Boekenplank:
Kies

Boeken van Janet Frame


Overzicht

  • De herinneringsbloem - The carpathians
  • De lagune - The lagoon and other stories
  • Een andere zomer - Towards another summer
  • Gezichten in het water - Faces in the water
  • Je betreedt nu het menselijk hart - You are now entering the human heart
  • Uilen roepen - Owls do cry

Een engel aan mijn tafel Trilogie

  1. Naar het Is-Land - To the Is-land
  2. Een engel aan mijn tafel - An angel at my table
  3. De gezant van Spiegelstad - The envoy from Mirror City

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe herinneringsbloem
De herontdekking van de mystieke Maori-legende van de Herinneringsbloem lokt toeristen naar Puamahara, een onbeduidend stadje in Nieuw-Zeeland. Ook de Amerikaanse Mattina Brecon strijkt er neer. Ze legt een verzameling geschreven portretten van bewoners aan en ontdekt de ontnuchterende werkelijkheid achter de façade die de toeristen te zien krijgen.
Schrijver: Janet Frame
Oorspronkelijke titel: The carpathians
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 978-90-522-6632-9
Uitgever: De Geus
De lagune
Dit boek voorkwam dat de schrijfster, ten onrechte verpleegd in een psychiatrische inrichting, een ingrijpende hersenoperatie moest ondergaan. In haar debuutbundel manifesteert Janet Frame zich, intussen wereldberoemd door haar autobiografische romanreeks, dan ook als een uniek talent. Haar verhalen worden gekenmerkt niet alleen door een meesterlijke vorm, maar vooral ook door inhoudelijke kwaliteiten als grote zuiverheid van emotie en een sterk voelbaar medeleven met haar kwetsbare personages.
Schrijver: Janet Frame
Oorspronkelijke titel: The lagoon and other stories
Eerste uitgave: 1951
ISBN/EAN: 90-522-6082-6
Uitgever: De Geus
Een andere zomer
De Nieuw-Zeelandse Grace Cleave leidt een afgezonderd leven in Londen, waar ze worstelt met een writer's block. Ze voelt zich nergens echt thuis, verkeert in een isolement en is een observator van andermans leven geworden. Dan gaat ze tegen beter weten in op de uitnodiging van een recensent om een weekend bij hem en zijn gezin in Noord-Engeland door te brengen. Die huiselijke situatie confronteert haar echter des te meer met haar onvermogen tot communiceren en het gevoel nergens echt bij te horen. Haar gedachten gaan terug naar haar jeugd in Nieuw-Zeeland. Scherp en geestig observerend concludeert ze dat alleen het schrijverschap haar de toevlucht kan bieden die ze nodig heeft. Een andere zomer is een postume uitgave van een roman die werd geschreven in 1963, maar die door Janet Frame zelf destijds te persoonlijk werd bevonden voor publicatie.
Schrijver: Janet Frame
Oorspronkelijke titel: Towards another summer
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 978-90-445-1400-1
Uitgever: De Geus
Gezichten in het water
Gezichten in het water is gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van Janet Frame die, op grond van een verkeerde diagnose, acht jaar in psychiatrische inrichtingen doorbracht. De wederwaardigheden en gevoelens van hoofdfiguur Istina Mavet geven grotendeels die van de schrijfster weer: de verwarring, de voortdurende angst, de talloze elektroshockbehandelingen, de tragische toestand van medepatiënten, de onmacht en vaak ook de wreedheid van het verplegend personeel, de mensonterende leefomstandigheden en de steeds sterker wordende dreiging van de hersenoperatie die alles zou 'oplossen'.
Schrijver: Janet Frame
Oorspronkelijke titel: Faces in the water
Eerste uitgave: 1961
ISBN/EAN: 90-522-6125-3
Uitgever: De Geus
Je betreedt nu het menselijk hart
Je betreedt nu het menselijk hart biedt een uitgelezen selectie van Janet Frames meest indrukwekkende korte verhalen. De Nieuw-Zeelandse schrijfster werd vooral beroemd met haar autobiografische trilogie Een engel aan mijn tafel, maar schreef ook prachtige verhalen. Deze verhalen hebben haar leven gered. Frame was gefascineerd door de menselijke geestesgesteldheid en werd geboeid door de natuur, beeldende kunst, taal en familie. De erkenning van haar verhalen legde de basis voor haar unieke schrijverschap.
Schrijver: Janet Frame
Oorspronkelijke titel: You are now entering the human heart
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 978-90-445-1401-8
Uitgever: De Geus


Uilen roepen
Uilen roepen is de aangrijpende geschiedenis van het Nieuw-Zeelandse gezin Withers, gezien door de ogen van drie van de - inmiddels volwassen - kinderen: Toby, Daphne en Chicks. Toen hun zusje Francie nog leefde, zochten ze samen naar schatten op hun geliefde speelplek, de vuilnisbelt. De sombere toekomst leek er zo ver weg, maar de kinderen ontdekken al gauw dat zelfs een mooie droom niet is opgewassen tegen de dood, ziekte en opname in een psychiatrische inrichting.
Schrijver: Janet Frame
Oorspronkelijke titel: Owls do cry
Eerste uitgave: 1961
ISBN/EAN: 90-522-6463-5
Uitgever: De Geus

Een engel aan mijn tafel TrilogieNaar het Is-Land
Janet Frame vertelt in haar autobiografische trilogie hoe zij onder schokkende omstandigheden opgroeit en op basis van een verkeerde diagnose in een psychiatrische inrichting wordt opgenomen. In Naar het Is-Land, het eerste deel van de trilogie, zien we haar opgroeien in de jaren dertig. Ondanks de bittere armoede en de schokkende gebeurtenissen in de familie ontwikkelt ze haar grote literaire talent en ziet ze kans een universitaire studie te beginnen.
Schrijver: Janet Frame
Oorspronkelijke titel: To the Is-land
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 90-522-6123-7
Uitgever: De Geus
Een engel aan mijn tafel
Janet Frame vertelt hoe zij onder schokkende omstandigheden opgroeit en op basis van een verkeerde diagnose in een psychiatrische inrichting wordt opgenomen. In dit tweede deel van haar levensverhaal beschrijft ze haar vereenzaming als studente, haar verblijf in psychiatrische inrichtingen en haar uiteindelijke triomf: ze wordt geestelijk gezond verklaard en haar schrijverschap vindt erkenning.
Schrijver: Janet Frame
Oorspronkelijke titel: An angel at my table
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 90-522-6198-9
Uitgever: De Geus
De gezant van Spiegelstad
Het derde deel van het levensverhaal van de Nieuwzeelandse schrijfster Janet Frame, die overal een buitenbeentje blijft - in een psychiatrische instelling in haar jeugd, in de snobistische literaire wereld van Londen en Parijs en in de kunstenaarsgemeenschap op Ibiza in de jaren vijftig. De gezant van Spiegelstad is gewijd aan Janets eerste buitenlandse reis. Ze woont in Londen en op Ibiza, waar ze de rust vindt om te schrijven, en verblijft enige tijd in Andorra. Als zij na de dood van haar vader weer naar Nieuw-Zeeland teruggaat, weet zij dat ze zich van nu af volledig aan het schrijven zal wijden.
Schrijver: Janet Frame
Oorspronkelijke titel: The envoy from Mirror City
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 90-522-6275-6
Uitgever: De Geus