Boekenplank:
Kies
  • Home
  • B
  • Charlotte Brontë

Boeken van Charlotte Brontë

Charlotte Brontë was de oudste van de drie beroemde gezusters Brontë, wier romans klassiekers van de Engelse literatuur zijn geworden. Charlotte trouwde in 1854 met de hulppredikant van haar vader, Arthur Bell Nichols. Nog geen jaar later overleed zij. Haar boeken werden eerst gepubliceerd onder een pseudoniem en pas later bekend onder haar eigen naam. Charlotte was ook verantwoordelijk voor de redactie en de uitgave van het enige, maar wereldberoemde boek van haar zus Emily, dat pas na haar dood werd gepubliceerd.

Meer over Charlotte Brontë

Genres: Historisch, Roman

Pseudoniem (van): Currer Bell

Geboren: 1816 / Overleden: 1855

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

  • Jane Eyre - Jane Eyre
  • Shirley - Shirley
  • Villette - Villette
  • William Crimsworth - The professor

Non-Fictie

  • Verwoeste levens

Dubbel uitgegeven titels

  • De professor - zie William Crimsworth
  • Leven en liefde - zie William Crimsworth
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtJane Eyre
Jane Eyre vertrekt op haar achttiende als gouvernante naar Thornfield Hall. Daar gaat ze werken voor de dochter van de mysterieuze meneer Rochester.

Als ze hem beter leert kennen bloeit de liefde tussen hen op. Ondanks duistere geheimen en vele tegenslagen vinden ze elkaar.

Een prachtig verhaal over twee geliefden die ondanks allerlei tegenslag de weg naar het geluk lijken te vinden. Charlotte Brontë schreef met Jane Eyre een klassieker die bij verschijning als ongepast werd gezien omdat zo openlijk over gevoelens van liefde werd gesproken, maar die vandaag de dag nog steeds tot ieders verbeelding spreekt.
Jane Eyre - 1996
Regisseur: Franco Zeffirelli
Cast: Charlotte Gainsbourg, William Hurt, Anna Paquin, e.a.
Schrijver: Charlotte Brontë
Oorspronkelijke titel: Jane Eyre
Eerste uitgave: 1847
ISBN/EAN: 9789041706652
Ebook: 9789025302467
Uitgever: Muntinga
Shirley
In het Yorkshire van het begin van de negentiende eeuw probeert Robert Gerard Moore, eigenaar van een molen, het hoofd boven water te houden terwijl iedereen om hem heen overgaat tot de aanschaf van stoommachines. Robert beschouwt een huwelijk met de rijke en onafhankelijke Shirley Keeldar als een oplossing om zijn financiële problemen op te lossen, maar zijn hart ligt bij zijn lieftallige nichtje Caroline.

Deze twee vrouwen zijn in alle opzichten tegengesteld: Caroline is de plichtsgetrouwe vrouw die een sober en eenzaam leven leidt, de levendige Shirley is door haar erfenis juist in staat zich te bevrijden van haar plichten.

Shirley is een gepassioneerd verslag van het conflict tussen klassen, seksen en generaties. Onder meer door Brontë's pleidooi voor passende arbeid voor vrouwen is het werk verrassend eigentijds.
Schrijver: Charlotte Brontë
Oorspronkelijke titel: Shirley
Eerste uitgave: 1849
ISBN/EAN: 9789041706904
Uitgever: Muntinga
Villette
Lucy Snow verlaat haar familie in Engeland om als lerares te gaan werken op een meisjeskostschool in het Franse Villette. Hier bouwt ze al snel een vriendschap op met de leraar Engels en voelt ze zich sterk aangetrokken tot de directeur, Paul Emmanuel. Algauw worstelt ze met haar gevoelens voor beide mannen en haar drang om onafhankelijk te zijn...

Charlotte Brontë heeft met Villette een tijdloos boek geschreven over de strijd tussen onafhankelijk willen zijn en de wens lief te hebben, wat het boek verrassend eigentijds maakt.
Schrijver: Charlotte Brontë
Oorspronkelijke titel: Villette
Eerste uitgave: 1853
ISBN/EAN: 9789041706874
Uitgever: Muntinga
William Crimsworth
William Crimsworth vertrekt vanuit Engeland naar Brussel om daar fortuin te maken. Hier wordt hij al snel verliefd op Frances, een gepassioneerde onderwijzeres. William wordt op zijn beurt hardnekkig achtervolgd door mademoiselle Reuter.

Het verhaal voor William Crimsworth, in 1857 gepubliceerd als The Professor, is sterk gebaseerd op Brontë's eigen ervaringen toen ze een onafhankelijk bestaan probeerde op te bouwen als lerares in Brussel. Met scherp inzicht in de maatschappij en het onderwijs portretteert ze in William Crimsworth een ongelooflijke liefdesgeschiedenis.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Charlotte Brontë
Oorspronkelijke titel: The professor
Eerste uitgave: 1857
ISBN/EAN: 9789041707413
Uitgever: Muntinga

Non-FictieVerwoeste levens

In 1820 namen Patrick en Maria Brontë met hun zes kinderen hun intrek in de pastorie van Haworth, die aan de voorkant uitzicht bood op het kerkhof en aan de achterkant op de rotsachtige hellingen van de moors. Het plaatsje lag zeer geïsoleerd en de inwoners vormden een gesloten gemeenschap. De kinderen waren voor hun vermaak volledig op elkaar aangewezen. De fantasiewerelden die de jongste drie dochters en broer Branwell creëerden en keurig opschreven in kleine boekjes, zijn legendarisch.

Het grimmige klimaat en de totale afzondering, het gebrek aan middelen en de onmogelijkheid voor een vrouw alleen te reizen: het is moeilijk voor te stellen hoe pijnlijk beperkt de zusters Brontë waren in hun mogelijkheden. Toch, of misschien daardoor, beschikten Emily, Charlotte en Anne over een zo grote geesteskracht dat zij onvermoeibaar plannen bleven maken, hard werkten en uiteindelijk literaire meesterwerken als Wuthering Heights en Jane Eyre schreven, die ze nog gepubliceerd kregen ook.

Broer Branwell, de hoop en trots van zijn vader en zusters, was een zwakkeling die zijn talent in de pub verzoop. Hij haalde de dertig niet. Emily en Anne werden binnen zes maanden na zijn dood gesloopt door tbc. Charlotte volgde een paar jaar later, kort na haar huwelijk. Charlotte Brontë voerde tot haar dood een correspondentie met schoolvriendin Ellen Nussey. Haar stem voert de boventoon in deze selectie, die is aangevuld met brieven van de andere familieleden en een paar bekenden.

* Geselecteerd, vertaald en geannoteerd door Ria Loohuizen.

Schrijver: Charlotte Brontë
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789029503563
Ebook: 9789029568074
Uitgever: De Arbeiderspers

Dubbel uitgegeven titelsDe professor

Zie voor de beschrijving van dit boek: William Crimsworth.

Opmerking BBS: Ik las in een review van deze uitgave dat de vertaling waarschijnlijk door een automatische vertaalapplicatie is gemaakt en dientengevolge bijzonder slecht is.

Schrijver: Charlotte Brontë
Oorspronkelijke titel: zie William Crimsworth
Eerste uitgave: 1857
Ebook: 1230004472308
Uitgever: Madeley Publishing
Leven en liefde

Zie voor de beschrijving van dit boek: William Crimsworth.

Schrijver: Charlotte Brontë
Oorspronkelijke titel: zie William Crimsworth
Eerste uitgave: 1857
ISBN/EAN: 9789076542171
Uitgever: Kemper & Boekwerk