Boekenplank:
Kies
 • Home
 • A
 • Majgull Axelsson

Boeken van Majgull Axelsson

Majgull Axelsson is journaliste en auteur van fictie en non-fictie. Aprilheks - waarvoor Axelsson de prestigieuze Augustprijs won - betekende haar internationale doorbraak.

Meer over Majgull Axelsson

Genre: Roman

Geboren: 1947

Geboorteland: Zweden


Overzicht

 • Aprilheks - Aprilhäxan
 • Augusta's huis - Slumpvandring
 • De vrouw die ik nooit was - Den jag aldrig var
 • Fatima - Inställd resa till Sabarmati
 • Huis der nevelen - Långt borta från Nifelheim
 • Ik heet geen Miriam - Jag heter inte Miriam
 • Jouw leven en het mijne - Ditt liv och mitt
 • Moederpassie - Moderspassion
 • Rosario is dood - Rosario är död
 • Winterzusters - Is och vatten, vatten och is

gedetailleerd overzicht

OverzichtAprilheks
Hoe sterk is de relatie tussen een moeder en haar drie pleegdochters als blijkt dat de moeder ook een kind van zichzelf heeft?

'Een van mijn zussen heeft het leven gestolen dat voor mij bestemd was. Ik wil weten wie.' Zo denkt de gehandicapte Desirée, die al een leven lang op bed ligt.

Als baby is Desirée begin jaren vijftig door haar moeder, die vroeg weduwe was geworden, in een inrichting geplaatst. Daarna heeft de moeder drie pleegdochters opgevoed zonder hen te vertellen dat ze ook een dochter van zichzelf heeft: Desirée.

Als Desirée het leven van haar 'zussen' binnendringt, wordt het evenwicht tussen de vrouwen ernstig verstoord.
Schrijver: Majgull Axelsson
Oorspronkelijke titel: Aprilhäxan
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789044518658
Ebook: 9789044522419
Uitgever: De Geus
Augusta's huis
Ooit was Augusta's huis de woning waar Augusta moeilijke, maar ook gelukkige jaren beleefde met haar man Isak. Een eeuw later is het huis nog altijd familiebezit en wordt het gebruikt als vakantiehuis. En soms ook als toevluchtsoord.

Bijvoorbeeld door kleindochter Alice. Zij trekt zich in het huis terug om na te denken over het verzoek van haar jeugdvriend Kristian, die na tientallen jaren wil horen wat er van hun kind geworden is.

Ook het zestienjarige 'achterachterkleinkind' Angelica vindt tijdelijk onderdak in Augusta's huis. Zij is op de vlucht voor haar stiefvader.
Schrijver: Majgull Axelsson
Oorspronkelijke titel: Slumpvandring
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789044503661
Ebook: 9789044522136
Uitgever: De Geus
De vrouw die ik nooit was
Mary Sundin is minister van Ontwikkelingssamenwerking. Als ze in een Oost-Europese stad op een congres over vrouwenhandel en prostitutie een toespraak moet houden, klapt ze dicht. De pers suggereert dat het te maken heeft met de recente onthulling dat Mary's man zeven jaar geleden tijdens een bezoek aan een minderjarige prostituee uit het raam is gevallen en zijn nek heeft gebroken. Mary besluit af te treden en bezint zich op haar toekomst.

Tegelijkertijd volgen we het verhaal van Marie. Zij is veroordeeld voor de moord op haar man, die na een bezoek aan een minderjarige prostituee in een Oost-Europese stad uit het raam is geduwd.

In twee variaties op een leven laat Majgull Axelsson op ingenieuze wijze zien hoe keuzes je toekomst kunnen bepalen.
Schrijver: Majgull Axelsson
Oorspronkelijke titel: Den jag aldrig var
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789044506044
Uitgever: De Geus
Fatima

Lykke en Fatima hebben enkel elkaar. Lykke is een felle, uitgesproken lerares op de middelbare school, Fatima een vondeling uit India die opnieuw in de steek is gelaten, nu door haar adoptieouders. Ze weet maar één ding over zichzelf: dat haar naam niet Fatima is. Als ze achttien wordt verdwijnt ze, vastbesloten om nooit meer terug te keren.

Lykke probeert ondanks alle onzekerheid haar leven voort te zetten. Was het verkeerd om in te grijpen en voor Fatima te zorgen? Waar is het meisje gebleven? Waarom hoort ze nooit iets van haar?

Op een donkere middag in november, als Lykke haar hond aan het uitlaten is, legt iemand een hand op haar schouder, trekt haar opzij en slaat toe. En die slaat heel hard.

Schrijver: Majgull Axelsson
Oorspronkelijke titel: Inställd resa till Sabarmati
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789044545074
Uitgever: De Geus
Huis der nevelen
Cecilia Lind, 42 jaar, diplomate, gescheiden en moeder van een dochter, keert terug uit de Filippijnen naar het Zweedse dorp van haar jeugd om voor haar stervende moeder te zorgen. Door haar herinneringen aan de Filippijnen tijdens de vulkaanuitbarsting van de Pinatubo verkeert ze op de rand van een zenuwinzinking.

Op de vlucht voor de steenregen rijdt Cecilia het achtjarige Filippijnse meisje Dolly aan. Ze neemt haar mee en betrekt een huis in het inmiddels verlaten gebied. Daar vertelt Dolly hoe ze jarenlang kinderarbeid heeft moeten verrichten in een katoenfabriek. Cecilia besluit haar te adopteren.

Als ze door een jonge, labiele Filippino worden bedreigd, probeert Cecilia met Dolly op haar rug te vluchten. Maar ze merkt dat ze veel te traag is en laat Dolly achter om alleen verder te kunnen vluchten.

Aan het ziekbed van haar moeder moet ze onder ogen zien wie ze heeft opgeofferd voor haar eigen geluk en overleven, met de dood als gevolg.
Schrijver: Majgull Axelsson
Oorspronkelijke titel: Långt borta från Nifelheim
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789052269382
Uitgever: De Geus


Ik heet geen Miriam
Voor haar verjaardag krijgt Miriam een armband van haar familie, met daarop gegraveerd voor Miriam - 85 jaar. In een onbewaakt moment zegt ze vervolgens: 'Ik heet geen Miriam.'

Later die dag gaat ze wandelen met haar kleindochter Camilla en vindt ze eindelijk de moed om te vertellen hoe ze als Roma-meisje in de concentratiekampen terechtkwam en de identiteit van de Joodse vrouw Miriam aannam om te kunnen overleven.
Schrijver: Majgull Axelsson
Oorspronkelijke titel: Jag heter inte Miriam
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789044534627
Ebook: 9789044534634
Uitgever: De Geus
Jouw leven en het mijne
Märit is onderweg om haar zeventigste verjaardag te vieren, wanneer ze voelt dat ze uit de trein moet stappen in haar oude studentenstad Lund. In de jaren zestig zette ze hier als studente medicijnen de eerste, hoopvolle stappen op weg naar een onbezorgde toekomst. Haar verstandelijk gehandicapte broer Lars zat er opgesloten in een instelling waar wetenschappelijke experimenten op de patiënten werden uitgevoerd.

Pas nu, meer dan een halve eeuw later, durft Märit eindelijk de confrontatie aan te gaan met de trauma's uit haar jeugd en kan ze haar schuldgevoel verwerken over de vroege dood van haar broer, die ook haar eigen leven getekend heeft.
Schrijver: Majgull Axelsson
Oorspronkelijke titel: Ditt liv och mitt
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789044540161
Ebook: 9789044540178
Uitgever: De Geus
Moederpassie
Minna is de eigenaar van Sally’s Café & Restaurant. Wanneer herfststormen over de stad trekken, schuilt een aantal dorpsbewoners bij Minna om aan het stijgende water en de rukwinden te ontkomen. Ieder van hen draagt een verhaal met zich mee.

Niet het minst Minna zelf, die het nog niet verwerkt heeft dat haar dochter Sofia het jaar ervoor zelfmoord pleegde. Verblind door liefde en bewondering voor haar dochter zag Minna niet dat de afstand tussen hen steeds groter was geworden, en de zorgen waaronder Sofia gebukt ging steeds ondraaglijker werden. Minna overkomt wat geen moeder wil meemaken: het verlies van een kind.
Schrijver: Majgull Axelsson
Oorspronkelijke titel: Moderspassion
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789044521108
Ebook: 9789044522129
Uitgever: De Geus
Rosario is dood
In Rosario is dood trekt Axelsson zich het lot aan van Rosario Baluyot, een Filippijns straatkind dat in het stilzwijgend getolereerde sekstoerisme werkt en in 1987 op elfjarige leeftijd sterft. Het meisje is het slachtoffer van een Oostenrijkse arts, die zodanig gruwelijk misbruik van haar maakt dat zij maanden later aan de gevolgen overlijdt.

Axelsson reconstrueert het korte leven van het meisje in aaneengeschakelde verhalen, die door de schrijfster samen een documentaire roman worden genoemd. Ze presenteert de feiten, niet voyeuristisch, maar eerlijk, met groot inlevingsvermogen en in de haar kenmerkende indringende stijl.
Schrijver: Majgull Axelsson
Oorspronkelijke titel: Rosario är död
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789044503401
Ebook: 9789044530711
Uitgever: De Geus
Winterzusters
De tweelingzusjes Inez en Elsie zijn uiterlijk elkaars evenbeeld, maar verder totaal verschillend: de een plichtsgetrouw, de ander avontuurlijk. Toch zijn ze onafscheidelijk, tot een dramatische gebeurtenis een wig tussen hen drijft.

Na een ongewenste zwangerschap laat Elsie haar zoontje Björn achter bij Inez en verdwijnt. Björn ontwikkelt zich tot een beroemde popster. Inez' eigen dochter Susanne groeit op in de schaduw van haar neef, net zoals Inez altijd in Elsies schaduw heeft gestaan. Dan verdwijnt Björn spoorloos.

Jaren later neemt Susanne, inmiddels misdaadschrijfster, deel aan een Noordpoolexpeditie op een onderzoeksschip. Wanneer iemand regelmatig haar hut binnendringt, wordt Susanne op een totaal onverwachte manier met haar verleden geconfronteerd...
Schrijver: Majgull Axelsson
Oorspronkelijke titel: Is och vatten, vatten och is
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789044514391
Uitgever: De Geus