Boekenplank:
Kies

Boeken van J.D. Salinger

Meer over J.D. Salinger

Genre: Roman

Website: http://www.salinger.org

Overzicht
  • De vanger in het graan - The catcher in the rye
  • Franny en Zooey - Franny and Zooey
  • Heft hoog de nokbalk, timmerlieden en Seymour: een introductie - Raise high the roof beam, carpenters and Seymour: an introduction
  • Negen verhalen - Nine stories

Gedetaileerd overzicht

Overzicht

De vanger in het graan
De verteller van deze onsterfelijke coming of age-roman is Holden Caulfield, die model stond voor talloze verhalen waarin adolescenten worstelen met thema's als vervreemding van de wereld van volwassenen en het verlies van onschuld. Geen van de schrijvers die Salinger probeerden te imiteren konden echter in zijn schaduw staan. Het boek speelt zich af in de donkere dagen rond Kerstmis in New York, als Holden wegens slechte prestaties van school is gestuurd maar het niet aan zijn ouders durft te vertellen. In plaats daarvan zwerft hij door de stad en ontmoet hij allerlei mensen, onder wie zijn kleine zusje, de enige die hij helemaal vertrouwt. De vanger in het graan hoort tot de romans die je gelezen moet hebben, niet in de minste plaats vanwege de zowel dwarse als vertederende humor waarmee Salinger het verhaal heeft geschreven. * Dit boek is ook uitgebracht onder de titels De vanger in het koren, De kinderredder van New York, Eenzame zwerftocht en Puber.
Schrijver: J.D. Salinger
Oorspronkelijke titel: The catcher in the rye
Eerste uitgave: 1951
ISBN/EAN: 978-90-234-2642-4
Uitgever: De Bezige Bij
Franny en Zooey
Franny en Zooey, oorspronkelijk gepubliceerd in 1961, is een bundel met twee langere verhalen, het een getiteld 'Franny' en het andere 'Zooey'. Het eerste verhaal gaat over een vrouwelijke studente op een elitaire universiteit waar ze zich niet thuis voelt. Ze gaat lunchen met haar vriendje Lane, en na een onnavolgbaar briljante dialoog waarin ze van alles heeft beweerd en hem tot uiterste wanhoop heeft gedreven, valt ze flauw. Het tweede verhaal geeft een uitgebreid portret van de familie Glass, en gaat over Franny's oudere broer Zooey. Hij is een vroegwijze jongen die zijn zusje komt helpen als die bij hun ouders thuis in Manhattan een inzinking krijgt. Zooey helpt haar met veel begrip en advies. Salingers beïnvloeding door het zenboeddhisme speelt een rol in deze verhalen, waarin Franny uiteindelijk via de hulp van haar broer inzicht krijgt in de manier waarop ze met haar grote sensibiliteit moet leven.
Schrijver: J.D. Salinger
Oorspronkelijke titel: Franny and Zooey
Eerste uitgave: 1961
ISBN/EAN: 978-90-234-2840-4
Uitgever: De Bezige Bij
Heft hoog de nokbalk, timmerlieden en Seymour: een introductie
Deze twee magistrale verhalen handelen opnieuw over de excentrieke joods-ierse Glass-familie. Ze zijn geschreven met de duizelingwekkende brille die Salinger kenmerkt. De dialogen zijn geniaal, de satire buitengewoon geestig, de stijl vloeiend en gracieus. Salingers intense aandacht voor intonatie en gebaren maakt hem tot een unieke schrijver. Zijn fictie, met zijn grimmige bravoure, zijn humor, zijn morbiditeit, is wrang maar toch hoopvol.
Schrijver: J.D. Salinger
Oorspronkelijke titel: Raise high the roof beam, carpenters and Seymour: an introduction
Eerste uitgave: 1955 en 1959
ISBN/EAN: 978-90-234-2839-8
Uitgever: De Bezige Bij
Negen verhalen
Salinger is bekend als schrijver van korte verhalen, waarvan er vele eerder verschenen in belangrijke tijdschriften zoals The New Yorker. Deze bundel, oorspronkelijk verschenen in 1953, bevat een aantal klassiek geworden verhalen zoals Een perfecte dag voor bananenvis en Voor Esmé - veel liefs en morsigheid. In het eerstgenoemde verhaal komt voor het eerst een lid van de familie Glass voor, een fictief gezin met een aantal buitengewone kinderen die ieder voor zich briljant zijn maar moeite hebben zich aan te passen in het leven. Het laatstgenoemde verhaal gaat op indirecte wijze in op het oorlogsverleden van Salinger: een vroegwijs jong Engels meisje benadert in een restaurant een Amerikaanse sergeant die wacht op D-Day, en stelt hem allerlei merkwaardige vragen - uiteindelijk schrijft hij haar een brief waarin duidelijk wordt dat hij dankzij haar de gruwelen van de oorlog heeft kunnen doorstaan.
Schrijver: J.D. Salinger
Oorspronkelijke titel: Nine stories
Eerste uitgave: 1953
ISBN/EAN: 978-90-234-2838-1
Uitgever: De Bezige Bij