Boekenplank:
Kies
  • Home
  • D
  • Mark Z. Danielewski

Boeken van Mark Z. Danielewski

Meer over Mark Z. Danielewski

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Website: Mark Z. Danielewski


Overzicht

  • De walvisteenbrieven - The Whalestoe letters
  • Het kaartenhuis - House of leaves
  • Het vijftig jaars zwaard - The fifty year sword
  • Omwentelingen - Only revolutions

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe walvisteenbrieven
Tussen 1982 en 1989 stuurde Pelafina H. Lièvre vanuit Het Triadisch Walvisteen Instituut, een psychiatrische instelling in Ohio waar ze de laatste jaren van haar leven doorbracht, een aantal brieven aan haar zoon, Johnny Truant. De correspondentie laat op een prachtige, hartverwarmende en tragische wijze de relatie zien tussen een briljante maar geestelijk zieke moeder en haar vroegrijpe, getalenteerde zoon die ze onvoorwaardelijk liefheeft. Deze brieven waren oorspronkelijk onderdeel van Het kaartenhuis, maar als afzonderlijke publicatie schetsen ze een overweldigend portret van een moeder en haar kind.
Schrijver: Mark Z. Danielewski
Oorspronkelijke titel: The Whalestoe letters
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-234-0068-2
Uitgever: De Bezige Bij
Het kaartenhuis
Ze zouden helemaal opnieuw beginnen. Maar wanneer een jonge familie haar intrek neemt in een huis op Ash Tree Lane ontdekken ze dat er iets vreselijk mis is. Hun huis is aan de binnenkant groter dan aan de buitenkant. Veel, veel groter. Een blinde oude man, een jonge bediende in een tattoo-winkel, en een krankzinnige vrouw die rondwaart in de zalen van een psychiatrische inrichting... Ze vertellen het verhaal van een familie die wordt geconfronteerd met een constant veranderende reeks gangen in hun huis, totdat ze uiteindelijk oog in oog komen te staan met de verschrikkelijke duisternis die in het binnenste verborgen zit. Maar wanneer de omvangrijke architectuur van het huis langzaam wordt blootgelegd, beginnen de grenzen tussen de schaduwen van het huis en die van de levens van de vertellers hun onderscheid te verliezen. Plotseling verandert het huis op Ash Tree Lane in iets heel anders - in een wereld die achtervolgd wordt door angst en demonen en ineenstort van verdriet.
Schrijver: Mark Z. Danielewski
Oorspronkelijke titel: House of leaves
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-234-5363-8
Uitgever: De Bezige Bij
Het vijftig jaars zwaard
Een ranch in Oost-Texas, een snijdend koude avond in oktober. Chintana, een naaister die net een smartelijke scheiding achter de rug heeft, bezoekt een Halloweenfeest. Die avond maakt een in schaduw geklede Verhalenverteller zijn opwachting. Hij vertelt de vijf aanwezige weeskinderen over een onzegbare wraak, een aangrijpende zoektocht en een verschrikkelijk zwaard dat, zoals ze plotseling beseffen, vóór hen ligt in een lange kist met zwarte hoeken en het curieuze opschrift 'H50JZ'. De kinderen begrijpen onmiddellijk dat zijn verhaal slechts de proloog tot een misdaad is, maar Chintana is degene die de confrontatie aan moet gaan met de bijzondere scherpte van het lemmet, dat van gevest tot punt immer zal klieven, al zijn de verschrikkingen volledig afhankelijk van tijd en onverschilligheid. Net als in Het kaartenhuis daagt Mark Z. Danielewski de lezer opnieuw uit met een briljant verhaal en een vernuftig spel van layout, kleur en perspectief, Het vijftig jaars zwaard is een geestig, zonderling en inktzwart spookverhaal over een zwaard dat niemand zal vergeten.
Schrijver: Mark Z. Danielewski
Oorspronkelijke titel: The fifty year sword
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 90-234-1856-5
Uitgever: De Bezige Bij
Omwentelingen
Omwentelingen is een ode aan de vrijheid en een adembenemend liefdesverhaal. Eeen geniale road novel over Sam en Hailey, twee eigenzinnige tieners die op magische wijze door de tijd reizen: van de Amerikaanse Burgeroorlog naar de Golfoorlog en ver daar voorbij. Het tweetal weet niet van ophouden en wordt niet ouder. Ze feesten in New Orleans, bevaren de Mississippi en reizen door de Badlands in hun poging de Verenigde Staten en de geschiedenis, te doorkruisen. Sam en Hailey zijn bereid alles op te geven, behalve elkaar.
Schrijver: Mark Z. Danielewski
Oorspronkelijke titel: Only revolutions
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 978-90-234-2055-2
Uitgever: De Bezige Bij