Boekenplank:
Kies

Boeken van Anne Brontë

Anne Brontë was de jongste van de drie beroemde gezusters Brontë, wier romans klassiekers van de Engelse literatuur zijn geworden. Anne woonde het grootste deel van haar leven bij haar ouders, maar werkte van 1839 tot 1845 elders als gouvernante. Haar boeken werden eerst gepubliceerd onder een pseudoniem en pas later bekend onder haar eigen naam.

Meer over Anne Brontë

Genres: Historisch, Roman

Pseudoniem (van): Acton Bell

Geboren: 1820 / Overleden: 1849

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

  • Agnes Grey - Agnes Grey
  • De huurster van Wildfell Hall - The tenant of Wildfell Hall

Non-Fictie

  • Verwoeste levens

gedetailleerd overzicht

OverzichtAgnes Grey
Agnes, de dochter van een Anglicaanse geestelijke, besluit gouvernante te worden om haar familie financieel te kunnen ondersteunen. Haar eerste betrekking is bij de Bloomfields, waar de kinderen uit het gezin haar het leven onmogelijk maken. Wanneer ze bij de Murrays aan de slag gaat lijkt ze beter op haar plek, maar ze heeft heel wat te stellen met Rosalie, de dochter uit het gezin.

Wanneer Agnes de jonge priester Edward Weston ontmoet, bloeit de liefde tussen beiden op. Maar Rosalie doet er alles aan om de twee uit elkaar te drijven.
Schrijver: Anne Brontë
Oorspronkelijke titel: Agnes Grey
Eerste uitgave: 1847
ISBN/EAN: 9789041707055
Uitgever: Kemper Conseil Publishing
De huurster van Wildfell Hall
Helen is getrouwd met een man die alleen maar om de jacht, drank en vrouwen geeft. Ze kan niet langer tegen de leegte van haar bestaan en vlucht met haar zoontje naar het afgelegen landhuis Wildfell Hall. Hier vindt ze naast veel onbegrip voor haar situatie, ook een nieuwe man in haar leven.

Anne Brontë baseerde De huurster van Wildfell Hall op ervaringen van haarzelf. De door Helen zo fel bevochten onafhankelijkheid maakt deze roman tot een vroeg feministische roman waarin velen zich nu nog zullen herkennen.
The Tenant of Wildfell Hall - 1996
Regisseur: Mike Barker
Cast: Tara Fitzgerald, James Purefoy, Rupert Graves, e.a.
Schrijver: Anne Brontë
Oorspronkelijke titel: The tenant of Wildfell Hall
Eerste uitgave: 1848
ISBN/EAN: 9789041706645
Uitgever: Kemper Conseil Publishing

Non-FictieVerwoeste levens

In 1820 namen Patrick en Maria Brontë met hun zes kinderen hun intrek in de pastorie van Haworth, die aan de voorkant uitzicht bood op het kerkhof en aan de achterkant op de rotsachtige hellingen van de moors. Het plaatsje lag zeer geïsoleerd en de inwoners vormden een gesloten gemeenschap. De kinderen waren voor hun vermaak volledig op elkaar aangewezen. De fantasiewerelden die de jongste drie dochters en broer Branwell creëerden en keurig opschreven in kleine boekjes, zijn legendarisch.

Het grimmige klimaat en de totale afzondering, het gebrek aan middelen en de onmogelijkheid voor een vrouw alleen te reizen: het is moeilijk voor te stellen hoe pijnlijk beperkt de zusters Brontë waren in hun mogelijkheden. Toch, of misschien daardoor, beschikten Emily, Charlotte en Anne over een zo grote geesteskracht dat zij onvermoeibaar plannen bleven maken, hard werkten en uiteindelijk literaire meesterwerken als Wuthering Heights en Jane Eyre schreven, die ze nog gepubliceerd kregen ook.

Broer Branwell, de hoop en trots van zijn vader en zusters, was een zwakkeling die zijn talent in de pub verzoop. Hij haalde de dertig niet. Emily en Anne werden binnen zes maanden na zijn dood gesloopt door tbc. Charlotte volgde een paar jaar later, kort na haar huwelijk. Charlotte Brontë voerde tot haar dood een correspondentie met schoolvriendin Ellen Nussey. Haar stem voert de boventoon in deze selectie, die is aangevuld met brieven van de andere familieleden en een paar bekenden.

* Geselecteerd, vertaald en geannoteerd door Ria Loohuizen.

Schrijver: Anne Brontë
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789029503563
Ebook: 9789029568074
Uitgever: De Arbeiderspers