Boekenplank:
Kies
  • Home
  • B
  • Charlotte Brontë

Boeken van Charlotte Brontë


Overzicht

  • Jane Eyre - Jane Eyre
  • Leven en liefde - The professor
  • Shirley - Shirley
  • Villette - Villette

gedetailleerd overzicht

OverzichtJane Eyre
Jane Eyre vertrekt op haar achttiende als gouvernante naar Thornfield Hall. Daar gaat ze werken voor de dochter van de mysterieuze meneer Rochester. Als ze hem beter leert kennen bloeit de liefde tussen hen op. Ondanks duistere geheimen en vele tegenslagen vinden ze elkaar. Een prachtig verhaal over twee geliefden die ondanks allerlei tegenslag de weg naar het geluk lijken te vinden. Charlotte Brontë schreef met Jane Eyre een klassieker die bij verschijning als ongepast werd gezien omdat zo openlijk over gevoelens van liefde werd gesproken, maar die vandaag de dag nog steeds tot ieders verbeelding speelt.
Jane Eyre - 1996
Regisseur: Franco Zeffirelli
Cast: Charlotte Gainsbourg, William Hurt, Anna Paquin, e.a.
Schrijver: Charlotte Brontë
Oorspronkelijke titel: Jane Eyre
Eerste uitgave: 1847
ISBN/EAN: 90-417-0665-8
Uitgever: Muntinga Pockets
Leven en liefde
Leven en liefde is een verhaal van William Crimsworth, die vanuit Engeland naar Brussel vertrekt om fortuin te maken. Hij wordt verliefd op Frances, een onderwijzeres die ook het prachtigste kant kan klossen. Hij op zijn beurt wordt hardnekkig achtervolgd door mademoiselle Reuter. Met een scherp inzicht in de maatschappij schildert Charlotte Brontë deze zeker voor haar eigen tijd ongelooflijke liefdesgeschiedenis.
Schrijver: Charlotte Brontë
Oorspronkelijke titel: The professor
Eerste uitgave: 1857
ISBN/EAN: 90-76542-17-1
Uitgever: Kemper & Boekwerk
Shirley
In het Yorkshire van het begin van de negentiende eeuw probeert Robert Gerard Moore, eigenaar van een molen, het hoofd boven water te houden terwijl iedereen om hem heen overgaat tot de aanschaf van stoommachines. Robert beschouwt een huwelijk met de rijke en onafhankelijke Shirley Keeldar als een oplossing om zijn financiële problemen op te lossen, maar zijn hart ligt bij zijn lieftallige nichtje Caroline. Deze twee vrouwen zijn in alle opzichten tegengesteld: Caroline is de plichtsgetrouwe vrouw die een sober en eenzaam leven leidt, de levendige Shirley is door haar erfenis juist in staat zich te bevrijden van haar plichten. Shirley is een gepassioneerd verslag van het conflict tussen klassen, seksen en generaties. Onder meer door Brontë’s pleidooi voor passende arbeid voor vrouwen is het werk verrassend eigentijds.
Schrijver: Charlotte Brontë
Oorspronkelijke titel: Shirley
Eerste uitgave: 1849
ISBN/EAN: 90-417-0690-9
Uitgever: Maarten Muntinga
Villette
Lucy Snow verlaat haar familie in Engeland om als lerares te gaan werken op een meisjeskostschool in het Franse Villette. Hier bouwt ze al snel een vriendschap op met de leraar Engels en voelt ze zich sterk aangetrokken tot de directeur, Paul Emmanuel. Algauw worstelt ze met haar gevoelens voor beide mannen en haar drang om onafhankelijk te zijn... Charlotte Brontë heeft met Villette een tijdloos boek geschreven over de strijd tussen onafhankelijk willen zijn en de wens lief te hebben, wat het boek verrassend eigentijds maakt.
Schrijver: Charlotte Brontë
Oorspronkelijke titel: Villette
Eerste uitgave: 1853
ISBN/EAN: 978-90-417-0687-4
Uitgever: Muntinga