Boekenplank:
Kies

Boeken van Frederick Busch

Meer over Frederick Busch

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1941 / Overleden: 2006

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

  • De nachtwaker - The night inspector
  • Een oorlogsherinnering - A memory of war

Jack

  1. Meisjes - Girls
  2. In het noorden - North

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe nachtwaker
New York City, 1876. William Bartholomew is financieel speculant en gelooft dat de wereld maar om één principe draait: winst of verlies.

Hij gaat gemaskerd door het leven sinds zijn gezicht ernstig verminkt raakte door een verwonding die hij als scherpschutter tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog heeft opgelopen. Als Bartholomew de Creoolse prostituee Jessie ontmoet, gaan zijn gevoelens echter opspelen.

Jessie overtuigt hem ervan dat de handel in zwarte mensen sinds de Burgeroorlog geenszins is gestopt. Bartholomew walgt van het idee dat mensen behandeld worden als koopwaar en besluit met Jessie de strijd aan te binden tegen dit onrecht.

Terwijl Jessie een ingenieus plan bedenkt om de slavenhandelaars te dwarsbomen, wordt Bartholomew geplaagd door herinneringen aan de vreselijke gebeurtenissen uit de oorlog. De flashbacks werpen hun duistere schaduw vooruit. Is Jessie wel te vertrouwen, of is ze net zo verdorven als de blanke slavenhandelaars?

Hij zoekt hulp bij Herman Melville, een vergeten maar door Bartholomew bewonderd schrijver en nu douanebeambte. Samen met Melville en de journalist Samuel Mordechai wordt Bartholomew meegesleurd in Jessies wereld: een wereld vol moordenaars, hoeren en achterbuurten.
Schrijver: Frederick Busch
Oorspronkelijke titel: The night inspector
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789041404589
Uitgever: Ambo | Anthos
Een oorlogsherinnering
Alexander Lescziak leidt een rustig leventje als psychiater en intellectueel in de upper West Side van Manhattan en heeft zich nooit verdiept in het verleden van zijn uit Polen geëmigreerde ouders.

Op een dag ontvangt hij een nieuwe patiënt die beweert zijn halfbroer te zijn, geboren uit een liefdesrelatie tussen Lescziaks joodse moeder en een krijgsgevangene. De ontmoeting schudt Lescziak wakker uit zijn rustige bestaan.

Na deze en andere confrontaties vlucht Lescziak in zijn verbeelding, waarin de affaire van zijn moeder met de Duitse gevangene tot in alle details tot leven komt.
Schrijver: Frederick Busch
Oorspronkelijke titel: A memory of war
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789041406842
Uitgever: Ambo | Anthos

JackMeisjes
Jack en zijn vrouw Fanny wonen in de staat New York, waar de winters meedogenloos zijn en bitter koud. Lang geleden hebben zij hun enige kind verloren, een dochtertje, en dit verlies zijn ze nooit te boven gekomen. Ze houden van elkaar, maar hun huwelijk wankelt omdat ze niet in staat zijn hun gevoelens te delen en de ander te vergeven.

In een nabijgelegen stadje verdwijnt een veertienjarig meisje. Jack, een cynische Vietnamveteraan die zijn leven slijt als bewaker op een universiteitscampus, gaat naar haar op zoek, vastbesloten om haar te vinden.

Het vermiste meisje terugbrengen zou de redding kunnen zijn, de verlossing van verdriet en zelfverwijt - als hij haar tenminste op tijd vindt.
Schrijver: Frederick Busch
Oorspronkelijke titel: Girls
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789041403667
Uitgever: Ambo | Anthos
In het noorden
Jack wordt geteisterd door herinneringen aan zijn overleden vrouw en dochtertje. Hij heeft moeite weer volledig aan het leven deel te nemen.

Hij besluit naar het Noorden te verhuizen en komt in de staat New York op het platteland terecht, waar hij gaat werken als detective. Hij wordt in dienst genomen door een advocate wiens neefje zoek is.

Jacks onderzoek brengt geleidelijk aan de donkere kanten van het plattelandsleven aan het licht. Terwijl hij druk doende is het leven van een ander te redden, zal hij zijn eigen geschiedenis onder ogen zien.
Schrijver: Frederick Busch
Oorspronkelijke titel: North
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789041409379
Uitgever: Ambo | Anthos