Boekenplank:
Kies
  • Home
  • F
  • Richard Flanagan

Boeken van Richard Flanagan

Meer over Richard Flanagan

Genre: Roman

Website: Richard Flanagan


Overzicht

  • De onbekende terrorist - The unknown terrorist
  • De smalle weg naar het verre noorden - The narrow road to the deep north
  • Dood van een riviergids - Death of a river guide
  • Het boek van Gould - Gould's book of fish
  • Het geluid van een klappende hand - The sound of one hand clapping
  • Verlangen - Wanting

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe onbekende terrorist
De onbekende terrorist opent met de nacht van Mardi Gras in 2007, nadat er drie bommen zijn gevonden in een stadion. Als Gina, een Australische paaldanseres, 's nachts door de mensenmassa loopt ontmoet ze een knappe, jonge, donkere man. Ze gaan naar zijn huis, gebruiken coke, en bedrijven de liefde. Als Gina 's ochtends wakker wordt is hij verdwenen. Ze besluit een kop koffie te drinken in het café tegenover zijn appartement en ziet hoe plotseling de politie, zwaarbewapend, het appartementencomplex omsingelt. Als ze later op de dag aan het winkelen is, ziet ze op een groot videoscherm het nieuwsbericht dat een vermoedelijke terrorist de politie te snel af is geweest. 's Avonds toont het journaal beelden waarin de terroristen te zien zijn die het gebouw binnenkomen. In een van deze mensen herkent ze zichzelf. De situatie verergert in snel tempo. Een verdachte wordt dood aangetroffen. Politici en de media hebben het op Gina gemunt. Ze wordt nu gebrandmerkt als De Onbekende Terrorist: een mogelijke, voortvluchtige massamoordenaar...
Schrijver: Richard Flanagan
Oorspronkelijke titel: The unknown terrorist
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 978-90-414-1130-3
Uitgever: Ambo | Anthos
De smalle weg naar het verre noorden
Augustus, 1943. In een uitzichtloos Japans krijgsgevangenenkamp aan de Birma-Siam Dodenspoorlijn wordt de Australische legerarts Dorrigo Evans achtervolgd door een vroegere liefdesaffaire met Amy, de jonge vrouw van zijn oom. Terwijl hij knokt om zijn manschappen van uithongering, cholera en andere wreedheden te redden, krijgt hij een brief die zijn leven voor altijd zal veranderen. De smalle weg naar het verre noorden is een gruwelijk mooi coming-of-ageverhaal, niet alleen over de onmenselijkheden en de verschrikkingen van de oorlog, maar ook over de liefde in al haar vormen. Het is het relaas van een oorlogsheld die hunkert naar passie en erkenning, alleen maar om erachter te komen wat hij verloren heeft.
Schrijver: Richard Flanagan
Oorspronkelijke titel: The narrow road to the deep north
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789085426707
Uitgever: De Bezige Bij
Dood van een riviergids
Aljaz Cosini begeleidt een groep toeristen bij een wildwatertocht over de woeste Tasmaanse Franklinrivier, als zijn grootste angst waarheid wordt - er valt een toerist overboord. Aljaz komt tot een onkarakteristieke heroïsche daad, die hij moet bekopen met zijn leven. Terwijl hij verdrinkt heeft hij talloze visioenen: hij ziet steden oprijzen uit het dichte regenwoud; hartje winter een boom tot bloei komen boven het graf van zijn vader; Couta Ho, de prachtige, spirituele vrouw van wie hij hield; figuren uit zijn leven die hem eraan herinneren wie hij is geweest. Aljaz reist langs een hem onbekende rivier, die heerst over leven en dood, en die hem naar een wereld leidt waar dromen sterker zijn dan het bewustzijn en waar de wortels van zijn familie vertakt zijn met de verhalen van alle families, verhalen die hem met het land verbinden en die de geschiedenis en de ziel van zijn land blootleggen.
Schrijver: Richard Flanagan
Oorspronkelijke titel: Death of a river guide
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 90-414-0828-2
Uitgever: Ambo | Anthos
Het boek van Gould
Het boek van Gould speelt zich af in een 19de eeuwse strafkolonie in Australië, een krankzinnige wereld vol moordenaars en kolonisten, magische gebeurtenissen en verboden liefdes. William Buelow Gould was een vervalser en een dief, veroordeeld tot levenslange gevangschap in een ijzingwekkende strafkolonie in Van Diemensland (het tegenwoordige Tasmanië). Gould schrijft zijn memoires zittend in een cel die dagelijks met het getij onder water loopt. Een gevangenisarts zet Gould aan om zijn talent te gebruiken voor het schilderen van de lokale exotische vissen. Gould boek vol tekeningen en notities gaat verloren en duikt uiteindelijk in onze tijd weer op - een boek dat meeslepend verhaalt over zijn land, zijn tijd, zijn liefde en zijn haast onwaarschijnlijke leven.
Schrijver: Richard Flanagan
Oorspronkelijke titel: Gould's book of fish
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 978-90-414-1126-6
Uitgever: Ambo | Anthos
Het geluid van een klappende hand
In de winter van 1954 woont de drie jaar oude Sonja Buloh met haar ouders, Sloveense immigranten, in een troosteloos arbeiderskamp in de afgelegen bergen van Tasmanië. Haar vader is met andere Europese vluchtelingen door de Australische overheid ingehuurd om een stuwdam te bouwen, werk voor tweederangs burgers. Op een avond loopt haar moeder de sneeuwstorm in om nooit meer terug te keren. Ze laat Sonja achter bij een vader die de spoken van de Tweede Wereldoorlog met drank probeert te verjagen. Zijn leven is niets zonder zijn geliefde, het leven is niets door de oorlog, en ook in zijn nieuwe land is hij niets, een alien; hoe kan hij ooit een goede artie, Sloveens voor vader, voor zijn dochter zijn? Vijfendertig jaar later keert Sonja terug naar Tasmanië om zich te verzoenen met haar verleden, haar verwrongen jeugd, en met haar vader. Het verhaal dat zich dan ontvouwt zal Sonja's voorzichtige, lege bestaan en het doodse leven van haar vader voor altijd veranderen. In een sobere, poëtische stijl vertelt Flanagan het verhaal over het harde leven van immigranten in een nieuw land; over de barbaarse oude wereld die ze achter zich proberen te laten; over mensen die schijnbaar alle hoop verloren hebben en verlossing zoeken door liefde. Flanagan belicht de levens van mensen die meestal verborgen bleven in de geschiedenis, maar op wie diezelfde geschiedenis een onuitwisbaar stempel heeft achtergelaten.
Schrijver: Richard Flanagan
Oorspronkelijke titel: The sound of one hand clapping
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-414-0509-7
Uitgever: Ambo | Anthos


Verlangen
Tasmanië, 1839. Mathinna, een jong Aboriginal-meisje, rent door het natte gras. Op een ruig eiland in een uithoek van de wereld zoekt ze hulp, want haar vader ligt op sterven. Engeland, twintig jaar later. De grote schrijver Charles Dickens is in Manchester een sensatie, maar desondanks wordt hij verscheurd door twijfel en verdriet. Hij weet dat hij zijn vrouw zal moeten verlaten om zijn nieuwe liefde een kans te geven. Deze twee gebeurtenissen komen samen door toedoen van Sir John Franklin, één van de meest gevierde ontdekkingsreizigers van zijn tijd, en diens vrouw Lady Jane. Bij wijze van experiment adopteren ze Mathinna om aan te tonen dat ook wilde mensen een vorm van beschaving bijgebracht kan worden. Het experiment mislukt: 'beschaving' blijkt maar een flinterdun laagje te zijn... Als Sir John van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen tijdens een ontdekkingsreis naar de Noordelijke IJszee, roept Lady Jane de hulp van Dickens in.
Schrijver: Richard Flanagan
Oorspronkelijke titel: Wanting
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-414-1470-0
Uitgever: Ambo | Anthos