Boekenplank:
Kies

Boeken van John Burnside

Meer over John Burnside

Genre: Roman

Geboren: 1955

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

  • Het voetspoor van de duivel - The devil's footprints
  • Huis der stommen - The dumb house

Poëzie

  • Het bal in de inrichting - The asylum dance e.a.

gedetailleerd overzicht

OverzichtHet voetspoor van de duivel
Michael Gardiner heeft zijn hele leven al in het Schotse Coldhaven geleefd maar voelt zich een buitenstaander. Hij woont nu buiten het dorp, in een soort zelfgekozen verbanning, en voelt zich steeds verder van de gemeenschap van Coldhaven verwijderd. Maar dat staat op het punt te veranderen...

Wanneer Moira Birnie tot de conclusie komt dat haar echtgenoot de duivel in eigen persoon is, besluit ze zichzelf en haar twee zonen te doden. Alleen haar dochter Hazel overleeft het drama.

Michaels band met het meisje dwingt hem uit zijn isolement te komen en zich met het heden en het verleden te verzoenen. Hij zal zijn eigen duivel moeten uitbannen en terugkeren naar de wereld die hij zo lang de rug heeft toegekeerd.
Schrijver: John Burnside
Oorspronkelijke titel: The devil's footprints
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789045850047
Uitgever: Mouria
Huis der stommen
Aan de basis Huis der stommen ligt een Perzische mythe: keizer Akbar verschilde met de hofgeleerden van mening over de vraag of spraak aangeboren is of niet. Bezit de mens het aangeboren vermogen tot spraak? Bestaat er een goddelijke taal? Hij liet een paleis bouwen waar hij pasgeboren kinderen liet opgroeien te midden van doofstomme bedienden. Volgens de mythe bleef het er doodstil. Het paleis werd 'Gang Mahal' genoemd - Huis der Stommen.

John Burnside onderzoekt in zijn roman Huis der stommen de mogelijkheden van een hedendaags Gang Mahal, waarin de onderzoeker en verteller een intelligente maar psychisch zeer beschadigde persoonlijkheid blijkt. Deze man, Luke genaamd, maakt iedereen die hem in de weg staat ondergeschikt aan zijn grote passie: het wezen van het leven te ontraadselen.

Bij zijn huiveringwekkend experiment met een tweeling die hij in stilte opvoedt, komt hij erachter dat dit' wezen' groter is dan hij zelf kan bevatten, en komt de lezer achter zijn ware motieven - zijn onvermogen tot communiceren drijft hem tot de zinloze wraak die zijn slachtoffers treft.

Huis der stommen is het verontrustende verslag van een diep beschadigd mens op zoek naar de essenties van het bestaan, de noodzaak van communicatie en de grenzen van de taal. Op grimmige wijze, doorspekt met morbide humor, onverwacht poëtische passages en spookachtig wrede scènes, doet Burnside verslag van de uiterste mogelijkheden van menselijke waanzin en wreedheid. Tegelijkertijd is Huis der stommen de meest fascinerende en tragische weergave van de gevolgen van een opgroeien in volstrekte liefdeloosheid.
Schrijver: John Burnside
Oorspronkelijke titel: The dumb house
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789050000796
Uitgever: Vassallucci

PoëzieHet bal in de inrichting
Toen de Schotse romancier en dichter John Burnside in 2000 voor zijn bundel The Asylum Dance de Whitbread Book Award ontving, was hij al geen onbekende meer in het Nederlandse taalgebied. Een eerste vertaling van enkele gedichten verscheen in 1995 in het Vlaamse tijdschrift Dietsche Warande & Belfort. Vanaf 2001 verschenen er van de hand van Kees Klok vertalingen in verschillende tijdschriften, waaronder De Revisor, waarin hij ook een essay over Burnsides poëzie publiceerde. In 2007 was John Burnside te gast op het Crossing Border Festival, waar zijn optreden grote indruk maakte.

Na een carrière als ambtenaar en softwareontwerper is hij tegenwoordig als hoogleraar letterkunde verbonden aan de Universiteit van St. Andrews in Schotland. Hij heeft zich sinds zijn debuut in 1988 ontwikkeld tot een van de toonaangevende hedendaagse Britse dichters. Hij publiceerde tot nu toe negen dichtbundels en zes romans, waarvan er twee in het Nederlands verschenen.

Het bal in de inrichting is een uitgebreide selectie van zijn belangrijkste gedichten vanaf zijn debuut tot en met zijn Selected Poems uit 2006.
Schrijver: John Burnside
Oorspronkelijke titel: The asylum dance e.a.
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789076982793
Uitgever: Liverse