Boekenplank:
Kies

Boeken van Richard Russo

Richard Russo studeerde kunst en filosofie aan de Universiteit van Arizona. Russo won in 2002 met zijn boek Empire Falls de Pulitzer-prijs voor literatuur.

Meer over Richard Russo

Genre: Roman

Geboren: 1949

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

 • Brug der zuchten - Bridge of sighs
 • De geluksvogel - Straight man
 • De risicofactor - The risk pool
 • Empire Falls - Empire Falls
 • Er is een kans - Chances are
 • Het inzicht van Griffin - That old Cape magic
 • Mohawk - Mohawk

Sully

 1. Niemands gek - Nobody's fool
 2. Allemans gek - Everybody's fool

Non-Fictie

 • Ergens anders - Elsewhere

Dubbel uitgegeven titels

 • Schadevolle jaren - zie De risicofactor
Non-Fictie
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtBrug der zuchten
Louis Charles Lynch, bijnaam 'Lucy', woont al zijn hele leven in Thomaston, New York. Hij is veertig jaar getrouwd met Sarah en hun zoon is inmiddels een volwassen man die op het punt staat het familiebedrijf over te nemen. Lucy is een dromer en een echte optimist, een karaktereigenschap die hij van zijn vader heeft geërfd. Zijn moeder, die nog steeds volop ontembaar in leven is, is de drijvende kracht achter zijn bestaan. Dankzij haar scherpe intelligentie, gecombineerd met het optimisme van de Lynches, heeft de familie zich ontworsteld aan haar lage sociale status.

Nu bereiden Lucy en Sarah zich voor op hun - eerste en enige - reis naar Italië, waar Lucy's oudste vriend Noonan woont. Noonan verkoos, in tegenstelling tot Lucy, de vrijheid boven het beperkte, kleinsteedse milieu van Thomaston en is inmiddels een beroemd kunstenaar. Ter voorbereiding op hun reis besluit Lucy zijn geschiedenis toe te vertrouwen aan zijn dagboeken, in de hoop daarmee het mysterie van zijn en Sarah's vriendschap met Noonan te ontrafelen.
Schrijver: Richard Russo
Oorspronkelijke titel: Bridge of sighs
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-5672-269-2
Uitgever: Signatuur
De geluksvogel

Het zit Hank Devereaux, een gesjeesd auteur, niet mee. Als voorzitter van de faculteit Engels moet hij zich het gekonkel van zijn collega’s laten welgevallen, terwijl hij zijn vrouw ervan verdenkt een relatie te hebben met de decaan. Ook is hij niet in staat zijn dochter te begrijpen of op goede voet te komen met zijn eigen vader, een gevierd schrijver in wiens schaduw hij nog steeds lijkt te staan.

Wanneer de spanningen door een op handen zijnde bezuiniging oplopen, krijgt hij te maken met fysiek ongemak en veroorzaakt hij een rel als hij dreigt de campusgans om het leven te brengen. En dat allemaal in één week...

Schrijver: Richard Russo
Oorspronkelijke titel: Straight man
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789056725785
Uitgever: Signatuur
De risicofactor
Sam Hall is een gokker en een herrieschopper die terugkeert uit de Tweede Wereldoorlog en meteen daarop zijn zenuwachtige vrouw Jenny en hun pasgeboren zoontje Ned in de steek laat. Maar een paar jaar later, als de onverantwoordelijke Sam weer opduikt en de jongen kidnapt, begint de oorlog tussen de Halls pas goed.

Spoedig pendelt Ned heen en weer tussen Sams bouwvallige appartement en Jenny's mistroostige wereld van onvervulde verlangens. Niemand wint deze emotionele uitputtingsslag, in ieder geval niet de kwetsbare Ned, die zijn eigen dromen ziet vervliegen wanneer hij zelf de liefde leert kennen.

Twintig jaar lang probeert Ned zich te ontworstelen aan de duistere invloeden die zijn volwassen leven dreigen te verwoesten. Maar terwijl hij zijn vaders affectie tracht te winnen, zonder daarbij in diens voetsporen te treden, ziet Ned zich voor een uitzonderlijk dilemma geplaatst: hoe moet een zoon een vader behagen die zelf alle regels overtreedt, de hoogste autoverzekeringspremie betaalt en omgangsvormen en conventies aan zijn laars lapt?
Schrijver: Richard Russo
Oorspronkelijke titel: The risk pool
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 90-6074-629-5
Uitgever: Ambo | Anthos
Empire Falls
Het stadje Empire Falls in Dexter County, Maine, heeft betere tijden gekend. De hout- en textielindustrie die het kloppende hart van de gemeenschap vormden, zijn langzaam doodgebloed. De indrukwekkende fabrieken van de eens zo machtige Whiting-familie zijn niets meer dan een schimmige herinnering aan de grandeur van vroeger tijden.

En te midden van de ruïnes van het Whiting-koninkrijk werkt Miles Roby al twintig jaar lang in de Empire Grill. Samen met de andere inwoners van Empire Falls blijft hij hopen - tegen beter weten in - dat eens het tij zal keren.
Empire Falls - 2005
Regisseur: Fred Schepisi
Cast: Ed Harris, Robin Wright Penn, Paul Newman, e.a.
Schrijver: Richard Russo
Oorspronkelijke titel: Empire Falls
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-5672-116-X
Uitgever: Signatuur
Er is een kans

Op een nazomerse dag in september komen Lincoln, Teddy en Mickey na jaren weer samen in een vakantiehuis op Martha’s Vineyard. De oude vrienden, totaal verschillend van elkaar, zijn na hun afstuderen hun eigen weg gegaan. Maar één ding hebben ze gemeen: ooit waren ze allemaal verliefd op Jacy Colloway, die na een gezamenlijke vakantie in datzelfde huis spoorloos verdwenen is.

Nu, veertig jaar later, zijn ze haar nog steeds niet vergeten. Terwijl ze terugblikken op hun leven dringt de vraag over wat er precies met Jacy is gebeurd zich steeds meer op. En dan blijkt dat ze elkaar toch niet zo goed kennen als ze dachten.

Schrijver: Richard Russo
Oorspronkelijke titel: Chances are
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789056726546
Ebook: 9789044978728
Uitgever: Signatuur


Het inzicht van Griffin
'De middelbare leeftijd, begreep hij onderhand, was een periode in je leven waarin alles voorspelbaar was en toch zag je nooit iets aankomen.'

Zijn hele leven heeft Jack Griffin geprobeerd aan zijn ouders, snobistische academici, te ontsnappen. Hij ging naar Los Angeles om scenario's te schrijven en trouwde daar met Joy, een vrouw beneden zijn stand, volgens zijn bemoeizuchtige moeder. Maar in de loop der jaren is er veel veranderd in Griffins leven: op aandringen van Joy kopen ze een huis, iets waar zijn ouders als eeuwige huurders nooit aan toe zijn gekomen. Ook geeft hij inmiddels les aan een universiteit aan de oostkust, waar zijn ouders nooit een baan wisten te bemachtigen. Die hebben tandenknarsend hun leven moeten slijten in het fucking' Midwesten. Toch is Griffin niet gelukkig. Een onbestemd gevoel van onvrede berooft hem van zijn nachtrust en het lukt hem maar niet de as van zijn inmiddels overleden vader uit te strooien.

Dan trouwt de beste vriendin van zijn dochter Laura op Cape Cod, de plek waar Griffin vroeger met zijn ouders de vakanties doorbracht. Joy en Griffin bezoeken de bruiloft, terwijl hun eigen huwelijk op losse schroeven staat. Eenmaal weer op de 'Cape', met zijn vaders urn in de kofferbak en zijn moeder die hem continu opbelt, vraagt Griffin zich af of hij ooit werkelijk heeft kunnen ontsnappen aan zijn opvoeding. Hoewel hij zijn leven zorgvuldig heeft afgeschermd tegen hun inmenging, verwijt Joy hem dat zijn ouders een nadrukkelijk stempel op hun huwelijk hebben gezet. Maar hoe goed kende Griffin zijn ouders eigenlijk? Wat wist hij wérkelijk van hun leven?
Schrijver: Richard Russo
Oorspronkelijke titel: That old Cape magic
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-5672-347-7
Uitgever: Signatuur
Mohawk

Mohawk, New York, is een van die kleine plaatsen die aan de verkeerde kant van het spoor liggen. Dallas Younger, ooit topatleet op de middelbare school, beweegt zich er nu alleen nog maar van café naar gokspel terwijl hij steeds meer geld verliest en, onvermijdelijk, weer een paar kunsttanden.

Zijn ex-vrouw Anne zit volledig vast in de strijd met haar moeder om haar zieke vader. En hun zoon Randall verwaarloost met opzet zijn huiswerk omdat slim zijn in een plaats als Mohawk je nergens brengt...

Schrijver: Richard Russo
Oorspronkelijke titel: Mohawk
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9789056725778
Ebook: 9789044976045
Uitgever: Signatuur

SullyNiemands gek
Donald Sully woont al vijftig jaar in het doodsaaie plaatsje North Bath ten noorden van New York. In al die jaren heeft hij niet heel veel geluk gehad. Gescheiden en nu in een halfslachtige relatie met andermans vrouw, woont hij boven zijn bejaarde oud-lerares Engels die hem soms nog steeds de les leest. Opgescheept met een slechte knie en met vrienden die vijanden overbodig maken, probeert hij op zijn manier wat van het leven te maken.

Maar dan krijgt Sully met een heel nieuw probleem te maken: zijn van hem vervreemde zoon dreigt in zijn vaders voetsporen te treden.
Schrijver: Richard Russo
Oorspronkelijke titel: Nobody's fool
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789056725587
Uitgever: Signatuur
Allemans gek
Het nieuwe gezag in het verpauperde industriestadje North Bath is politiechef Douglas Raymer. Doug heeft het niet makkelijk: vlak voor zijn pensioen verongelukt zijn vrouw die op het punt stond om met haar geheime minnaar te verdwijnen. Hij is vastbesloten die minnaar te vinden, maar met grafschennis, ontsnapte slangen, brand en tegenwerking komt hij nauwelijks toe aan zijn missie. De laatste dagen van zijn carrière worden een slopende achtbaan die hem doen twijfelen of stoppen met werken wel zo verstandig is.

Sully, de onaangepaste held uit Niemands gek, hoeft niet meer te werken en heeft inmiddels zware hartproblemen. Koppig weigert hij behandeling terwijl hij zijn klachten voor zijn geliefden probeert te verbergen. Wie is hier nou de gek?
Schrijver: Richard Russo
Oorspronkelijke titel: Everybody's fool
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789056725594
Uitgever: Signatuur

Non-FictieErgens anders
Iedereen die bekend is met Russo's werk zal Gloversville, ooit beroemd om zijn productie van handschoenen en andere lederwaren, herkennen. Hier groeide de auteur op, de enige zoon van een eerzuchtige moeder en een charmante, onhandige vader die allebei zijn geboren in deze hechte gemeenschap. In zijn kindertijd moest voorspoed onverbiddelijk plaatsmaken voor armoede en ziekte de looierijen verdwenen en had men moeite de eindjes aan elkaar te knopen.

Russo heeft een hartverscheurend verhaal geschreven over zijn moeder, wat hij pas heeft kunnen doen nadat ze was overleden. Dit memoir zal veel bij lezers losmaken, omdat we nu eenmaal allemaal een moeder hebben of hebben gehad zij het lang niet allemaal een met een obsessieve-compulsieve stoornis.
Schrijver: Richard Russo
Oorspronkelijke titel: Elsewhere
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789056724689
Uitgever: Signatuur

Dubbel uitgegeven titelsSchadevolle jaren
Zie voor de beschrijving van dit boek: De risicofactor.
Schrijver: Richard Russo
Oorspronkelijke titel: zie De risicofactor
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789056723255
Uitgever: Signatuur