zijn provocerende aanklacht, gericht tot de politici die verantwoordelijk zijn voor de slachtingen aan het front, brengt hem echter niet voor de krijgsraad. Sassoon wordt opgenomen in het militaire hospitaal Craiglockhart, waar het tot een treffen komt tussen hem en Dr. Rivers.
Regeneration - 1997
Regisseur: Gillies MacKinnon
Cast: Jonathan Pryce, James Wilby, Dougray Scott, e.a.
Schrijver: Pat Barker
Oorspronkelijke titel: Regeneration
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789044509687
Ebook: 9789044531480
Uitgever: De Geus
Het oog in de deur
In Het oog in de deur wordt luitenant Billy Prior gekweld door de vraag aan welke zijdes van verschillende medailles hij dient te leven: lafaard of held, gek of gezond, homoseksueel of heteroseksueel.

De roman vertelt het moreel complexe verhaal over de gruwelijke gevolgen van de Eerste Wereldoorlog voor de menselijke geest en de Britse maatschappij in zijn geheel.
Schrijver: Pat Barker
Oorspronkelijke titel: The eye in the door
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789044510164
Ebook: 9789044531497
Uitgever: De Geus
Weg der geesten
De loopgraven van de Eerste Wereldoorlog leiden de lezer van het slagveld naar een psychiatrische inrichting, waar twee slachtoffers van een 'Shell-shock', Siegfried Sassoon en Wilfred Owen, in behandeling zijn bij Dr. Rivers.

Ook officier Billy Prior is patiënt geweest van Dr. Rivers en hij zoekt weer hulp bij de dokter als hij last krijgt van geheugenverlies.
Schrijver: Pat Barker
Oorspronkelijke titel: The ghost road
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789044511307
Ebook: 9789044532166
Uitgever: De Geus

Dubbel uitgegeven titelsNergens ben je veilig

Zie voor de beschrijving van dit boek: Blaas je huis op.

Schrijver: Pat Barker
Oorspronkelijke titel: zie Blaas je huis op
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789070610333
Uitgever: De Geus