Boekenplank:
Kies

Boeken van Leonardo Padura

Meer over Leonardo Padura

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1955

Geboorteland: Cuba


Mario Conde

  1. Smetteloos verleden - Pasado perfecto
  2. Chaos van gevoelens - Vientos de cuaresma
  3. Maskers - Mascaras

gedetailleerd overzicht

Mario CondeSmetteloos verleden
Inspecteur Mario Conde krijgt de opdracht een hoge regeringsfunctionaris op te sporen die door zijn vrouw als vermist is opgegeven. De vrouw blijkt Condes grote liefde uit zijn middelbare schooltijd, en de verdwenen functionaris een streberige schoolkameraad die zich al jong liet gelden als een voorbeeldige revolutionair die altijd kreeg wat hij wilde - inclusief Mario Condes vriendin.

Tijdens het onderzoek voelt de inspecteur zich opnieuw tot zijn vroegere liefde aangetrokken en verliest hij zich in herinneringen aan zijn jeugd. In het spanningsveld tussen een hoopvolle jeugd en een troosteloos heden, ontdekt inspecteur Conde dat het verleden van de vermiste functionaris bepaald niet volmaakt was en dat hij niet de deugdzame modelsocialist was voor wie hij werd aangezien.
Schrijver: Leonardo Padura
Oorspronkelijke titel: Pasado perfecto
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789085530015
Uitgever: Elmar
Chaos van gevoelens
De jaarlijks terugkerende droge, hete voorjaarswinden vegen door de straten van Havana als inspecteur Mario Conde een jonge vrouw te hulp schiet die met autopech langs de weg staat. Ze is gek op jazz, speelt saxofoon en is beeldschoon - en Mario Conde is op slag verliefd.

Maar zijn mooie dromen worden ruw verstoord als hij wordt belast met een ernstige zaak: een jonge scheikundelerares van de school die ook Conde heeft bezocht wordt vermoord in haar woning aangetroffen. Ook worden er sporen van marihuana in het huis van dit trouwe lid van de Partij gevonden. Tijdens zijn onderzoekingen komt Conde terecht in een wereld in verval, waar kontlikkerij, vriendjespolitiek, drugs en bedrog hoogtij vieren.
Schrijver: Leonardo Padura
Oorspronkelijke titel: Vientos de cuaresma
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789085530022
Uitgever: Elmar
Maskers
In het dichte struikgewas van het Bosque de la Habana wordt het lijk van een travestiet gevonden, de rode sjaal waarmee hij gewurgd is nog om zijn nek. Deze 'vrouw in het rood' blijkt - tot verbijstering van inspecteur Mario Conde - Alexis Arayán te zijn, de zoon van een Cubaans diplomaat van aanzien. Alexis woonde bij de excentrieke Marqués, een man uit de wereld van theater en literatuur, die als homoseksuele banneling in een vervallen huis leeft.

Deze man, een soort heilige en tegelijk heks, is ontwikkeld, intelligent en sluw en hij bezit de gave van fijne ironie. Beetje bij beetje voert hij Mario Conde een duistere wereld binnen waar iedereen de waarheid over Alexis Arayán lijkt te kennen. Een wereld ook die de inspecteur aan het denken zet over de mensen om hem heen, zijn collega-rechercheurs en - niet op de laatste plaats - over zichzelf.
Schrijver: Leonardo Padura
Oorspronkelijke titel: Mascaras
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789085530114
Uitgever: Elmar