Boekenplank:
Kies
 • Home
 • E
 • Bret Easton Ellis

Boeken van Bret Easton Ellis

Meer over Bret Easton Ellis

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1964

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Bret Easton Ellis


Overzicht

 • American psycho - American psycho
 • De informanten - The informers
 • De wetten van de aantrekkingskracht - The rules of attraction
 • Glamorama - Glamorama
 • Lunar Park - Lunar Park
 • Scherven - The shards

Clay Easton

 1. Minder dan niks - Less than zero
 2. De figuranten - Imperial bedrooms

Non-Fictie

 • Wit - White
Non-Fictie

gedetailleerd overzicht

OverzichtAmerican psycho
Al voor verschijnen in 1991 veroorzaakte het manuscript van American Psycho een enorme rel. Na publicatie barstten overal ter wereld enorme discussies los. Geen wonder: Bret Easton Ellis legde met de pen als bijl de wortels bloot van de American dream, die in zijn visie tot een nachtmerrie is verworden...

Patrick Bateman is een aantrekkelijke, goed geschoolde, intelligente, jonge man. Overdag verdient hij in Wall Street een vermogen, luncht hij in de duurste en meest trendy restaurants en bekommert hij zich om zijn uiterlijk en conditie.

's Nachts maakt hij zich schuldig aan misdaden die zo gruwelijk zijn dat ze het verstand te boven gaan...
American Psycho - 2000
Regisseur: Mary Harron
Cast: Christian Bale, Justin Theroux, Josh Lucas, e.a.
Schrijver: Bret Easton Ellis
Oorspronkelijke titel: American psycho
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789041410108
Ebook: 9789041417169
Uitgever: Ambo | Anthos
De informanten
De informanten is een bundel van dertien verhalen die allemaal een verschillende hoofdpersoon hebben. De verhalen spelen zich af in de rijke delen van Los Angeles en Hollywood, begin jaren tachtig. Alle verhalen staan op zichzelf, maar worden onderling verbonden doordat de levens van de personages elkaar te pas en te onpas kruisen.

De informanten is de kroniek van een stad en tijd. Los Angeles, wieg en graf van Amerikaanse dromen en mythen, herbergt een groep mensen gevangen tussen de oppervlakkige weelde van hun omgeving en hun eigen vermolmde moraal. Elk personage lijdt aan de dood van de ziel, elk personage beschrijft verhoudingen tussen mensen die in alles wat belangrijk is vreemden blijven.

Een vader verleidt zijn afstandelijke zoon tot een snoepreisje naar Hawaï... een auto verongelukt in de woestijn, een vliegtuig stort neer in de bergen... een meisje keert per trein terug naar huis, terwijl een ander haar laatste dagen op het strand doorbrengt... een stel bezoekt de dierentuin, voor de laatste keer, of niet.

Bret Easton Ellis peutert het flinterdunne, glanzende fineerlaagje dat deze levens bedekt los en toont ons de angstaanjagende leegte.
The Informers - 2008
Regisseur: Gregor Jordan
Cast: Winona Ryder, Brandon Routh, Billy Bob Thornton, e.a.
Schrijver: Bret Easton Ellis
Oorspronkelijke titel: The informers
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789024522705
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De wetten van de aantrekkingskracht
De wetten van de aantrekkingskracht is een caleidoscopische, grappige en ontroerende roman over Sean, Lauren en Paul, drie studenten zonder plannen voor de toekomst die verstrikt raken in een romantische driehoeksverhouding.

Met een mix van scherpe satire en mededogen worden de seksuele gevoelens en twijfel van de jongelingen bekeken, terwijl het morele vacuüm dat in het hart van hun leven ligt wordt blootgelegd. Een moderne klassieker over de jaren tachtig.
The Rules of Attraction - 2002
Regisseur: Roger Avary
Cast: James Van Der Beek, Shannyn Sossamon, Ian Somerhalder, e.a.
Schrijver: Bret Easton Ellis
Oorspronkelijke titel: The rules of attraction
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789041410122
Uitgever: Ambo | Anthos
Glamorama
Bret Easton Ellis schetst de obsessieve wereld van de glamour, waar alles draait om geld, macht en roem; een schijnwereld vol illusies en valkuilen. Glamorama is een zwart-humoristische aanklacht tegen de oppervlakkigheid, hebzucht en ijdelheid van de jaren tachtig en negentig, geschreven door een van de belangrijkste stemmen uit de hedendaagse literatuur.

Victor Ward - 'It Boy of the Moment' - is jong, mooi en gelukkig. Hij staat op het punt om eigenaar te worden van de hipste nachtclub in Manhattan, kent de juiste mensen in de wereld van 'The Rich and Famous' en woont samen met supermodel Chloe.

Het leven lijkt Victor toe te lachen, totdat in Engeland de actrice Jamie Fields verdwijnt. Een geheimzinnige opdrachtgever belooft Victor een bedrag van 300.000 dollar als hij zijn ex opspoort en heelhuids terugbrengt. Zonder veel moeite vindt hij Jamie in Londen, hopeloos verstrikt in de netten van haar biseksuele vriendje Bobby.

Bobby's passies zijn geld, wapens en de wereld verbeteren. Langzaam maar zeker glijdt ook Victor af tot de duistere wereld van Bobby, waar de wetten gelden van roem, afkomst en terrorisme en waar geloof en principes er niet toe doen. Kwade machten dreigen Victor te vermorzelen: hij zit in de val, er is geen uitweg, geen andere wereld dan deze, waarin hotels ontploffen en vliegtuigen neerstorten.
Schrijver: Bret Easton Ellis
Oorspronkelijke titel: Glamorama
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789041410115
Ebook: 9789041417510
Uitgever: Ambo | Anthos
Lunar Park
Stel je eens voor dat, terwijl je nog studeert, je eerste boek een enorme bestseller wordt en je in één klap wereldberoemd en rijk bent. Je onuitstaanbare vader is net overleden en je verdrinkt in een zee van drank, drugs en kwaadsprekerij. Stel je eens voor dat je een tweede kans zou krijgen, zoals de hoofdpersoon Bret Easton Ellis in deze roman overkomt.

Hij is nu getrouwd met de moeder van zijn zoon die hij eerder niet erkende. Ze wonen in een burgerlijke buitenwijk en daar begint Ellis' nieuwe leven. Er gebeuren vreemde dingen: met Halloween vangt Ellis een glimp op van het hoofdpersonage uit American Psycho; hij ziet de auto van zijn overleden vader rijden en er is iets geks aan de hand met het knuffelbeest van zijn stiefdochter.

Tel daar recente moorden en mysterieuze verdwijningen bij op en je kunt je voorstellen dat het hem de allergrootste moeite kost om zijn familie en zichzelf tegen gekte te beschermen, hoewel zijn vrouw, hun therapeut en de politie hem verzekeren dat zijn bange gevoelens voortkomen uit zijn drugs- en drankmisbruik en zijn extreme egoïsme.

Lunar Park zet je telkens op het verkeerde been. Het verhaal balanceert voortdurend op de grens tussen werkelijkheid en fictie; via humor, angstaanvallen en paranoia leidt het naar een verbazingwekkende ontknoping.
Schrijver: Bret Easton Ellis
Oorspronkelijke titel: Lunar Park
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789041409607
Uitgever: Ambo | Anthos


Scherven

Bij Bret, een zeventienjarige scholier op een exclusieve prep school, komt een nieuwe leerling in de klas: Robert Mallory. Hij is slim, knap en charismatisch, maar heeft een geheimzinnig verleden. Bret raakt geobsedeerd door hem, en bovendien door een seriemoordenaar die de stad terroriseert.

The Trawler, zoals hij genoemd wordt, lijkt steeds dichter in de buurt van de vriendengroep en vooral van Bret te komen, met groteske dreigementen en gruwelijke geweldsdelicten. De toevalligheden zijn onmiskenbaar, of zijn ze het construct van een teenager met veel fantasie, die de literaire sensatie van zijn generatie lijkt te gaan worden? Hebben zijn vrienden – en Bret zelf – wel in de gaten in welk gevaar ze verkeren?

Gekweld door wellust en ongezonde obsessies, vervalt Bret in paranoia en isolatie. Ondertussen stevent de relatie tussen The Trawler en Mallory af op een explosieve confrontatie.

Tegen de achtergrond van het intense LA van de jaren tachtig is Scherven een fascinerende mix van feit en fictie, werkelijkheid en verbeelding, die op briljante wijze het emotionele brein van de zeventienjarige Bret onder de loep neemt. Seks en jaloezie, obsessie en grenzeloze woede zijn Brets drijfveren.

Schrijver: Bret Easton Ellis
Oorspronkelijke titel: The shards
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789026362057
Ebook: 9789026362064
Uitgever: Ambo | Anthos

Clay EastonMinder dan niks
Bret Easton Ellis portretteert in Minder dan niks een generatie teenagers uit Los Angeles, kinderen van filmproducenten en hun makelaars en advocaten. Al vroeg hebben ze kennis gemaakt met seks, drugs en een volslagen liefdeloosheid. Ze zijn uitsluitend op consumptie gericht en geld speelt geen rol. 'Het enige dat ik niet heb, is iets te verliezen,' zegt een van de jonge hoofdpersonen.

Centraal staat de achttienjarige Clay, die tijdens de kerstvakantie van zijn eerste studiejaar terugkeert naar het Los Angeles van zijn ouders. Ondanks het feit dat hij zich als een van de weinigen bewust lijkt van de volstrekte verveling waarin hij verkeert, is ook Clay niet in staat de apathie te doorbreken.

Ellis beschrijft een wereld die voor iedereen die niet schatrijk en onder de vijfentwintig is zowel onbegrijpelijk, fascinerend als angstaanjagend is. Minder dan niks is een gedetailleerde zedenschets van de verwende rijke jeugd in Los Angeles midden jaren tachtig.
Less Than Zero - 1987
Regisseur: Marek Kanievska
Cast: Andrew McCarthy, Jami Gertz, Robert Downey Jr., e.a.
Schrijver: Bret Easton Ellis
Oorspronkelijke titel: Less than zero
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789041410092
Ebook: 9789041417152
Uitgever: Ambo | Anthos
De figuranten
Clay Easton, een van de hoofdpersonen uit Minder dan niks, is inmiddels een succesvol scenarioschrijver. Hoezeer het leven ook veranderd is, veel is hetzelfde gebleven. Easton beweegt zich in zijn vertrouwde kringetje, met zijn oude vriendinnetje Blair en haar huidige man Trent, nu een machtige agent die nog steeds met mannen en vrouwen het bed deelt.

Clay legt het aan met de bloedmooie Rain Turner, een jonge actrice. Als hij echt om haar gaat geven, komt hij erachter dat zij mysterieuze banden heeft met twee van zijn vrienden, en met een filmproducer die gruwelijk aan zijn einde komt. Clays leven ontspoort en hij wordt gedwongen af te dalen in de donkerste krochten van zijn geest, om uiteindelijk zijn neiging tot bedrog te leren beteugelen.
Schrijver: Bret Easton Ellis
Oorspronkelijke titel: Imperial bedrooms
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789041416346
Ebook: 9789041417145
Uitgever: Ambo | Anthos

Non-FictieWit

Sinds zijn debuutroman Minder dan niks worstelt Bret Easton Ellis met zijn bekendheid die hem evenveel fans als vijanden opleverde. Als literaire rebel wist hij de verdorvenheid van de jaren tachtig te vangen, het krachtigst met het angstaanjagende personage Patrick Bateman uit American psycho.

De afgelopen jaren heeft hij zijn kritiek op de maatschappij geuit via social media als Twitter en zijn podcast. In Wit verbindt hij zijn kritische inzichten aan zijn leven vanaf zijn jeugd en aan zijn werk. Ellis pleit vurig voor een leven gewijd aan authenticiteit en voor vrijheid van meningsuiting in de juiste betekenis van het woord.

Wit is provocerend, scherpzinnig, grappig en verrassend aangrijpend; Ellis laat zien dat het niet gaat om het glinsterende, onaangetaste oppervlak, maar juist om de verborgen, ongepolijste waarheid die eronder schuilgaat.

Schrijver: Bret Easton Ellis
Oorspronkelijke titel: White
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789026348013
Uitgever: Ambo | Anthos