Boekenplank:
Kies

Boeken van Ken Kesey


Overzicht

  • En ééntje zag ze vliegen - One flew over the cuckoo's nest
  • Geen rivier te hoog - Sometimes a great notion
  • Lucifersdoos - Demon box
  • Wild west rodeo - The last go round
  • Zeemanslied - Sailor song

gedetailleerd overzicht

OverzichtEn ééntje zag ze vliegen
Omdat hij het erwten sorteren in een verbeteringsgesticht moe is, besluit McMurphy, een zware jongen die het vrije leven gewend is, te doen alsof hij krankzinnig is, zodat hij kans maakt op een gemakkelijker leventje in een inrichting. Maar hij krijgt meer dan hij verwachtte, veel meer zelfs. Hij wordt toevertrouwd aan de zorg van Big Nurse, een robuuste, bepaald niet zachtzinnige tiran, die haar pupillen aan een beklemmend gezag onderwerpt. Haar afdeling is een vesting van discipline. Hardhandige verpleegsters staan klaar om zelfs de geringste vorm van oproer de kop in te drukken. Haar patiënten hebben het allang opgegeven om zich er tegen te verzetten. Geïntimideerd en lijdzaam geworden, zijn ze volledig overgeleverd aan haar ongebreidelde machtswellust. Nu schaart McMurphy zich onder hun gelederen. De Ierse gokker heeft het spelletje van Big Nurse plotseling door. Ontzet als hij is over zijn schuchtere mede-patiënten, gaat hij een eenmanscampagne voeren om haar machteloos te maken. Wat als grap is begonnen wordt al gauw ijselijke ernst en hij begint een enorme verwoesting aan te richten op haar goedlopende afdeling... zodat de grijze zalen schallen van plezier, woede en van leven.
One Flew Over the Cuckoo's Nest - 1975
Regisseur: Milos Forman
Cast: Jack Nicholson, Louise Fletcher, Danny DeVito, e.a.
Schrijver: Ken Kesey
Oorspronkelijke titel: One flew over the cuckoo's nest
Eerste uitgave: 1962
ISBN/EAN: 90-351-0950-3
Uitgever: Bakker
Geen rivier te hoog
Hank Stamper woont in Oregon, aan de oever van de Wakonda Auga. Zijn hele leven is een gevecht tegen deze rivier. Het huis waarin hij woont is uitgegroeid tot een fort dat de bewoners moet beschermen tegen de rivier die na jarenlange erosie nu rond drie kanten van het huis kolkt, en tegen de jaloezie en rivaliteit van de dorpelingen. 'Dit is het machtige Stamperkasteel. Gebouwd tijdens het bewind van Henry (Stamper) VIII en eeuwenlang onbewoonbaar verklaard door alle instanties in den lande die belast zijn met de openbare veiligheid...' Zo ziet Hanks gestudeerde halfbroer Leland het als hij naar de Westkust komt na een cryptische oproep van Hank. Wil Hank hulp bij zijn gevecht tegen de plaatselijke vakbond, die de Stampers de wet probeert voor te schrijven? Of is zijn oproep bedoeld als een persoonlijke uitdaging aan het adres van Leland om opnieuw de vernederingen te smaken die hij hier als het kleine, zwakke broertje moest verduren? Lelands confrontatie met deze clan, waartoe Hanks dromerige vrouw Viv net zo min lijkt te behoren als hijzelf, is geschilderd tegen de achtergrond van de verbitterde strijd van de Stampers tegen de vakbond, het dorp, de elementen. Dit is een roman over verbeten provincialisme, over een fanatieke pioniersgeest die op drift is geraakt in deze tijd van automatisering. De auteur werd wereldberoemd met zijn roman En eentje zag ze vliegen waarnaar de film 'One flew over the cuckoo's nest' werd gemaakt. Hij beseft beter dan wie ook dat de wereld van Huckleberry Finn voorgoed tot het verleden behoort. In dit boek koppelt hij een levendige verhaaltrant en natuurbeschrijvingen aan ironie, genegenheid en zijn vermogen een hele gemeenschap tot leven te brengen, de individuen te tonen zoals zij zichzelf zien en door anderen gezien worden. En een misschien nog opmerkelijker personage dan de dorpelingen, Hank, Lee, Viv of de ruwe oude Henry is de rivier zelf, de blinde, hongerige vijand.
Schrijver: Ken Kesey
Oorspronkelijke titel: Sometimes a great notion
Eerste uitgave: 1964
ISBN/EAN: 90-351-0821-3
Uitgever: Bakker
Lucifersdoos
Bundel verhalen spelend in het Amerikaanse hippiemilieu van de jaren zestig. Met autobiografische schetsen van Ken Kesey.
Schrijver: Ken Kesey
Oorspronkelijke titel: Demon box
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 90-351-0460-9
Uitgever: Bakker
Wild west rodeo
Als de oude rodeo-rot Jonathan Spain uit Tennessee na vele jaren terugkeert naar het legendarische Pendleton om de 'round up' bij te wonen, herleeft voor zijn ogen het verleden van zijn eerste grote rodeo in 1911. Op weg naar die wedstrijd sloot hij in de trein vriendschap met de grote vedetten: de neger George Fletcher en de indiaan Jackson Sundown. Juist zij bleken in de extra laatste ronde de grootste rivalen te zijn van de zeventienjarige 'Johnny Nashville'. En al wees het lot Johnny aan om het vurigste paard te bedwingen, de afloop van de beslissende 'Go round' zou iedereen verbazen.
Schrijver: Ken Kesey
Oorspronkelijke titel: The last go round
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 90-351-1394-2
Uitgever: Bakker
Zeemanslied
Zeemanslied speelt zich af in de nabije toekomst in het stadje Kuinak in Alaska, een vervallen vissersgemeenschap van Deaps (afstammelingen van de vroegste autochtone volken) en vluchtelingen uit de rest van de VS die zijn neergestreken op de uiterst westelijke grens van de geschiedenis. Het is een wereldje vol merkwaardige figuren, zoals Alice de Aangebrande Aleoet, Ike Sallas (bekend als de Vetterug Vandaal tijdens de milieuoorlogen van de jaren negentig), Billy de Inktvis, de onontbeerlijke drugsdealer van het stadje, en de Loyale Orde der Underdogs, die maandelijks bijeenkomt voor het Vollemaansgehuil. Een machtig schip der laatste hoop komt op hen afgezeild, met zakken geld en een filmmaatschappij uit Hollywood aan boord. Men wil in het noorden een klassiek kinderboek verfilmen, maar alles loopt anders dan verwacht...
Schrijver: Ken Kesey
Oorspronkelijke titel: Sailor song
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-351-1279-2
Uitgever: Bakker