Boekenplank:
Kies

Boeken van Ann Cleeves

Ann Cleeves kreeg voor haar werk in 2017 de hoogste eer in de vorm van de CWA Diamond Dagger.

Meer over Ann Cleeves

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1954

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Ann Cleeves


Jimmy Perez

  1. Ravenzwart - Raven black
  2. Witte nachten - White nights
  3. Blauw licht - Blue lightning

Matthew Venn

  1. De roep terug - The long call
  2. De schreeuw van de reiger - The heron's cry

Vera Stanhope

  1. Lokvogel - The crow trap
  2. Onschuld - Telling tales
  3. Reddende engel - Hidden depths
  4. Stille stem - Silent voices

gedetailleerd overzicht

Jimmy PerezRavenzwart
Op een koude januariochtend wordt in de sneeuw die Shetland bedekt het lichaam gevonden van Catherine Ross. Het zeventienjarige meisje is gewurgd met een sjaal. Boven het lichaam cirkelt een grote groep raven.

Inspecteur Jimmy Perez ondervraagt als eerste Magnus Tait, de laatste die Catherine in leven heeft gezien. De plaatselijke bevolking brengt de verdachte ook in verband met de verdwijning van de elfjarige Catriona Bruce, een aantal jaren geleden.

Voor de bewoners van Shetland is Magnus de gedoodverfde moordenaar. Maar Perez twijfelt. Is deze eenzame, tragische figuur wel tot moord in staat...?
Schrijver: Ann Cleeves
Oorspronkelijke titel: Raven black
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789044981346
Ebook: 9789044961683
Uitgever: Bruna
Witte nachten
In een dorp op de Shetlandeilanden wordt in een vissershut een man gevonden met een clownsmasker op zijn gezicht en een strop om zijn nek.

Het blijkt lastig om de identiteit van de man te achterhalen, omdat hij niet van de eilanden kwam. Maar als Perez erachter komt wie hij is, maakt dat de zaak alleen maar complexer. Want wat had deze man op de Shetlands te zoeken? En wie zou hem daar dood willen hebben?

Naarmate het onderzoek vordert, moet Jimmy zich steeds verder in de geschiedenis van de hechte plaatselijke gemeenschap verdiepen. De bewoners zijn echter niet allemaal even spraakzaam en hebben geen weet van elkaars diepste geheimen.
Schrijver: Ann Cleeves
Oorspronkelijke titel: White nights
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789022994139
Ebook: 9789044961782
Uitgever: Bruna
Blauw licht
Detective Jimmy Perez weet dat het lastig wordt als hij zijn verloofde aan zijn ouders op Fair Isle wil voorstellen, omdat in de hechte gemeenschap nieuwkomers argwanend in de gaten worden gehouden. Door de herfststorm die over de Shetlandeilanden raast, is het bijna onmogelijk om het eiland te betreden of te verlaten. Iedereen zit vast en de spanning tussen de bewoners en bezoekers loopt op.

Als de mooie Angela, televisiepresentatrice en eigenaresse van de Fair Isle vogelobservatiepost, wordt vermoord reageren de eilandbewoners met angst en woede. Jimmy moet zonder hulp van het vasteland de zaak zo snel mogelijk proberen op te lossen. Dan gebeurt waar iedereen bang voor is: er wordt nog een moord gepleegd waardoor de druk voor Jimmy groter wordt. In het blauwe licht van de storm en het onweer volgt de verrassende en onthutsende ontknoping.
Schrijver: Ann Cleeves
Oorspronkelijke titel: Blue lightning
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789022998731
Ebook: 9789044961881
Uitgever: Bruna

Matthew VennDe roep terug

Noord-Devon, aan de kust waar twee rivieren samensmelten en de zee in stromen. Inspecteur Matthew Venn staat, alleen, buiten de kerk waar zijn vaders afscheidsdienst plaatsvindt. Op de dag dat Matthew de strenge evangelische gemeenschap verliet waarin hij opgroeide, raakte hij ook zijn familie kwijt.

Als hij wegloopt, gaat zijn telefoon. Er is een lichaam gevonden op het strand. Een man met een tatoeage van een albatros in zijn nek, om het leven gebracht door steekwonden. De zaak zal Matthew terugbrengen naar de mensen en plaatsen uit zijn verleden. En terwijl dodelijke geheimen aan het licht komen, komt Matthews nieuwe leven gedwongen in botsing met de wereld die hij achtergelaten dacht te hebben...

Schrijver: Ann Cleeves
Oorspronkelijke titel: The long call
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789400516311
Ebook: 9789044935158
Uitgever: Bruna
De schreeuw van de reiger

De zomer in Noord-Devon is warm en aan zee krioelt het van de toeristen. Rechercheur Matthew Venn wordt naar een plaats delict geroepen bij het huis van een groep kunstenaars. Wat hij aantreft is een zorgvuldig geënsceneerde moord - dr. Nigel Yeo is doodgestoken met een stuk glas, afkomstig van een vaas die door zijn dochter gemaakt was. Dr. Yeo lijkt een onwaarschijnlijk slachtoffer. Een gerespecteerd man die zich inzette voor de gemeenschap, en die een zeer warme band had met zijn dochter. Wat het in dit geval lastig maakt voor Matthew, is dat zij een goede vriendin is van zijn eigen man, Jonathan.

Dan wordt er nog een lichaam gevonden. Binnen de kortste keren bevindt Matthew zich in een ingewikkelde spagaat tussen de leugens die in het hart van de gemeenschap blijken te leven, en een zaak die wel heel dichtbij komt...

Schrijver: Ann Cleeves
Oorspronkelijke titel: The heron's cry
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789400517516
Ebook: 9789044937169
Uitgever: Bruna

Vera StanhopeLokvogel
Drie vrouwen werken aan een milieuproject in het noorden van Engeland. In dit onherbergzame gebied zijn ze op elkaar aangewezen, maar geen van hen speelt open kaart. Ieder heeft zo haar eigen belangen.

Voor teamleidster Rachael is het project de perfecte gelegenheid om haar zelfvertrouwen terug te winnen nadat haar baas en minnaar haar heeft vernederd.

Anne, de botaniste, ziet het als een kans om haar langgekoesterde plannen te verwezenlijken.

En dan is er Grace, de zoöloge, een wereldvreemde, zonderlinge jonge vrouw die door haar beide collega's met wantrouwen wordt bekeken.

Wanneer er kort na elkaar twee doden vallen, wordt het onderzoeksteam geconfronteerd met inspecteur Vera Stanhope. Een vrouw die er wel heel onconventionele methodes op na houdt.

Langzaam maar zeker lopen de onderlinge spanningen op...
Schrijver: Ann Cleeves
Oorspronkelijke titel: The crow trap
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789022986554
Ebook: 9789044961584
Uitgever: Bruna
Onschuld
Abigail Mantel is vijftien jaar wanneer ze door haar beste vriendin Emma dood in een greppel wordt aangetroffen. Jeanie Long, de vriendin van Abigails vader, is niet veel ouder wanneer ze voor de moord wordt veroordeeld.

Tien jaar later raakt het dorp Elvet aan de Engelse kust opnieuw in beroering. Na jarenlang te hebben volgehouden onschuldig te zijn, heeft Jeanie zich opgehangen in haar cel, bijna op hetzelfde moment dat een getuige zich meldt die haar alibi op de dag van de moord kan bevestigen. Het onderzoek wordt heropend.

Ondanks haar ongebruikelijke tactieken lukt het inspecteur Vera Stanhope niet in de gesloten gemeenschap door te dringen. En de vragen stapelen zich op. Wat hebben Emma en haar man James voor elkaar te verbergen? Welke rol speelt Emma's vader, een voorganger wiens vrouw voor hem door het stof kruipt? Is Keith Mantel, de vader van Abigail, de man die hij voorgeeft te zijn?

Net als Stanhope een spoor denkt te hebben gevonden, wordt er opnieuw een moord gepleegd...
Schrijver: Ann Cleeves
Oorspronkelijke titel: Telling tales
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789022989005
Ebook: 9789044961485
Uitgever: Bruna
Reddende engel
Als Julia Armstrong laat thuiskomt van een avondje uit treft ze het levenloze lichaam van haar zoon in bad aan. Op het water drijven wilde bloemen. Inspecteur Vera Stanhope leidt het onderzoek. De jongen blijkt gewurgd te zijn. Waarom moest hij dood en waarom presenteert de moordenaar zijn slachtoffer op deze manier?

Dan wordt een jonge vrouw in een kleine poel tussen de rotsen aan de kust gevonden, wederom bestrooid met bloemen. Vera moet zo snel mogelijk de link tussen deze twee moorden zien te vinden voordat er nog een slachtoffer valt. Alle betrokkenen zullen hun diepste geheimen moeten delen.

Ondertussen bereidt de moordenaar een nieuw en prachtig watergraf voor...
Schrijver: Ann Cleeves
Oorspronkelijke titel: Hidden depths
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789400501003
Ebook: 9789044966770
Uitgever: Bruna
Stille stem
Wanneer Vera Stanhope een uurtje pauze neemt om een paar baantjes te trekken in het plaatselijke wellnesscentrum, vindt ze in de sauna het lichaam van een vrouw. Heel even vraagt Vera zich af of er misschien sprake is van een natuurlijke dood, maar helaas...

Samen met haar team ondervraagt Vera het personeel van het wellnesscentrum en de nabestaanden van de dode vrouw, een alleenstaande moeder en maatschappelijk werkster. Haar dochter Hannah blijkt een relatie te hebben met Simon, een jongen uit een welgestelde familie, en zijn ouders zijn het volstrekt niet eens met de relatie.

Terwijl Vera's collega Joe Ashworth een balans probeert te vinden tussen zijn privéleven en zijn baan, geniet Vera van het feit dat ze weer de leiding heeft over een onderzoek.

Dan blijkt dat het slachtoffer betrokken was bij een schokkende zaak rond een kind en dreigt het onderzoek volledig uit de hand te lopen...
Schrijver: Ann Cleeves
Oorspronkelijke titel: Silent voices
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789400500990
Ebook: 9789044966787
Uitgever: Bruna