Boekenplank:
Kies

Boeken van John Fowles

John Fowles studeerde Frans en Duits aan Oxford University. Hij brak internationaal door met De verzamelaar dat door velen wordt gezien als één van de eerste literaire thrillers, lang voordat dit genre onder die naam bekend zou worden.

Meer over John Fowles

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1926 / Overleden: 2005

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: John Fowles


Overzicht

 • De Ebbehouten Toren - The Ebony Tower
 • De magiër - The magus
 • De verzamelaar - The collector
 • Een visioen - A maggot
 • Het liefje van de Franse luitenant - The French lieutenant's woman
 • Mantissa - Mantissa

Dubbel uitgegeven titels

 • De minnares - zie Het liefje van de Franse luitenant
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe Ebbehouten Toren
De Ebbehouten Toren bevat de volgende novellen:
 1. De Ebbehouten Toren - The Ebony Tower
 2. Eliduc - Eliduc
 3. Arme Koko - Poor Koko
 4. Het raadsel - The enigma
 5. De wolk - The cloud

John Fowles geeft in vier novellen variaties op thema’s uit zijn eerdere romans en hij doet dit in iedere novelle in een andere stijl, in een andere verteltrant. De vijfde novelle, Eliduc, is de vertaling van een hoofs verhaal, waarmee Fowles teruggaat naar de oorsprong van onze Westerse roman- en vertelkunst.

In De Ebbehouten Toren bezoekt een jonge schilder en kunstcriticus een moderne meester op zijn landgoed in Bretagne. In dit merkwaardige huishouden wordt hij onverwacht geconfronteerd met een seksuele en intellectuele uitdaging. Door de gepassioneerde egocentriciteit van de zeventigjarige meester en diens moed als mens en als schilder, maar ook door de confrontatie met zijn twee fraaie en zeer intelligente maîtressen, wordt de jonge bezoeker gedwongen tot een diepgaand zelfonderzoek.

In Arme Koko gaat een schrijver, die getuige en slachtoffer is geweest van zinloos vandalisme, inzien dat deze terreurdaad niet tegen hemzelf, maar tegen de hele maatschappelijke constellatie was gericht.

De raadselachtige verdwijning van een schijnbaar gelukkig en succesvol parlementslid in Het raadsel kan niet worden opgelost door traditionele recherchemethoden. Alleen door intuïtie kan de waarschijnlijke toedracht van de zaak achterhaald worden.

Het centrale thema van De wolk is de diepe kloof die gaapt tussen een jonge Engelse, die rouwt om het verlies van haar grote liefde, en haar vrolijke familie in Frankrijk bij wie ze logeert.
The Ebony Tower - 1984
Regisseur: Robert Knights
Cast: Laurence Olivier, Roger Rees, Greta Scacchi, e.a.
Schrijver: John Fowles
Oorspronkelijke titel: The Ebony Tower
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 9789022951606
Uitgever: Bruna
De magiër
Om Engeland te ontvluchten aanvaard de jonge Engelsman Nicholas Urfe een baan als leraar aan een jongenskostschool op een Grieks eiland. Al spoedig ontmoet hij Maurice Conchis, een zeer rijke kunstverzamelaar die hem in de weekends uitnodigt op zijn landgoed.

Nicholas is gevleid door de belangstelling van deze kosmopoliet en geïmponeerd door diens eruditie, in het bijzonder wat betreft literatuur, muziek, geschiedenis en magie, en hij ziet de weekends als een veeleisende maar zeer welkome afwisseling in zijn saaie bestaan.

Dan gaan de fantastische gebeurtenissen escaleren. Urfe maakt kennis met de beeldschone, mysterieuze Lily en haar tweelingzusje Rose, en raakt volledig in hun ban. Hij verdwaalt hopeloos in een labyrint van waarheden en onwaarheden en maakt ontstellende dingen mee.
The Magus - 1968
Regisseur: Guy Green
Cast: Michael Caine, Anthony Quinn, Candice Bergen, e.a.
Schrijver: John Fowles
Oorspronkelijke titel: The magus
Eerste uitgave: 1966
ISBN/EAN: 9789022979327
Uitgever: Bruna
De verzamelaar
'Het is de zevende nacht... Diep in mijn hart word ik banger en banger. Alleen aan de buitenkant ben ik kalm. Geen handtastelijkheden, geen seksueel gedoe. Maar zijn ogen zijn die van een gek. Grijs met een verloren grauw licht erin.'

Miranda Grey is twintig jaar en studente aan de kunstacademie. Op een dinsdag belt ze vanaf de academie naar huis om te vertellen dat ze naar de film gaat. Maar Miranda komt die avond niet thuis, en de volgende dag ook niet.

Clegg, een jongeman van zeer eenvoudige afkomst, is al een paar jaar in stilte verliefd op Miranda. Hij heeft nog nooit een woord met haar durven wisselen en langzaam maar zeker verandert zijn verliefdheid in een obsessie. Hij zal Miranda in zijn bezit hebben, haar koesteren als de vlinders in zijn verzameling.
The Collector - 1965
Regisseur: William Wyler
Cast: Terence Stamp, Samantha Eggar, Mona Washbourne, e.a.
Schrijver: John Fowles
Oorspronkelijke titel: The collector
Eerste uitgave: 1963
ISBN/EAN: 9789022989562
Uitgever: Bruna
Een visioen
Op een dag in het jaar 1736 steken vijf ruiters een verlaten moerasgebied in Zuidwest-Engeland over. De reis lijkt bedoeld als een soort proeve van bekwaamheid voor een jonge edelman.

Langzamerhand wordt duidelijk dat er iets anders aan de hand is, dat de jongeman een min of meer wetenschappelijk experiment aan het uitvoeren is en dat zijn metgezellen een andere rol vervullen dan aanvankelijk verondersteld.

De feiten worden stukje bij beetje onthuld, betwijfeld en herzien door Ayscough, de ondervrager, die de patriarchale autoriteit en gevestigde orde vertegenwoordigt...
Schrijver: John Fowles
Oorspronkelijke titel: A maggot
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789022979334
Uitgever: Bruna
Het liefje van de Franse luitenant
Charles Smithson is een keurige jongeman ‘met familie’. Ernestina Freeman, zijn verloofde, is een keurige jongedame ‘met geld’. In de ogen van hun Victoriaanse omgeving dus een uitstekende combinatie: de twee toekomstige echtelieden bereiden zich voor op een rustig en fatsoenlijk leven.

Maar op een winderige maartdag in 1867 komt het fraaie jonge stel op de promenade van de badplaats Lyme Regis een boeiende jonge vrouw tegen. Deze Sarah Woodruff heeft haar on-Victoriaanse vrijheidsdrang moeten bekopen met de bijnaam ‘de hoer van de Franse luitenant’.

Charles, die zich aanvankelijk uit medelijden voor de vrouw interesseert, raakt langzaam aan verstrikt in de grote liefde, de grote obsessie van zijn leven.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

The French Lieutenant's Woman - 1981
Regisseur: Karel Reisz
Cast: Meryl Streep, Jeremy Irons, Lynsey Baxter, e.a.
Schrijver: John Fowles
Oorspronkelijke titel: The French lieutenant's woman
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 9789067660587
Uitgever: Muntinga


Mantissa
Miles Green ontwaakt in een hoogst eigenaardig ziekenhuis. Hij weet niet hoe hij daar gekomen is - evenmin wie hij is. En ook de vrouw die aan zijn bed kindernamen zit op te sommen, herinnert hij zich niet. Een duidelijk geval van geheugenverlies en de behandelend arts (een mooie, internationaal vermaarde specialiste op het gebied van gestoorde hersenfuncties) onderstelt een directe relatie tussen geheugen en libido.

Daarop begint de verpleegster (nog aantrekkelijker dan de dokter) met een hoogst onorthodoxe behandeling. Miles Green stelt zich dapper te weer om aan zijn 'zedelijke normen' te houden. Maar de verpleegster is niet gevoelig voor zijn scrupules: kordaat trekt ze haar verpleegstersuniform uit en vlijt zich naast de patiënt in het ziekenhuisbed.

Wie ook maar enigszins op de hoogte is van het werk van John Fowles, zal begrijpen dat dit niet het begin is van een scabreuze vertelling. De behandeling van de amnesie leidt tot een reis door Miles' brein - een reis die de lezer confronteert met een verbaal spervuur tussen de schrijver en zijn muze, met de erotische guerrilla tussen de seksen en bovenal met de spanning tussen ideaal en werkelijkheid, tussen realiteit en illusie.
Schrijver: John Fowles
Oorspronkelijke titel: Mantissa
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789065510693
Uitgever: Goossens

Dubbel uitgegeven titelsDe minnares

Zie voor de beschrijving van dit boek: Het liefje van de Franse luitenant.

Schrijver: John Fowles
Oorspronkelijke titel: zie Het liefje van de Franse luitenant
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Van Holkema & Warendorf