Boekenplank:
Kies

Boeken van Donna Leon

Donna Leon is schrijfster van sfeervolle crime. Vanaf 1981 woonde ze in Venetië, de stad waaraan ze al in haar jeugd haar hart verloor. Sinds 2015 woont Leon in Zwitserland en in 2020 heeft ze de Zwitserse nationaliteit aangenomen. Met haar sociaal bewuste misdaadromans over commissaris Brunetti heeft ze miljoenen lezers voor zich gewonnen. Het Duitse ARD heeft een tv-serie gebaseerd op de reeks literaire thrillers van Donna Leon.

Meer over Donna Leon

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1942

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Donna Leon


Overzicht

 • Hemelse juwelen - The jewels of paradise

Guido Brunetti

 1. Dood van een maestro - Death at La Fenice
 2. Dood in den vreemde - Death in a strange country
 3. De dood draagt rode schoenen - Dressed for death
 4. Salto mortale - Death and judgement
 5. Acqua alta - Acqua alta
 6. Een stille dood - Quietly in their sleep
 7. Nobiltà - A noble radiance
 8. Fatalità - Fatal remedies
 9. Vriendendienst - Friends in high places
 10. Onrustig tij - A sea of troubles
 11. Bedrieglijke zaken - Wilful behaviour
 12. De stille elite - Uniform justice
 13. Verborgen bewijs - Doctored evidence
 14. Vertrouwelijke zaken - Blood from a stone
 15. Duister glas - Through a glass, darkly
 16. Kinderspel - Suffer the little children
 17. Droommeisje - The girl of his dreams
 18. Gezichtsverlies - About face
 19. Een kwestie van vertrouwen - A question of belief
 20. Dodelijke conclusies - Drawing conclusions
 21. Beestachtige zaken - Beastly things
 22. Het onbekende kind - The golden egg
 23. Tussen de regels - By its cover
 24. Ik aanbid je - Falling in love
 25. Eeuwige jeugd - The waters of eternal youth
 26. Wat niet verdwijnt - Earthly remains
 27. Vergiffenis - The temptation of forgiveness
 28. De troonopvolger - Unto us a son is given
 29. Duister water - Trace elements
 30. Vluchtig verlangen - Transient desires
 31. Liefdadigheid - Give unto others
 32. Begraven verleden - So shall you reap

Non-Fictie

 • Mijn Venetië - Mein Venedig
Non-Fictie

gedetailleerd overzicht

OverzichtHemelse juwelen

Caterina Pellegrini houdt evenveel van muziek als van haar geboortestad Venetië. Wanneer ze als muziekwetenschapper de kans krijgt om de nalatenschap van een onbekende componist te onderzoeken, hoeft ze niet lang na te denken.

De erfenis blijkt te bestaan uit twee antieke kisten met brieven en andere papieren. Caterina hoopt op een muzikale ontdekking die haar doorbraak zou kunnen betekenen, maar haar opdrachtgever lijkt slechts uit op financieel gewin.

Uit de brieven komt stukje bij beetje het intrigerende leven van Agostino Steffani naar voren. Hoe dieper Caterina graaft, hoe dringender haar vragen worden. Wat had de man te maken met de grootste moordzaak van zijn tijd? En wat is de rol van Moretti, de advocaat door wie Caterina voor deze opdracht is ingehuurd?

Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: The jewels of paradise
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789023478638
Ebook: 9789023478737
Uitgever: Cargo

Guido BrunettiDood van een maestro
In het prachtige en betoverende Venetië lijkt de misdaad nauwelijks een rol te spelen. Totdat tijdens de pauze van een opera in het gerenommeerde theater La Fenice de wereldberoemde maestro Helmut Wellauer dood wordt aangetroffen. Hij is vergiftigd.

Zijn dood veroorzaakt een schokgolf in de anders zo onbewogen kanalen van de stad. De ongenaakbare en eigenzinnige maestro had weliswaar vijanden, maar toch is het voor commissaris Guido Brunetti bijzonder moeilijk de dader aan te wijzen.

Tussen gondole en kathedralen, palazi en canali vindt Brunetti stukjes van de puzzel die een macaber beeld vormen van zowel slachtoffer als dader.
Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: Death at La Fenice
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789023425717
Ebook: 9789023448761
Uitgever: Cargo
Dood in den vreemde
Gewoonlijk biedt Venetië in het vroege ochtendlicht een onvergetelijk schouwspel dat al eeuwenlang wordt bezongen door talloze liefhebbers van pure schoonheid. Maar wanneer er een lijk wordt gevonden in een canale, ziet het er ineens heel anders uit.

De superieuren van commissaris Guido Brunetti van de Venetiaanse politie willen dat de moord, want dat is het, zo geruisloos mogelijk wordt behandeld. De stad is immers afhankelijk van het toerisme en misdaden werpen een smet op het blazoen van de stad.

Brunetti heeft echter zijn beroepseer en start natuurlijk gewoon een onderzoek...
Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: Death in a strange country
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789023434603
Ebook: 9789023448563
Uitgever: Cargo
De dood draagt rode schoenen
Wanneer de Venetiaanse politie bekend maakt dat men bij het abattoir het lijk van een travestiet heeft gevonden, fronst men in Venetië de wenkbrauwen, meer niet. Als echter uitkomt dat de dode niemand minder is dan een zeer hoog aangeschreven bankdirecteur, komen de tongen pas goed los!

Commissaris Guido Brunetti wordt met het onderzoek belast. De dode bankier blijkt niet alleen vrienden op hoge plaatsen te hebben gehad, maar hij wist ook goed de weg in de donkere krochten van de stad.

Brunetti volgt het spoor en wordt beurtelings meegezogen in de onderbuik van de stad en in de betere kringen. Onderweg wordt hij geconfronteerd met nog twee moorden en hij moet alle zeilen bijzetten om zelf niet het vierde slachtoffer te worden.
Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: Dressed for death
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789023456827
Uitgever: Cargo
Salto mortale
Wanneer commissaris Brunetti op een goede morgen naar zijn werk loopt, wordt zijn oog getrokken naar een schreeuwende krantenkop: 'Trein des doods'. Een bekende advocaat blijkt tijdens de treinreis van Padua naar Venetië in zijn coupé te zijn vermoord. Een uit de hand gelopen roofoverval?

Brunetti heeft zo zijn twijfels, zeker wanneer enkele dagen later het ontzielde lichaam van een even bekende accountant wordt gevonden. Bestaat er verband tussen de twee zaken?

Het politie-onderzoek voert hem via de sprookjesachtige kanalen en bruggen van de stad naar een heel wat minder luisterrijke omgeving, de duistere nachtgelegenheden die zelfs autochtone Venetianen liever mijden...

Een praatgrage prostituee, een idioot duur brilmontuur en een illegale videotape zijn uiteindelijk de aanwijzingen die Brunetti moet volgen om de zaak tot klaarheid te brengen. En ondertussen valt er nóg een dode...
Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: Death and judgement
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789023472018
Ebook: 9789023477655
Uitgever: Cargo
Acqua alta
Brett Lynch, een Amerikaanse archeologe, wordt bruut in elkaar geslagen voor de deur van haar Venetiaanse woning. Met uitzondering van Brunetti maakt men zich er bij de politie niet zo druk over: Lynch is immers buitenlandse en lesbisch bovendien.

Maar wanneer twee dagen later het lijk wordt gevonden van dottore Semenzato, de museumdirecteur met wie Brett die week een afspraak zou hebben, verandert dat. Brunetti mag zich nu van zijn superieuren met hart en ziel aan de zaak wijden.

In een nat Venetië, waar het dag en nacht regent en waar de plankieren en kaplaarzen klaarstaan voor de te verwachten acqua alta - het onderlopen van de stad - stijgt niet alleen langzaam maar zeker het water, maar ook de spanning...
Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: Acqua alta
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789022529188
Ebook: 9789023477754
Uitgever: Cargo


Een stille dood
Tijdens de afwezigheid van zijn chef, vice-questore Patta, heeft Guido Brunetti de leiding over het Venetiaans politiecorps. Lange tijd heerst er rust in de stad, totdat er op een morgen een knappe jonge vrouw voor de deur van Brunetti's kantoor staat.

De vrouw, Maria Testa, is geen onbekende voor hem: ze werkte jaren geleden in het verzorgingstehuis waar zijn moeder woonde. Alleen... toen was ze nog non.

Maria vertelt op nerveuze, gespannen toon haar verhaal. Ze heeft het tehuis verlaten en zich voor haar roeping afgesloten en dit alles om een sinistere reden: vijf van haar patiënten zijn in korte tijd overleden, en Maria gelooft niet in een natuurlijke dood...

Hoewel Brunetti aanvankelijk zijn twijfels heeft bij haar verhaal, gaat hij toch op onderzoek uit. Hij ontdekt al snel twee schokkende zaken: Maria Testa spreekt de waarheid en brengt daarmee haar eigen leven in groot gevaar...
Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: Quietly in their sleep
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789022529195
Uitgever: Boekerij
Nobiltà
In een klein stadje aan de voet van de Dolomieten liggen al eeuwenlang de ongerepte tuinen van een verlaten boerderij. Maar dan wordt op een dag de nieuwe eigenaar met grote spoed door de werklui naar zijn buitenverblijf geroepen.

Zij hebben een macabere vondst gedaan: een graf met daarin het halfvergane lichaam van een man. Aan de ring te zien die dichtbij wordt gevonden, gaat het hier om een telg van een invloedrijke, adellijke en zeer welgestelde Venetiaanse familie, wier enige zoon enige tijd geleden is gekidnapt.

Het moordonderzoek van commissaris Brunetti verloopt aanvankelijk redelijk voorspoedig. Toch ligt de oplossing van de tragedie nog ver buiten zijn bereik. Want hij zal eerst de geheimen in het leven van de vermoorde man moeten achterhalen voor Brunetti kan begrijpen waarom hij moest sterven...
Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: A noble radiance
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789022526620
Uitgever: Boekerij
Fatalità
Voor commissaris Guido Brunetti begint het allemaal vroeg in de ochtend met een telefoontje. Een vandaal heeft zojuist een steen gegooid door de ruit van een reisbureau.

De dader, die ter plaatse is aangehouden, is Paola, Brunetti's eigen vrouw. De actie van Paola veroorzaakt een crisis in het huwelijk van de Brunetti's.

Maar ook het werk vereist het uiterste van Brunetti: een overval door leden van de maffia lijkt in verband te staan met een verdacht dodelijk ongeluk. Zijn superieuren willen resultaat, en snel.

Wanneer zijn persoonlijke en professionele leven botsen, vreest Brunetti voor zijn carrière. En als Paola niet alleen van vandalisme wordt verdacht, maar ook nog van moord, wordt de druk op Brunetti bijna te groot...
Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: Fatal remedies
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789022529171
Uitgever: Boekerij
Vriendendienst
Terwijl commissaris Guido Brunetti zich thuis ontspant met een boek, belt een jongeman aan. Deze man, Franco Rossi, ambtenaar van het gemeentekadaster, meldt hem dat de papieren die horen bij Brunetti's huis onvindbaar zijn.

Officieel bestaat het huis dus niet en Brunetti kan een flinke boete verwachten. Zelfs sloop van zijn woning dreigt. Als goede Venetiaan realiseert de commissaris zich onmiddellijk dat hij invloedrijke vrienden nodig heeft die de lokale overheid onder druk kuennen zetten. Zijn schoonvader bijvoorbeeld.

Wekenlang hoort Brunetti niets. Totdat Franco Rossi opbelt. Hij heeft belangrijke informatie die hij aan de commissaris wil geven. Kort daarop wordt het ontzielde lichaam van Rossi aangetroffen.

Brunetti's onderzoek brengt hem aan de zelfkant van Venetië: drugshandelaren en woekeraars. Twee drugsverslaafden vinden de dood. De arrestatie daarop van een vermeend drugsdealer wordt snel gevolgd door zijn vrijlating, allemaal tekenen dat invloedrijke vrienden in Venetië belangrijk zijn. Brunetti zet alles op alles om de moordenaar te vinden.
Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: Friends in high places
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789023420903
Ebook: 9789023477853
Uitgever: Cargo
Onrustig tij
Over de mannen van Pellestrina doen vele verhalen de ronde. Ze staan bekend als ruw vissersvolk dat leeft van de karige opbrengsten van de zee.

De moord op twee van hen brengt commissaris Guido Brunetti midden in de kleine gemeenschap van het eiland, waar loyaliteit en vriendschap hoog in het vaandel staan en een buitenstaander met argusogen wordt bekeken.

De secretaresse van de Questore, Signorina Elettra, heeft familie op het eiland wonen. Zij is bereid onderzoek te doen, wellicht dat zij antwoorden kan krijgen die de eilandbewoners nooit aan een buitenstaander zullen geven.

Brunetti is bezorgd om haar veiligheid, maar voelt ook de drang om deze misdaad op te lossen. Bovendien merkt hij dat zijn gevoelens voor Elettra meer dan alleen zakelijk zijn.
Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: A sea of troubles
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789023420958
Ebook: 9789023477952
Uitgever: Cargo


Bedrieglijke zaken
De jonge studente Claudia Leonardo bezoekt Brunetti met een zonderlinge vraag. Kan haar grootvader postuum vrijgesproken worden van een misdaad waarvoor hij jaren geleden veroordeeld is?

De aard van het delict wil zij niet kwijt en aanvankelijk is Brunetti niet bijster geïnteresseerd.

Dit verandert echter wanneer het meisje korte tijd later dood wordt aangetroffen. Is er een verband tussen de moord op Claudia en haar bezoek aan de Questura? Het onderzoek brengt lang begraven geheimen aan het licht...
Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: Wilful behaviour
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 978902345921
Ebook: 9789023449768
Uitgever: Cargo
De stille elite
In de hal van een exclusief militair en elitair internaat wordt een jongen gevonden. Hij heeft zichzelf opgehangen. Het blijkt de zoon van Fernando Moro te zijn, een parlementariër die twee jaar eerder zonder opgaaf van reden zijn functie neerlegde.

Commissaris Brunetti gaat op onderzoek uit, maar erg ver komt hij niet want Fernando Moro hult zich in stilzwijgen en de studenten van het internaat beweren allemaal de jonge Moro slechts oppervlakkig te hebben gekend.

Alleen Guiliano Ruffo zet vraagtekens bij de zelfmoord, maar dan verdwijnt hij plotseling van het internaat...
Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: Uniform justice
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789023427339
Ebook: 9789023449164
Uitgever: Cargo
Verborgen bewijs
In een Venetiaans appartement wordt het lijk van een rijke oudere vrouw aangetroffen. Haar Roemeense huishoudster, de belangrijkste verdachte, is verdwenen. Als ze kort daarop wordt aangehouden terwijl ze de grens probeert over te steken slaat ze op de vlucht en komt onder een aankomende trein. De vrouw blijkt een aanzienlijke som geld bij zich te hebben en haar papieren zijn duidelijk vervalst. Dossier gesloten.

Maar als de buurman van de weduwe terugkomt van een zakenreis, blijkt dat de huishoudster het nooit gedaan kan hebben. Ze had domweg niet genoeg tijd om de moord te plegen en vervolgens haar trein te halen. Bovendien blijkt het geld helemaal niet gestolen te zijn.

Commissaris Guido Brunetti besluit de zaak op eigen houtje te onderzoeken. En wanneer hij meer te weten komt over de familie van het slachtoffer wordt duidelijk dat de moord niet gemotiveerd was door hebzucht, maar eerder door passie en lust. Het zou echter ook kunnen dat Brunetti zijn onderzoek op de verkeerde doodzonde richt...
Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: Doctored evidence
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789022537961
Uitgever: Boekerij
Vertrouwelijke zaken
Als de winkels sluiten verschijnen als vanuit het niets de Afrikaanse straatverkopers op de Campo San Stefano. Ze stallen hun waren uit, houten beelden en ceintuurs, maar vooral tassen van Prada, Gucci en Louis Vuitton. Ze spreken de voorbijgangers aan met 'Vú cumprá' - u kopen?, en dat is ook hoe ze door de Venetianen worden aangeduid.

Op een donkere, mistige avond voor kerst wordt een van hen door twee mannen neergeknald. Zo vakkundig dat niemand iets heeft gezien. Alleen een Amerikaans echtpaar biedt commissaris Guido Brunetti een vaag aanknopingspunt. Als de commissaris op onderzoek uitgaat, merkt hij dat het niemand ook maar iets interesseert hoe de 'vú cumprá's' zich in Venetië in leven houden, of waar ze hun spullen vandaan halen. Waarom klagen de winkeliers niet over de spotgoedkope, vervalste merktassen? En waarom worden ze niet door de vreemdelingenpolitie opgepakt?

Brunetti bijt zich vast in de zaak, en weet al snel meer over de groep Afrikaanse handelaren dan wie dan ook. Maar dan wordt hij door zijn chef van de zaak af gehaald. Een andere dienst zal het onderzoek overnemen. Dat is de beste manier om ervoor te zorgen dat Brunetti nog dieper in de zaak duikt.
Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: Blood from a stone
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789022541081
Uitgever: Boekerij
Duister glas
Op een mooie lentedag zijn commissario Guido Brunetti en zijn assistent Vianello onderweg naar het mysterieuze eiland Murano, de thuisbasis van de wereldberoemde glasfabrieken. Vianello's vriend Marco is gearresteerd tijdens een milieudemonstratie, maar hij wordt in vrijheid gesteld, tot groot ongenoegen van zijn twistzieke schoonvader De Cal. De oude man, die eigenaar is van een van de glasfabrieken, is furieus en bedreigt Marco met de dood.

Brunetti vertrouwt het niet en gaat op onderzoek uit. De zaak wordt grimmiger wanneer een van de medewerkers dood wordt aangetroffen voor de altijd brandende ovens van de fabriek. Het slachtoffer blijkt aantekeningen achter te hebben gelaten in een exemplaar van Dantes Inferno, die een mogelijke aanwijzing vormen voor de identiteit van de dader.
Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: Through a glass, darkly
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789023420507
Uitgever: Cargo


Kinderspel
Commissaris Guido Brunetti wordt naar het ziekenhuis geroepen, waar een kinderarts is opgenomen met een ingeslagen schedel. De man is 's nachts in zijn appartement aangevallen door drie mannen - een politiechef en twee privé-detectives - die vervolgens zijn baby hebben ontvoerd. Wat heeft ze tot zo'n gewelddadige actie gedreven?

Brunetti komt terecht in een wereld van wanhopige stellen en onvruchtbaarheid, waarin baby's vrijelijk te koop zijn op de zwarte markt. Zijn assistent Vianello stuit ondertussen op een grootscheepse zwendel tussen farmaceuten en artsen, waarbij de lust naar macht en morele superioriteit leidt tot vernietigende keuzes.
Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: Suffer the little children
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789023462538
Ebook: 9789023448969
Uitgever: Cargo
Droommeisje
Op een regenachtige ochtend, vlak na de begrafenis van zijn moeder, wordt commissaris Brunetti samen met zijn assistent Vianello opgeroepen bij een lichaam dat in het water drijft. Een lok goudblond haar is nog te zien, evenals een klein kindervoetje. Het blijkt een prachtig meisje te zijn, dat nergens als vermist is opgegeven, net zo min als de juwelen waarmee ze is behangen.

Brunetti raakt in de ban van het dode meisje en gaat op zoek naar haar identiteit en de oorzaak van haar dood. Het onderzoek voert Brunetti via de kanalen en palazzo's in Venetië naar een zigeunerkamp op het vasteland, waar hij verstrikt raakt in een drijfzand van vooroordelen en misdaad.
Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: The girl of his dreams
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789023429166
Ebook: 9789023449362
Uitgever: Cargo
Gezichtsverlies
De grote vuilverbrandingsovens in Zuid-Italië verwerken continu op volle kracht onbekende afvalbergen en vervuilen de lucht met giftige dampen terwijl het huisvuil zich in Napels ophoopt in de straten. In Venetië komt de dreiging via het water; als de canali gaan dienen als vuilstortplaats, wordt de hele stad vergiftigd.

Op een avond dineren commissario Guido Brunetti en zijn vrouw Paola bij haar ouders in het familie-palazzo. Daar ontmoet hij de enigmatische Maurizio Cataldo, een man die zijn fortuin vergaard heeft in de bouwwereld. Brunetti is zeer verbaasd als zijn schoonvader hem de volgende morgen om persoonlijke redenen vraagt onderzoek te doen naar deze man.

Dezelfde dag krijgt Brunetti nóg een verzoek. De carabinieri in Marghera vragen hem om hulp bij het onderzoek naar illegaal afvaltransport en de zoektocht naar een man die betrokken zou zijn bij de moord op een van de transporteurs. De sympathieke Brunetti raakt door zijn eigen goedheid betrokken bij een onderzoek naar moord en corruptie waarbij nog veel meer levens op het spel staan.
Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: About face
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789023440291
Ebook: 9789023478058
Uitgever: Cargo
Een kwestie van vertrouwen
Venetië gaat gebukt onder een zinderende hittegolf. Terwijl de stad overspoeld wordt met toeristen, proberen de Venetianen zelf het hoofd koel te houden. Inspecteur Vianello heeft echter wel wat anders om zich druk over te maken. Zijn tante onttrekt om onverklaarbare redenen grote sommen geld aan het familiebedrijf. Vianello stelt een officieus onderzoek in en komt op het spoor van een waarzegger die zijn tante adviseert.

Ondertussen ontvangt commissario Guido Brunetti informatie over verdachte vertragingen bij het lokale gerechtshof. Maar pas als een suppoost van de rechtbank vermoord wordt, worden de vermoedens van een groter corruptieschandaal binnen de rechtbank bevestigd.
Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: A question of belief
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789023459101
Ebook: 9789023453970
Uitgever: Cargo
Dodelijke conclusies
Commissario Brunetti wordt laat op de avond van een uitgebreide maaltijd weggeroepen omdat het lichaam van een vrouw is gevonden. Ze lijkt een natuurlijke dood gestorven, maar na gesprekken met buren en familie vermoedt Brunetti dat er meer aan de hand is.

Met de hulp van inspecteur Vianello en de altijd even scherpzinnige Signora Elettra gaat hij op onderzoek uit en hij ontdekt dat het huis van de vrouw een veilige haven was voor vrouwen die op de vlucht waren. Het spoor leidt naar de falsificatie van een nalatenschap, waarmee naast geld ook enkele kostbare tekeningen gemoeid zijn. Maar deze zijn spoorloos verdwenen, en vrijwel iedereen die ze in handen heeft gehad is dood.
Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: Drawing conclusions
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789023463801
Ebook: 9789023478157
Uitgever: Cargo


Beestachtige zaken
Wanneer het lichaam van een man gevonden wordt in een kanaal, staat Brunetti voor een raadsel. Hij heeft weinig aanknopingspunten: het lichaam is dermate aangetast door de stroming dat de man onherkenbaar is geworden. Hij draagt niets bij zich en is niet als vermist opgegeven.

Autopsie wijst uit dat de man leed aan de ziekte van Madelung, die een misvorming van het lichaam veroorzaakt. De sporen van deze zeldzame ziekte leiden naar de identiteit van de man die blijkt dierenarts te zijn geweest, en werkzaam in een slachterij. Het onderzoek doet Brunetti belanden in de wereld van de bio-industrie, waarna morele vraagstukken hem niet meer loslaten.

Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: Beastly things
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: Beastly things
Ebook: 9789023478676
Uitgever: Cargo
Het onbekende kind
Commissario Brunetti onderzoekt op aandringen van zijn vrouw de dood van de hulp van de plaatselijke stomerij. De man was doofstom en achterlijk, en lijkt te zijn gestorven door een overdosis slaappillen. Het vreemde is echter dat Brunetti geen spoor van hem kan terugvinden in het geboorteregister.

Langzaam ontrafelt zich het geheim rond de afkomst van de man. Zijn verleden moest ten koste van alles verborgen blijven en zijn jeugd heeft hij moeten doorbrengen in volledige afzondering. Zag hij werkelijk de slaappillen van zijn moeder aan voor snoepjes, of is er meer aan de hand?

Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: The golden egg
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789023484875
Ebook: 9789023482888
Uitgever: Cargo
Tussen de regels
Donna Leon weet als geen ander in haar serie rond commissario Guido Brunetti haar licht te laten schijnen op het kwaad in al zijn gedaanten, waarbij de stad Venetië altijd een hoofdrol speelt. Leons persoonlijke liefde voor muziek en literatuur komt tot uiting in de gesprekken aan tafel bij Brunetti, maar heeft in dit boek een nog veel grotere rol toebedeeld gekregen.

Brunetti ontvangt een vreemd telefoontje van de directeur van de Venetiaanse bibliotheek; er zijn kostbare pagina’s gestolen uit enkele zeldzame boeken. Alle sporen leiden naar een Amerikaanse professor die onderzoek deed naar de werken. Maar de man is vertrokken en blijkt onvindbaar.

Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: By its cover
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789023490968
Ebook: 9789023491163
Uitgever: Cargo
Ik aanbid je
Operazangeres Flavia Petrelli treedt op in het theater La Fenice, waar ze jaren geleden kennismaakte met commissario Brunetti. Wanneer ze elkaar daar opnieuw tegenkomen, vertelt ze Brunetti dat een onbekende fan haar op haar reizen volgt en overal enorme bossen gele rozen voor haar laat bezorgen.

Als de fan zich daarna echter toegang verschaft tot haar kleedkamer en daar behalve rozen een bijzondere ketting achterlaat, wordt duidelijk dat Flavia te maken heeft met een stalker. Dan worden twee van haar kennissen aangevallen, en blijkt ook de operaster in groot gevaar te zijn.

Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: Falling in love
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789023494492
Ebook: 9789023496496
Uitgever: Cargo
Eeuwige jeugd
Tijdens een fundraisingdiner van de Venetiaanse beau monde raakt commissario Brunetti in gesprek met de oude Contessa Lando-Continui over haar kleindochter die op vijftienjarige leeftijd bijna verdronk en daardoor een hersenbeschadiging opliep. Ze heeft zich nooit neergelegd bij dit drama en zoekt antwoorden op haar vragen. Brunetti belooft uit medelijden met de Contessa de zaak nog eens te bekijken, en ontdekt dat er inderdaad een zaak is.

Te midden van de dagelijkse drukte van het Venetiaanse leven, tekent zich het verhaal af van een vrouw die door het noodlot gevangen raakte in een eeuwige jeugd.

Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: The waters of eternal youth
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789023455189
Ebook: 9789023455196
Uitgever: Cargo


Wat niet verdwijnt

Wanneer hij tijdens een verhoor onverwacht hardhandig uitvalt naar de verdachte, wordt commissario Guido Brunetti op verlof gestuurd. Er wordt hem opgedragen even rust te nemen, en zijn vrouw Paola stuurt hem naar een villa op Sant'Erasmo, een van de grotere eilanden in de Venetiaanse Lagune.

Brunetti brengt er zijn dagen door in een bootje en geniet van de stilte. Alles verloopt volgens plan, tot Davide Casati, de beheerder van de villa, na een heftige storm onverwachts verdwijnt. Niemand weet waar hij is, en zelfs de vrouw die hij in het geheim bezocht, heeft hem sinds de storm niet meer gezien.

Brunetti voelt zich verplicht de verdwijning te onderzoeken, en zet zijn vakantie opzij om uit te vinden wat er gebeurd is met de man die nog maar net een vriend was geworden.

Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: Earthly remains
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789403120607
Ebook: 9789403129303
Uitgever: Cargo
Vergiffenis

Commissario Brunetti wordt door een vriendin benaderd om een oogje te houden op haar zoon, omdat ze hem van drugsgebruik verdenkt. Als haar man vervolgens midden in de nacht bewusteloos onder een brug wordt gevonden, lijkt er een verband te zijn met het gedrag van de zoon. Brunetti onderzoekt de zaak met behulp van zijn collega’s Claudia Griffoni en Signorina Elettra, maar wordt dwarsgezeten door de steeds grotere bureaucratie op het kantoor.

Ondertussen gaat binnen de Questura het gerucht dat er een lek is binnen het politieapparaat, waarbij de bewijzen zich tegen Signorina Elettra lijken op te stapelen. Maar de waarheid is, zoals Brunetti al vaker heeft ondervonden, niet zo eenduidig als verwacht.

Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: The temptation of forgiveness
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789403158006
Uitgever: Cargo
De troonopvolger

‘Je weet dat ik er niet van hou om me met dingen te bemoeien die mij niet aangaan.’ Met deze woorden begint conte Falier zijn verzoek aan commissario Guido Brunetti om eens onderzoek te doen naar zijn goede vriend Gonzalo, een welgestelde, maar kinderloze man die een jongeman wil adopteren. Volgens de Italiaanse wet zou deze man dan de enige erfgenaam worden van een aanzienlijk fortuin. Vrienden van Gonzalo vermoeden kwade opzet en Brunetti op zijn beurt vraagt zich af waarom deze vrienden zich zo met de oude man bemoeien.

Niet lang nadat Brunetti Gonzalo heeft ontmoet, sterft de oude man op natuurlijke wijze en de vrienden plannen zijn uitvaart. Maar als een goede vriendin van Gonzalo wordt vermoord op haar hotelkamer voert Brunetti’s onderzoek hem naar de langverborgen geheimen uit Gonzalo’s verleden. Wat wist de vrouw en wie probeerde te voorkomen dat zij de geheimen van Gonzalo zou onthullen?

Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: Unto us a son is given
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789403196909
Uitgever: Cargo
Duister water

Commissario Brunetti wordt opgeroepen aan het sterfbed van de oude Benedetta Toso. 'Ze hebben hem vermoord. Het was slecht geld, ik heb hem nog zo gezegd...' fluistert Benedetta Brunetti toe. Hij belooft de stervende vrouw de mysterieuze dood van haar man te zullen onderzoeken, die bij leven watermonsters verzamelde voor de instantie die het water van Venetië controleert.

Met hulp van zijn collega signora Elettra Zorzi weet Brunetti langzaam de waarheid uit een kluwen van leugens en verduistering te ontwarren, en beseft hij de omvang van de gevaarlijke boodschap die de vrouw hem toefluisterde. Een boodschap die gevolgen kan hebben voor de hele regio.

Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: Trace elements
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789403125114
Uitgever: Cargo
Vluchtig verlangen

Een bootongeval in de Venetiaanse lagune, waarbij twee Amerikaanse toeristen gewond raken, trekt commissario Brunetti’s aandacht als blijkt dat de twee mede-opvarenden de slachtoffers in het ziekenhuis achterlieten en ervandoor gingen. Was er meer aan de hand dan onschuldig joyriding en is dat de reden waarom de twee Italiaanse mannen niets met het ongeval te maken wilden hebben?

Brunetti moet samenwerken met zowel de carabinieri als de Guardia di Costiera, maar weet niet wie hij daar werkelijk kan vertrouwen. De zaak lijkt te leiden naar een man die betrokken is bij illegale nachtelijke activiteiten in de lagune, waarbij veel technologisch vernuft en een meedogenloos georganiseerd netwerk worden ingezet.

Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: Transient desires
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789403136912
Uitgever: Cargo
Liefdadigheid

Hoewel Elisabetta Foscarini slechts een vage kennis is van Brunetti, kan hij niet weigeren haar te helpen bij een persoonlijke kwestie. Elisabetta’s schoonzoon, een accountant, is bang voor een aanslag op zijn gezin vanwege een zaak waar hij betrokken bij is geraakt. Brunetti doet onderzoek naar de cliënten van de accountant, maar vindt niets verdachts.

Wanneer de dochter van Elisabetta echter op haar werk wordt bedreigd, moet Brunetti zelf de hulp inroepen van zijn collega’s en verandert een persoonlijke vriendendienst in een officiële zaak waarin de duistere kanten van een respectabele Italiaanse instelling aan het licht komen.

Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: Give unto others
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789403190013
Uitgever: Cargo
Begraven verleden

Op een koude novemberavond wordt commissario Brunetti opgeroepen bij een lijk dat gevonden is in een van de kanalen van Venetië. Het blijkt te gaan om een illegale immigrant uit Sri Lanka, en algauw wordt duidelijk dat de man op het terrein van een palazzo woonde.

Brunetti vindt tussen de achtergebleven eigendommen van de man boeken over het boeddhisme, de Tamiltijgers en Italiaanse terroristen uit de jaren tachtig.

Deze vondst voert Brunetti terug naar zijn studententijd, een periode van verloren idealen, jeugdige misstappen en van Italiaanse politieke problemen, en hij ziet in hoe de fouten van toen een weerslag in het heden hebben.

Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: So shall you reap
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789403103822
Ebook: 9789403133270
Uitgever: Cargo

Non-Fictie

Mijn Venetië

Iedere dag loopt commissaris Brunetti - de sympathieke hoofdpersoon van de wereldwijde bestsellerserie van Donna Leon - door Venetië, van zijn huis naar het politiebureau, onderweg nog een bezoekje brengend aan een oude vriend of het café.

In Mijn Venetië neemt Donna Leon u mee door de stad waaraan ze haar hart heeft verloren. Geen wandeltochten langs toeristische attracties, maar een persoonlijke rondleiding, waarbij Leon de ziel van de stad blootlegt. Met haar scherpe oog voor detail weet ze een fraai beeld te schetsen van het dagelijks leven in deze bijzondere stad.

Schrijver: Donna Leon
Oorspronkelijke titel: Mein Venedig
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789023428428
Uitgever: Cargo