Boekenplank:
Kies

Boeken van Nicole Krauss

Meer over Nicole Krauss

Genre: Roman

Geboren: 1974

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Nicole Krauss


Overzicht

  • Clair-obscur - An arrangement of light
  • De geschiedenis van de liefde - The history of love
  • Donker woud - Forest dark
  • Een man zijn - To be a man
  • Het grote huis - Great house
  • Man komt kamer binnen - Man walks into a room

gedetailleerd overzicht

OverzichtClair-obscur
In een niet nader genoemd land dat zowel vertrouwd als wereldvreemd overkomt, gaat een jonge hovenier als assistent werken voor een beroemd landschapsarchitect. Hij zal hem helpen met het ontwerp van een nieuw park in de hoofdstad.

Ongemerkt wordt hij medeplichtige in een complot, iets wat hij nooit heeft gewild. Als bij een militaire coup enkele generaals de macht grijpen en in hun zwarte wagens met duistere nieuwe plannen voor het park aankomen, ontdekt de assistent dat dromen langzamerhand overgaan in nachtmerries.

* Clair-obscur is een kort verhaal en bestaat uit ca. 31 pagina's.
Schrijver: Nicole Krauss
Oorspronkelijke titel: An arrangement of light
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789041423931
Ebook: 9789041425119
Uitgever: Ambo | Anthos
De geschiedenis van de liefde
Leo Gursky tikt iedere avond tegen zijn radiator zodat zijn bovenbuurman weet dat hij nog leeft. Maar zijn leven was niet altijd zo eenzaam: zestig jaar geleden, in het Poolse dorp waar hij was geboren, werd Leo verliefd. Hij schreef een boek, een liefdesverhaal, en dat manuscript komt nu opeens weer tevoorschijn, met verstrekkende gevolgen.

Niet ver vanwaar Leo woont, worstelt de veertienjarige Alma met het verlies van haar vader. Alma is vernoemd naar een personage in het boek De geschiedenis van de liefde, dat haar vader aan haar moeder gaf toen ze elkaar net hadden leren kennen.

Nu is haar moeder onder mysterieuze omstandigheden gevraagd het boek te vertalen. Dit betekent voor Alma het begin van een avontuur, om haar naamgenote te vinden en haar familie te redden.
Schrijver: Nicole Krauss
Oorspronkelijke titel: The history of love
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789041410672
Ebook: 9789041420459
Uitgever: Ambo | Anthos
Donker woud
Jules Epstein ondergaat een gedaanteverandering. Dat begint na de dood van zijn ouders, wanneer hij gaat scheiden van de vrouw waarmee hij al vijfendertig jaar getrouwd is, ophoudt met werken als advocaat en in hoog tempo afstand doet van zijn bezittingen. Met zijn laatste restje vermogen en een vaag omlijnd plan verruilt hij New York voor het Hilton Hotel in Tel Aviv.

Intussen laat een schrijver haar echtgenoot en kinderen in Brooklyn achter en neem haar intrek in hetzelfde hotel. Ze hoopt dat haar writer's block zal verdwijnen door haar verblijf in het hotel, waar ze uitkijkt op het zwembad waarin ze zwom tijdens haar vakanties als kind.

Wanneer ze wordt ingeschakeld voor een Kafka project door een man die zich voordoet als een voomalig literatuurprofessor, belandt ze in een mysterie dat haar zal veranderen op een manier die ze niet voor mogelijk had gehouden.
Schrijver: Nicole Krauss
Oorspronkelijke titel: Forest dark
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789026333439
Ebook: 9789026333446
Uitgever: Ambo | Anthos
Een man zijn

Wat betekent het om man of vrouw te zijn?

Op de vloer van haar slaapkamer bij een hospita vertelt een tienermeisje haar vriendinnen over de zakenman die haar een briefje van 500 franc gaf, met daarop zijn hotelkamernummer. Een oude professor, die op het randje van de dood balanceerde, vlucht met zijn pasgeboren kleinkind naar het dakterras van een appartementengebouw. Twee zussen keren terug naar huis voor het scheidingsritueel van hun ouders. Een moeder belt haar dochter op om te vertellen dat ze een nieuwe echtgenoot toebedeeld heeft gekregen van de overheid.

Een man zijn is een onvergetelijke verhalenbundel die onder de huid van de lezer kruipt. Krauss schrijft meesterlijk over man-vrouwverhoudingen, over wat het betekent om vrouw te zijn, om man te zijn.

Schrijver: Nicole Krauss
Oorspronkelijke titel: To be a man
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789026333453
Ebook: 9789026333460
Uitgever: Ambo | Anthos
Het grote huis
Een Amerikaanse schrijfster werkt al vijfentwintig jaar aan het bureau dat ze heeft overgenomen van een jonge Chileense dichter. Op een dag wordt het opgeëist door een jonge vrouw die beweert zijn dochter te zijn. Vanaf dat moment raakt de schrijfster de greep op haar eigen leven kwijt.

Rond dezelfde tijd doet een Engelsman een verbijsterende ontdekking over de vrouw met wie hij al tientallen jaren is getrouwd. Dit geheim ondergraaft al zijn zekerheden.

In Jeruzalem werkt een antiekhandelaar intussen aan de reconstructie van zijn vaders studeerkamer in Boedapest, die tijdens de Tweede Wereldoorlog na een razzia is leeggeroofd.

Wat deze mensen met elkaar verbindt, vormt het onderwerp van Het grote huis. Het is het intrigerende verhaal over de uitwerking van het verleden, waarin Krauss de lezer meeneemt op een reis waarvan de bestemming tot op het laatst een prikkelend raadsel blijft.
Schrijver: Nicole Krauss
Oorspronkelijke titel: Great house
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789041416612
Ebook: 9789041418074
Uitgever: Ambo | Anthos


Man komt kamer binnen
In de woestijn buiten Las Vegas wordt een dwalende man aangetroffen. Volgens zijn papieren heet hij Samson Greene. Hij is zesendertig en getrouwd met Anna. Hij is hoogleraar Engels en blijkt acht dagen eerder voor het laatst op de campus te zijn gezien.

De verwijdering van een hersentumor heeft de laatste vierentwintig jaar van Samsons geheugen gewist. Het enige dat Samson nu rest zijn jeugdherinneringen. Hij worstelt om opnieuw aansluiting te vinden bij de vrouw van wie hij zou moeten houden, bij zijn werk, zijn thuis, zijn 'leven'. Dan begint een zoektocht die avontuur en inzicht belooft, maar die ook het einde van de oude Samson Greene kan betekenen.
Schrijver: Nicole Krauss
Oorspronkelijke titel: Man walks into a room
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789041416995
Ebook: 9789041422491
Uitgever: Ambo | Anthos