Boekenplank:
Kies

Boeken van William Golding

Meer over William Golding

Genre: Roman

Website: William Golding


Overzicht

  • De papieren man - The paper men
  • De piramide - The pyramid
  • De schorpioengod - The scorpion god
  • Duisternis verklaard - Darkness visible
  • Evennachtsriten - Rites of passage
  • Heer der vliegen - Lord of the flies

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe papieren man
Roem, rijkdom en succes, een drankprobleem en een gestrand huwelijk, dit alles behoort tot het bestaan van de romanschrijver Wilfred Barclay. Wat hem het leven tot een hel maakt is de onverdraaglijke en hardnekkige achtervolging door de Amerikaanse academicus Rick Tucker. Deze is vastbesloten Barclay's exclusieve biograaf te worden en ziet er geen been in diens vuilnisvat overhoop te halen om er persoonlijke notities uit op te diepen. Barclay reist de hele wereld af om aan hem te ontsnappen, maar stuit keer op keer weer op een onverwachte ontmoeting...
Schrijver: William Golding
Oorspronkelijke titel: The paper men
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 90-269-7043-9
Uitgever: Villa
De piramide
Oliver zit met zijn achttien jaar midden in het moeilijke overgangsstadium van de kinderjaren naar de volwassenheid. Hij leeft in een Engels provinciestadje waar in de jaren twintig de sociale positie van de mensen star in vakjes is ingedeeld. Zo zijn er meisjes om mee te trouwen en meisjes om mee te vrijen, zoals Evie, het sex-fenomeen, die grote verwarring sticht in de harten van de jongens, die niet met haar mogen omgaan. Zij is de zoveelste twitstappel tussen Oliver en zijn buurjongen, zijn eeuwige rivaal, die zich niet alleen door zijn iets grotere lengte ver boven hem verheven voelt. De problemen van een opgroeiende jongen worden door William Golding zo gevoelig, eerlijk en zuiver beschreven dat de lezer onwillekeurig terugdenkt aan de eigen jeugd, hoe het was in die deels uitgelaten, deels troosteloze periode tussen de schoolbanken en de nog onduidelijke toekomst.
Schrijver: William Golding
Oorspronkelijke titel: The pyramid
Eerste uitgave: 1967
ISBN/EAN: 90-604-5810-9
Uitgever: Hollandia
De schorpioengod
De schorpioengod bevat drie korte romans: De schorpioengod The scorpion god Klink klink Clonk clonk Buitengewoon gezant Envoy extraordinary
Schrijver: William Golding
Oorspronkelijke titel: The scorpion god
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 90-253-0576-8
Uitgever: Athenaeum
Duisternis verklaard
William Golding is de auteur van Lord of the flies en Nobelprijs-literatuur-winnaar in 1983. Deze roman is één van zijn meest merkwaardige: Golding is de meester van de verontrustende suggestie en als zodanig woelt hij het bezinkel om van geheime gedachten en half gevormde ideeën die in ons allen schuilen. De werkelijkheid van onuitsprekelijke vrees komt zowel voor de personages in het boek als voor de lezer duidelijker dan ooit naar voren.
Schrijver: William Golding
Oorspronkelijke titel: Darkness visible
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 90-269-7603-8
Uitgever: Villa
Evennachtsriten
Evennachtsriten doet verslag van een reis per zeilschip die een jonge edelman en een dominee in 1815 naar Australië ondernemen. Het verhaal heeft de vorm van een parabel: de strijd tussen goed en kwaad. De edelman, Edmund Talbot, is een op en top lichtzinnige knaap, die een walgelijk standsbesef aan de dag legt en zich tegenover vrouwen ontpopt als een lompe Don Juan. De dominee is de representant van het goede, een verlegen man, die geheel opgaat in zijn ambt. De eigenlijke boze geest van het schip is de kapitein die, gedreven door zijn haat, zijn plicht verzaakt en toelaat dat de dominee wordt mishandeld. De spanning binnen het verhaal wordt opgebouwd door een uitgestelde plot, een geheimzinnige gebeurtenis, die pas op het laatst tot ontlading komt.
Schrijver: William Golding
Oorspronkelijke titel: Rites of passage
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 90-269-7601-1
Uitgever: Van Holkema & Warendorf


Heer der vliegen
Wat gebeurt er als een groep jongens uit een hooggeciviliseerde samenleving door een catastrofe op een onbewoond eiland belandt? Het antwoord geeft William Golding in zijn bloedstollende klassieker Heer der vliegen: ook keurige kostschooljongens zijn in staat tot beestachtige daden. In de nieuw gevormde gemeenschap doen zich opnieuw alle spanningen en agressies, alle vormen van bijgeloof en totemisme voor die de mens overwonnen dacht te hebben. De schooljongens vervallen tot niets minder dan barbarij, culminerend in een overwacht gruwelijk einde.
Lord of the Flies - 1990
Regisseur: Harry Hook
Cast: Balthazar Getty, Chris Furrh, Danuel Pipoly, e.a.
Schrijver: William Golding
Oorspronkelijke titel: Lord of the flies
Eerste uitgave: 1954
ISBN/EAN: 978-90-253-1760-7
Uitgever: Athenaeum