Boekenplank:
Kies

Boeken van Ian McEwan

Ian McEwan is in Engeland geboren, maar bracht zijn jeugd door in Singapore en Tripoli. Toen hij elf jaar was stuurden zijn ouders hem naar een kostschool in Engeland. Het vertrek naar Engeland, dat hij in Het kind in de tijd beschrijft, was een keerpunt in zijn leven. Na zijn kostschooltijd had hij een aantal baantjes, studeerde aan the Sussex University en volgde als enige student de studie Creative Writing aan the University of East Anglia. In 1973 vond hij een literair agent en verhuisde hij naar Londen, waar hij werkte als journalist. McEwan werd in 1975 in één klap wereldberoemd met zijn verhalenbundel De laatste dag van de zomer, die eerst in Nederland verscheen, daarna in Engeland en vervolgens in nog vele landen.

Meer over Ian McEwan

Genre: Roman

Geboren: 1948

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Ian McEwan


Overzicht

 • Aan Chesil Beach - On Chesil Beach
 • Amsterdam - Amsterdam
 • Boetekleed - Atonement
 • De brief in Berlijn - The innocent
 • De cementen tuin - The cement garden
 • De kakkerlak - The cockroach
 • De kinderwet - The children act
 • De laatste dag van de zomer - First love, last rites
 • De troost van vreemden - The comfort of strangers
 • Het kind in de tijd - The child in time
 • Lessen - Lessons
 • Machines zoals ik - Machines like me
 • Notendop - Nutshell
 • Solar - Solar
 • Suikertand - Sweet tooth
 • Tussen de lakens - In between the sheets
 • Zaterdag - Saturday
 • Ziek van liefde - Enduring love
 • Zwarte honden - Black dogs

Diversen

 • De dagdromer - The daydreamer
 • Het imitatiespel - The imitation game
 • Of sterven we? - Or shall we die?

Dubbel uitgegeven titels

 • Eerste liefde - zie De laatste dag van de zomer en Tussen de lakens
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtAan Chesil Beach
'Ze waren jong, welopgevoed en allebei nog maagd op deze avond voor hun huwelijksnacht, en ze leefden in een tijd dat een gesprek over seksuele problemen ronduit onmogelijk was. Maar eenvoudig is dit nooit.

Ze zaten aan de avondmaaltijd in een kleine zitkamer op de eerste verdieping van een Georgian herberg. In de kamer ernaast was door de open deur een hemelbed zichtbaar, tamelijk smal, waarvan de sprei hagelwit was en verbluffend strak getrokken, als het ware het niet door mensenhand.'

Met deze zinnen opent Aan Chesil Beach, het verhaal van een jong echtpaar aan de vooravond van hun huwelijksnacht tegen het decor van de seksuele revolutie begin jaren zestig.
On Chesil Beach - 2017
Regisseur: Dominic Cooke
Cast: Billy Howle, Saoirse Ronan, Andy Burse, e.a.
Schrijver: Ian McEwan
Oorspronkelijke titel: On Chesil Beach
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789061698166
Ebook: 9789061699262
Uitgever: De Harmonie
Amsterdam
Op een kille februarimorgen in London komen twee oude vrienden elkaar tegen bij de crematie van Molly Lane; het zijn de vooraanstaande componist Clive Linley en Vernon Halliday, hoofdredacteur van een kwaliteitskrant. Beiden hebben ooit een relatie met Molly gehad.

Naar aanleiding van haar schokkende dood sluiten Clive en Vernon een verbond over hun beider levenseinde dat hun vriendschap tot het uiterste op de proef zal stellen.
Schrijver: Ian McEwan
Oorspronkelijke titel: Amsterdam
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789061698500
Uitgever: De Harmonie
Boetekleed
Op de warmste dag van de zomer van 1935 is de dertienjarige Briony Tallis getuige van een merkwaardig schouwspel. Bij toeval ziet ze haar oudere zus Cecilia met haar jeugdvriend Robbie Turner in een wat ruzieachtige sfeer bij de fontein van hun landhuis staan. Plotseling trekt Cecilia haar jurk uit en stapt in haar ondergoed in de fontein terwijl Robbie toekijkt. Het is een gebeurtenis die Briony niet goed kan duiden.

Als ze enige uren later opnieuw getuige is van een ontmoeting tussen de twee, ditmaal een nog schokkender confrontatie, is ze ervan overtuigd dat Robbie een gevaar vormt voor haar zuster.

Aan het eind van die dag wordt er een misdaad gepleegd waarvan Cecilia en Robbie - mede door de rijke verbeeldingskracht van Briony - het slachtoffer worden en die het leven van alle drie voorgoed zal veranderen.
Atonement - 2007
Regisseur: Joe Wright
Cast: Keira Knightley, James McAvoy, Saoirse Ronan, e.a.
Schrijver: Ian McEwan
Oorspronkelijke titel: Atonement
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789061697480
Uitgever: De Harmonie
De brief in Berlijn
In de strenge winter van 1955 arriveert een jonge, onervaren Britse technicus in Berlijn, waar hij verwikkeld raakt in steeds onverwachtere niveaus van elektronische spionage. Tegelijkertijd ontmoet hij een mooie, gescheiden Duitse vrouw, die hem de liefde leert kennen.

Volledig in de ban van deze twee geheime werelden voelt hij dat zijn leven op het punt staat een heel andere wending te nemen. Maar de gruwelijke manier waarop dat gebeurt kan hij onmogelijk voorzien.
The Innocent - 1993
Regisseur: John Schlesinger
Cast: Anthony Hopkins, Isabella Rossellini, Campbell Scott, e.a.
Schrijver: Ian McEwan
Oorspronkelijke titel: The innocent
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789022324912
Ebook: 9789061699279
Uitgever: De Harmonie
De cementen tuin
In De cementen tuin woont een gezin met vier kinderen in een alleenstaand huis in een afbraakbuurt in een Engelse stad. Als kort na de vader ook de moeder overlijdt, willen de kinderen hun vrijheid en zelfstandigheid niet opgeven.

Daarom verbergen zij hun dode moeder in de kelder en doen zij voor de buitenwereld alsof er niets aan de hand is. Een tijd lang gaat dit goed en komen de kinderen wel bijzonder dicht tot elkaar. Maar dan begint de omgeving argwaan te krijgen.
The Cement Garden - 1993
Regisseur: Andrew Birkin
Cast: Andrew Robertson, Charlotte Gainsbourg, Alice Coulthard, e.a.
Schrijver: Ian McEwan
Oorspronkelijke titel: The cement garden
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 9789061697985
Uitgever: De Harmonie


De kakkerlak

‘Toen de slimme maar zeker niet begaafde Jim Sams die ochtend ontwaakte uit zijn onrustige dromen, merkte hij dat hij in een reusachtig wezen was veranderd.’

Zo begint De kakkerlak, de satirische Brexit-novelle van Ian McEwan. In deze omgekeerde Kafka-vertelling wordt een kakkerlak wakker in het lichaam van Jim Sams, een man die de Britse prime minister blijkt te zijn, de machtigste man van Engeland. Zijn enige doel: de wil van het volk uitvoeren. Hij wordt hierbij gesteund door zijn kabinet dat ook voor het overgrote deel uit reïncarnaties blijkt te bestaan. Door niets laat Sams zich in de weg staan, niet door de oppositie, niet door de afvalligen van zijn eigen partij, zelfs niet door de regels van het parlementaire stelsel.

Schrijver: Ian McEwan
Oorspronkelijke titel: The cockroach
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789463360975
Uitgever: De Harmonie
De kinderwet
Zou jij je kind redden als de medische behandeling in strijd is met je geloof?

Rechter Fiona Maye wordt alom geprezen om haar ethische en weloverwogen uitspraken. Wanneer haar echtgenoot haar verlaat na een ruzie over een mogelijk open huwelijk, stort ze zich op haar werk. Ze richt zich op een ingewikkelde zaak van een doodzieke 17-jarige jongen die, samen met zijn ouders, een noodzakelijke bloedtransfusie weigert omdat het in strijd is met zijn geloof als Jehova's getuige.

Besluit Fiona dat de jongen te jong is om zelf over leven en dood te beslissen of weegt het recht op vrije wil toch zwaarder? Haar uitspraak heeft hoe dan ook grote gevolgen.
The Children Act - 2017
Regisseur: Richard Eyre
Cast: Emma Thompson, Stanley Tucci, Jason Watkins, e.a.
Schrijver: Ian McEwan
Oorspronkelijke titel: The children act
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789076174389
Uitgever: De Harmonie
De laatste dag van de zomer
De verhalen uit dit boek werden geschreven tussen 1971 en 1973. Zelf zegt Ian McEwan erover: ‘Achteraf beschouwd merk ik nu dat in veel van de verhalen varianten van het begrip ‘inwijding’ verwerkt zijn, soms goed- en soms kwaadaardig. Het lijkt me niet zozeer een inwijding van jeugd in volwassenheid of van illusie in waarheid, maar van de ene fantasie in de andere.’

De laatste dag van de zomer
bevat acht korte verhalen:

 1. De laatste dag van de zomer - Last day of summer
 2. ? - Homemade
 3. Vlinders - Butterflies
 4. ? - Solid geometry
 5. ? - Conversation with a cupboard man
 6. ? - Cocker at the theatre
 7. ? - First love, last rites
 8. Vermommingen - Disguises involves
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

First Love, Last Rites - 1997
Regisseur: Jesse Peretz
Cast: Natasha Gregson Wagner, Giovanni Ribisi, Robert John Burke, e.a.
Schrijver: Ian McEwan
Oorspronkelijke titel: First love, last rites
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 9789061690504
Uitgever: De Harmonie
De troost van vreemden
Tijdens hun vakantie dwalen Mary en Colin door een Italiaanse stad en ontmoeten daarbij telkens dezelfde mysterieuze man, Robert. Hij neemt ze mee naar zijn kroeg en vertelt ze over zijn moeilijke relatie met zijn vader en stelt ze later voor aan zijn invalide vrouw. Wat voeren Robert en zijn echtgenote in hun schild?

In De troost van vreemden voert Ian McEwan de lezer naar een gebied waar kwetsbaarheid en intimiteit alleen maar wraakzucht en wreedheid oproept.
The Comfort of Strangers - 1990
Regisseur: Paul Schrader
Cast: Christopher Walken, Rupert Everett, Natasha Richardson, e.a.
Schrijver: Ian McEwan
Oorspronkelijke titel: The comfort of strangers
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789061698043
Uitgever: De Harmonie
Het kind in de tijd
Het kind in de tijd opent met een gruwelijke gebeurtenis. Stephen Lewis, een succesvolle kinderboekenauteur, gaat met zijn driejarige dochtertje op zaterdagmorgen boodschappen doen.

Terwijl hij bij de kassa staat, wordt zijn aandacht afgeleid en zijn dochter gekidnapt. Deze gruwelijke gebeurtenis verandert zijn hele leven.
The Child in Time - 2017
Regisseur: Julian Farino
Cast: Benedict Cumberbatch, Kelly Macdonald, Stephen Campbell Moore, e.a.
Schrijver: Ian McEwan
Oorspronkelijke titel: The child in time
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789061693291
Uitgever: De Harmonie


Lessen

Als de wereld nog steeds te kampen heeft met de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog en het IJzeren Gordijn een feit is, wordt de 11-jarige Roland door zijn ouders ondergebracht op een Engelse kostschool. Ver weg van waar hij zijn idyllische jeugd doorbracht, trekt hij de aandacht van zijn pianolerares, Miriam Cornell.

Jaren later, als zijn vrouw Alissa plotsklaps verdwenen is en hij met hun vier maanden oude zoontje achterblijft, gaat Roland niet alleen op zoek naar haar, maar ook naar het waarom van zijn rusteloze bestaan. Gemiste kansen, verloren liefdes, muziek, vrienden, familie, literatuur, seks en politiek, alles komt voorbij.

Meesterschrijver Ian McEwan weet het leven van Roland moeiteloos te verweven met de grote gebeurtenissen uit onze recente geschiedenis: van de Suezcrisis naar de Cubacrisis en van de val van Muur tot de klimaatcrisis en de pandemie.

Schrijver: Ian McEwan
Oorspronkelijke titel: Lessons
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789463361606
Ebook: 9789463361798
Uitgever: De Harmonie
Machines zoals ik

Londen, net na de Falklandoorlog: Thatcher is aan de macht en Alan Turing bereikt een beslissende doorbraak in de artificiële intelligentie.

De werkeloze Charlie is verliefd op Miranda, een intelligente studente die een verschrikkelijk geheim met zich meedraagt. Ze raken verwikkeld in een driehoeksrelatie met de androïde Adam, wiens persoonlijkheid ze samen hebben ontworpen.

Maar kan een machine de ‘matters of the heart’ wel begrijpen? Wat is het dat ons menselijk maakt?

Schrijver: Ian McEwan
Oorspronkelijke titel: Machines like me
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789463360494
Uitgever: De Harmonie
Notendop
Trudy en John wonen tijdelijk apart, omdat Trudy 'ruimte' nodig heeft. Zij verblijft in hun echtelijke woning, een vervallen maar waardevol herenhuis in Londen. John, een gemankeerde dichter, komt regelmatig onaangekondigd langs.

Wat hij niet weet is dat zij hem bedriegt met zijn broer, de platte Claude. Samen hebben zij een plan beraamd. Maar er is een onverwachte getuige.
Schrijver: Ian McEwan
Oorspronkelijke titel: Nutshell
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789463360005
Uitgever: De Harmonie
Solar
Solar vertelt het verhaal van Nobelprijswinnaar Michael Beard, een natuurkundige. Hij heeft een manier gevonden om de opwarming van de aarde tegen te gaan, maar Beard ligt zo vaak onder vuur in de media door zijn controversiële uitspraken over vrouwen (hij is inmiddels voor de vijfde keer getrouwd) dat er weinig aandacht is voor zijn ideeën over klimaatverandering.

Door een krankzinnig ongeval ziet Beard zijn kans schoon zich te ontdoen van echtelijke moeilijkheden, zijn carrière nieuw leven in te blazen en de wereld een milieuramp te besparen.

Ian McEwan ondernam in 2005 een expeditie naar de Noordpool met wetenschappers en kunstenaars die de inspiratie vormde voor Solar. Ondanks het serieuze onderwerp is deze satirische roman van Ian McEwan uitermate geestig van toon.
Schrijver: Ian McEwan
Oorspronkelijke titel: Solar
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789061699354
Ebook: 9789061695448
Uitgever: De Harmonie
Suikertand
Serena Frome is de mooie dochter van een anglicaanse bisschop. In haar laatste jaar aan de Universiteit van Cambridge wordt ze door de Britse geheime dienst geworven.

In 1972, Groot-Brittannië zit midden in een economische crisis en wordt geteisterd door terrorisme en industriële malaise, wordt Serena ingezet voor Operatie Suikertand, een geheime missie binnen de literaire wereld. Serena, dwangmatig lezer, wordt verliefd op een veelbelovende jonge schrijver. Kan ze haar leven undercover blijven volhouden?

Serena moet breken met de belangrijkste regel die er binnen de geheime dienst bestaat: vertrouw niemand.
Schrijver: Ian McEwan
Oorspronkelijke titel: Sweet tooth
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789076168449
Uitgever: De Harmonie


Tussen de lakens
Tussen de lakens bevat een selectie korte verhalen die in de periode tussen 1975 en 1977 verschenen in diverse tijdschriften.

Tussen de lakens bevat de volgende verhalen:  
 1. Pornografie - Pornography
 2. De apin van god - Reflections of a kept ape
 3. ? - Two fragments gives
 4. ? - Dead as they come
 5. Tussen de lakens - In between the sheets
 6. ? - To and fro
 7. Psychopolis - Psychopolis
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Ian McEwan
Oorspronkelijke titel: In between the sheets
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789061690900
Uitgever: De Harmonie
Zaterdag
Zaterdag 15 februari 2003: neurochirurg Henry Perowne wordt vroeg wakker en ziet een vreemd schouwspel door het raam.

Zoals gewoonlijk gaat Perowne die dag naar de squashbaan en doet hij boodschappen. Het voorspelbare en gemoedelijke leven van de chirurg wordt echter ruw verstoord door een schijnbaar klein ongeluk dat hem in aanraking brengt met de crimineel Baxter.

Diezelfde avond verstoort Baxter de familiereünie in het huis van Perowne, met verstrekkende gevolgen.
Schrijver: Ian McEwan
Oorspronkelijke titel: Saturday
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789061697473
Uitgever: De Harmonie
Ziek van liefde
In Ziek van liefde sleept Ian McEwan de lezer mee in het verhaal van Joe Rose, die toevallig betrokken raakt bij een tragisch ongeluk met een luchtballon.

Bij het ongeluk vindt een korte ontmoeting plaats tussen Rose en een zekere Jed Parry, die aanvankelijk niet meer lijkt te zijn dan een onschuldig incident.

Maar al spoedig blijkt uitgerekend deze ontmoeting het begin te zijn van een angstaanjagende nachtmerrie, die ten slotte leidt tot de totale ontwrichting van het leven van Rose en zijn vrouw.

Ziek van liefde is een spannende roman over hoe een obsessionele, ziekelijke verliefdheid iemand kan veranderen in een levensgevaarlijke stalker.
Enduring Love - 2004
Regisseur: Roger Michell
Cast: Daniel Craig, Samantha Morton, Rhys Ifans, e.a.
Schrijver: Ian McEwan
Oorspronkelijke titel: Enduring love
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789022323311
Uitgever: De Harmonie
Zwarte honden
Zwarte honden is het levensverhaal van het Engelse echtpaar June en Bernard Tremaine. In 1946 reist het pasgetrouwde stel verliefd en vol communistische idealen door Europa. Een dramatische gebeurtenis tijdens een tocht in de Franse Cevennen verandert hun leven ingrijpend en blijvend.

Zo'n vijfenveertig jaar later probeert hun schoonzoon Jeremy, die zelf op jonge leeftijd zijn ouders heeft verloren, de gebeurtenissen te reconstrueren.
Schrijver: Ian McEwan
Oorspronkelijke titel: Black dogs
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789061699590
Uitgever: De Harmonie

DiversenDe dagdromer
Als Peter uit het raam gaat zitten staren of als hij op een zomermiddag op een grassprietje kauwend naar de lucht gaat liggen kijken gebeuren de meest fantastische dingen.

Hij kruipt - letterlijk - in de huid van een kat, poppen komen tot leven, hij ontmaskert een inbreker of wordt opeens weer een baby. Of redt zijn zusje net op het nippertje van een groep hongerige wolven heeft gered.

Peters ouders denken vaak dat ze weten wat er omgaat in zijn hoofd. Maar niemand kan weten waar iemand anders aan denkt als die er niets over zegt.
Schrijver: Ian McEwan
Oorspronkelijke titel: The daydreamer
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789061694847
Uitgever: De Harmonie
Het imitatiespel
Het imitatiespel bevat drie televisiespelen die McEwan schreef tussen 1974 en 1979. Hij wilde met deze spelen het isolement dat het schrijven van fictie met zich meebrengt, en de conventies van de televisie, doorbreken.

Het imitatiespel bevat:

 1. Het verjaarsfeestje van Jack Flea - Jack Flea's birthday celebration
 2. Stereometrie - Solid geometry
 3. Het imitatiespel - The imitation game
Schrijver: Ian McEwan
Oorspronkelijke titel: The imitation game
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789061691709
Uitgever: De Harmonie
Of sterven we?
Of sterven we? bevat de tekst van een oratorium, geschreven door McEwan uit zorg over de toenemende bewapeningswedloop.

Het oratorium is in twee talen (Nederlands en Engels) afgedrukt, voorafgegaan door een lange inleiding waarin McEwan verantwoording aflegt over zijn ideeën over dit onderwerp en verslag doet van de totstandkoming.
Schrijver: Ian McEwan
Oorspronkelijke titel: Or shall we die?
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 9789061690122
Uitgever: De Harmonie

Dubbel uitgegeven titelsEerste liefde
Eerste liefde bevat een aantal verhalen uit de bundels De laatste dag van de zomer en Tussen de lakens.
Schrijver: Ian McEwan
Oorspronkelijke titel: zie De laatste dag van de zomer en Tussen de lakens
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 9789061699972
Uitgever: De Harmonie