Boekenplank:
Kies
 • Home
 • G
 • Almudena Grandes

Boeken van Almudena Grandes

Almudena Grandes studeerde geografie en geschiedenis aan de Universiteit van Madrid. Grandes is een van Spanjes meest geprezen en bestverkopende literaire auteurs.

Meer over Almudena Grandes

Genre: Roman

Geboren: 1960 / Overleden: 2021

Geboorteland: Spanje

Website: Almudena Grandes


Overzicht

 • Atlas van de menselijke geografie - Atlas de geografía humana
 • De geest van de wind - Los aires difíciles
 • Episoden uit het leven van Lulu - Las edades de Lulú
 • Het ijzig hart - El corazón helado
 • Kleine helden - Los besos en el pan
 • Luchtkastelen - Castillos de cartón
 • Malena - Malena es un nombre de tango
 • Tussenstations - Estaciones de paso
 • Voorbeeldige vrouwen - Modelos de mujer
 • Vrijdag zal ik je noemen - Te llamaré Viernes

Episoden van een Eindeloze Oorlog / Episodios de una Guerra Interminable

 1. Inés en de vreugde - Inés y la alegría
 2. De vijand van mijn vader - El lector de Julio Verne
 3. De drie bruiloften van Manolita - Las tres bodas de Manolita
 4. De patiënten van dokter García - Los pacientes del doctor García
 5. De moeder van Frankenstein - La madre de Frankenstein

Episoden van een Eindeloze Oorlog

Episoden van een Eindeloze Oorlog is een verhalend project van Almudena Grandes. Het bestaat uit vrijstaande romans die belangrijke momenten van het anti-Franco-verzet vertellen in de periode tussen 1939 en 1964, en waarvan de hoofdpersonen interactie hebben met bestaande figuren en historische omgevingen. Het zesde en laatste boek van de serie is onvoltooid.

gedetailleerd overzicht

OverzichtAtlas van de menselijke geografie
Vier vrouwen werken, in dienst van een Madrileense uitgeverij, aan een twintigdelige Atlas van de menselijke geografie: de fotoredacteur Rosa, de computerdeskundige Marisa, de projectleidster Fran en de redacteur And. Ze zijn tot elkaar veroordeeld voor de duur van het project - en ze maken er samen het beste van.

Naarmate de atlas vordert leren de vier elkaar beter kennen. Ze vertellen elkaar hun geheimen en bespreken hun twijfels, hun fantasieën. Zo ontstaat een prachtig geconstrueerde roman over vier levensgeschiedenissen die, hoewel ze heel verschillend zijn, draaien om dezelfde thema's: zelfacceptatie, het herwinnen van een gevoel van eigenwaarde, het verlangen naar vrijheid en de angst voor de ouderdom.

Atlas van de menselijke geografie is een roman als het leven zelf. Grandes zet vier herkenbare vrouwen neer met herkenbare relaties en herkenbare gevoelens. Maar de hoofdrol is, zoals steeds in haar werk, weggelegd voor de liefde.
Schrijver: Almudena Grandes
Oorspronkelijke titel: Atlas de geografía humana
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789053337899
Uitgever: Prometheus
De geest van de wind
Het is zomer in Rota, een dorpje aan de Spaanse zuidwestkust, als Sara, directiesecretaresse in ruste, daar een huis betrekt. Haar buurman is Juan, een arts die samenwoont met zijn achterlijke broer Alfonso en met Tamara, zijn tienjarige dochter.

Juan heeft ooit zijn jeugdliefde Rosaria verloren aan zijn broer Damián. Hoewel zij later toch weer zijn minnares wordt en ze hem zelfs een dochter schenkt, is de haat voor zijn broer onoverkomelijk. Als hun dochtertje negen jaar is, komt Rosaria om zij een auto-ongeluk; Damián sterft zeven maanden later als hij dronken van de trap valt en op zijn hoofd landt.

Sara is het kind van zeer arme ouders, die in de burgeroorlog tegen Franco streden, maar ze groeide op bij rijke pleegouders. Op de dag na haar zestiende verjaardag wordt Sara tot haar verbijstering per taxi naar haar biologische ouders teruggebracht; de pleegmoeder heeft haar taak volbracht. Sara voelt zich verraden en wapent zich emotioneel. Daardoor leidt ze een eenzaam en geïsoleerd leven.

Dan ontmoeten Juan en Sara elkaar, door toedoen van hun beider werkster Maribel. Langzamerhand verandert hun leven ten goede en verzoenen ze zich met het verleden.
Schrijver: Almudena Grandes
Oorspronkelijke titel: Los aires difíciles
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789044602814
Uitgever: Prometheus
Episoden uit het leven van Lulu
De jonge, naar liefde hunkerende Lulu trouwt met de oudere vriend van haar broer. Al snel verwaarloost Pablo haar. Lulu zoekt troost in gewaagde escapades, die steeds extremere vormen aannemen - tot het moment dat Lulu's erotische avontuur haar dreigt te verslinden.
Schrijver: Almudena Grandes
Oorspronkelijke titel: Las edades de Lulú
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789053336571
Uitgever: Prometheus
Het ijzig hart
Na zijn dood laat Julio Carrión, een machtige zakenman wiens fortuin dateert uit de Franco-jaren, een substantiële erfenis na, maar er zijn ook heel veel vraagtekens over zijn verleden. Zijn eigen kinderen weten eigenlijk maar weinig over hun eigen vader.

Bij de begrafenis verbaast zijn zoon Álvaro zich over de aanwezigheid van een mooie, jonge vrouw die hij nooit eerder heeft gezien. Raquel Fernández Perea heet ze, en ze is de kleindochter van Spaanse bannelingen in Frankrijk.

In tegenstelling tot de kinderen Carrión, is zij niet alleen heel goed op de hoogte van het verleden van haar familie, hun oorlogservaringen en hun leven als politieke vluchtelingen, maar ze blijkt ook meer te weten over het privéleven van Julio Carrión. Er rest echter nog één geheim dat ontrafeld moet worden, een geheim dat de families onlosmakelijk met elkaar verbindt...
Schrijver: Almudena Grandes
Oorspronkelijke titel: El corazón helado
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789056722883
Ebook: 9789044967050
Uitgever: Signatuur
Kleine helden
Een volksbuurt in Madrid. Rijk en arm, jong en oud, singles en gezinnen, Spanjaarden en immigranten. Van een architect die plots werkloos is tot een gynaecologe die de strijd aangaat met de sluiting van haar ziekenhuis. Van een kapster die haar winst ziet slinken door de Chinese schoonheidssalon aan de overkant tot een succesvolle televisiejournaliste die haar leven binnenstebuiten gekeerd ziet...

Zij hebben geen schuld aan de crisis, maar moeten haar wel dragen en er ondanks alles proberen bovenuit te stijgen. Elk op hun manier beleven de buurtgenoten bitterzoete momenten van onverwachte solidariteit, van verontwaardiging en woede maar ook van tederheid en doorzetten. Samen blazen ze hun buurt nieuw leven in.
Schrijver: Almudena Grandes
Oorspronkelijke titel: Los besos en el pan
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789056725679
Ebook: 9789044975314
Uitgever: Signatuur


Luchtkastelen
Maria José Sánchez werkt als taxateur van schilderijen bij een veilinghuis in Madrid. Op een dag krijgt ze van een vriend, Jaime González, het bericht dat een gemeenschappelijke kennis zelfmoord heeft gepleegd. Het bericht voert haar terug naar de tijd waarin ze op de kunstacademie zat en nog droomde van een loopbaan als kunstenares.

De herinneringen aan die tijd laten haar een intense liefde met beide vrienden herbeleven. Maria José reconstrueert de mènage à trois en realiseert zich dat er voor twintigjarigen van toen geen grenzen waren aan wat wel en wat niet kon, maar dat de driehoeksverhouding evenwel diepe sporen heeft nagelaten in hun latere leven.

De drie aanstormende schilders experimenteerden met liefde en seks, en hun geluk leek geen grenzen te kennen. Tegelijkertijd was hun verhouding een experiment met tolerantie en jaloezie, en werden ze gedwongen zich te bezinnen op de grenzen van de liefde en de creativiteit.

Met Luchtkastelen keert Almudena Grandes terug naar de bevrijdende jaren na de val van Franco, de roerige jaren waarin de seksuele bevrijding haar beslag kreeg en de levensvreugde nog niet bedorven was door ervaringen en de tand des tijds.
Schrijver: Almudena Grandes
Oorspronkelijke titel: Castillos de cartón
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789044608731
Uitgever: Prometheus
Malena
De kleine Malena is pas twaalf jaar als zij van haar grootvader op een dag zomaar een kostbaar, oud familiestuk krijgt, een onbewerkte smaragd waarover zij nooit zal mogen spreken, omdat hij - zo vertelt haar grootvader - eens haar leven zal redden. Vanaf dat moment bidt de beduusde Malena er in stilte hartstochtelijk om een jongen te worden, omdat zij weet dat zij, de onstuimige, er nooit in zal slagen zo te worden als haar tweelingzuster Reina, het toonbeeld van een perfecte vrouw.

Als jonge vrouw verzet zij zich tegen het keurslijf van regels en verwachtingen waarin haar omgeving en met name haar familie haar probeert te dwingen. Totdat het geleidelijk tot haar doordringt dat zij niet de eerste Fernandez de Alcantara is die er niet in slaagt zich aan te passen en een geschikte plaats te veroveren in de wereld.

Daarop besluit Marlena het labyrint van geheimen te ontraadselen dat door haar ogenschijnlijk zo vriendelijke, voorkomende familie wordt gekoesterd. In de schaduw van een oude vloek leert zij naar zichzelf te kijken als in een spiegel - en zij ontdekt dat er geen andere vloek is dan het leven zelf, en geen andere schuld dan het aandurven dat te leven.

Malena is de geschiedenis van een vrouw die ongeremd liefheeft en leeft, een vrouw die een plek wil vinden in een wereld die uitsluitend voor 'perfecte vrouwen' gemaakt lijkt te zijn. Het is het onvergetelijke verhaal van een familie en een zoektocht naar identiteit.
Schrijver: Almudena Grandes
Oorspronkelijke titel: Malena es un nombre de tango
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789053335222
Uitgever: Prometheus
Tussenstations
Misschien zijn de echt emotionele ervaringen, de blíjvende ervaringen die we nooit meer vergeten, wel die uit de adolescentie: dat broze gebied waarin het volwassen leven zich voor het eerst aan je openbaart zonder dat je er al helemaal klaar voor bent.

Tussenstations gaat over vijf adolescenten tussen de veertien en de achttien jaar, die zich voor situaties geplaatst zien die hun pet te boven gaan, maar die hen wel tot volwassenen smeden, ook al zijn ze zich daar op dat moment (nog) niet van bewust.

Verhalen over vastberadenheid en moed, over conflicten binnen het gezin, maar ook over liefde, éducation sentimentale en de vorming van het geweten.
Schrijver: Almudena Grandes
Oorspronkelijke titel: Estaciones de paso
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789056722890
Ebook: 9789044965131
Uitgever: Signatuur
Voorbeeldige vrouwen
'Het eerste wat ik schreef, was een verhaal, en de hartstocht - iets tussen angst en vertwijfeling, het verlangen naar gerechtigheid en liefde - voerde mijn pen.'

'Mijn enige verlangen was de echte dochter van mijn moeder te zijn en de wereld te ontdoen van alle onrecht. Sindsdien schrijf ik voor mijn leven, en nog altijd voert de hartstocht mijn pen - vaak zelfs meer dan ik zou willen...'

Alle verhalen in deze bundel zijn op de een of andere manier innig verbonden met de onderwerpen en conflicten die Grandes' romans hebben bezield. Vrijwel steeds bepaalt en verandert namelijk de blik van de minnaar het beeld dat de vrouwelijke hoofdpersonages van zichzelf hebben of draait het om de krachtmeting tussen sterke vrouwen onderling: moeders en dochters, rivalen. En altijd streven ze er in deze meesterlijke bundel naar het lot naar hun hand te zetten door de macht der verleiding of de kracht der rede.
Schrijver: Almudena Grandes
Oorspronkelijke titel: Modelos de mujer
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789053335796
Uitgever: Prometheus
Vrijdag zal ik je noemen
Benito Marin is niet bepaald verwend in het leven en door vouwen. Zijn schuwheid voor vrouwen en zijn afstotelijk voorkomen maken de ontmoetingen met de andere sekse in zijn fantasie talrijker dan in de werkelijkheid. Een licht sadistische fantasie overigens, waarin Benito zich graag als meester ziet van zijn slavinnen.

Met de lelijke en dikke Manuela ontstaat echter een ongewone en hechte relatie. Direct van het platteland naar Madrid gekomen en nu werkzaam bij het experimentele theater, lijkt Manuela nu niet bepaald zijn ideale vrouw. Maar zij blijkt tegelijk zijn onbedorven kindvrouw en slavin te zijn: 'Vrijdag zal ik je noemen, dan ben je alles in één,' zegt Benito haar.

Na hun scheiding blijft Benito om haar treuren, ook al trouwt hij zijn secretaresse. Zijn leven is zinvol, zolang de kans op Manuela's terugkomst niet verkeken is.

Vrijdag zal ik je noemen is een tedere en soms beklemmende geschiedenis. Almudena Grandes geeft blijk van een diep inzicht in menselijke relaties. Haar originele stijl en poëtische taalgebruik geven dit boek een extra dimensie.
Schrijver: Almudena Grandes
Oorspronkelijke titel: Te llamaré Viernes
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789053337240
Uitgever: Prometheus

Episoden van een Eindeloze Oorlog / Episodios de una Guerra InterminableInés en de vreugde

Inés is afkomstig uit een gegoede, conservatieve familie. Haar broer Ricardo is lid geworden van de Falange, een extreemrechtse beweging. Na de staatsgreep van Franco op 17 juli 1936 blijft Inés alleen achter in het familiehuis in Madrid. Via haar buurvrouw komt ze in contact met het linkse Frente Popular, maar dat is niet zonder gevaar.

Haar broer besluit haar daarom af te zonderen in zijn buitenhuis in een afgelegen dorpje in de Pyreneeën. Daar luistert ze stiekem naar de illegale radiozender en hoort ze van de ophanden zijnde invasie in de Arán-vallei om Spanje te heroveren. Inés verzamelt de moed om te ontsnappen en zich bij het binnenvallende leger aan te sluiten.

Schrijver: Almudena Grandes
Oorspronkelijke titel: Inés y la alegría
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789056727192
Ebook: 9789044934151
Uitgever: Signatuur
De vijand van mijn vader
Nino is negen jaar en zoon van een guardia civil in een dorp in het zuiden van Spanje. Met zijn ouders en zusjes woont hij in de kazerne. In de zomer van 1947 leert hij Pepe le Portugués kennen, een mysterieuze vreemdeling. Pepe wordt zijn grote vriend.

Terwijl ze geregeld middagen bij het riviertje doorbrengen met vissen en lummelen, leert Nino ondertussen typen op de boerderij van de Rubias. Daar wonen meisjes en vrouwen van wie de vaders en echtgenoten zijn gedood omdat het 'rooien' waren.

Door Pepe en zijn typelerares raakt Nino enorm geïnteresseerd in avonturenromans en een nieuwe wereld gaat voor hem open. Eigenlijk leert hij via de boeken van Jules Verne de vreemde dingen die in het dorp gebeuren te interpreteren. Hij begint zich af te vragen wat zijn vriend Pepe te maken heeft met de strijd die in de heuvels gaande is. En plotseling raakt Nino zelf in een avontuur verwikkeld en moet hij beslissen aan welke kant hij zich schaart.
Schrijver: Almudena Grandes
Oorspronkelijke titel: El lector de Julio Verne
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789056724610
Ebook: 9789044968668
Uitgever: Signatuur
De drie bruiloften van Manolita
Manolita is net achttien als het leven haar op de proef stelt. Ze is een pientere maar nuchtere jonge vrouw die liefst zo weinig mogelijk op de voorgrond treedt. Als haar broer Antonio haar echter komt smeken om hulp bij het verzet tegen de dictator Franco, gaat ze er toch op in. Manolita ontpopt zich als de sterke en passionele spilfiguur in de hechte vriendengroep die strijdt voor de democratie.

De rustige en op het oog weinig aantrekkelijke verzetsstrijder Silverio blijkt haar ware liefde te zijn en dat verandert haar leven voorgoed. Maar onder de dictatuur zijn zelfs de vertrouwdste gezichten onbetrouwbaar. Het verraad komt akelig dichtbij en hun vriendschap en liefde komen op het spel te staan.
Schrijver: Almudena Grandes
Oorspronkelijke titel: Las tres bodas de Manolita
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789056725259
Ebook: 9789044973396
Uitgever: Signatuur
De patiënten van dokter García

Wanneer dokter Guillermo García Medina in 1937 het leven van Manuel Arroyo Benítez redt, ontstaat er tussen de twee mannen een hechte vriendschap. Na zijn herstel wordt Manuel teruggeroepen naar Genève. Guillermo denkt dat hij hem nooit meer terug zal zien.

Maar dan, jaren later, keert Manuel plots terug voor een nieuwe, gevaarlijke opdracht. Hij is vastbesloten het onderduikingsnetwerk van veelgezochte nazikopstukken uit het Derde Rijk, gerund door Clara Stauffer, te infiltreren. En wie anders dan Guillermo kan hem hierbij helpen?

Schrijver: Almudena Grandes
Oorspronkelijke titel: Los pacientes del doctor García
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789056726096
Uitgever: Signatuur
De moeder van Frankenstein

Psychiater Germán Velázquez Martín keert na vijftien jaar ballingschap in Zwitserland in 1954 terug naar het verscheurde Spanje om in de inrichting voor vrouwen in Ciempozuelos te werken. Daar ontmoet hij patiënte Aurora Rodríguez Carballeira, die haar eigen dochter vermoord heeft. Niemand in de instelling geeft om Aurora, behalve María Castejón, een jonge hulpverpleegkundige die haar elke dag voorleest.

De drie verhalen van de eigenzinnige Germán, de getroubleerde Aurora en de empathische María vormen samen een ijzingwekkend beeld van de jaren vijftig in Spanje. Germán en María dromen beide van een ander leven, maar worden geconfronteerd met de wrede dictatuur en het nationaal katholicisme van hun land, dat elke zonde als een misdaad beschouwt.

Schrijver: Almudena Grandes
Oorspronkelijke titel: La madre de Frankenstein
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789056726676
Ebook: 9789044979367
Uitgever: Signatuur