Boekenplank:
Kies

Boeken van Haruki Murakami

Haruki Murakami werd geboren in Kyoto, maar groeide op in Kobe. Zijn vader was de zoon van een boeddhistische priester en zijn moeder de dochter van een koopman uit Osaka. Beiden gaven les in Japanse literatuur. Murakami was echter altijd meer geïnteresseerd in Amerikaanse literatuur, waardoor hij zich een westerse schrijfstijl eigen maakte, waarmee hij zich onderscheidde van zijn Japanse tijdgenoten.

Meer over Haruki Murakami

Genre: Roman

Geboren: 1949

Geboorteland: Japan

Website: Haruki Murakami


Overzicht

 • After dark - After dark
 • Blinde wilg, slapende vrouw - Blind willow, sleeping woman
 • De broodjesroofverhalen - Nvt
 • De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren - Colorless Tsukuru Tazaki and his years of pilgrimage
 • De opwindvogelkronieken - The wind-up bird chronicle
 • De stad en zijn onvaste muren - The city and its uncertain walls
 • Eerste persoon enkelvoud - First person singular
 • Hard-boiled wonderland en het einde van de wereld - The hard-boiled wonderland and end of the world
 • Kafka op het strand - Kafka on the shore
 • Mannen zonder vrouw - Men without women
 • Na de aardbeving - After the quake
 • Norwegian wood - Norwegian wood
 • Slaap - Sleep
 • Spoetnikliefde - Sputnik sweetheart
 • Ten zuiden van de grens - South of the border, west of the sun
 • With The Beatles - With The Beatles

1q84

 1. 1q84 - 1q84
 2. 1q84, boek een, april-juni - 1q84, book 1
 3. 1q84, boek twee, juli-september - 1q84, book 2
 4. 1q84, boek drie, oktober-december - 1q84, book 3

De moord op Commendatore / Killing Commendatore

 1. De moord op Commendatore - Killing Commendatore
 2. Een idea verschijnt - Killing Commendatore (deels)
 3. Metaforen verschuiven - Killing Commendatore (deels)

De olifant verdwijnt

 • De olifant verdwijnt 2005 - The elephant vanishes (deels)
 • Kangoeroecorrespondentie - The elephant vanishes (deels)
 • De olifant verdwijnt 2015 - The elephant vanishes

De trilogie van de Rat

 1. Luister naar de wind & Flipperen in 1973 - Hear the wind sing & Pinball 1973
 2. De jacht op het verloren schaap - A wild sheep chase
 3. Dans dans dans - Dance, dance, dance

Non-Fictie

 • Een kat achterlaten - Abandoning a cat
 • Haruki Murakami Agenda 2010 - Murakami diary 2009
 • Romanschrijver van beroep - Shokugyõ to shite no shõsetsuka
 • Waarover ik praat als ik over hardlopen praat - What I talk about when I talk about running

gedetailleerd overzicht

OverzichtAfter dark
'Wat gebeurt er na het donker in de grote stad?'
'De tijd verstrijkt er op een andere manier,' zegt een van de personages in After Dark.

Dat geldt voor meer karakters in deze roman: een eerstejaarsstudente, een bonenstaak die trombone speelt, een vrouwelijke worstelkampioen, een Chinese prostituee, een sadistische kantoorwerker en een sinistere gangster op een motorfiets. Hun paden kruisen elkaar in een patroon dat de lezer allengs duidelijk wordt - of niet.

In de tussentijd, in een andere dimensie, ligt een beeldschoon meisje te slapen, nauwlettend geobserveerd door een man zonder gezicht. Maar als zij wakker wordt...
Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: After dark
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789045004389
Ebook: 9789045020983
Uitgever: Atlas Contact
Blinde wilg, slapende vrouw
Haruki Murakami bewijst met deze fantastische verhalenbundel opnieuw dat hij elke literaire vorm beheerst. Blinde wilg, slapende vrouw bestrijkt het hele spectrum van de menselijke ervaring. De mysterieuze verhalen variëren in sfeer van surrealistisch tot alledaags.

De lezer vindt krassende kraaien, een misdadige aap en een ijscoman op zijn pad, en wordt geconfronteerd met de dromen die ons leven bepalen en de wensen die we koesteren. Bij een onverwachte ontmoeting in Italië, een romantische ballingschap in Griekenland, een vakantie op Hawaii of in de greep van het dagelijks leven worden de personages geraakt - door het opgloeien van een vuurvliegje, een pijnlijk verlies, opvlammende erotiek en de schrijnende afstand tussen mensen die eigenlijk snakken naar elkaars nabijheid.
Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: Blind willow, sleeping woman
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789045000848
Ebook: 9789025445973
Uitgever: Atlas Contact
De broodjesroofverhalen
Het boek De broodjesroofverhalen bevat twee korte verhalen.

Twee vrienden stappen de deur uit om in de dichtstbijzijnde bakkerij met geweld hun honger te stillen. Maar ze hebben buiten de bakker gerekend. Deze stelt een ongewone ruiltransactie voor.

De legendarische 'broodjesroofverhalen' van Haruki Murakami zijn een toonbeeld van surrealistische vertelkunst, doorspekt met de onnavolgbare humor van de bestsellerauteur. Nadat 'Slaap' als beeldverhaal verscheen heeft Murakami zelf illustratrice Kat Menschik om een vervolg verzocht. Het resultaat is De broodjesroofverhalen, in een meesterlijke vorm.
Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: Nvt
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789025440541
Uitgever: Atlas Contact
De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren
Tsukuru Tazaki is opeens helemaal alleen. Zijn jeugdvrienden, die zijn achtergebleven in zijn geboortestad toen hij in Tokyo ging studeren, willen hem van de ene op de andere dag niet meer kennen. En hij heeft geen idee waarom.

Verlangen - naar vriendschap, liefde, een verloren jeugd: het is een klassiek thema in het universum van Haruki Murakami, nu weer voortreffelijk verbeeld in zijn melancholieke, kleurloze hoofdpersoon.
Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: Colorless Tsukuru Tazaki and his years of pilgrimage
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789025442071
Ebook: 9789025442576
Uitgever: Atlas Contact
De opwindvogelkronieken
Het noodlot slaat wel erg hard toe bij Toru Okada: hij raakt zijn baan kwijt, zijn kat is spoorloos en dan komt zijn vrouw ook ineens niet meer thuis na haar werk. De tocht die daarop volgt, op zoek naar zijn vrouw en kat brengt hem in contact met een aantal bizarre mensen, zoals twee gestoorde zusters, een tamelijk vreemde tiener, een oude soldaat die de slachtingen in China net voor de Tweede Wereldoorlog heeft gadegeslagen en een zeer dubieuze politicus.

Murakami neemt de lezer mee op een subliem geschreven avontuur waarin niets is wat het lijkt. Wat op het eerste gezicht een misdaadroman lijkt, blijkt bij nadere lezing een onderzoek naar de grenzen van het menselijke bewustzijn. Het volstrekt absurde wordt als vanzelfsprekend opgevoerd en toch lijkt de oplossing af en toe zeer nabij.

De opwindvogelkronieken is een van de absolute hoogtepunten uit de Japanse literatuur van de twintigste eeuw, waarin Murakami het volledige spectrum van zijn literaire kwaliteiten etaleert.
Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: The wind-up bird chronicle
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789045010618
Ebook: 9789045020990
Uitgever: Atlas Contact


De stad en zijn onvaste muren

Een naamloze zeventienjarige jongen wordt verliefd op een meisje van zestien. In een uitvoerige briefwisseling vertelt ze hem over een ommuurde droomstad, de enige plek waar ze zichzelf kan zijn.

Wanneer het meisje verdwijnt begint er voor de jongen een levenslange zoektocht. Die brengt hem in de mysterieuze stad met eenhoorns, een bibliotheek, oude dromen en een klokkentoren zonder wijzers. Maar hij wordt er gescheiden van zijn schaduw en kan er uiteindelijk niet blijven. Rusteloos zoekt hij in deze wereld naar ‘gene wereld’. Een geestverschijning, een bibliothecaresse, een autistisch wonderkind en de eigenaresse van een koffiezaak staan hem bij in zijn queeste.

Haruki Murakami borduurt losjes voort op een inmiddels legendarisch vroeg verhaal in zijn oeuvre, en op de droomstad uit Hard-boiled Wonderland en het einde van de wereld. Harukisuto’s (Japans voor liefhebbers van het werk van Murakami) zullen genieten van vertrouwde motieven, en wie hem voor het eerst leest zal hierdoor verknocht raken aan deze Japanse grootheid.

Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: The city and its uncertain walls
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789025475536
Uitgever: Atlas Contact
Eerste persoon enkelvoud

Een toevallige ontmoeting op een parkbankje verandert in een raadselachtig wiskundig onderhoud dat de verteller nog decennia later bezighoudt. Een naamloze, oudere man denkt terug aan twee bepalende liefdes uit zijn jeugd. Een logé in een aftands pension wordt deelgenoot van de romantische ontboezemingen van een melancholieke aap.

De acht verhalen in Eerste persoon enkelvoud worden allemaal verteld door een klassieke Murakamiaanse ik-figuur die soms verdacht veel overeenkomsten toont met de schrijver zelf. Haruki Murakami op zijn zuiverst: bevreemdend, troostrijk, weemoedig, ontroerend, met vlijmscherpe observaties over hoe wij ons verhouden tot de buitenstaander in ons allemaal.

Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: First person singular
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789025468095
Uitgever: Atlas Contact
Hard-boiled wonderland en het einde van de wereld
Hard-boiled wonderland en het einde van de wereld geeft een even hilarisch en doordacht beeld van de menselijke natuur en de werking van ons verstand.

Een jonge wetenschapper verwerkt ultrageheime gegevens tot een numerieke code. Als voorbereiding op deze werkzaamheden heeft hij, zonder dat hij zich dat bewust was, een hersenspoeling ondergaan. Wat volgt is een bizarre speurtocht langs wonderlijke figuren en plaatsen in twee verschillende werelden, die uiteindelijk verrassend goed bij elkaar blijken te passen.
Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: The hard-boiled wonderland and end of the world
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789045021010
Ebook: 9789025442583
Uitgever: Atlas Contact
Kafka op het strand
Kafka op het strand volgt de lotgevallen van twee opmerkelijke figuren. Kafka Tamura loopt op zijn vijftiende verjaardag van huis weg om te ontsnappen aan zijn onmogelijke vader. Nakata, een man op leeftijd die als voornaamste bezigheid het zoeken naar weggelopen katten heeft, is nooit volledig hersteld van een bizar jeugdtrauma.

Er wordt een brute moord gepleegd, maar de identiteit van de dader en het slachtoffer is een groot raadsel. Katten praten met mensen, vissen vallen uit de lucht en in bos verschuilen soldaten zich die sinds de Tweede Wereldoorlog niet ouder zijn geworden.

Kafka op het strand is het verhaal over een mythische ontdekkingstocht, over hedendaagse taboes, over vadermoord en moederliefde. Bovenal is het een betoverende en vindingrijke roman van een groot stilist.
Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: Kafka on the shore
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789045013350
Ebook: 9789045021010
Uitgever: Atlas Contact
Mannen zonder vrouw
In zeven korte verhalen wijdt levensgids en meesterverteller Haruki Murakami zich opnieuw aan een van zijn grote thema's: de liefde.

De verhalen in Mannen zonder vrouw horen tot de meest tedere, ontroerende teksten uit zijn oeuvre - en ze zijn onmiskenbaar Murakami. Ze gaan over eenzame, beschadigde mannen, mannen die iets beslissends mankeert, melancholieke mannen. Met andere woorden: kleurloze mannen...
Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: Men without women
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789025446604
Ebook: 9789025446581
Uitgever: Atlas Contact


Na de aardbeving
Vaste grond onder je voeten hebben is een veilig gevoel, maar als die grond opeens dreigt weg te vallen, kan dat heel nare gevolgen hebben. De zes verhalen in deze bundel exploreren de psychologische gevolgen die een aardbeving teweeg kan brengen, zelfs als zij ver weg gebeurt. De hoofdpersonen zien vaak geen uitweg in hun bestaan, maar zij zijn allemaal Gods kinderen, ook de reusachtige kikker die Tokyo voor een zekere vernietiging behoedt.

In Na de aardbeving is Murakami op zijn absurde, grappige, ontroerende best. Het nawoord dat hij bij deze verhalenbundel schreef is voor het eerst in vertaling verschenen.
Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: After the quake
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789045011677
Ebook: 9789045021027
Uitgever: Atlas Contact
Norwegian wood
Watenabe is een stille en buitengewoon serieuze jonge student in Tokio. Hij is dol op Naoko, een mooie jonge vrouw, maar hun wederzijdse liefde wordt getekend door de tragische dood van hun beste vriend jaren geleden. Watenabe went aan het campusleven en de eenzaamheid en afzondering die hij daar ervaart, maar Naoko kan de druk en verantwoordelijkheid van het leven niet verdragen.

Terwijl zij zich verder terugtrekt in haar eigen wereld, vindt Watenabe aansluiting bij de andere studenten en voelt hij zich aangetrokken tot een jonge, onafhankelijke en seksueel geëmancipeerde vrouw.

Norwegian Wood is een indringend verhaal over romantiek en volwassenheid, over de onmogelijke en dappere liefde van een jonge man. Met deze prachtige en weemoedige roman brak Haruki Murakami door in Japan.
Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: Norwegian wood
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789045006574
Ebook: 9789025442620
Uitgever: Atlas Contact
Slaap
'Ik heb al zeventien dagen niet geslapen'.

Zo begint Haruki Murakami's verhaal over een vrouw die 's nachts geen oog meer dichtdoet. Maar het voelt anders dan de slapeloosheid die zij in haar studententijd meemaakte: dit keer is zij op raadselachtige wijze niet moe.

's Nachts, als haar man en zoon in bed liggen, leidt ze een tweede leven. De nachten zijn veel opwindender dan de eentonige dagen, maar ook veel gevaarlijker.

Dit onheilspellende verhaal is geïllustreerd door de Duitse kunstenaar Kat Menschik.
Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: Sleep
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789045019352
Uitgever: Atlas Contact
Spoetnikliefde
K. is onderwijzer op een basisschool. Sumire is zijn beste vriendin en vertrouwelinge, en K. is verliefd op haar. Maar Sumire is tot haar eigen verbazing verliefd op Mioe, haar getrouwde bazin. In urenlange telefoonsessies met K. praat ze over haar problemen: wat is seksuele aantrekkingskracht en moet ze Mioe ooit vertellen wat ze voor haar voelt?

Gefrustreerd door zijn onbeantwoorde liefde begint K. een affaire met de moeder van een van zijn leerlingen. Dan krijgt hij een wanhopig telefoontje vanaf een Grieks eiland. Het is Mioe, die hem smeekt meteen naar Griekenland te komen omdat Sumire op raadselachtige wijze is verdwenen. Er volgt een zoektocht waarin de grens tussen droom en werkelijkheid niet meer herkenbaar is.
Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: Sputnik sweetheart
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789025442095
Ebook: 9789025442590
Uitgever: Atlas Contact
Ten zuiden van de grens
Hajime en zijn jeugdliefde Shimamoto groeien allebei op als enig kind. Na schooltijd luisteren ze samen naar muziek, houden elkaars hand vast en praten over de toekomst. Als Hajime met zijn familie naar een andere stad verhuist, verliezen ze elkaar uit het oog.

Jaren later komen ze elkaar echter weer tegen. Hajime is de succesvolle eigenaar van een nachtclub, echtgenoot en vader. Shimamoto's leven is gehuld in vele geheimen die ze niet wil prijsgeven. Maar na hun ontmoeting zet Hajime alles op alles om zijn jeugdliefde weer te veroveren.
Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: South of the border, west of the sun
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789025442088
Ebook: 9789025442613
Uitgever: Atlas Contact


With The Beatles

‘Sommige mensen stellen dat de periode waarin popsongs het diepst binnenkomen en je het meest vervullen, de gelukkigste tijd van een mensenleven is. Misschien is dat zo. Misschien ook niet.’

Een flard van een jeugdherinnering leidt tot een weemoedig verhaal over vergankelijkheid, voorbije liefdes en verloren dromen. Een naamloze, oudere verteller denkt terug aan twee bepalende liefdes uit zijn jeugd - de een niet meer dan een obsessie, de andere een belangrijke leerschool.

With The Beatles is de fictieschrijver op zijn best. De soundtrack kun je er zo zelf bij bedenken.

Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: With The Beatles
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789025466190
Uitgever: Atlas Contact

1q841q84

1q84, de complete trilogie bevat de boeken:

 1. april - juni
 2. juli - september
 3. oktober - december

Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: 1q84
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789025441487
Ebook: 9789025442392
Uitgever: Atlas Contact
1q84, boek een, april-juni
1q84 is het ijzingwekkend spannende verhaal van Aomame en Tengo. Op het eerste gezicht hebben zij niets met elkaar te maken, maar gaandeweg wordt duidelijk dat hun paden elkaar heel vroeger ooit gekruist moeten hebben, en het zit er even duidelijk in dat dit weer gaat gebeuren. Maar hoe?

Met een huiveringwekkende vaart voert Haruki Murakami de lezer mee langs hotelkamers in Tokyo, gewelddadige sekten, nachtclubs en een geheimzinnige jonge vrouw, met een wel heel bijzondere afwijking.
Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: 1q84, book 1
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789045020273
Ebook: 9789045019390
Uitgever: Atlas Contact
1q84, boek twee, juli-september
In boek twee van de trilogie 1q84 ontwikkelt het verhaal van Tengo en Aomame zich verder. Steeds meer wordt bekend over de parallelle wereld 1q84. Vragen worden beantwoord, maar nieuwe raadsels dienen zich aan: bestaat er werkelijk een pop van lucht? Wie zijn toch de Little People, en waarom verschaffen zij zich via een blinde geit toegang tot de wereld? En is dat de wereld van 1q84, of die van 1984?

De gebeurtenissen stevenen af op een verbluffend spannende apotheose, en laten de lezer snakkend naar adem achter.
Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: 1q84, book 2
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789045023304
Ebook: 9789045019406
Uitgever: Atlas Contact
1q84, boek drie, oktober-december
Aomame kan niet weg uit de flat waar ze zich schuilhoudt, Tengo kan niet weg bij zijn stervende vader, en Ushikawa kan niet weg achter de verborgen camera waarmee hij op ze loert. Ieder bezint zich op zichzelf. Wat kunnen ze anders doen?

Maar wie zal de eerste zijn die deze patstelling verbreekt? Wat is de werkelijke reden dat de sekte Aomame ten koste van alles levend in handen wil krijgen? En wie is de mysterieuze NHK-collecteur die bij alle drie op de voordeur bonst?

In deze zinderende roman brengt Haruki Murakami zijn meesterlijke trilogie tot haar onverbiddelijke, ontroerende ontknoping.
Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: 1q84, book 3
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789045024202
Ebook: 9789045019413
Uitgever: Atlas Contact

De moord op Commendatore / Killing CommendatoreDe moord op Commendatore

De moord op Commendatore bevat:

 1. Een idea verschijnt
 2. Metaforen verschuiven

Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: Killing Commendatore
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789025475413
Ebook: 9789025452889
Uitgever: Atlas Contact
Een idea verschijnt

Een zesendertigjarige pas gescheiden portretschilder neemt zijn intrek in een oud atelier in de bergachtige omgeving ten zuidwesten van Tokio. Behalve door liefdesperikelen wordt hij geplaagd door een painter's block, een onvermogen om te schilderen. Hij hoopt in het afgelegen atelier tot rust te komen, en zijn inspiratie terug te vinden, maar het zal anders gaan.

Een mysterieus schilderij op de zolder van zijn verblijf lijkt tot leven te komen, vanuit een heuvel in het bos achter het huis klinkt 's nachts het geluid van een bel. Een meisje verdwijnt, en de hoofdpersoon gaat haar zoeken - een zoektocht die hem afvoert naar de wereld der metaforen, waar hij met zijn diepste angsten wordt geconfronteerd.

Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: Killing Commendatore (deels)
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789025451349
Ebook: 9789025451585
Uitgever: Atlas Contact
Metaforen verschuiven

Een portretschilder had gehoopt tot rust te komen en zijn inspiratie terug te vinden in het huis van de beroemde schilder Tomohiko Amada. Maar in plaats daarvan is hij een wereld vol raadselen ingezogen. Het geluid van een bel houdt hem 's nachts wakker, er gaat een mysterieuze kracht uit van een holte in het bos, voorwerpen in het huis worden door een onzichtbare hand verplaatst. Het schilderij 'De moord op Commendatore' lijkt de sleutel te bevatten. Maar eerst moet de portretschilder meer over de schepper Amada te weten komen. Wat speelde zich precies af in diens studentenjaren in Wenen, eind jaren dertig?

Ondertussen boekt de verteller eindelijk weer eens vooruitgang aan een portret, ditmaal van een dertienjarig meisje. Totdat zij spoorloos verdwijnt, en hij de opdracht krijgt om haar te redden.

Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: Killing Commendatore (deels)
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789025451592
Ebook: 9789025451608
Uitgever: Atlas Contact

De olifant verdwijntDe olifant verdwijnt 2005
Een olifant verdwijnt op raadselachtige wijze uit zijn onderkomen aan de rand van de stad, een pasgetrouwd stel pleegt een overval op een McDonald's-filiaal en eist dertig Big Macs en een dansende dwerg treedt in het lichaam van een dromende man. Dit is een kleine greep uit de bizarre onderwerpen die in De olifant verdwijnt aan bod komen.

In deze bundel verhalen, die zich grotendeels afspelen in de buitenwijken van Tokyo, overschrijdt Haruki Murakami telkens weer de grens tussen droom en realiteit. Met minimale middelen weet hij de alledaagse werkelijkheid iets te kantelen, waardoor er een surreële, magische sfeer ontstaat.

De olifant verdwijnt 2005 bevat de verhalen:
 1. De tweede broodjesroof
 2. TV people
 3. De dansende dwerg
 4. Schuurtjes in brand steken
 5. De olifant verdwijnt
 6. Opwindvogels en dinsdagse vrouwen
Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: The elephant vanishes (deels)
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789045015118
Uitgever: Atlas Contact
Kangoeroecorrespondentie
Een man die een mooi meisje op straat heeft gezien wordt gekweld door het besef van een gemiste kans; een bezoek aan de dierentuin inspireert een kantoorklerk om zijn ziel bloot te leggen aan een onbekende vrouw; een jonge vrouw ontdekt dat ze een enorme aantrekkingskracht uitoefent op een groen monster in haar achtertuin.

Van A slow boat to China, het eerste verhaal dat Murakami ooit publiceerde, tot Hoe ik op een zonnige ochtend in april mijn 100 procent perfecte meisje tegenkwam, het verhaal dat als basis diende voor zijn meesterwerk 1q84: Haruki Murakami overschrijdt opnieuw de grens tussen droom en werkelijkheid.

Kangoeroecorrespondentie bevat de verhalen:
 1. Kangoeroecorrespondentie
 2. Hoe ik op een zonnige ochtend in april mijn 100 procent perfecte meisje tegenkwam
 3. Slaap
 4. De val van het Romeinse Rijk, de indianenopstand van 1881, Hitlers invasie van Polen, en de wereld van de woeste winden
 5. Een lederhose
 6. Het groene monster
 7. Een familiegeschiedenis
 8. Ramen
 9. A slow boat to China
 10. Het laatste gazon van de middag
 11. De stilte
Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: The elephant vanishes (deels)
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789045021874
Uitgever: Atlas Contact
De olifant verdwijnt 2015

In De olifant verdwijnt zijn de verhalen uit de gelijknamige bundel uit 2005 eindelijk herenigd met die uit Kangoeroecorrespondentie (2012).

De olifant verdwijnt 2015 bevat de verhalen:

 1. Opwindvogels en dinsdagse vrouwen
 2. De tweede broodjesroof
 3. Kangoeroecorrespondentie
 4. Hoe ik op een zonnige ochtend in april mijn 100 procent perfecte meisje tegenkwam
 5. Slaap
 6. De val van het Romeinse Rijk, de indianenopstand van 1881, Hitlers invasie van Polen, en de wereld van de woeste winden
 7. Een lederhose
 8. Schuurtjes in brand steken
 9. Het groene monster
 10. Een familiegeschiedenis
 11. Ramen
 12. TV People
 13. A slow boat to China
 14. De dansende dwerg
 15. Het laatste gazon van de middag
 16. De stilte
 17. De olifant verdwijnt

Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: The elephant vanishes
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789025442194
Ebook: 9789045020976
Uitgever: Atlas Contact

De trilogie van de Rat

Luister naar de wind & Flipperen in 1973
'Perfect proza bestaat niet. Net zomin als perfecte wanhoop.'

Zo luiden de allereerste zinnen die Haruki Murakami op papier zette. In 1979 debuteerde hij, toen 30 jaar oud, met de roman Luister naar de wind. Naar eigen zeggen kreeg hij het idee ervoor tijdens een baseballwedstrijd. Een jaar later verscheen Flipperen in 1973.

'En sindsdien ben ik niet meer opgehouden', vertelde hij in een interview aan Paul Theroux. 'Het is mijn passie, het is mijn grote liefde. Ik heb nog nooit een writer's block gehad. Ik heb nooit iets anders willen doen.'

Samen met De jacht op het verloren schaap vormen deze twee oerwerken de Trilogie van de Rat. De eerste twee romans zijn onmiskenbaar Murakami. In Luister naar de wind ontmoeten de Rat en de verteller elkaar en drinken sloten bier in Jay's Bar. Ze leren allebei een meisje kennen, maar het wordt natuurlijk niets.

In Flipperen in 1973 woont (dezelfde) verteller samen met een mysterieuze tweeling en zoekt hij vertwijfeld naar een bijzondere flipperkast. Onbeantwoorde liefde, meisjes met (dit keer) een vinger te weinig, westerse popsongs, onpeilbaar diepe putten, gekwelde katten - alles wat de Murakamifan bekend voorkomt is al in deze twee vroege werken aanwezig. En ook de jonge Murakami slaagt er als geen ander in om de lezer op het verkeerde been te zetten.
Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: Hear the wind sing & Pinball 1973
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 9789025444372
Ebook: 9789025444389
Uitgever: Atlas Contact
De jacht op het verloren schaap
De jacht op het verloren schaap is een roman die een nieuwe kijk op de moderne Japanse literatuur biedt. De hoofdpersoon, 'een held van onze tijd', is een jongeman van tegen de dertig, die samen met zijn vriendin, een meisje met sensationeel mooie oren, op zoek gaat naar een zeer speciaal schaap met een ster op de rug.

Hij wordt hiertoe gedwongen door een sinistere kerel, die volgeling is van de Leider, het kopstuk van een extreemrechtse beweging. De Leider leeft al zo'n veertig jaar op mysterieuze wijze met een gezwel, zo groot als een golfbal, in zijn hoofd. In de hallucinaties die door dit gezwel worden veroorzaakt, komt het onbekende schaap voor...
Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: A wild sheep chase
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789046703571
Ebook: 9789045021003
Uitgever: Atlas Contact
Dans dans dans
Vier jaar na Murakami's De jacht op het verloren schaap lokken vreemde dromen onze held terug naar het Dolfijnenhotel. Een weerzien met de mysterieuze Schaapman leidt tot bizarre ontmoetingen met een aantrekkelijke maar nerveuze receptioniste, een eenarmige Amerikaanse dichter, een nukkig tienermeisje, een gefrustreerde acteur, een betoverende callgirl en een zelfvoldane schrijver (Hiraku Makimura!).

Dan is er nog Michael Jackson als Abessijnse prins en Boy George die uit de hemel neerdaalt. Hoe zijn ze allemaal met elkaar verbonden? En waarom vallen er steeds meer dodelijke slachtoffers?

Flirten met de grens tussen droom en werkelijkheid, de zoektocht naar menselijk contact in de hyperkapitalistische maatschappij en vlijmscherpe muzikale analyses vormen de ingrediënten van deze roman, die Haruki Murakami, naar eigen zeggen, de leukste vond om te schrijven. Blijven dansen, zolang de muziek speelt.
Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: Dance, dance, dance
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789045006536
Ebook: 9789025442606
Uitgever: Atlas Contact

Non-Fictie

Een kat achterlaten

Haruki Murakami heeft veel onderwerpen aangestipt in zijn lange carrière, maar één thema liet hij tot nu toe onaangeroerd: zijn vader. Twintig jaar lang hadden vader en zoon Murakami geen contact met elkaar; pas kort voordat zijn vader stierf, heeft de schrijver hun band kunnen herstellen.

In dit korte autobiografische verhaal stipt Murakami een paar schijnbaar terloopse herinneringen aan die hem bij nader inzien een diep gevoel van verbondenheid met zijn vader verschaffen. Diens verhalen over zijn dienstjaren in China tijdens de Tweede Wereldoorlog blijken bovendien een onuitwisbare indruk op de schrijver te hebben gemaakt.

Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: Abandoning a cat
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789025466077
Uitgever: Atlas Contact
Haruki Murakami Agenda 2010
Een jaar lang elke dag Murakami! Een prachtige agenda vol met biografische gegevens van Murakami, citaten en fragmenten uit de boeken van Murakami en een interview met de auteur. Deze agenda is ontworpen door Zeno, in de stijl van de omslagen.
Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: Murakami diary 2009
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789045014791
Uitgever: Atlas Contact
Romanschrijver van beroep

Haruki Murakami geldt wereldwijd als een van de meest geliefde en gelezen schrijvers. Tegelijkertijd geldt hij als een van de meest teruggetrokken en verlegen schrijvers: hij reist niet graag en geeft zelden interviews over zijn werk.

In Romanschrijver van beroep krijgen we een eenmalig kijkje achter het bureau én in de ziel van Haruki Murakami. Hij vertelt in detail over zijn schrijfproces, zijn bronnen van inspiratie, de betekenis van muziek en bepaalde lievelingsschrijvers voor zijn leven en werk. Hij strooit gul met advies aan jonge aspirant-schrijvers. En hij vertelt zeldzaam openhartig over zichzelf. Stukje bij beetje ontstaat haast datgene wat Murakami in zijn bescheidenheid nooit zou schrijven: een soort autobiografie. In ieder geval van een schrijverschap.

Romanschrijver van beroep verschijnt op de vooravond van de 70ste verjaardag van Haruki Murakami.

Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: Shokugyõ to shite no shõsetsuka
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789025449834
Ebook: 9789025449841
Uitgever: Atlas Contact
Waarover ik praat als ik over hardlopen praat
In 1982 verkocht Murakami zijn jazzclub om zich geheel aan het schrijven te wijden. Hij begon toen ook met hardlopen om zijn conditie op peil te houden. Een jaar later al rende hij van Athene naar Marathon. Nu onderzoekt hij - na tientallen wedlopen, triatlons en een groot aantal door de kritiek bejubelde boeken - de invloed die de sport heeft gehad op zijn leven en op zijn werk.

Murakami doet openhartig verslag van zijn training, zijn reizen en belevenissen gedurende de voorbereiding op de New York City Marathon van 2005. Hij beweegt zich tussen de Jingu Gaien in Tokyo, waar hij zijn krachten meet met een Olympiaveteraan, en een rivieroever in Boston, waar hij het moet afleggen tegen een groep jonge vrouwen.

Vanuit het perspectief van de sport gunt hij de lezer een blik op de meest uiteenlopende zaken: van het eureka-moment toen hij besloot schrijver te worden, zijn grootste triomfen en teleurstellingen tot aan zijn passie voor oude lp's en de confrontatie met zijn eigen grenzen.

Waarover ik praat als ik over hardlopen praat is beurtelings grappig en ontnuchterend, speels en filosofisch. Een feest voor de fans van deze gevierde, maar zeer teruggetrokken schrijver én voor het explosief groeiende aantal liefhebbers van de langeafstandsloop.
Schrijver: Haruki Murakami
Oorspronkelijke titel: What I talk about when I talk about running
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789045013473
Ebook: 9789045026077
Uitgever: Atlas Contact