Boekenplank:
Kies

Boeken van Kerstin Ekman

Kerstin Ekman studeerde letteren aan de Universiteit van Uppsala. Haar werk is meermaals onderscheiden, onder meer met de Literatuurprijs van de Noordse Raad en Augustprijs en de Selma Lagerlöf-Literatuurprijs. In 2022 werd De Nios Stora-prijs aan haar toegekend.

Meer over Kerstin Ekman

Genre: Roman

Geboren: 1933

Geboorteland: Zweden


Overzicht

 • Breng mij weer tot leven - Gör mig levande igen
 • De afrekening - Grand final i skojarbranschen
 • De dwaas - Rövarna i skuleskogen
 • De hond - Hunden
 • Doodsklokken - Dödsklockan
 • Moord in praktijk - Mordets praktik
 • Oertekens - Urminnes tecken
 • Onder de sneeuw - De tre små mästarna
 • Wolvenkoorts - Löpa varg
 • Zwart water - Händelser vid vatten

Katarineholm

 1. Heksenkringen - Häxringarna
 2. De springbron - Springkällan
 3. Het engelenhuis - Änglahuset
 4. Een stad van licht - En stad av ljus

Wolfshuid Trilogie / Vargskinnet Trilogin

 1. Wolfshuid - Guds barmhärtighet
 2. Het laatste hout - Sista rompan
 3. Krasloten - Skraplotter

Dubbel uitgegeven titels

 • Het spoor in de sneeuw - zie Doodsklokken
Wolfshuid Trilogie / Vargskinnet Trilogin
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtBreng mij weer tot leven
Terwijl het millennium zijn einde nadert, komen in een voorstad van Stockholm zeven vrouwen van zeer uiteenlopende leeftijd en achtergrond regelmatig bij elkaar om hun ongerustheid te uiten over dit zo verwarde en onvoorspelbare fin de siècle.

Zij voelen zich bedreigd, en hopen het kwaad in de wereld te bezweren tijdens hun vurige en levendige gesprekken. Maar wanneer het kwaad hun eigen leven binnensluipt, gebeurt dit zo geruisloos en geraffineerd dat ze het niet herkennen.

Bijna onder ieders ogen verdwijnt een meisje. De politie doet niets. Alleen haar zusje zoekt wanhopig. Dan verdwijnt een van de leden van de groep. Niemand heeft het zien aankomen.

Wat heeft het multimediabedrijf dat een van zijn medewerksters bedreigt precies te verbergen? En wat is de betekenis van de angstaanjagende rituelen die een gewelddadige jeugdbende erop na houdt?
Schrijver: Kerstin Ekman
Oorspronkelijke titel: Gör mig levande igen
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789035116740
Uitgever: Bakker
De afrekening

De beroemde Zweedse schrijfster Lillemor Troj wordt uitgenodigd op de uitgeverij om haar nieuwste manuscript te bespreken. Voor Lillemor is de inhoud ervan echter totaal onbekend. Zonder een woord te zeggen sluipt Lillemor met de roman het pand uit.

Tijdens het lezen wordt haar snel duidelijk dat een ghostwriter een boek over haar leven heeft geschreven waarin ze zeer vertrouwelijke informatie onthult. Het werk leidt tot een onvermijdelijke confrontatie tussen de vrouwen.

Schrijver: Kerstin Ekman
Oorspronkelijke titel: Grand final i skojarbranschen
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789044525359
Ebook: 9789044525366
Uitgever: De Geus
De dwaas
Zweden, een duister woud in de vroege middeleeuwen. Daar leeft Skord. Is hij een mens? Nauwelijks. Een trol? Misschien.

Skord is onbevangen, slim en nieuwsgierig. Het toeval drijft hem de mensenwereld in. Hij leert hun taal en gaat steeds meer op hen lijken, maar... hij wordt veel langzamer oud dan wie ook en het kost hem moeite om dat te verbergen.

Gedurende zijn lange, lange bestaan zoekt hij naar maatschappelijke erkenning, maar iedere keer als dat bijna lukt, komt iemand op de gedachte dat hij geen mens kan zijn en moet hij vluchten - meestal naar de vogelvrije rovers In het' onherbergzame Skule, waar hij ooit onvrijwillig is terechtgekomen.

In zijn leven ontmoet Skord vele mensen en van allen leert hij. Van bedelende kinderen begrijpt hij hoe de mensen de wereld zien, en bij een pionierspastoor doet hij zijn eerste boekenwijsheid op. Later probeert hij als alchimist goud te maken, neemt hij als chirurgijn deel aan de Dertigjarige Oorlog en maakt hij kennis met Linnaeus.

Uiteindelijk vat hij een diepe liefde op voor een merkwaardige vrouw. Liever sterft hij dan van haar te worden gescheiden. En daarmee heeft hij het hoogste en wezenlijkste bereikt wat een mens kon bereiken: een ziel. Als zijn geliefde sterft, rest hem niets anders dan terug te keren naar het woud, zijn oorsprong.
Schrijver: Kerstin Ekman
Oorspronkelijke titel: Rövarna i skuleskogen
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789035115019
Uitgever: Bakker
De hond
Een jong hondje raakt in de winter tijdens een sneeuwstorm gescheiden van zijn warme huis en zijn moeder. In tegenstelling tot wat zijn baasjes denken, vriest het niet dood, maar weet het voedsel te vinden en zo de winter en de harde lessen van zijn nieuwe omgeving te overleven.

Werd het beestje in het begin vooral gedreven door een naamloos en knagend verlangen naar warmte en verzadiging, spoedig komt daar een andere drijfveer bij: zijn jachtinstinct. Hij vangt veldmuizen en andere kleine dieren, en naarmate hij groter wordt, worden ook zijn prooien groter.

Wanneer de tijd van de elandenjacht aanbreekt, stuit hij op andere Jachthonden, en daarmee doet ook de mens weer intrede in zijn leven. Een van de mannen weet met veel geduld en kennis van zaken het vertrouwen, van de hond te winnen en een uitstekende, zij het ongewone, jachthond van hem te maken.
Schrijver: Kerstin Ekman
Oorspronkelijke titel: Hunden
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9789035121126
Uitgever: Bakker
Doodsklokken
'Dat hij hier nu heen en weer reed en de sporen in de modder probeerde uit te wissen had eigenlijk geen zin. Ze zouden ook de sporen van zijn wagen identificeren. Hij had hier niets te maken en kon beter naar huis toe gaan om Márd of Erik Emilsson op te bellen en hun te vragen mee te gaan naar de politie om zich aan te geven voor het te laat was.'

Zoals ieder jaar gaan zeven vrienden in het uiterste noorden van Zweden op elandenjacht. Ze raken verzeild in een nachtmerrie als ze na het traditionele jachtdiner een vrouw doodrijden en besluiten het lijk in de bossen te verbergen.

Het is het begin van een reeks afschuwelijke gebeurtenissen, die de onderlinge verhoudingen in de groep onder steeds grotere druk zetten: het lugubere geheim wordt ontdekt, de mannen worden gechanteerd en een dorpeling komt onder verdachte omstandigheden om het leven. Wat een enerverende jacht had moeten worden, eindigt in een aangrijpend drama.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Kerstin Ekman
Oorspronkelijke titel: Dödsklockan
Eerste uitgave: 1963
ISBN/EAN: 9789035120723
Uitgever: Bakker


Moord in praktijk
Stockholm, begin twintigste eeuw. De arts Pontus Revinge leidt een karig bestaan. Hij onderzoekt en behandelt de venerische ziekten van prostituees. Revinge voelt zich gevleid als de gevierde auteur Hjalmar Söderberg hem naar een medicijn vraagt waarmee een arts in theorie de perfecte moord zou kunnen plegen.

Moord in praktijk gaat over ethiek, moord en schuld. In deze roman geeft auteur Kerstin Ekman gestalte aan het hoofdpersonage uit Hjalmar Söderbergs Dokter Glas, een van de mooiste boeken uit de Zweedse literatuur.
Schrijver: Kerstin Ekman
Oorspronkelijke titel: Mordets praktik
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789044517026
Uitgever: De Geus
Oertekens
'Elanden zijn er natuurlijk. En hermelijnen, marters en kleine wezels. Geen slangen. Die zijn er niet. Maar ratten: woelmuizen, gewone muizen en lemmingen. En alle kleine vogels en kleine diertjes. Vooral de knutjes. Ook muggen, vliegen en dazen. Op heldere dagen zweeft er een adelaar boven dit alles. Dan heb je ook nog de anderen. Noch mens, noch dier.'

'De anderen' zijn schuwe, stille wezens die zich schuilhouden in afgelegen oorden. Ze vormen een samenleving die uit twee elkaar rivaliserende groepen bestaat: het wolvenvolk en het berenvolk. Heilige grond die door beide volkeren wordt geclaimd, is de inzet van een slepend en bloedig conflict.

Als een wolfman zonder naam, moegestreden en op zoek naar stilte, de oorlog korte tijd ontvlucht, ontmoet hij een beervrouw die hij Sjorpha doopt. En terwijl hun families elkaar in de bossen naar het leven staan, leren zij zichzelf, tegen de verdrukking in, de magische taal van de hartstocht.
Schrijver: Kerstin Ekman
Oorspronkelijke titel: Urminnes tecken
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789035123489
Uitgever: Bakker
Onder de sneeuw
In een afgelegen dorp in het noorden van Lapland wordt het lichaam van Matti, tekenleraar aan een nomadenschool, in de sneeuw gevonden.

Politieagent Torsson, die uit een naburig mijnstadje wordt opgetrommeld, verneemt van de dorpsbewoners dat Matti een paar dagen eerder dronken de kou was ingelopen, en dat het niet ongewoon is dat je gedesoriënteerd raakt hier boven de poolcirkel, wanneer de dagen net zo donker zijn als de nachten. Torsson vertrekt onverrichterzake - een gedachteloos opgeraapte bebloede Mahjong-steen in zijn zak.

In gezelschap van kunstenaar David Malm keert hij de volgende zomer terug naar het dorp. Torsson en Malm hebben niets gemeen, behalve de wens te weten wat tot Matti's dood heeft geleid. Daar zijn de gesloten dorpsbewoners allesbehalve behulpzaam bij. Rusteloos sluipen ze rond in de lichte zomernachten - en waarom liegen ze allemaal?

Eensgezind, maar op totaal verschillende manieren proberen Torsson en Malm de waarheid boven tafel te krijgen. En die blijkt gecompliceerder en verrassender dan ze ooit hadden kunnen vermoeden.
Schrijver: Kerstin Ekman
Oorspronkelijke titel: De tre små mästarna
Eerste uitgave: 1961
ISBN/EAN: 9789035118966
Uitgever: Bakker
Wolvenkoorts

Een kleine dorpsgemeenschap in het hoge noorden van Zweden. Ulf Norrstig, een oudere man en voormalig boswachter, ontdekt op weg naar zijn camper aan de rand van het bos sporen van een wolf, groter dan hij die ooit heeft gezien. Met zijn blik volgt hij het spoor en hij kijkt recht in de ogen van het indrukwekkende beest in de verte. Het oogcontact raakt hem diep en zet hem aan het denken over het leven, zijn huwelijk en de beslissingen die hij nam.

Niet lang daarna wordt de wolf gedood, wat verboden is buiten het jachtseizoen. Wie heeft deze laffe daad begaan? Ulf, zelf een lone wolf, is erop gebrand de dader te vinden, maar binnen de dorpsgemeenschap sluiten de gelederen zich.

Schrijver: Kerstin Ekman
Oorspronkelijke titel: Löpa varg
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789026359941
Ebook: 9789026359958
Uitgever: Ambo | Anthos
Zwart water
Op midzomeravond worden twee kampeerders - een Nederlands meisje en een Amerikaan - in een moerassig berggebied in Noord-Zweden vermoord in hun tent. Ondanks alle verhoren en confrontaties wordt de dader niet gevonden.

Na verloop van tijd keert de rust in de streek ogenschijnlijk terug, maar onder de oppervlakte blijft de dubbele moord de bewoners in zijn greep houden. Het wordt duidelijk dat bijna iedereen tegen de politie heeft gelogen of dingen heeft verzwegen om zichzelf of anderen te beschermen.

Wanneer iemand jaren later door toeval een aanknopingspunt denkt te hebben voor de ware toedracht, heeft dat onvermijdelijk een derde moord tot gevolg.
Schrijver: Kerstin Ekman
Oorspronkelijke titel: Händelser vid vatten
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789035114067
Uitgever: Bakker

KatarineholmHeksenkringen
Heksenkringen vormt het eerste deel van een vierluik waarin Kerstin Ekman de ontwikkeling schildert van het Zweedse stadje Katarineholm vanaf het einde van de negentiende eeuw tot in de jaren zeventig van onze eeuw.

Een klein, ingeslapen stadje begint opnieuw te leven als het een station krijgt. De handel bloeit op en voor de mensen ontstaan andere mogelijkheden. Toch gaan de veranderingen voor sommigen maar langzaam.

Hoofdfiguur van Heksenkringen is Tora, een meisje uit een arm boerengezin. Zij moet al op jeugdige leeftijd de kost gaan verdienen, als andere kinderen nog spelen of naar school gaan. Maar Tora heeft een sterk karakter en ze weet zich snel aan te passen aan de veranderde verhoudingen rond het nieuwe station. Zo wordt ze zelfs tot steun voor haar omgeving.

Heksenkringen schetst een portret van een jonge vrouw, die zich staande weet te houden te midden van ingrijpende sociale veranderingen.
Schrijver: Kerstin Ekman
Oorspronkelijke titel: Häxringarna
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 9789035119246
Uitgever: Bakker
De springbron
De springbron vormt het tweede, afzonderlijk leesbare deel van een vierluik waarin Kerstin Ekman de ontwikkeling schildert van het Zweedse stadje Katarineholm vanaf het einde van de negentiende eeuw tot in de jaren zeventig van onze eeuw.

De springbron gaat over de jonge vrouw Tora (zie Heksenkringen), maar ook over haar vriendin Frida en Frida's kinderen. In haar streven sociaal op te klimmen opent Tora een café, waar ze de gegoede burgerij tot haar clientèle hoopt te zullen krijgen.

Frida is een wasvrouw, een weduwe die zes kinderen moet grootbrengen. De relatie tussen beide vrouwen wordt bemoeilijkt door Tora's neiging zich emotioneel af te sluiten.

In De springbron zien we hoe voor de jonge generatie de nieuwe ontwikkelingen de belofte inhouden van een betere toekomst, en hoe het aloude bijgeloof en de scherpe sociale tegenstellingen de veranderingen bemoeilijken.
Schrijver: Kerstin Ekman
Oorspronkelijke titel: Springkällan
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 9789035119253
Uitgever: Bakker
Het engelenhuis
Het engelenhuis is het derde, afzonderlijk te lezen, deel van een vierluik waarin Kerstin Ekman de ontwikkeling schildert van het Zweedse stadje Katarineholm vanaf het einde van de negentiende eeuw tot in de jaren zeventig van onze eeuw.

Het engelenhuis schetst een portret van enkele jonge vrouwen, die zich staande weten te houden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Geen heldinnen of tragische figuren, maar vrouwen die leven op de laagste trap van de sociale ladder en van het leven maken wat er van te maken valt.
Schrijver: Kerstin Ekman
Oorspronkelijke titel: Änglahuset
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 9789035119963
Uitgever: Bakker
Een stad van licht
Een stad van licht is het vierde en laatste deel van een vierluik waarin Kerstin Ekman de ontwikkeling schildert van het Zweedse stadje Katarineholm vanaf het einde van de negentiende eeuw tot in de jaren zeventig van onze eeuw.

Ann-Marie, een vrouw van middelbare leeftijd, is alleen overgebleven na het overlijden van haar vader. In het huis dat zij heeft geërfd, overdenkt zij haar leven met haar vader Henning - een bijzondere man die door niemand werd begrepen behalve misschien door zijn dochter.

Zo is Een stad van licht een intieme roman over een vader-dochterverhouding, maar vooral een roman over de liefde, in ongewone, aangrijpende en schokkende vormen.
Schrijver: Kerstin Ekman
Oorspronkelijke titel: En stad av ljus
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 9789035121188
Uitgever: Bakker

Wolfshuid Trilogie / Vargskinnet TriloginWolfshuid
In de koude winter van 1916 is de jonge vroedvrouw Hillevi Klarin op weg van Uppsala naar Svartvattnet, in het noorden van Zweden, waar zij een nieuwe baan heeft geaccepteerd. Ze weet niet wat haar te wachten staat - nog niet.

Het bestaan in Svartvattnet, afgezonderd van de rest van de wereld, is veel zwaarder dan ze kon vermoeden. Daar, in de uitgestrekte bossen, geldt het recht van de sterkste. Vrouwen en kinderen worden er misbruikt en mishandeld.

De relatie met haar geheime verloofde Edvard houdt geen stand als Hillevi Trond Halvorsen ontmoet, met wie zij een relatie begint. Samen adopteren ze Risten, een weesmeisje uit Lapland dat duizend-en-één verhalen kent over de dieren van het woud en de mensen die er lang geleden woonden. Ze vormt zo het verband tussen de levenden en de doden.
Schrijver: Kerstin Ekman
Oorspronkelijke titel: Guds barmhärtighet
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789035121751
Uitgever: Bakker
Het laatste hout
De Tweede Wereldoorlog verandert het leven voor de inwoners van het stadje Svartvattnet ingrijpend. Myrten, de dochter van vroedvrouw Hillevi Halvarsson, vertrekt naar Stockholm, met een geheim waar zelfs haar geliefde pleegzuster Kristin nooit iets van te weten zal komen.

Kristin zelf is met haar gezin net over de grens in Noorwegen gaan wonen, waar ze een zwaar verlies te verwerken krijgt.

De terugkeer van schilder Elis - of Elias, zoals hij zichzelf is gaan noemen - naar Svartvattnet doet voor Hillevi het verleden herleven. Als hij verwikkeld raakt in een heftige relatie met haar dochter Myrten, bestaat er bij Hillevi geen twijfel dat ze moet ingrijpen.

Het laatste hout speelt zich af in Stockholm, Oslo, in de Noorse bergen, Värmland en Venetië, maar vooral in Svartvattnet - de plek die er altijd zal zijn, ook voor hen die het dorp hebben verlaten. Het zijn net postduiven, zegt Hillevi over haar kinderen, ze keren altijd terug.
Schrijver: Kerstin Ekman
Oorspronkelijke titel: Sista rompan
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789035125438
Uitgever: Bakker
Krasloten
Het valt niet mee om erachter te komen dat je een kind hebt als je de negentig bent gepasseerd. Iedereen heeft geheimen uit zijn verleden en zaken om zich voor te schamen. Een kind kan ook een geschenk zijn. Als je het aan durft te nemen...

Het is Allerheiligen wanneer Ingefrid Mingus in het afgelegen dorpje Svartvattnet op de deur klopt van het huis dat haar moeder haar heeft nagelaten. Ingefrid is bijna vijftig en heeft haar moeder, Myrten Halvarsson, nooit gekend.

In het huis ontmoet ze twee oude mensen: Kristin, de pleegzuster van Myrten, en de kunstenaar Elias Elv. Ingefrid besluit tijdelijk in het dorp te blijven en gaat er werken als predikant.

Met de hulp van Kristin, die een voortreffelijk geheugen heeft en als dat tekortschiet verbeelding genoeg heeft om de gaten op te vullen, komt ze stukje bij beetje te weten welke rol Elias Elv heeft gespeeld in haar grootmoeders, haar moeders en haar eigen leven.
Schrijver: Kerstin Ekman
Oorspronkelijke titel: Skraplotter
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789044604429
Uitgever: Prometheus

Dubbel uitgegeven titelsHet spoor in de sneeuw

Zie voor de beschrijving van dit boek: Doodsklokken.

Schrijver: Kerstin Ekman
Oorspronkelijke titel: zie Doodsklokken
Eerste uitgave: 1963
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Callenbach