Boekenplank:
Kies

Boeken van David Lodge


Overzicht

  • Hoe ver mag je gaan? - How far can you go?
  • Vakwerk - Nice work

gedetailleerd overzicht

OverzichtHoe ver mag je gaan?
Polly, Dennis, Michael, Adrian en Angela: heel verschillende mensen met zeer verschillende karakters, maar met twee belangrijke overeenkomsten. Ze zijn katholiek én ze studeren aan een traditionele universiteit in het Engeland van de jaren vijftig.
Na de studietijd scheiden hun wegen zich. De wereld om hen heen verandert in een rap tempo. De hel verdwijnt, de pil verschijnt, de mening van de paus en pastoor blijkt niet alleen zaligmakend te zijn en de nadruk komt meer op de eigen verantwoordelijkheid te liggen.
Schrijver: David Lodge
Oorspronkelijke titel: How far can you go?
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 90-257-1800-0
Uitgever: Gottmer
Vakwerk
Vakwerk speelt in 1986 - Industry Year in Groot-Brittannië. Allerlei projecten staan op stapel om het bedrijfsleven te promoten. Omdat er een wijdverspreid gevoel heerst in het land dat universiteiten ivoren torens zijn, waar mensen werken die onwetend zijn van hoe het er in de moderne commerciële wereld aan toegaat, worden zij uitgenodigd zogenaamde 'Schaduwen' op pad te sturen. Een Schaduw volgt iemand de hele dag bij zijn dagelijkse werkzaamheden. Op deze wijze krijgt de Schaduw een reëler, directer inzicht in dat werk dan via alleen maar een uitleg of georganiseerde rondleiding.
Vic Wilcox is een selfmade man en een manager van een fabriek, hij heeft weinig achting voor academici en nog minder voor feministes. Dus als Robyn Penrose, een trendy linkse lerares, in dienst wordt gesteld om Vic te schaduwen in het kader van een overheidsprogramma, in het leven geroepen ter bevordering van wederzijds begrip tussen wetenschap en industrie, dan lijkt het onwaarschijnlijk dat de hilarische botsing van levensstijlen en ideologieën die volgt ook maar iets zal bevorderen, behalve wederzijdse antipathie. Maar in de loop van een hobbelig jaar doen beide partijen enkele verrassende ontdekkingen over elkaars wereld - en over zichzelf.
Schrijver: David Lodge
Oorspronkelijke titel: Nice work
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 90-295-2888-5
Uitgever: De Arbeiderspers