Boekenplank:
Kies

Boeken van Henning Mankell

Meer over Henning Mankell

Genres: Mysterie / Spanning / Thriller, Roman

Geboren: 1948 / Overleden: 2015

Website: Henning Mankell


Overzicht

 • Aan de oever van de tijd - Berättelse på tidens strand
 • Daniël, zoon van de wind - Vindens son
 • De baanbreker - Bergsprängaren
 • De Chinees - Kinesen
 • De Daisy Sisters - Daisy Sisters
 • De terugkeer van de dansleraar - Danslärarens återkomst
 • Diepte - Djup
 • Geschiedenis van een gevallen engel - Minnet av en smutsig ängel
 • Het oog van de luipaard - Leopardens öga
 • Kennedy's brein - Kennedys hjärna
 • Labyrint - Labyrinten
 • Tea-Bag - Tea-Bag
 • Verteller van de wind - Comédia infantil

Fredrik Welin

 1. Italiaanse schoenen - Italienska skor
 2. Zweedse laarzen - Svenska gummistövlar

Kurt Wallander

 1. De jonge Wallander - Pyramiden
 2. Moordenaar zonder gezicht - Mördare utan ansikte
 3. Honden van Riga - Hundarna i Riga
 4. De witte leeuwin - Den Vita lejoninnan
 5. De man die glimlachte - Mannen som log
 6. Dwaalsporen - Villospår
 7. De vijfde vrouw - Den femte kvinnan
 8. Midzomermoord - Steget efter
 9. De blinde muur - Brandvägg
 10. Voor de vorst - Innan Frosten
 11. Het graf - Händelse om hösten
 12. De gekwelde man - Den orolige mannen
 13. Wallanders wereld

Sofia

 1. Gezichten in het vuur - Eldens hemlighet
 2. Het raadsel van het vuur - Eldens gåta
 3. De woede van het vuur - Eldens vrede

Non-Fictie

 • Drijfzand - Kvicksand
 • Ik sterf, de herinnering leeft - Jag dör, men minnet lever

Jeugdboeken

 • De jongen die met sneeuw in zijn bed sliep - Pojken som sov med snö i sin sang
 • HZNDHDNESR; Een geheim genootschap - Hunden som sprang mot en stjärna
 • Lukas en de kat die van regen hield - Katten som älskade regn
 • Schaduwen in de schemering - Skuggorna växer i skymningen
 • Reis naar het einde van de wereld - Resan till världens ände

Dubbel uitgegeven titels

 • De hond die naar de sterren rende - zie HZNDHDNESR; Een geheim genootschap
 • De Piramide - zie De jonge Wallander
 • Het geheim van het vuur - zie Gezichten in het vuur
 • Comédia infantil - zie Verteller van de wind

gedetailleerd overzicht

OverzichtAan de oever van de tijd
Onder de intieme beschutting van de duisternis begint een oude man zijn verhaal over pater Raul, een van de priesters die via de zee naar Mozambique kwamen. Pater Raul nam de beeltenis mee van een baardige man die duidelijk te weinig te eten had gekregen en die vastgespijkerd was op een kruis. De oude verteller laat zien hoe zijn volk al snel leerde zwijgen en de eigen goden voor zichzelf hield. Hij vertelt ook hoe pater Raul zijn geloof verloor. Wanneer de oude man in slaap valt, neemt zijn zoon Roberto het verhaal van hem over. Om zijn vader te leren kennen, zegt hij, moet je de verhalen kennen van de Portugezen voor wie hij diende. En zo beleeft de lezer vanuit telkens een nieuwe invalshoek een ander deel van de werkelijkheid. Na de zoon neemt een volgend personage het stokje over en zo rijgen de verhalen zich aaneen.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Berättelse på tidens strand
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 978-90-445-0415-6
Uitgever: De Geus
Daniël, zoon van de wind
Eind 19de eeuw treft Bengler, een Zweedse avonturier en gesjeesde student, in een Afrikaanse handelspost een ondervoed Bosjesmannen-jongetje aan. Bengler herkent zichzelf in het kind en besluit zich over hem te ontfermen, noemt hem Daniël en neemt hem mee naar Zweden. In het koude Noorden staat Daniël een leven als attractie te wachten. De mensen vergapen zich aan hem. Als Bengler halsoverkop Zweden moet verlaten, gaat Daniël bij een arm boerengezin in de kost. Zijn eenzaamheid groeit, hij verlangt terug naar Afrika. En dan neemt hij de benen, samen met de verstandelijk gehandicapte Sanne.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Vindens son
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-445-0046-5
Uitgever: De Geus
De baanbreker
De jonge Oskar Johansson heeft een gevaarlijke baan als springmeester: hij blaast rotsen op voor spoorwegtunnels. Nadat hij een zwaar ongeluk ternauwernood heeft overleefd, weet hij toch nog een hoge leeftijd te bereiken. Via Oskars levensverhaal neemt Henning Mankell de lezer mee door het Zweden van de vroege twintigste eeuw: de opkomst van de arbeidersbeweging, de crisisjaren, de Tweede Wereldoorlog en daarna de opbouw van de verzorgingsstaat.

Deze debuutroman van Henning Mankell uit 1973 is in 2018 voor het eerst in het Nederlands uitgegeven.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Bergsprängaren
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 9789044540031
Uitgever: De Geus
De Chinees
Op een koude dag in januari 2006 doet de politie van Hudiksvall een verschrikkelijke ontdekking. Er heeft een bloedbad plaatsgevonden. Achttien mensen zijn op beestachtige manier vermoord. Dit moet het werk van een krankzinnige moordenaar zijn geweest. Als Birgitta Roslin, rechter in Helsingborg, de berichten erover leest, is ze met stomheid geslagen. Want bijna alle slachtoffers zijn verwanten van haar. Omdat de politie geen enkel spoor van de dader vindt en geen aanknopingspunten heeft voor verder onderzoek, besluit Brigitta zelf de zaak te onderzoeken. Het onderzoek voert haar terug in het verleden en leidt haar naar verschillende continenten. Brigitta maakt hardhandig kennis met een nieuwe supermacht die zijn plaats opeist in de internationale arena.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Kinesen
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-445-1258-8
Uitgever: De Geus
De Daisy Sisters
Elna en Vivi gaan samen op fietsvakantie door Zweden. Het is 1941, maar de oorlog lijkt ver weg. Ze zijn jong, vrij en onafhankelijk en hebben het gevoel dat de wereld aan hun voeten ligt. Ze noemen ze zichzelf 'De Daisy Sisters', alsof ze een Amerikaans zangduo zijn. Maar dan worden ze op brute wijze ingehaald door de werkelijkheid: Elna wordt verkracht door een soldaat en krijgt na een mislukte abortus een dochter, Eivor. Elna moet niet alleen haar eigen idealen opgeven, maar merkt dat ook de dromen die ze voor haar dochter en later haar kleindochter koestert, niet zo gemakkelijk te verwezenlijken zijn. Het leven is minder maakbaar dan gedacht, kinderen vervallen snel in dezelfde fouten als hun ouders, aan het keurslijf van afkomst en sekse blijkt ook in het moderne Zweden moeilijk te ontkomen. Toch bouwen Elna, Eivor en de andere vrouwen een bestaan op waarin ze naast hun rol van moeder, echtgenote en arbeidskracht, ook zichzelf kunnen zijn.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Daisy Sisters
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 978-90-445-1505-3
Uitgever: De Geus


De terugkeer van de dansleraar
Twee gebeurtenissen overrompelen de 37-jarige inspecteur Stefan Lindman. Kort nadat hij heeft gehoord dat hij aan kanker geopereerd moet worden, leest hij in de krant dat zijn gepensioneerde ex-collega en mentor Herbert Molin is vermoord. Stefan Lindman reist af naar het Noord-Zweedse plaatsje Härjedalen, waar Molin in zijn verscholen liggende boerderij is afgeslacht. Molin blijkt zich daar niet voor niets te hebben teruggetrokken: hij heeft een verleden. In de boerderij vindt Lindman vreemde bloederige sporen. Het blijken de basispassen van de tango te zijn. Lindman doet nog een aangrijpende ontdekking: Molin is het nazi-gedachtegoed tot aan zijn dood trouw gebleven.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Danslärarens återkomst
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 978-90-445-0126-1
Uitgever: De Geus
Diepte
Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog lopen de militaire spanningen tussen Duitsland en Rusland hoog op. Voor de veiligheid van de vloot zoekt het neutrale Zweden naar een meer beschermd gelegen route langs de grillige kust. Er is maar één man die zo’n opdracht kan uitvoeren: Lars Tobiasson-Svartman, een in zichzelf gekeerde dieptemeter. Hij drukt alles uit in maten en afstanden, ook de verhoudingen tussen mensen. Zelfs in de relatie met zijn echtgenote is hij niet op zoek naar intimiteit, maar naar het scheppen van afstand. Als hij tijdens zijn tocht een vrouw ontmoet die alleen op een rotsachtig eiland woont, verliest hij de controle over zijn gevoelens. De verhouding tussen de dieptemeter en de vrouw is het begin van een verhaal vol spannende wendingen.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Djup
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-445-0595-5
Uitgever: De Geus
Geschiedenis van een gevallen engel
Februari 1905. Anna Maria Lundmark staat aan de reling van het schip Lovisa van Hernö, wanneer haar dode man, stuurman Lars Johan Jakob Antonius Lundmark, zijn zeemansgraf tegemoet gaat. Op dat moment herinnert ze zich haar vaders laatste woorden: 'Een armoedige engel. Meer ben je niet.' Nog geen jaar later is ze eigenaar van het grootste bordeel in Lourenço Marques, het tegenwoordige Maputo. Het jonge, afhankelijke meisje is veranderd in een vrouw met macht. Van een arme engel is ze een gevallen engel geworden...
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Minnet av en smutsig ängel
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 978-90-445-2038-5
Uitgever: De Geus
Het oog van de luipaard
'Ik, Hans Olofson, heb geleerd de grootste eenzaamheid te verdragen. Nooit eerder ben ik omringd geweest door zo veel mensen die mijn aandacht, mijn besluiten verlangen, maar die me tegelijk in de gaten houden in het duister, onzichtbare ogen die mij wachtend, afwachtend volgen. Het duidelijkst herinner ik me echter hoe ik achttien jaar geleden op Lusaka International Airport uit het vliegtuig stapte. Naar dat moment keer ik steeds terug, om moed te putten, kracht om vol te houden; het punt waarop ik nog wist wat ik van plan was. Tegenwoordig is mijn leven een zwerftocht door de dagen, die gekleurd worden door onwerkelijkheid. Ik leef een leven dat van mij noch van iemand anders is. Ik slaag noch faal in wat ik mezelf opleg te doen. Ik verbaas me voortdurend over wat er eigenlijk gebeurd is.'
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Leopardens öga
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-445-0152-6
Uitgever: De Geus
Kennedy's brein
Na haar terugkeer uit Griekenland wordt archeologe Louise Cantor geconfronteerd met de dood van haar vijfentwintigjarige zoon Henrik. Volgens de politie is het zelfmoord, maar Louise legt zich hier niet bij neer. Ze weet zeker dat Henrik nooit de hand aan zichzelf zou slaan. Louise besluit te onderzoeken waar Henrik de laatste jaren mee bezig was. Ze volgt een spoor dat via Spanje uiteindelijk naar Mozambique voert. Henrik blijkt verwikkeld te zijn geweest in een heftige strijd tegen aids en de meedogenloze, op winst beluste medische industrie.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Kennedys hjärna
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 978-90-445-0783-6
Uitgever: De Geus


Labyrint
Aan de Zweedse kust wordt een menselijke schedel gevonden. Wie is de dode? Hoe is de schedel hier beland? En waar is de rest van het lichaam? Dit zijn de vragen waarmee officier van justitie Louise Rehnström wordt belast. Er doen geruchten de ronde: de schedel zou van Bengt Ingemarsson zijn, de ‘grote weldoener’, die de gemeente kwam redden met zijn imposante investeringsplannen. Van die plannen is niks terechtgekomen, er zijn veel gedupeerde investeerders en tijdens de rechtszaak is Ingemarsson spoorloos verdwenen. En met hem de ingelegde gelden.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Labyrinten
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 978-90-445-0416-3
Uitgever: De Geus
Tea-Bag
Een Afrikaans meisje wordt met vele andere illegale vluchtelingen op een strand in Zuid-Spanje gezet. Een ambtenaar vraagt naar haar naam en zij antwoordt: Tea-Bag. Uiteindelijk belandt ze met een valse identiteit in Zweden, waar ze op een avond een lezing van de dichter Jesper Humlin bijwoont. Humlin, die zich van zijn uitgever moet wagen aan de misdaadroman in plaats van onverkoopbare poëzie te schrijven, spuugt op het misdaadgenre. Het is, zegt hij, een genre waarmee iedere Zweed zich bezig lijkt te houden. Na de lezing ontmoet hij Tea-Bag. Haar verhaal opent een voor hem onbekende wereld.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Tea-Bag
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-445-0699-4
Uitgever: De Geus
Verteller van de wind
Tien jaar is de Afrikaanse jongen Nelio als José hem gewond aantreft in een theaterzaaltje. De jongen is stervende, maar weigert alle medische hulp. In de negen slopende nachten voor zijn dood vertelt Nelio José zijn schokkende levensgeschiedenis.
Hoe hij tijdens de burgeroorlog gedwongen werd te doden om zelf aan de dood te ontkomen. En hoe hij zich in de grote stad als straatkind staande houdt. Een leven vol moed, wreedheid en liefde heeft Nelio het inzicht van een wijze man gegeven.
* Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Comédia infantil.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Comédia infantil
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-445-0538-6
Uitgever: De Geus

Fredrik WelinItaliaanse schoenen
De ex-chirurg Fredrik Welin woont op een eiland, met als enige gezelschap zijn hond en kat. Een geheim uit het verleden is de aanleiding voor deze zelfverkozen eenzaamheid. Op een morgen ziet hij een vrouw op het ijs. Het is Harriet, de vrouw die hij bijna veertig jaar geleden verliet zonder iets te zeggen. Dit is het begin van een bevreemdende reis, die Fredrik voor nog meer verrassingen zet. Hij wordt geconfronteerd met de dochter van wie hij niet eerder had gehoord. De reis door het winterse Zweden wordt ook een reis door zijn eigen leven.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Italienska skor
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 978-90-445-1074-4
Uitgever: De Geus
Zweedse laarzen
Op een herfstnacht schrikt ex-chirurg Fredrik Welin wakker: zijn huis, op een eilandje in de Oostzee, staat in lichterlaaie. Ternauwernood weet hij het brandende huis te ontvluchten. Hij heeft nog net tijd om twee linkerlaarzen aan te trekken. De volgende morgen is zijn woning tot de grond toe afgebrand. Fredrik moet zijn leven opnieuw vorm zien te geven en dat terwijl hij wordt beschuldigd van brandstichting. Hij voelt zich ontheemd en oud, zelfs als zijn grillige dochter opduikt om hem te steunen. Maar dan ontmoet hij de jonge journaliste Lisa en zij wekt heel andere gevoelens in hem op; gevoelens die hij bijna was vergeten.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Svenska gummistövlar
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789044535716
Uitgever: De Geus

Kurt WallanderDe jonge Wallander
De jonge Wallander bevat vijf lange verhalen en novellen. Henning Mankell beschrijft hierin enkele episoden uit het leven en de loopbaan van Kurt Wallander voordat hij in 1990 als inspecteur geïntroduceerd wordt. In een voorwoord gaat Mankell in op achtergrond van de verhalen: `Wat is er allemaal met Wallander gebeurd voor het begin van de romanserie? Dus, om een exacte datum te noemen, voor 8 januari 1990? Die vroege winterochtend dat Wallander uit bed gebeld werd, de inleiding tot Moordenaar zonder gezicht.
'Ik kan goed begrijpen dat men zich afvraagt hoe het allemaal begonnen is. Als Wallander de arena betreedt is hij 42 jaar, bijna 43. Hij is dan al lang bij de politie, hij is getrouwd geweest, gescheiden, heeft een kind, en is op zekere dag uit Malmö vertrokken om zijn geluk in Ystad te beproeven.
De lezers hebben zich afgevraagd hoe het allemaal begonnen is. En ikzelf natuurlijk ook. Een paar jaar geleden, toen ik het vijfde boek, Dwaalsporen, net af had, besefte ik dat ik in mijn hoofd verhalen aan het schrijven was die vóór het begin van de romanserie speelden. Wederom die magische datum, 8 januari 1990. Nu heb ik die verhalen gebundeld.’
* In 2006 heeft de Stichting NPW een boekje met de titel De Piramide uitgebracht ter gelegenheid van De Nationale Pocketweek. Dit verhaal is terug te vinden in het boek De jonge Wallander.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Pyramiden
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-5226-874-6
Uitgever: De Geus
Moordenaar zonder gezicht
Inspecteur Kurt Wallander is bezig de dubbele moord op een ouder boerenechtpaar te onderzoeken, een moord die de politie van Ystad omschrijft als ‘een menselijk slachthuis’. Hij ontdekt dat er politiek-maatschappelijk gevoelige kanten aan de zaak zitten. Omdat er vermoedens leven dat buitenlandse vluchtelingen bij de moord betrokken zijn, probeert Wallander zijn onderzoek angstvallig buiten de publiciteit te houden. Tevergeefs. Vanaf dat moment beginnen tegenstanders van de Zweedse asielpolitiek het onderzoek op hoog niveau te manipuleren...
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Mördare utan ansikte
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 90-445-0273-5
Uitgever: De Geus
Honden van Riga
Op een winterse dag drijft de wind een rubbervlot met de dode lichamen van twee mannen naar de zuidkust van het Zweedse Skåne. Anoniem wordt de politie gewaarschuwd en inspecteur Kurt Wallander neemt het onderzoek op zich. Hij ontdekt dat de twee mannen voor hun executie gemarteld zijn. Hun gebitten blijken behandeld door Oost-Europese tandartsen. Het spoor voert Wallander naar de Letse hoofdstad Riga, aan de overkant van de Oostzee. Daar dreigt hij een pion te worden in een Baltische intrige.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Hundarna i Riga
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-445-0213-1
Uitgever: De Geus
De witte leeuwin
Als makelaar Louise Åkerblom verdwijnt, weet de Zweedse inspecteur Kurt Wallander nog niet dat hij voor de ingewikkeldste opgave uit zijn loopbaan staat. De vrouw blijkt vermoord te zijn. Op de plaats van de misdaad wordt een vinger gevonden die aan iemand met een donkere huidskleur toebehoort. Alles wijst op een executie. Intussen beraamt een groep fanatieke Zuid-Afrikaanse ‘Boeren’ een aanslag op een vooraanstaand politicus. Kurt Wallander vermoedt een verband tussen de verdwijning in Zweden en de samenzwering in Zuid-Afrika...
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Den Vita lejoninnan
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-445-0212-3
Uitgever: De Geus
De man die glimlachte
Op weg naar huis in het zuiden van Zweden weet de 69-jarige advocaat Gustaf Torstensson ternauwernood te stoppen voor een man die midden op de weg vastgebonden zit op een stoel. Als Torstensson uit zijn auto stapt, krijgt hij een dodelijke slag op het achterhoofd. Op datzelfde moment loopt inspecteur Kurt Wallander over een Deens strand. Hij is moe en depressief, en overweegt zijn ontslag in te dienen. Maar de moord op Torstensson, gevolgd door de moord op diens zoon en collega Sten, met wie Wallander bevriend is, doet hem van gedachten veranderen. Al snel belandt hij in een wespennest van fraude en illegale handel in menselijke organen. Zijn tegenstander is een zakenman zonder scrupules.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Mannen som log
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 90-445-0200-X
Uitgever: De Geus


Dwaalsporen
Zomer 1994, de heetste zomer van de eeuw. De Zweden zitten aan hun televisie gekluisterd voor de wereldkampioenschappen voetbal. Zo niet inspecteur Kurt Wallander. Terwijl hij verlangend uitziet naar een rustige zomervakantie, slaat in het idyllische Zuid-Zweedse landschap een landbouwer alarm. In zijn bloeiende koolzaadakker heeft zich al enkele dagen een meisje verstopt dat zich niet laat wegjagen. Als Wallander poolshoogte komt nemen en tussen het koolzaad op haar af loopt, schieten opeens overal vlammen op.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Villospår
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-5226-816-9
Uitgever: De Geus
De vijfde vrouw
Terug van een vakantie in Rome valt inspecteur Kurt Wallander in de dagelijkse routine van autodiefstallen en inbraken. Totdat ene Holger Eriksson dood wordt aangetroffen, gespiest op negen bamboepalen. Daar blijft het niet bij. Nog twee andere curieuze moorden teisteren de politie in het zuiden van Zweden. Van ‘gewone’ moorden is hier geen sprake. Ze zijn zorgvuldig voorbereid en lijken te zijn geënsceneerd als openbare executies. Wie de dader ook is, deze lijkt een boodschap te willen uitdragen.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Den femte kvinnan
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 90-5226-815-0
Uitgever: De Geus
Midzomermoord
Kurt Wallander moet op zoek naar drie jonge mensen die na Midzomernacht spoorloos zijn verdwenen. Er komt weliswaar een levensteken uit Hamburg, maar daar is iets mee. Als hij de kwestie wil bespreken, blijkt collega Svedberg onvindbaar. Ongerust gaat Wallander midden in de nacht naar diens flat, waar hij Svedberg vermoord aantreft. Er is een verband met de drie verdwenen jongeren. Svedberg heeft op eigen houtje al gesprekken gevoerd met de ouders. En hij was in het bezit van een foto van de jongeren verkleed voor Midzomernacht.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Steget efter
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-5226-806-1
Uitgever: De Geus
De blinde muur
Kurt Wallander komt tegenover een nieuw soort criminaliteit te staan: computermisdaad op internationale schaal. De blinde muur begint met een dode man bij een bankautomaat en de moord op een taxichauffeur. Een verband tussen deze twee sterfgevallen lijkt er niet te zijn, maar tijdens het onderzoek ontstaat het idee dat de ‘sleutel’ te vinden is in geheime informatie die zich in de computer van een ITC-consulent bevindt. Wallander schakelt daarom een hacker in om de informatie te ontgrendelen.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Brandvägg
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-5226-817-7
Uitgever: De Geus
Voor de vorst
Tussen Linda Wallander en haar vader Kurt ontstaat wrevel wanneer Linda er bij haar vader op aandringt de verdwijning van haar jeugdvriendin Anna serieus te nemen. Maar Kurt heeft andere dingen aan zijn hoofd: er loopt een sadist rond die dieren in brand steekt, en een oude vrouw is vermoord op een manier die aan een religieus ritueel doet denken. Linda is al net zo eigengereid als haar vader. Als ze de naam van de vermoorde vrouw ontdekt in het dagboek van haar verdwenen jeugdvriendin, gaat ze zelf op onderzoek uit, met gevaar voor eigen leven.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Innan Frosten
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-445-0294-8
Uitgever: De Geus


Het graf
Kurt Wallander - de inspecteur die zijn werkterrein in het zuiden van Zweden heeft - bekijkt in Het graf een huis dat hij wil kopen. Een opknapbeurt is beslist nodig, maar het huis heeft een grote tuin en een prachtig uitzicht.
Terwijl Wallander door de tuin dwaalt, maakt hij een struikeling. Pas als hij in zijn auto weg wil rijden, vraagt hij zich af waarover hij nu eigenlijk gestruikeld is. Hij loopt de tuin weer in en stuit daar op een vergane mensenhand...
* Het graf is een uitgave van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek ter gelegenheid van de maand van het spannende boek 2004.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Händelse om hösten
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-5965-002-6
Uitgever: CPNB / De Geus
De gekwelde man
Håkan von Enke, een gepensioneerde hooggeplaatste zeeofficier, verdwijnt tijdens zijn ochtendwandeling in het Liljanswoud nabij Stockholm. Het is winter en hij heeft net zijn vijfenzeventigste verjaardag gevierd. Voor Kurt Wallander wordt dit een hoogstpersoonlijke kwestie: Von Enke is namelijk de schoonvader van zijn dochter Linda. Sommige sporen wijzen in de richting van het verleden, naar de tijd van de Koude Oorlog, extreem-rechtse groeperingen en huurmoordenaars uit voormalig Oost-Europa. Vooral gebeurtenissen in het begin van de jaren tachtig spelen een belangrijke rol, toen Russische onderzeeërs er herhaaldelijk van werden beschuldigd de Zweedse territoriale wateren binnen te dringen. Wallander beseft dat hij mogelijk een gigantisch geheim op het spoor is dat betrekking heeft op de volledige naoorlogse geschiedenis van Zweden. Terwijl hij zijn hoofd breekt over de ware toedracht verschijnt er een nog veel donkerder wolk aan de horizon.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Den orolige mannen
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-445-1524-4
Uitgever: De Geus
Wallanders wereld
Wallanders wereld is echt een collector's item: in dit boek is alles te vinden over de Wallander-reeks en het personage Kurt Wallander. Daarnaast bevat het boek het korte spannende verhaal De hand (Handen, 2013), een herziene versie van Het graf, dat in 2004 speciaal voor de Nederlandse lezers geschreven werd als geschenk voor de Maand van het Spannende Boek. Hierin is Wallander klaar voor een nieuwe fase: hij wil verhuizen en gaat op huizenjacht. In een van de tuinen struikelt hij over wat een vergane mensenhand blijkt te zijn.
Schrijver: Henning Mankell
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789044531008
Uitgever: De Geus

Sofia

Gezichten in het vuur
Het was de oude Muazena die Sofia voor het eerst over het geheim van het vuur had verteld. In het vuur, zei ze, leven onze herinneringen. Sofia heeft veel herinneringen. Aan Maria, haar oudere zusje dat zoveel op haar leek. Aan haar vader die haar altijd had opgetild tot hoog in de lucht, zodat ze de zon kon begroeten. Aan het dorp dat ze op een dag moesten verlaten...
Sofia leeft aan de Afrikaanse ooskust, in Mozambique, een land dat door een langdurige burgeroorlog één van de armste ter wereld is geworden. Dit is haar verhaal. Een verhaal van veel tegenslagen en verdriet, maar ook van dapperheid en levensmoed. Sofia is een meisje om bewondering voor te hebben. Want Sophia bestaat echt.
* Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Het geheim van het vuur.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Eldens hemlighet
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-258-3564-3
Uitgever: Leopold
Het raadsel van het vuur
Het leven is niet gemakkelijk voor de Mozambikaanse Sofia en haar familie: ze moeten hard werken om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Hun leven wordt verstoord door het verschrikkelijke bericht dat Sofia's zus Rosa hiv heeft. Tot overmaat van ramp worden de akkers van het dorp bedreigd door een op geld beluste ondernemer. En dan is er nog de geheimzinnige maanjongen, op wie Sofia verliefd wordt: is hij echt, of slechts een droom in de Afrikaanse nacht? Mankell beschrijft de wereld van dit straatarme Mozambikaanse meisje op een heldere en realistische manier. Sofia's vurige wil om te overleven maakt haar onvergetelijk.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Eldens gåta
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 978-90-445-0981-6
Uitgever: De Geus
De woede van het vuur
Sofia is een jonge moeder van drie kinderen en fantaseert over elektriciteit in haar kleine huisje. Ze zou dan een naaimachine aan kunnen schaffen, die bij kan dragen aan een beter leven voor haar kinderen. Haar man Armando komt 's avonds steeds later thuis en ondanks zijn lage inkomen draagt hij nieuwe kleren. Wanneer ze erachter komt wat Armando al die tijd heeft uitgespookt, besluit Sofia haar woede niet in te slikken, zoals haar moeder haar adviseert, maar voor zichzelf en haar kinderen op te komen.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Eldens vrede
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789044513530
Uitgever: De Geus

Non-Fictie

Drijfzand
Wanneer Henning Mankell op het punt staat een boek te schrijven over de langetermijn gevolgen van de opslag van kernafval, wordt bij hem kanker geconstateerd. Na de aanvankelijke schrik en paniek herpakt hij zich. Hij begint aan de eerste chemotherapiekuur en laat al schrijvende allerlei belangrijke momenten uit zijn leven de revue passeren. Vanuit zijn dagelijkse strijd tegen de ziekte reist Mankell terug en vooruit in de tijd, waarbij het erfgoed dat we nalaten en de opeenvolging van generaties de rode draad vormen die verleden, heden en toekomst met elkaar verbindt. Mankell brengt verschillende onderwerpen ter sprake, van 's werelds eerste kunstenaars die de prehistorische grotschilderingen maakten tot onderzoek naar komende ijstijden, zonder zijn eigen hoogte- en dieptepunten te schuwen.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Kvicksand
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789044534832
Uitgever: De Geus
Ik sterf, de herinnering leeft
In het voorjaar van 2003 ontmoet Mankell in Oeganda de lerares Christine, die aan aids lijdt, en haar dertienjarige dochter Aida. Onder indruk van het gesprek schrijft Henning Mankell over zijn eigen angst voor aids, over zijn woede over de enorme slachting die de ziekte onder de Afrikaanse bevolking aanricht en over de onverschilligheid van de rest van de wereld..
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Jag dör, men minnet lever
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 90-445-0550-5
Uitgever: De Geus

Jeugdboeken

De jongen die met sneeuw in zijn bed sliep
Joel woont in een stadje in Noord-Zweden. Zijn moeder is weggegaan toen hij nog klein was en sindsdien zorgt hij voor zichzelf en voor zijn vader. Hij is nu dertien jaar en hij wil zo snel mogelijk volwassen worden. In de nacht dat de eerste sneeuw valt, belooft hij zichzelf plechtig drie dingen: hij wil harder en sterker worden om de honderd jaar te kunnen halen, hij wil weg uit het stadje, naar de zee, en hij wil een naakte vrouw zien. Het eerste voornemen waarmaken is niet moeilijk: om harder te worden slaapt hij voortaan buiten. Weggaan uit het stadje blijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan, vooral omdat zijn vader daarvoor niet te porren is. En hoe krijgt hij het meisje uit de supermarkt zover dat ze zijn wens vervult? Om indruk op de meisjes te maken moet je rijk en beroemd zijn, denkt Joel. Daarom besluit hij de jongste popster van Zweden te worden. Maar hij merkt al snel dat alleen dromen niet genoeg is en dat je niet alles zelf in de hand hebt.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Pojken som sov med snö i sin sang
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 978-90-445-0983-0
Uitgever: De Geus
HZNDHDNESR; Een geheim genootschap
De vader van Joel was vroeger zeeman. Nu is hij houthakker. Joel noemt hem pappa Samuel. Ze wonen ergens in het barre noorden van Zweden. Joels moeder is weggelopen toen hij nog heel klein was en sindsdien is Joel een beetje zijn eigen moeder geweest. Maar nu begint Samuel het aan te leggen met Sara uit de dorpskroeg. Joel moet niets hebben van dat mens en haar lievige gedoe!
Joel loopt deze winter eerlijk gezegd een beetje met zijn ziel onder zijn arm. Het is een raar dorp waar Joel woont: bijna het einde van de wereld. Vrienden van zijn eigen leeftijd heeft hij nauwelijks. Maar er is wel de Oude Metselaar, die in een krankzinnigengesticht heeft gezeten en die 's nachts in een vrachtauto rondkart. Met hem gaat Joel een nacht op pad: ze gaan naar het geheimzinnige 'Meer van de Vier Winden'.
En er is Gertrud, de Neusloze Vrouw, voor wie hij weliswaar terugschrikt maar die hem mateloos interesseert en met wie hij ook wel wil praten. Dat komt eigenlijk door Ture, een jongen die nieuw is in het dorp en met wie Joel een Geheim Verbond sluit.
* Dit boek is ook uitgebracht onder de titel De hond die naar de sterren rende.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Hunden som sprang mot en stjärna
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-214-7412-3
Uitgever: Querido
Lukas en de kat die van regen hield
Voor zijn verjaardag krijgt Lukas van zijn ouders een grote verrassing: een mooie kat. Het lieve beestje is helemaal zwart, met een klein beetje wit op het puntje van zijn staart. Lukas noemt zijn nieuwe vriend 'Nacht' en hij besluit zijn best te doen om de kattentaal te leren. Maar op een regenachtige dag is Nacht verdwenen. Zijn vader stelt Lukas gerust: 'Als het regent gaat een kat niet naar buiten. Katten houden niet van regen, dat weet je toch.' Maar Lukas is daar niet zeker van. Als Nacht niet terugkomt, gaat Lukas zelf op zoek. En daarmee begint een spannend avontuur.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Katten som älskade regn
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 978-90-445-0979-3
Uitgever: De Geus
Schaduwen in de schemering
Joel woont samen met zijn vader Samuel in een plaatsje in het koude noorden van Zweden. Joels moeder is weggelopen toen hij nog heel klein was en sindsdien zorgt Joel voor zichzelf en voor zijn vader. Op een dag beleeft Joel een heus mirakel - hij wordt door een bus overreden en komt daar zonder één schrammetje onder vandaan. Joel raakt ervan overtuigd dat het mirakel een teken is dat hij goede daden moet gaan verrichten, maar dat blijkt helemaal nog niet zo gemakkelijk te zijn... Integendeel, door Joels goedbedoelde inspanningen raken niet alleen zijn vader, maar ook andere dorpsgenoten in de problemen.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Skuggorna växer i skymningen
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 978-90-445-0985-4
Uitgever: De Geus
Reis naar het einde van de wereld
Joel Gustafson is vijftien jaar en vindt dat hij lang genoeg op school heeft gezeten: hij wil naar zee, het liefst samen met zijn vader Samuel, die ooit zeeman was. Op een dag krijgt Joel het adres van zijn moeder Jenny in handen, die hij al sinds zijn vierde niet meer heeft gezien. Zij blijkt in Stockholm te wonen en Joel besluit bij haar op bezoek te gaan. Zijn vader gaat, met tegenzin, met hem mee. Nadat hij zijn moeder bezocht heeft, monstert Joel als jongste matroos aan op een schip. Samuel wil niet mee, en vertrekt weer naar huis. Joel staat er voor het eerst in zijn leven helemaal alleen voor. Dan hoort Joel dat Samuel ziek is en niet lang meer te leven heeft...
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: Resan till världens ände
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 978-90-445-0982-3
Uitgever: De Geus

Dubbel uitgegeven titels

De hond die naar de sterren rende
Zie voor de beschrijving van dit boek: HZNDHDNESR; Een geheim genootschap.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: zie HZNDHDNESR; Een geheim genootschap
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9044509847
Uitgever: De Geus
De Piramide
Dit korte verhaal is terug te vinden in de verzamelbundel De jonge Wallander.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: zie De jonge Wallander
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9044508604
Uitgever: De Geus
Het geheim van het vuur
Zie voor de beschrijving van dit boek: Gezichten in het vuur.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: zie Gezichten in het vuur
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9044509809
Uitgever: De Geus
Comédia infantil
Zie voor de beschrijving van dit boek: Verteller van de wind.
Schrijver: Henning Mankell
Oorspronkelijke titel: zie Verteller van de wind
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9052266916
Uitgever: De Geus