Boekenplank:
Kies
  • Home
  • F
  • Ildefonso Falcones

Boeken van Ildefonso Falcones

Meer over Ildefonso Falcones

Genre: Roman

Geboren: 1959

Geboorteland: Spanje

Website: Ildefonso Falcones


Overzicht

  • De hand van Fatima - La mano de Fátima
  • De schilder van Barcelona - El pintor de almas
  • De vrouwen van de suikerrietplantage - Esclava de la libertad
  • Koningin op blote voeten - La reina descalza

De kathedraal van de zee

  1. De kathedraal van de zee - La catedral del mar
  2. De erfgenamen - Los herederos de la tierra

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe hand van Fatima
In 1568 brak er rebellie uit in de Alpujarras, een berggebied in het zuiden van Spanje. De morisken hadden genoeg van de rechtsongelijkheid, de plunderingen en de vernederingen door de christenen en kwamen in opstand. Hun strijd mislukte echter; ze werden verslagen en verspreid over het koninkrijk Castilië.

Onder de rebellen bevindt zich de jonge Hernando, die zich na de nederlaag van 1568 in Córdoba vestigt en daar een bestaan opbouwt. Hij richt al zijn energie op het eerherstel van zijn onderdrukte cultuur en religie. Daarvoor moet hij grote risico's en gedurfde initiatieven nemen. Intussen dingt hij naar de hand van Fatima, een mooie jonge vrouw met donkere, amandelvormige ogen.
Schrijver: Ildefonso Falcones
Oorspronkelijke titel: La mano de Fátima
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789021803784
Ebook: 9789021804231
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De schilder van Barcelona

Barcelona, 1901. Er heerst grote sociale onrust in de stad: de armoede van de laagste klassen botst met de luxe van de grote boulevards, waar steeds meer schitterende gebouwen verrijzen.

Dalmau Sala, een arme kunstenaar, zit gevangen tussen deze twee werelden. Aan de ene kant die van zijn familie, en van Emma, zijn grote liefde, die actief de arbeidersstrijd steunen. Aan de andere kant die van het werk in de keramiekfabriek van zijn mentor Don Manuel Bello, een rijke, conservatieve bourgeois. Daar bevindt hij zich in het hart van het artistieke milieu en krijgt hij fantastische opdrachten van de gegoede burgerij. Dalmau worstelt om zijn eigen pad te vinden, als man en als kunstenaar. Welke kant kiest hij?

Schrijver: Ildefonso Falcones
Oorspronkelijke titel: El pintor de almas
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789024589579
Ebook: 9789024589586
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De vrouwen van de suikerrietplantage

In De vrouwen van de suikerrietplantage vertelt Ildefonso Falcones het verhaal over de vrijheidsstrijd van twee zwarte vrouwen in verschillende tijden: het negentiende-eeuwse koloniale Cuba en het eenentwintigste-eeuwse Spanje.

In Cuba, in het midden van de negentiende eeuw, leeft en werkt Kaweka, een tot slaaf gemaakte Afrikaanse vrouw, op een suikerrietplantage die eigendom is van de uit Spanje afkomstige markies van Santodoma. Haar leven en dat van de andere vrouwen is verschrikkelijk. Tot Kaweka de bijzondere kracht vindt om haar lotgenoten te leiden in een levensgevaarlijke strijd voor vrijheid.

In het huidige Spanje krijgt Lita, dochter van de bediende van de familie Santodoma, een baan bij hun familiebank in Madrid. Terwijl ze zich verdiept in de financiën van het bedrijf en in het verleden van deze zeer rijke familie, ontdekt ze de oorsprong van hun fortuin, en een geheim dat hen kan vernietigen.

Een weergaloze, epische roman over twee vrouwen gescheiden door de tijd maar verenigd in hun gedeelde strijd tegen onderdrukking en voor erkenning en gerechtigheid.

Schrijver: Ildefonso Falcones
Oorspronkelijke titel: Esclava de la libertad
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789021038483
Ebook: 9789021038490
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Koningin op blote voeten
Januari 1748. Een zwarte vrouw dwaalt door Sevilla. Ze kan nergens terecht na haar lange bootreis vanuit Cuba en is de wanhoop nabij - totdat ze Milagros ontmoet, een rebelse jonge zigeunerin. De twee vrouwen worden onafscheidelijk. Sevilla bruist: overal zijn theaters en er ontstaat een nieuwe dans, de flamenco.

Dan wordt het Koninklijk Besluit uitgevaardigd dat alle zigeuners moeten worden opgepakt. De vriendinnen verliezen hun vrijheid en elkaar. In Madrid, een smeltkroes van rijk en arm, worstelen ze zonder het van elkaar te weten om te overleven, totdat het lot hen weer samenbrengt.
Schrijver: Ildefonso Falcones
Oorspronkelijke titel: La reina descalza
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789021809328
Ebook: 9789021809335
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

De kathedraal van de zeeDe kathedraal van de zee
Begin veertiende eeuw. Het koninkrijk Catalonië bevindt zich op een scharnierpunt in de tijd. Van oudsher maken feodale edelen en leenheren er de dienst uit, maar steeds meer rijke kooplieden eisen de macht in Barcelona op. Ook de status van de Joden en de toenemende dreiging van de Inquisitie zijn factoren van belang. Tegen deze achtergrond speelt De kathedraal van de zee.

Wie erin slaagt een jaar en een dag binnen de stadsmuren van Barcelona te wonen, is vrij mens volgens het plaatselijk recht. De Catalaanse boer Bernat glipt door de poort naar binnen en redt zo zijn babyzoon Arnau van een leven als lijfeigene. Het kind groeit op in de bruisende binnenstad, waar een kathedraal in aanbouw is: de Santa María del Mar. Samen met zijn boezemvriendje Joan werkt hij mee.

In de loop der jaren gaat het Arnau als vrij man voor de wind: hij overleeft honger, oorlog en zelfs de zwarte dood. Maar dan belandt hij door verraad in de kerkers van de Inquisitie. Wat is zijn oude vriendschap met Joan nog waard?
Schrijver: Ildefonso Falcones
Oorspronkelijke titel: La catedral del mar
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789021020891
Ebook: 9789021809151
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De erfgenamen
Vrijheid en de ongewisse strijd om het bestaan zijn de hoofdthema's in dit boek. De setting is intrigerend: rond 1400 wordt de stad Barcelona steeds machtiger door de bloeiende handel en scheepvaart. Tegelijk wint de kerk aan invloed en is er voortdurend strijd tussen zowel edelen en koningen van de verschillende rijken, als tussen die edelen en koningen onderling.

Tegen die achtergrond vertelt Ildefonso Falcones het pakkende, avontuurlijke verhaal over twee vrienden. Bernat, de zoon van Arnau, begint als kaperkapitein; zijn vriend Hugo werkt noodgedwongen voor de aartsvijand van Arnau. Hun leven staat steeds op z'n kop door liefdesperikelen, intriges en machtswisselingen in Catalonië. Is hun vriendschap tegen dit alles bestand?

Schrijver: Ildefonso Falcones
Oorspronkelijke titel: Los herederos de la tierra
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789024577378
Ebook: 9789024577385
Uitgever: Luitingh-Sijthoff