Boekenplank:
Kies

Boeken van Emily Brontë

Emily Brontë was de middelste van de drie beroemde gezusters Brontë, wier romans klassiekers van de Engelse literatuur zijn geworden. Van Emily is weinig werk bewaard gebleven. Het enige boek dat van haar onder haar eigen naam is gepubliceerd, is na haar dood onder redactie van haar zus Charlotte, uitgegeven. De woeste hoogte werd echter een enorm succes, werd minimaal 15 keer verfilmd, tot opera, musical en gedicht bewerkt en Kate Bush scoorde een megahit met het popnummer Wuthering heights.

Meer over Emily Brontë

Genres: Historisch, Roman

Pseudoniem (van): Ellis Bell

Geboren: 1818 / Overleden: 1848

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

  • Woeste hoogten - Wuthering heights

Non-Fictie

  • Verwoeste levens

gedetailleerd overzicht

OverzichtWoeste hoogten
Woeste hoogten vertelt de klassieke en tragische liefdesgeschiedenis tussen de weesjongen Heathcliff en Catherine Earnshaw...

De jonge Heathcliff komt als vondeling terecht bij de rijke familie Earnshaw en wordt hopeloos verliefd op Catherine, de mooie dochter des huizes.

Catherine ziet zich gedwongen te kiezen tussen een zorgzame, veilige relatie met meneer Linton en de vurige passie met Heathcliff. Ze kiest uiteindelijk voor Linton en Heathcliff ontvlucht het landgoed. Als hij terugkeert is hij een volwassen man en zweert hij wraak op de hele familie...
Wuthering Heights - 2009 - TV-miniserie
Regisseur: Coky Giedroyc
Cast: Tom Hardy, Charlotte Riley, Andrew Lincoln, e.a.
Schrijver: Emily Brontë
Oorspronkelijke titel: Wuthering heights
Eerste uitgave: 1847
ISBN/EAN: 9789041706881
Ebook: 9789020414509
Uitgever: Muntinga

Non-FictieVerwoeste levens

In 1820 namen Patrick en Maria Brontë met hun zes kinderen hun intrek in de pastorie van Haworth, die aan de voorkant uitzicht bood op het kerkhof en aan de achterkant op de rotsachtige hellingen van de moors. Het plaatsje lag zeer geïsoleerd en de inwoners vormden een gesloten gemeenschap. De kinderen waren voor hun vermaak volledig op elkaar aangewezen. De fantasiewerelden die de jongste drie dochters en broer Branwell creëerden en keurig opschreven in kleine boekjes, zijn legendarisch.

Het grimmige klimaat en de totale afzondering, het gebrek aan middelen en de onmogelijkheid voor een vrouw alleen te reizen: het is moeilijk voor te stellen hoe pijnlijk beperkt de zusters Brontë waren in hun mogelijkheden. Toch, of misschien daardoor, beschikten Emily, Charlotte en Anne over een zo grote geesteskracht dat zij onvermoeibaar plannen bleven maken, hard werkten en uiteindelijk literaire meesterwerken als Wuthering Heights en Jane Eyre schreven, die ze nog gepubliceerd kregen ook.

Broer Branwell, de hoop en trots van zijn vader en zusters, was een zwakkeling die zijn talent in de pub verzoop. Hij haalde de dertig niet. Emily en Anne werden binnen zes maanden na zijn dood gesloopt door tbc. Charlotte volgde een paar jaar later, kort na haar huwelijk. Charlotte Brontë voerde tot haar dood een correspondentie met schoolvriendin Ellen Nussey. Haar stem voert de boventoon in deze selectie, die is aangevuld met brieven van de andere familieleden en een paar bekenden.

* Geselecteerd, vertaald en geannoteerd door Ria Loohuizen.

Schrijver: Emily Brontë
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789029503563
Ebook: 9789029568074
Uitgever: De Arbeiderspers