Boekenplank:
Kies

Boeken van André Aciman

André Aciman is geboren in Alexandrië, Egypte, en heeft daar tot zijn veertiende gewoond. In 1965 verhuisde het gezin naar Italië en drie jaar later naar de Verenigde Staten. Aciman bezit zowel de Italiaanse als de Amerikaanse nationaliteit. Hij studeerde Engels en literatuurwetenschap aan het Lehman College en aan Harvard University. Aciman schrijft regelmatig voor The New Yorker, The New York Review of Books en The New York Times.

Meer over André Aciman

Genre: Roman

Geboren: 1951

Geboorteland: Egypte


Overzicht

  • Harvard Square - Harvard Square
  • Het raadsel van de liefde - Enigma variations
  • Witte nachten - Eight white nights

Elio & Oliver

  1. Noem me bij jouw naam - Call me by your name
  2. Vind me - Find me

Non-Fictie

  • Alibi's - Alibis
  • Uit Egypte - Out of Egypt
  • Valse papieren - False papers

gedetailleerd overzicht

OverzichtHarvard Square
Herfst 1977. Door de straten van de Amerikaanse universiteitsstad Harvard doolt een jonge student, een jood uit Egypte, die meer dan ooit ernaar verlangt op te gaan in de Amerikaanse samenleving. Hij ontmoet een charismatische, vuilbekkende Arabier, Kalaj, zo genoemd omdat hij z'n woorden uitspuugt als een kalasjnikov. Samen schuimen ze de bars en cafés rondom Harvard Square af, en even leiden ze een zorgeloos bestaan.

Maar wanneer de tentamens dichterbij komen en Kalaj uitgezet dreigt te worden, staat de student voor de keuze: zich vastklampen aan de droom om te assimileren in de Nieuwe Wereld, of zijn vriend uit de Oude Wereld redden.
Schrijver: André Aciman
Oorspronkelijke titel: Harvard Square
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789041423283
Ebook: 9789041425065
Uitgever: Ambo | Anthos
Het raadsel van de liefde
Paul is een man van middelbare leeftijd die altijd op zoek is naar liefde. Vanaf zijn eerste verliefdheid aan de Italiaanse zuidkust tot op een universiteitscampus in New England, waar hij zijn huwelijk met een vrouw afwisselt met anonieme ontmoetingen met mannen.

Waar ze zich ook afspelen, zijn relaties zijn ongrijpbaar, vluchtig en altijd gedreven door pure lust.
Schrijver: André Aciman
Oorspronkelijke titel: Enigma variations
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789026339493
Ebook: 9789026339509
Uitgever: Ambo | Anthos
Witte nachten
Een man van eind twintig gaat op kerstavond naar een groot feest in Manhattan. Een intrigerende vrouw stelt zich aan hem voor met de woorden: 'Ik ben Clara.' In de zeven dagen die volgen, ontmoeten ze elkaar elke avond in dezelfde bioscoop. De man is diep onder de indruk van haar, maar waagt het niet als eerste een stap verder te gaan.

De spanning tussen de twee loopt steeds verder op, en wordt gevoed door twijfel, hoop en wantrouwen. Ze komen nader tot elkaar maar drijven tegelijkertijd steeds verder van elkaar af. Op oudejaarsavond culmineert alles in een magische finale met de belofte van een nieuw begin.

Witte nachten is een onvergetelijke verkenning van de magische sferen waarin hartstocht, angst en het verlangen om liefde te tonen en om liefde te vragen ons leven voorgoed kunnen veranderen.

Schrijver: André Aciman
Oorspronkelijke titel: Eight white nights
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789041416414
Ebook: 9789041417572
Uitgever: Ambo | Anthos

Elio & OliverNoem me bij jouw naam
Noem me bij jouw naam is het verhaal van de gepassioneerde vriendschap tussen Elio, een muzikale en erudiete jongen, en de Amerikaanse intellectueel Oliver, die als zomergast bij Elio's ouders aan de Italiaanse kust verblijft.

Aanvankelijk veinzen ze onverschilligheid jegens elkaar, maar wat er werkelijk sluimert is onweerstaanbare aantrekkingskracht. Het aftasten begint. Vanuit het diepst van hun wezen bloeit iets op wat hen voor het leven zal tekenen.
Call Me by Your Name - 2017
Regisseur: Luca Guadagnino
Cast: Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg, e.a.
Schrijver: André Aciman
Oorspronkelijke titel: Call me by your name
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789041411426
Ebook: 9789026346705
Uitgever: Ambo | Anthos
Vind me

Elio's vader Samuel - gescheiden - is op weg naar Rome om een bezoek te brengen aan zijn zoon, die pianist geworden is. In de trein raakt hij in gesprek met Miranda, een jonge fotograaf. Het is een ontmoeting die zijn leven voorgoed zal veranderen.

Elio verhuist kort daarop naar Parijs, waar ook hij een intense relatie krijgt, terwijl Oliver - inmiddels professor in de Verenigde Staten en vader van twee volwassen zoons - overweegt terug te keren naar Italië. Naar degene van wie hij nooit afscheid heeft kunnen nemen.

Schrijver: André Aciman
Oorspronkelijke titel: Find me
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789026349744
Ebook: 9789026349751
Uitgever: Ambo | Anthos

Non-FictieAlibi's
In Alibi's schrijft André Aciman over de plaatsen uit zijn jeugd. Barcelona, Parijs, Rome en, vooral, Alexandrië - steden waarin hij als kleine jongen heeft gewoond en waarnaar hij zijn hele volwassen leven is blijven verlangen. Zijn gevoelens zijn gecompliceerd: als hij in New York is, verlangt hij naar de zoete geuren van Egypte, maar eenmaal in Egypte verlangt hij terug naar het verlangen dat hij in New York had. Waar hij zich ook bevindt, hij wil altijd liever ergens anders zijn.

Aciman schrijft over uiteenlopende onderwerpen, zoals het werk van Marcel Proust, de geschiedenis van Place des Vosges in Parijs, zijn eigen joodse geschiedenis en een onbekend stadje in Noord-Spanje. Het resultaat is een bundel prachtige, zinnelijke essays die in feite een zelfportret zijn van een groot stilist.

Schrijver: André Aciman
Oorspronkelijke titel: Alibis
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789026325717
Ebook: 9789026326431
Uitgever: Ambo | Anthos
Uit Egypte
'Siamo o non siamo', 'Zijn we het of zijn we het niet', was het zinnetje dat oom Vili te pas en te onpas te berde bracht. Dit was een van z'n meest onschuldige hebbelijkheden, zeker vergeleken bij het feit dat hij een actief bewonderaar van Mussolini was en merkwaardig genoeg tegelijkertijd voor de Engelsen spioneerde. Hij is allerminst de enige flamboyante figuur in de familiegeschiedenis die André Aciman liefdevol heeft opgetekend uit zijn herinneringen aan zijn jeugd in Alexandrië. Zo waren er ook zijn twee grootmoeders, die in maar liefst zes verschillende talen met elkaar plachten te roddelen, zijn beeldschone maar dove moeder met haar altijd weer onverwacht rauwe stem, en zijn ontrouwe vader die schipperend met de beperkende maatregelen van de Egyptische autoriteiten zijn textielzaak trachtte te behouden.

In 1905 uit Instanbul naar Alexandrië vertrokken, woonde de familie meer dan een halve eeuw in het voor joden steeds ongastvrijere Egypte, en midden jaren zestig werd een vertrek uit het grote familiehuis aan de Rue Thèbes onvermijdelijk. Oom Vili vestigt zich in het Engelse Surrey, de mooie tante Flora strijkt neer in Venetië, en tante Elsa kan zich nog net samen met haar zuster een Parijse zolderkamer veroorloven.

Op Proustiaanse wijze puttend uit zijn herinneringen, uit de overgeleverde familieverhalen, maar ook uit zijn verbeeldingskracht, heeft André Aciman een uniek familieportret geschreven dat het midden houdt tussen een autobiografische kroniek en een familieroman. Qua sfeer roept het boek associaties op met de jeugdherinneringen van Elias Canetti, als men die in de stad van Kavalis zou situeren. Het resultaat is in elk geval een zeer persoonlijk en kleurrijk weefsel van levensverhalen dat met recht onvergetelijk genoemd mag worden.
Schrijver: André Aciman
Oorspronkelijke titel: Out of Egypt
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789029045919
Uitgever: Meulenhoff
Valse papieren
Verhalen en beschouwingen over ballingschap en herinnering.

In deze veertien onderling verbonden verhalen en beschouwingen gaat André Aciman op zoek naar de betekenis van verlies - verlies van herinneringen, van een thuis, van liefde. Hij reist naar Alexandrië, waaruit hij in zijn tienerjaren werd verdreven, via zijn jeugd in Rome, het zuiden van Frankrijk en Parijs en zijn universiteitsjaren in Amerika uiteindelijk naar zijn nieuw gevonden thuis in de Upper West Side van Manhattan.

Schrijver: André Aciman
Oorspronkelijke titel: False papers
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789041406521
Uitgever: Ambo | Anthos