Boekenplank:
Kies

Boeken van John Banville

John Banville is schrijver en journalist en heeft voor zijn werk vele prijzen ontvangen.

Meer over John Banville

Genre: Roman

Geboren: 1945

Ierland

Pseudoniem: Benjamin Black

Website: http://www.john-banville.com

Overzicht

 • De blauwe gitaar - The blue guitar
 • De onaanraakbare - The untouchable
 • De onsterfelijken - The infinities
 • De zee - The sea
 • Eclips - Eclipse
 • Het boek der getuigenis - The book of evidence
 • Mefisto - Mefisto
 • Mevrouw Osmond - Mrs Osmond
 • Omwentelingen - The Revolutions Trilogy
 • Schijngestalte - Shroud

Non-Fictie

 • Praag - Prague pictures
Non-Fictie

Gedetaileerd overzicht

Overzicht

De blauwe gitaar
Oliver Orme, befaamd kunstschilder, is gevlucht: weg van zijn minnares, zijn huis, zijn vrouw en zijn drang om te schilderen. Hij heeft zich teruggetrokken in zijn geboortehuis. Terwijl hij probeert een antwoord te vinden op de vraag waarom alles nu zo gelopen is, wordt hij bezocht door spoken uit het verleden.

Gravend in familieherinneringen en terugdenkend aan de manieren waarop hij greep op de wereld heeft geprobeerd te krijgen, legt Olly de kern bloot van een man die er in zekere zin altijd op heeft gewacht gered te worden van zichzelf.
Schrijver: John Banville
Oorspronkelijke titel: The blue guitar
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789021400365
Uitgever: Querido
De onaanraakbare
Banville is de ongekroonde koning van de huidige Ierse literatuur. Met een tiental romans heeft hij de reputatie opgebouwd van een virtuoos stilist met een brede culturele achtergrond en een subtiel gevoel voor humor. Banvilles hoofdpersonen zijn meestal solitaire mannen of jongens, die groteske situaties beleven, waarop ze nuchter of droogkomisch reageren.

In De onaanraakbare wordt de hoofdrol gespeeld door de kunsthistoricus annex spion Victor Maskell, die zijn levensverhaal vertelt aan een studente die een boek over hem wil schrijven. Als kunsthistoricus heeft hij het allerhoogste bereikt, hij werd directeur van een prestigieus kunstinstituut, schreef een aantal boeken en is kind aan huis bij de Britse koninklijke familie, voor wie hij de kunstverzameling reorganiseert.

De onaanraakbare berust op historische gegevens.
Schrijver: John Banville
Oorspronkelijke titel: The untouchable
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-254-2225-X
Uitgever: Atlas Contact
De onsterfelijken
Op een warme dag midden in de zomer komt het gezin Godley bijeen in hun huis in Arden, waar vader Adam boven op sterven ligt. Spanningen genoeg: het huwelijk van Adam jr. staat op springen, dochter Petra, kwetsbaar en getroebleerd, vindt alleen verlichting in haar eigen pijn, en de relatie tussen hun ouders is nog even slecht als vroeger.

Ondertussen kijken de goden toe terwijl ze zich ongemerkt door dit huishouden verplaatsen. Niet in staat weerstand te bieden aan hun verlangen zich te mengen in de levens van deze sterfelijken spioneren ze, treiteren en verleiden ze, terwijl ze met een mengeling van verbijstering en jaloezie de capriolen van hun speeltjes gadeslaan.

Met humor en een diep en verfrissend inzicht beschrijft Banville in De onsterfelijken met pijnlijke intensiteit de magie van een midzomerdag in Arden.
Schrijver: John Banville
Oorspronkelijke titel: The infinities
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-290-8625-7
Uitgever: Meulenhoff
De zee
Kunsthistoricus Max Morden keert terug naar het dorp aan zee waar hij als kind een vakantie doorbracht. De oude man probeert het verlies van zijn vrouw te verwerken en tegelijk een trauma uit zijn jeugd onder ogen te zien.

Tijdens die zomervakantie lang geleden maakte Max kennis met de familie Grace. Ze leken wel uit een andere wereld te komen. Meneer en mevrouw Grace, met hun wereldwijze zelfverzekerdheid en directheid, waren anders dan alle volwassenen die Max kende. Maar het meest fascinerend waren zijn leeftijdgenoten, de tweeling van Grace: de stille, introverte Myles en de vurige, verleidelijke, brutale Chloe. Max leerde ze erg goed kennen, intiem zelfs, en wat volgde zou de rest van zijn leven bepalen.
The Sea - 2013
Regisseur: Stephen Brown
Cast: Ciarán Hinds, Sinéad Cusack, Charlotte Rampling, e.a.
Schrijver: John Banville
Oorspronkelijke titel: The sea
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 90-450-1375-4
Uitgever: Atlas Contact
Eclips
Een succesvol toneelacteur knapt op het hoogtepunt van zijn carrière plotseling af. Hij voelt zich door de stilte bekropen, laat zijn vrouw in de steek en reist naar het huis van zijn jeugd. De sleutels liggen nog onder een steen naast de voordeur. Binnen bespeurt de hoofdpersoon niet alleen ruikbare en voelbare herinneringen, maar blijken ook nieuwe bewoners te huizen, sommige tastbaar, andere vluchtig.

Vanuit zijn confrontatie met het verleden probeert de hoofdpersoon erachter te komen wat er fout is gegaan in zijn leven. En wat heeft Cass ermee te maken, zijn contactgestoorde dochter die aan vallende ziekte lijdt?

Als hij uiteindelijk met zijn echtgenote naar Italië vertrekt, wordt duidelijk dat de tocht een pijnlijke queeste is geweest naar het broze geluk van een voltooid verleden.
Schrijver: John Banville
Oorspronkelijke titel: Eclipse
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-450-0461-5
Uitgever: Atlas Contact
Het boek der getuigenis
De gewezen natuurkundige Frederick Montgomery heeft het dienstmeisje Josie Bell vermoord bij een inbraakpoging. Achter de tralies, gelaten wachtend op zijn veroordeling, blikt hij in Het boek der getuigenis terug op zijn misdaad, en op alles wat daartoe heeft geleid.
Schrijver: John Banville
Oorspronkelijke titel: The book of evidence
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 90-290-2680-4
Uitgever: Meulenhoff
Mefisto
'Als er al een rode draad loopt door mijn boeken, dan is het de vraag of je moet leven of denken,' verklaarde Banville in een interview.

Denken doet de hoofdpersoon Gabriel Swan, overlevende van een tweeling, een eenvoudige Ierse jongen die over wiskundig genie beschikt. Hij maakt zich schuldig aan de fautistische pretentie dat het wereldgeheim in een glanzende wiskundige formule te vangen is, maar moet uiteindelijk bekennen dat zijn formule tegenover de werkelijkheid te kort schiet.

Mefisto kan gezien worden als een aanklacht tegen de magie van onze tijd, tegen het geloof in de computer, en wordt daarmee ook een pleidooi voor het leven. Maar Mefisto is zeker niet in de eerste plaats een ideeënroman, het is vooral een onverhuld fantastische roman, geplaatst in een omgeving waarin drugs een niet onbelangrijke rol spelen.

Gabriel Swan wordt op zijn danteske queeste vergezeld door zijn duivelse gids Felix en diens gezellen: het stille meisje Sophie en de wereldvreemde professor Kasperl. Wat hem overkomt is onzegbaar, beladen met symbolische bijbetekenissen en toespelingen, maar blijft op ieder moment herkenbaar als onvervalst fantastisch avontuur.
Schrijver: John Banville
Oorspronkelijke titel: Mefisto
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 90-290-2439-9
Uitgever: Meulenhoff
Mevrouw Osmond

Isabel Archer, gevangen in een verstikkend huwelijk, vlucht van Rome naar Londen, waar ze piekert over wat ze kortgeleden heeft ontdekt: haar echtgenoot heeft haar vele jaren misleid. Wat moet ze doen, welke afslag moet ze nemen in het emotionele labyrint waarin ze zo lang is verdwaald?

Wakker geschud door het verdriet en de wetenschap dat haar groot onrecht is aangedaan, besluit ze om, net als in haar jeugd, voor haar vrijheid en onafhankelijkheid te vechten. Spoedig zal Isabel naar Italië moeten terugkeren om daar de confrontatie met haar echtgenoot aan te gaan en zich te bevrijden van zijn machtige greep op haar. Zal ze hem te slim af kunnen zijn?

John Banville blaast de heldin uit Henry James' befaamde en verfilmde roman The Portrait of a Lady nieuw leven in: Mevrouw Osmond is een meesterlijke roman over verraad, bedrog en moraal, en biedt een opwindend en verrassend portret van een onvergetelijk personage.

Schrijver: John Banville
Oorspronkelijke titel: Mrs Osmond
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789021408705
Uitgever: Querido
Omwentelingen
Omwentelingen is het magnum opus van John Banville, waarin hij met een onnavolgbare vermenging van feiten en fictie een revolutionair wereldbeeld oproept aan de hand van de veelbewogen levens van drie grondleggers van onze moderne opvatting over het heelal.

Omwentelingen bevat de volgende boeken:
 1. Doctor Copernicus - Doctor Copernicus
 2. Kepler - Kepler
 3. Newtons brief - The Newton letter

In deze trilogie zijn drie van John Banvilles romans gebundeld. Doctor Copernicus vertelt over het leven van de beroemde astronoom, en over zijn baanbrekende ontdekking dat niet de aarde, maar de zon het middelpunt van ons heelal is. In Kepler lezen we hoeveel moeite de titelfiguur moet doen om in zijn roerige tijd zijn wetten over de bewegingen van de planeten te kunnen formuleren. De novelle Newtons brief tenslotte gaat over een historicus die Newtons depressie van 1693 onderzoekt, maar verwikkeld raakt in een liefdesgeschiedenis met twee zusters.
Schrijver: John Banville
Oorspronkelijke titel: The Revolutions Trilogy
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 90-450-0632-4
Uitgever: Atlas Contact
Schijngestalte
De oude, zieke man, sinds kort weduwnaar, staat internationaal bekend als driftige, vinnige literatuurwetenschapper en geleerd schrijver. Van hem wordt gezegd dat hij in België is geboren, telg uit een grootburgerlijke familie, en dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn bezette geboorteland ternauwernood kon ontvluchten.

Maar Vander is een voortreffelijke leugenaar, die zijn verleden - en ware identiteit - al decennialang heeft weten te verhullen, vaak ook voor zichzelf, totdat er plotseling een brief komt. Een mysterieuze dame dreigt hem te ontmaskeren. Hij reist naar Turijn om deze 'Mevrouw Nemesis' te ontmoeten, in de veronderstelling dat ze voor zijn grofheid en gewelddadige optreden zal zwichten.

Maar hij vergist zich: de geniale, maar krankzinnige vrouw verleidt hem tot een speurtocht door zijn verleden, langs de waarheden die hij heeft weten te verbergen, en langs geheimen die zelfs Vander nooit had kunnen vermoeden.
Schrijver: John Banville
Oorspronkelijke titel: Shroud
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-450-0622-7
Uitgever: Atlas Contact

Non-Fictie

Praag
John Banville bezocht Praag voor het eerst tijdens de Koude Oorlog en liet zich er verleiden tot het smokkelen van kunst. Sindsdien keerde hij er regelmatig terug, hij ontmoette er uiteenlopende inwoners en sloot er vriendschappen voor het leven.

Banville schildert een prachtig portret van de stad aan de Moldau die door de eeuwen heen vele oorlogen, revoluties en de sovjetonderdrukking doorstond. Zelfs de stroom toeristen die de stad na de Fluwelen Revolutie van 1989 bezoekt, heeft de schoonheid en atmosfeer niet aangetast.

Praag is een liefdesverklaring aan een stad die nog moet wennen aan haar pasverworven vrijheden maar tegelijkertijd nog steeds de oude, magische uitstraling bezit die de stad zo aantrekkelijk maakt.
Schrijver: John Banville
Oorspronkelijke titel: Prague pictures
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 978-90-450-1285-8
Uitgever: Atlas Contact