Boekenplank:
Kies

Boeken van Daniel Kehlmann

Meer over Daniel Kehlmann

Genre: Roman

Geboren: 1975

Geboorteland: Duitsland


Overzicht

  • F - F
  • Het meten van de wereld - Die Vermessung der Welt
  • Ik en Kaminski - Ich und Kaminski
  • Je had moeten gaan - Du hättest gehen sollen
  • Lichtspel - Lichtspiel
  • Roem - Ruhm
  • Tijl - Tyll

gedetailleerd overzicht

OverzichtF
Arthur Friedland heeft drie zonen. Martin, een katholieke priester die waarlijk niet gelooft en de identieke tweeling Eric en Iwan. De één is een diep in de schulden zittende financieel adviseur, die lijdt aan visioenen, de ander een mislukt schilder die naam krijgt met het vervalsen van een uitgerangeerde meester.

Er lijkt vooralsnog niets aan de hand, totdat de schimmige mannen plots voor een afgrond komen te staan. Een moment van onachtzaamheid, een misstapje, een onbeduidend toeval en wat zo gevreesd werd, wordt waar.
Schrijver: Daniel Kehlmann
Oorspronkelijke titel: F
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789021449890
Ebook: 9789021449906
Uitgever: Querido
Het meten van de wereld
In Het meten van de wereld pakken twee mannen, tegen het einde van de achttiende eeuw, onafhankelijk van elkaar, het absurde plan op om de wereld op te meten.

De ene, Alexander von Humboldt, baant zich een weg door jungle en woestijn, vaart over de Orinoco, test gif uit op zichzelf, kruipt in de diepste spelonken, beklimt vulkanen en ontmoet kannibalen.

De andere, de wiskundige en astronoom Carl Friedrich Gauß, die niet zonder vrouwen kan leven maar zelfs in zijn huwelijksnacht uit bed springt om een formule te noteren, verkrijgt dezelfde meetresultaten, al verlaat hij zelden zijn geboorteplaats.

Oud, beroemd en ook een beetje zonderling geworden, ontmoeten ze elkaar in 1828 op een conferentie in Berlijn. Gauß is nog amper uit zijn koets gestegen, of het bekvechten neemt een aanvang.
Schrijver: Daniel Kehlmann
Oorspronkelijke titel: Die Vermessung der Welt
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789021470368
Ebook: 9789021435930
Uitgever: Querido
Ik en Kaminski
Sebastian, student Kunstgeschiedenis, snakt naar roem en wil een grote monografie op zijn naam hebben staan. Het ideale onderwerp daarvoor is de altijd met een donkere bril getooide beeldend kunstenaar Kaminski. Deze schilder, ontdekt en geprezen door Matisse en Picasso, raakte pas wereldberoemd nadat op een New Yorkse Pop-Arttentoonstelling Claes Oldenburg zijn schilderij van een nieuwe titel had voorzien: Painted by a blind man.

Tegenwoordig leeft de oude Kaminski teruggetrokken in een bergdorpje, door zijn dochter afgeschermd van de buitenwereld. De obsessieve snoever Sebastian weet op listige wijze tot de kunstenaar door te dringen en voert hem dagenlang in zijn auto mee op weg naar diens doodgewaande grote liefde van vroeger. Hij hoopt veel uit Kaminski los te kunnen krijgen, maar al snel blijken de kaarten anders geschud. Wie speelt er een spel met wie?
Schrijver: Daniel Kehlmann
Oorspronkelijke titel: Ich und Kaminski
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789021470146
Ebook: 9789021446288
Uitgever: Querido
Je had moeten gaan
Een afgelegen vakantiehuis in de bergen. Een jong echtpaar met kind heeft het comfortabele huis gehuurd voor een paar dagen, maar ze hebben hun dagelijkse beslommeringen niet helemaal achter zich gelaten. Het kind vertelt warrige verhalen over de kleuterschool, de vrouw typt berichtjes op haar telefoon en de man, een scenarioschrijver, noteert ideeën en scènes in een schrift.

Maar allengs schrijft hij meer en meer over andere zaken: onderlinge spanningen, echtelijke ruzies en vooral de vreemde dingen die er om hen heen gebeuren. Want er klopt iets niet aan dat huis.
You Should Have Left - 2020
Regisseur: David Koepp
Cast: Kevin Bacon, Amanda Seyfried, Avery Tiiu Essex, e.a.
Schrijver: Daniel Kehlmann
Oorspronkelijke titel: Du hättest gehen sollen
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789021404158
Ebook: 9789021404165
Uitgever: Querido
Lichtspel

Een van de grootste filmregisseurs van zijn tijd, G.W. Pabst, vlucht om aan de verschrikkingen van de nazi’s te ontsnappen van Frankrijk naar Hollywood. Daar lijkt de wereldberoemde regisseur ineens niets meer voor te stellen, en zelfs Louise Brooks en Greta Garbo, die hij groot maakte, kunnen hem niet helpen.

Hij besluit naar Europa terug te gaan en kort zijn doodzieke moeder in Oostenrijk te bezoeken, maar eenmaal daar sluiten de grenzen vanwege de Anschluss. Aan het naziregime valt niet langer te ontsnappen. Minister van Propaganda Goebbels heeft zijn zinnen gezet op het filmgenie en doet hem grote beloften.

Terwijl Pabst nog gelooft dat hij Goebbels’ avances kan weerstaan, en dat hij zich alleen zal onderwerpen aan de regels en wetten van de hoge kunst, zet hij al de eerste stap naar een grimmige verstrengeling.

Schrijver: Daniel Kehlmann
Oorspronkelijke titel: Lichtspiel
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789021487335
Uitgever: Querido


Roem
Een man wordt op zijn nieuwe mobiele telefoon steeds gebeld voor iemand die hij niet kent en omdat zijn eigen leven saai is, besluit hij diens identiteit aan te nemen. Een beroemd acteur wordt opeens door niemand meer herkend; een imitator heeft zijn plaats ingenomen.

Er zijn mensen die naar roem snakken en beroemde mensen die geruisloos verdwijnen. En dan is er nog die man die een dubbelleven leidt met zijn vrouw en maîtresse...

In Roem schuiven de spiegelende verhaallijnen langzaam in elkaar. Geraffineerd goochelt Kehlmann met werkelijkheid en fictie, met waarheid en illusie.
Schrijver: Daniel Kehlmann
Oorspronkelijke titel: Ruhm
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789021435299
Uitgever: Querido
Tijl

Tijl Uilenspiegel, legendarisch entertainer en provocateur, staat er alleen voor wanneer zijn vader, verdacht van duivelse magie, begin zeventiende eeuw door de kerk ter dood wordt veroordeeld.

De jonge Tijl moet vluchten en trekt door een door godsdienstoorlogen geteisterd Europa, waar iedereen van huis en haard is verdreven. Zo ook Frederik van Bohemen, de ‘Winterkoning’, die samen met zijn vrouw Liz toevlucht zoekt in Den Haag. Net als Tijl is zij een rebelse geest met een groot rechtvaardigheidsgevoel, en ze trekken ten strijde.

Schrijver: Daniel Kehlmann
Oorspronkelijke titel: Tyll
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789021415512
Ebook: 9789021408163
Uitgever: Querido