Boekenplank:
Kies
 • Home
 • E
 • Per Olov Enquist

Boeken van Per Olov Enquist

Per Olov Enquist is geboren in Hjoggböle, Zweden. Hij studeerde aan de Universiteit van Uppsala en werkte als literatuurcriticus voor kranten. Sinds 1977 is hij volledig schrijver.

Meer over Per Olov Enquist

Genre: Roman

Geboren: 1934

Geboorteland: Zweden


Overzicht

 • Blanche en Marie - Boken om Blanche och Marie
 • De reis van de voorganger - Lewis resa
 • De uittocht der muzikanten - Musikanternas uttåg
 • De vijfde winter van de magnetiseur - Magnetisörens femte vinter
 • Geen asiel voor legioensoldaten - Legionarerna
 • Het bezoek van de lijfarts - Livläkarens besök
 • Het boek der gelijkenissen - Liknelseboken
 • Het record - Sekonden
 • Kapitein Nemo's bibliotheek - Kapten Nemos bibliotek
 • Verbannen engel - Nedstörstad ängel

Diversen

 • Een ander leven - Ett annat liv
 • Strindberg, een leven - Strindberg ett liv

Jeugdboeken

 • Met opa op expeditie - De tre grottornas berg
 • Opa en het geheim van de smokkelaars - Den tredje grottans hemlighet

gedetailleerd overzicht

OverzichtBlanche en Marie
Blanche en Marie is een roman over een mogelijke en vooral ook, onmogelijke liefde en speelt zich af in Parijs aan het begin van de twintigste eeuw. Centraal staan Blanche Wittmann, ooit een van de bekendste zenuwpatiënten ter wereld, en Marie Curie die tweemaal de Nobelprijs won maar vanwege een verboden liefde een verschoppeling werd in wetenschappelijke kringen. Blanche Wittmann werd als jonge patiënte opgenomen in de psychiatrische kliniek van het Salpètrière-ziekenhuis in Parijs. Haar arts was J.M. Charcot, wereldwijd bekend als de eerste arts die hypnose toepaste bij de bestrijding van wat toen bekend stond als hysterie bij vrouwen. Onder de bezoekers van zijn publieke séances bevonden zich August Strindberg en de jonge Freud. Nadat Charcot was overleden werd Blanche assistente van de Pools-Franse Nobelprijswinnares Marie Curie. Blanche en Marie raakten innig bevriend. Blanche wist van Maries onfortuinlijke liefdesaffaire met haar getrouwde collega Paul Langevin. Deze affaire leidde tot een enorm schandaal op het moment waarop Marie haar tweede Nobelprijs ontving voor haar ontdekking van radium.
Schrijver: Per Olov Enquist
Oorspronkelijke titel: Boken om Blanche och Marie
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-263-1895-2
Uitgever: Ambo | Anthos
De reis van de voorganger
Lewi Pethrus is een van de opzienbarendste figuren uit de Zweedse geschiedenis: de oprichter van de Zweedse Pinkstergemeente en een van de grootste geestelijke leiders die de wereld ooit heeft gekend. In zijn tijd was hij hoogst controversieel, maar tegenwoordig is hij vrijwel vergeten - terwijl de beweging wereldwijd meer dan 250 miljoen volgelingen kent. Lewi was gedurende vele jaren hecht bevriend met Sven Lidman, een dichter met aristocratische trekjes en een lichtzinnige levensstijl. Hoewel ze op het eerste gezicht niet tegengestelder konden zijn, waren ze gedurende vele jaren geestverwanten en samen bouwden ze de Pinksterbeweging op: het werd de derde grote christelijke beweging, met een aanzienlijk vermogen, een eigen politieke partij en een dagblad. In de jaren veertig echter keert Lidman zich tegen Lewi, die zich zeer maar al te zeer bewust is van zijn macht en deze ook misbruikt, waardoor ze verstrikt raken in een broedertwist met shakespeariaanse proporties. Enquist heeft de beweging tijdens zijn opvoeding van dichtbij meegemaakt en beschrijft op een heel persoonlijke en indrukwekkende manier Lewi's reis - vol idealisme, macht en verraad - van een hard werkende jongeling tot de spirituele leider van een imperium. Via de cameralens van een spirituele beweging aanschouwt Enquist de grote religieuze en politieke vraagstukken van de twintigste eeuw.
Schrijver: Per Olov Enquist
Oorspronkelijke titel: Lewis resa
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-263-1754-9
Uitgever: Ambo | Anthos
De uittocht der muzikanten
De uittocht der muzikanten draait om de lotgevallen van de familie Markström, in het dorp Hjoggböle in Noord-Zweden, waar Enquist zelf is opgegroeid. De wereld aan het begin van de twintigste eeuw wordt gekenmerkt door grote sociale veranderingen. Wanneer de sociaaldemocratische activist Elmblad naar het duistere noorden afreist om zieltjes te winnen, stuit hij in Hjoggböle op een muur van verzet. De bewoners weigeren pertinent tot slachtoffer gemaakt te worden.
Schrijver: Per Olov Enquist
Oorspronkelijke titel: Musikanternas uttåg
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 978-90-414-1235-5
Uitgever: Ambo | Anthos
De vijfde winter van de magnetiseur
Friedrich Meisner is een hypnotiseur. Zijn vermogen te genezen kan ook schade toebrengen. Na zijn dramatische vlucht voor een groep premiejagers arriveert hij in de herfst van 1793 in Seefond, een klein Duits dorp. Meisners praktijken zijn gebaseerd op Franz Anton Mesmers leer van het Dierlijk Magnetisme, die - gecombineerd met zijn indrukwekkende en raadselachtige verschijning - hem in staat stellen alle inwoners van Seefond inclusief de prins, in te palmen. In dit dorpje met zijn religieuze scheidingen veroorzaakt deze vreemdeling een opleving van het geloof, 'een stormvloed van toewijding en extase'. Hij brengt een nieuwe religie. Maar de geleerden twijfelen aan hem: bezit deze man werkelijk de gave tot genezen of is hij een charlatan? Is hij een profeet of een oplichter, revolutionair of parasiet? Door zijn poging om deze 'wonderdokter' te ontmaskeren en de betovering te verbreken, raakt dr. Selinger verzeild in een strijd van mythische proporties.
Schrijver: Per Olov Enquist
Oorspronkelijke titel: Magnetisörens femte vinter
Eerste uitgave: 1964
ISBN/EAN: 90-263-1970-3
Uitgever: Ambo | Anthos
Geen asiel voor legioensoldaten
Beschrijving niet beschikbaar.
Schrijver: Per Olov Enquist
Oorspronkelijke titel: Legionarerna
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Boekerij


Het bezoek van de lijfarts
In 1770 wordt Johann Friedrich Struensee, lijfarts van de geesteszieke Deense koning Christiaan VII, praktisch alleenheerser van Denemarken. Niet alleen weet hij door middel van talrijke hervormingen een fluwelen revolutie door te voeren, hij knoopt ook een liefdesbetrekking aan met koningin Caroline Mathilde, bij wie hij een dochter verwekt. De adel en het volk komen tegen Struensee in opstand. In januari 1772 wordt hij gevangengezet en in april van dat jaar terechtgesteld, na een proces dat in heel Europa opschudding veroorzaakt. Tegen de achtergrond van deze gebeurtenissen en van de naderende confrontatie tussen het absolutisme en de Verlichting in Europa vertelt Per Olov Enquist in Het bezoek van de lijfarts een van psychologie en politiek doortrokken liefdesdrama. Met Het bezoek van de lijfarts schetst Per Olov Enquist de menselijke dimensie achter de turbulente gebeurtenissen in het Denemarken aan het einde van de achttiende eeuw.
Schrijver: Per Olov Enquist
Oorspronkelijke titel: Livläkarens besök
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 978-90-263-1838-2
Uitgever: Ambo | Anthos
Het boek der gelijkenissen

Het is 1949. Een jongen van vijftien, groeit eenzaam en onzeker op. Wanneer de jongen volwassen wordt vertrekt hij naar Kopenhagen en Parijs in een zelfverkozen ballingschap. Hij begint een ander leven met een nieuwe echtgenote, nieuwe liefdes en veel drank.

De wijze waarop Per Olov Enquist het levensverhaal van de onbenoemde 'hij' in Het boek der gelijkenissen vormgeeft is meesterlijk. Een knap staaltje literatuur waarbij de scheidslijn tussen fictie en non-fictie flinterdun is.

Schrijver: Per Olov Enquist
Oorspronkelijke titel: Liknelseboken
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789041424211
Ebook: 9789041425447
Uitgever: Ambo | Anthos
Het record
De Zweedse veelvoudig kampioen kogelslingeren, Mattias Jonsson-Engnestam-Lindner, met een notering in de topvijf van de wereldranglijst, wordt in 1947 ontmaskerd als bedrieger. Hij heeft zijn kogel uitgehold. Zijn carrière is voorbij, de afgang een feit. Het verhaal wordt verteld door de zoon van de kogelslingeraar, Johan Christian, die al op jonge leeftijd zijn vader als helper terzijde stond. Ook hij is door de gebeurtenissen rond zijn vader voor het leven getekend. Op de vraag van de zoon waarom zijn vader dit bedrog heeft gepleegd, krijgt hij het antwoord: 'Topwedstrijden vereisen topresultaten'. Het record vertelt niet alleen het verhaal van een menselijke tragedie en de strijd tussen vader en zoon, maar is ook een roman over het manipuleren van sport en sportlieden als politiek instrument.
Schrijver: Per Olov Enquist
Oorspronkelijke titel: Sekonden
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 90-263-1955-X
Uitgever: Ambo | Anthos
Kapitein Nemo's bibliotheek
Een oude man die zijn dagen in een instelling slijt, kijkt terug op zijn jeugd in een arm, landelijk deel van Noord-Zweden. Hij houdt zich voornamelijk bezig met het verwerken van een traumatische gebeurtenis uit zijn verleden. Het wordt de lezer duidelijk dat deze gebeurtenis uit twee delen bestaat: twee jongens worden vlak na hun geboorte in het plaatselijke ziekenhuis per ongeluk verwisseld en aan de verkeerde moeder meegegeven. Als de jongens - de verteller en zijn vriend Johannes - zes jaar zijn, worden ze beiden uit hun respectievelijke huis gehaald en teruggebracht naar de 'echte' families. Het tweede deel van het trauma houdt verband met een ander misplaatst kind, een meisje dat zwanger raakt en als gevolg daarvan uit haar pleeggezin wordt gestuurd. Ze bevalt in een buitenhuis tijdens een strenge winter, in het bijzijn van de dan nog jonge verteller. Zowel de moeder als de baby sterven, en de jongen wikkelt de baby in een krant en gooit hem in de rivier.
Schrijver: Per Olov Enquist
Oorspronkelijke titel: Kapten Nemos bibliotek
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 90-263-1756-5
Uitgever: Ambo | Anthos
Verbannen engel
Deze kleine roman (84 pagina's) is een door een ik-verteller geconcentreerd verteld relaas van drie zeer verschillende, bizarre haat-liefderelaties, in het bijzonder over de Mexicaan Pinon, de man die zijn Maria, een vrouwenhoofd dat uit zijn eigen voorhoofd is gegroeid, met zich draagt - eerst in razernij en haat, dan in berusting en tenslotte in liefde. Dan is er de zenuwzieke Ruth die het gipshoofd van Brecht onafscheidelijk met zich meedraagt en als derde 'geval' een ongelukkig gescheiden echtpaar, waarvan het dochtertje wordt vermoord door een geestelijk gestoorde jongen, wat hen in een vreemde sexuele band herenigt. Ondanks de onverklaarbaarheid van deze relaties, die heel sober worden verteld, weet de ik-figuur te geraken tot zingeving en zelferkenning. Bron: NBD/Biblion
Schrijver: Per Olov Enquist
Oorspronkelijke titel: Nedstörstad ängel
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 90-274-0591-3
Uitgever: De Flint

DiversenEen ander leven
Per Olov Enquist groeit vaderloos op in een streng religieus boerendorpje in de bossen van Noord-Zweden. Als eerste kind uit zijn dorp gaat hij naar de middelbare school en naar de universiteit, waar hij zich ontpopt als getalenteerd hoogspringer en schrijver. Al snel breekt hij internationaal door en zijn werk wordt bekroond met prestigieuze prijzen. Maar dan loopt zijn huwelijk op de klippen en vanwege zijn politieke uitspraken wordt hem het leven zo zuur gemaakt, dat hij emigreert. Hij zwerft door Europa terwijl het overdonderende succes dat hem zoveel faam bezorgde, hem steeds meer opbreekt. Hij glijdt af naar een bestaan dat wordt gedomineerd door drankmisbruik en andere vormen van escapisme. Pas na zijn derde afkickpoging lukt het hem te genezen. Hij keert terug naar Zweden, schrijft een aantal van zijn meest bejubelde romans, waaronder Het bezoek van de lijfarts en Blanche en Marie, en begint een ander leven. Vakkundig legt Enquist verbanden tussen zijn werk en zijn leven, en met name zijn beschrijvingen van het afkickproces maken een onuitwisbare indruk. Een ander leven is een moedig en fascinerend boek dat leest als een roman.
Schrijver: Per Olov Enquist
Oorspronkelijke titel: Ett annat liv
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 978-90-414-1416-8
Uitgever: Ambo | Anthos
Strindberg, een leven
Voorwoord Dit boek zou een televisieroman genoemd kunnen worden. Anders en duidelijker uitgedrukt: dit is, geheel onveranderd, het manuscript dat ten grondslag heeft gelegen aan de televisieserie Strindberg - een leven, een serie in zes delen die in Zweden vanaf januari 1985 werd uitgezonden. Ik stel me voor dat het waardevol kan zijn een televisieserie vanuit twee gezichtspunten te volgen - een rijk en gecompliceerd leven, en een uniek schrijverschap te bekijken zowel op het televisiescherm als door middel van het manuscript waarop de serie is gebaseerd. Over het uiteindelijke doel van dit alles kan echter geen twijfel bestaan: het lezen van Strindbergs eigen teksten, de boeken die hij zelf heeft geschreven. P.O.E.
Schrijver: Per Olov Enquist
Oorspronkelijke titel: Strindberg ett liv
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 90-10-05692-9
Uitgever: Manteau

JeugdboekenMet opa op expeditie
Hoe een gezellig bergtochtje uitmondt in een avontuurlijke expeditie... Mina is zes en bang voor krokodillen. Opa weet daar wel een oplossing voor. Hij stelt voor met zijn vier kleinkinderen een expeditie te ondernemen naar de berg met de drie grotten. Alleen mogen de ouders van zijn kleinkinderen er niets van weten, vindt opa. Ouders maken zich namelijk altijd meteen zorgen en dat is nergens voor nodig...
Schrijver: Per Olov Enquist
Oorspronkelijke titel: De tre grottornas berg
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 978-90-261-2296-5
Uitgever: De Fontein
Opa en het geheim van de smokkelaars
Marcus en zijn nichtje en neefje logeren in de zomer bij opa en zijn vrouw Gunilla. De kinderen willen graag weer op expeditie naar de Berg met de Drie Grotten, zeker wanneer ze een mysterieuze vondst doen in een tent. Bepakt en bezakt vertrekken opa, Mina, Marcus, Gabriel en hond Pelle naar de berg. Aan opa hebben ze tijdens de tocht niet veel, hij is vooral een grote last! In de derde grot vinden ze nog meer vreemde zaken zoals een zendinstallatie en pakketjes met wit poeder. Even later landt er een helikopter op de berg. Er stappen vier Russen uit die opa en de kinderen gijzelen. Zal het hen lukken aan de smokkelaars te ontkomen?
Schrijver: Per Olov Enquist
Oorspronkelijke titel: Den tredje grottans hemlighet
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-261-2905-6
Uitgever: De Fontein