Boekenplank:
Kies

Boeken van Tom Wolfe

Meer over Tom Wolfe

Genre: Roman

Geboren: 1930 / Overleden: 2018

Website: http://www.tomwolfe.com


Overzicht

  • De trip - The electric kool-aid acid test
  • Het vreugdevuur der ijdelheden - The bonfire of the vanities
  • Hinderlaag bij Fort Bragg - Ambush at Fort Bragg
  • Ik ben Charlotte Simmons - I am Charlotte Simmons
  • In alles een man - A man in full
  • Pure klasse - The right stuff

Non-Fictie

  • De wereld en Wolfe - Hooking up
  • Het geschilderde woord & Van Bauhaus tot ons huis - The painted word & From Bauhaus to our house

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe trip
De Trip beschrijft de curieuze avonturen en levensstijl van Ken Kesey (schrijver van One Flew Over The Cuckoo's Nest) en zijn vrienden, de Merry Pranksters. Het boek, een van de klassieken over de periode van hippies en tegencultuur, is een soort docu-drama in boekvorm. Wolfe geeft niet alleen een zo getrouw mogelijke beschrijving van de feiten, hij probeert ook door middel van stijl en taalgebruik de sfeer en het levensgevoel die in deze groep heersten weer te geven.
Schrijver: Tom Wolfe
Oorspronkelijke titel: The electric kool-aid acid test
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: 90-351-1231-8
Uitgever: Bert Bakker
Het vreugdevuur der ijdelheden
Sherman McCoy is een jonge investeringsbankier met een veertienkamer-appartement in Manhattan. Wanneer hij betrokken raakt bij een bizar ongeluk in de Bronx, storten justitie, politici, de pers, de kerkelijke instanties en een scala van sjoemelaars van hoog tot laag zich likkebaardend op hem... Het vreugdevuur der ijdelheden is een vlijmscherpe satire die zich afspeelt in het New York van de jaren tachtig van de twintigste eeuw, een stad die overkookt van tegenstellingen tussen verschillende rassen en etnische groeperingen en gloeit van de koorts om het nu te maken.
The Bonfire of the Vanities - 1990
Regisseur: Brian De Palma
Cast: Tom Hanks, Bruce Willis, Melanie Griffith, e.a.
Schrijver: Tom Wolfe
Oorspronkelijke titel: The bonfire of the vanities
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 90-351-0627-X
Uitgever: Bert Bakker
Hinderlaag bij Fort Bragg
Irv Dutscher is een kleine, kale, gefrusteerde producer van een actualiteitenprogramma bij een New-Yorks televisiestation. Als hij via een verborgen camera in een nachtclub in Fort Bragg de beschikking krijgt over belastend materiaal tegen drie soldaten die verantwoordelijk worden gehouden voor de moord op een homoseksuele rekruut, denkt hij de scoop te hebben gevonden die hem uit de anonimiteit zal halen. Verzegeld door zijn anchor woman reist Irv Dutscher naar Fort Bragg met als doel de drie mariniers rechtstreeks voor de camera tot een bekentenis te dwingen. Deze verrassingsaanval krijgt een merkwaardige wending wanneer een van de mariniers zich ontpopt als een mediageniek natuurtalent die zijn misdaad met verve verdedigt en de media beschuldigt van hypocrisie en wereldvreemdheid.
Schrijver: Tom Wolfe
Oorspronkelijke titel: Ambush at Fort Bragg
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-5333-650-8
Uitgever: Prometheus
Ik ben Charlotte Simmons
Charlotte Simmons, een beschermd opgevoed meisje uit een klein dorpje, krijgt een studiebeurs om naar Dupont University te gaan. De hoogbegaafde, naïeve Charlotte raakt geïntrigeerd door haar medestudenten en zo groeit ook haar wens om geaccepteerd te worden. Zo verloochent zij de waarden van haar jeugd, tot ze beseft dat haar ware macht juist in haar onschuld ligt.
Schrijver: Tom Wolfe
Oorspronkelijke titel: I am Charlotte Simmons
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-446-0535-6
Uitgever: Prometheus
In alles een man
De expansieve ambities van Charlie Croker, in zijn jonge jaren een veelbelovend football-speler, en nu een onroerend-goedmagnaat van middelbare leeftijd met een buitenmodel ego, zijn eindelijk vastgelopen op de realiteit. Charlie heeft een reusachtig landgoed, een jonge en veeleisende tweede vrouw - en een halflege kantoortoren waar een gigantische schuld op rust. Dan wordt sterspeler Fareek Fanon, de held van een van Atlanta's grauwste sloppenwijken, beschuldigd van verkrachting van de dochter van een van de gewichtigste burgers van de stad - waarmee het toch al fragiele rassenevenwicht plotseling radicaal wordt verstoord. Duistere onroerend-goedsyndicaten, het dagelijks leven achter de tralies, netwerken van illegalen, aan de kant geschoven eerste vrouwen van de bedrijfselite, raciaal geladen topsportstrategieën; in 'In alles een man' laat Wolfe de verschillende werelden van de late jaren negentig van de twintigste eeuw de revue passeren.
Schrijver: Tom Wolfe
Oorspronkelijke titel: A man in full
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-5333-751-2
Uitgever: Prometheus


Pure klasse
Alan Shepard, Walter Schirra, John Glenn, Scott Carpenter, Gordon Cooper, Deke Slayton, Gus Grissom... De Amerikaanse testpiloot ziet zichzelf als een moderne cowboy, een klasse-atleet, die met niemand iets te maken heeft. Autoriteiten en technici zien hen echter als pionnen en proefkonijnen in het schaakspel van politiek en wetenschap. In 'Pure Klasse' beschrijft Tom Wolfe de geschiedenis van de eerste Amerikaanse ruimtevluchten, de opleiding van testpiloot tot astronaut en het leven op de vliegbasis.
The Right Stuff - 1983
Regisseur: Philip Kaufman
Cast: Sam Shepard, Scott Glenn, Ed Harris, e.a.
Schrijver: Tom Wolfe
Oorspronkelijke titel: The right stuff
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 90-351-0267-3
Uitgever: Bert Bakker

Non-FictieDe wereld en Wolfe
Nog pas onlangs hadden jongeren het over omhelzen en zoenen als 'het eerste honk' bereiken. 'Het tweede honk' was graaien, strelen en stevig vrijen. 'Het derde honk' was orale seks en 'het thuishonk' tot het einde toe gaan. Dat was gisteren. Nu, anno 2001, kunnen we het stadium van strelen gevoeglijk overslaan. Vandaag betekent het eerste honk tongzoenen, dat tegenwoordig 'amandelhockey' heet. Het tweede honk is orale seks. Het derde honk is het hele werk. En het thuishonk is elkaar vertellen hoe je heet. Hoe zelden weten jongens en meisjes die elkaar hebben versierd nog van elkaar hoe ze heten - zoals Tom Wolfe heeft ontdekt door eens te neuzen in de Filofax-agenda's van meisjes, om maar een staaltje te noemen van zijn fameuze, in De wereld en Wolfe opnieuw volop gedemonstreerde researchkwaliteiten. Wolfe geeft vlijmscherp en geestig commentaar op de meest uiteenlopende kwesties van de seksuele moraal van tieners en de jongste ontwikkelingen op het gebied van de genetica en de neurologie tot de trucs waarvan televisieprogramma's zich in hun zucht naar sensatie bedienen en voorspellingen ten aanzien van radicale veranderingen die de kunstwereld, naar Wolfe verwacht, binnen afzienbare tijd op zijn kop zullen zetten.
Schrijver: Tom Wolfe
Oorspronkelijke titel: Hooking up
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-446-0025-7
Uitgever: Prometheus
Het geschilderde woord & Van Bauhaus tot ons huis
Twee essays over de heerschappij van de theorie over beeldende kunst en architectuur.
Schrijver: Tom Wolfe
Oorspronkelijke titel: The painted word & From Bauhaus to our house
Eerste uitgave: 1975 / 1981
ISBN/EAN: 90-6045-225-9
Uitgever: Hollandia